Jatkan tähän ryhmään katalysaattorin ehdotuksesta, kun kasvien joululahjalähetyksistä
http://www.aqua-web.org/forum/viewtopic ... 23#6673523
keskusteltaessa ei ole sopivaa puhua kasvien pakkaamisesta lainkaan. Se tosin ihmetyttää minua kovin, toivottavasti ei muita.
Lähetin eilen 20 ml vettä postissa tavallisessa kirjekuoressa Porin-Uudenkaupungin liepeille Espoon Tapiolasta. Vein postiin n. klo 15, sisälle,
ja kirje oli perillä noin 10-11 aikoihin. Se ei tietääkseni maannut ulkona postilaatikossa lainkaan.
Yöllä oli lämpötila sääennusteen mukaan Lounais-Suomessa 0 ja -2 asteen välillä.
Vesi 20 ml oli ohutseinäissessa 40 ml minipullossa, joka oli pakattu noin 5 kerrokseen pehmopaperia. Kirjekuori, ei pahveja, ei styroxeja, ei 'heatpacks', alkulämpötila 21 astetta. Kokonaispaino 49 g, postimaksu 0,70 e.
Veden lämpötila saapuessa oli
+ 3 astetta.
Muok. klo 20:
Toinen samanlainen samaan aikaan lähetetty postitus pääkaupunkiseudulle: Saapumislämpötila sormella koetettuna: suunnilleen huoneen lämpötila.
----
Pahimmassa tapauksessa siis postilähetystä ympäröivä ilma lienee samaa lämpötilaa kuin ulkoilma. Tältä varalta voi itsekukin kasveja lähettävä testata omia pakkaussysteemejään esim. siten, että sijoittaa pakettiin mukaan pari ruokalusikallista mitatunlämpöistä vettä (lämpömittarin käyttöä varten). Kirje pakastimeen, jääkaappiin, ulos pihalle tms. Mitataan kirjeen ympäristön lämpötila tai katsotaan säätiedotuksesta.
Annetaan olla niin pitkä aika kuin tahdotaan tutkia.
Aukaistaan paketti ja mitataan veden lämpötila akvaariomittarilla. Jos vesi on jäässä, niin ... hmm. tämä menetelmä antaa vain tiedon, että oli alle nollan

. No, kai niitä pakkasenkestäviä kasveja on, tai ainakin tällä menetelmällä voi löytää ne pistämällä mahdollisesti jäätyneet kasvit akvaarioon toipumaan.
Jos tunnetaan vakioinen ulkolämpötila, pitoaika, veden alku- ja loppulämpötilat, voidaan myös tietyin edellytyksin laskea, miten lämpötilat olisivat lyhempinä tai pitempinä (matkustus-)aikoina ko. pakkauksessa.