Karbonaattipuskuroinnista

Akvaarioiden ja kalojen hoito, ongelmat, sairaudet jne.

Valvoja: Moderaattorit

Alueen säännöt
Ennen kuin esität kysymyksesi, huolehdi, että ainakin osa seuraavista tiedoista ovat viestissäsi:
  1. akvaarion tilavuus ja mitat
  2. Valaistus (millaiset putket, esim. 58W Philips 86)
  3. Suodatus (suodattimien merkit ja mallit)
  4. Akvaarion hoito (vedenvaihdot, ruokinta, kasvilannoiteet yms.)
  5. Akvaarion asukit (kalat + muut eliöt)
  6. Vesiarvot (pH, GH, KH, NO2-, NO3-, lämpötila)
  7. Mikä on ongelma ja miten se esiintyy? Täysi kertomus kalan/kasvien oireista
  8. Milloin huomasit ongelman, onko jatkunut jo kauan? Onko ollut jotain muita ongelmia?


Ilmoittamalla ainakin osan em. tiedoista heti ensimäisessä viestissä, varmistat että muilla on helppo työ vastata viestiin ja näin ratkaista mahdolliset ongelmat. Kiitos!
Vastaa Viestiin
Schubunkin
Starting Member
Starting Member
Viestit: 12
Liittynyt: 21:56, 07.12.2008
Sukupuoli: Mies

Karbonaattipuskuroinnista

Viesti Kirjoittaja Schubunkin »

Olen havainnut, että eri tahoilla suositellaan akvaarioveden pH-arvon PUSKUROINTIIN natriumkarbonaatti (Na2CO3) -natriumvetykarbonaatti(NaHCO3) -liuoksen käyttöä. Natriumkarbonaatti on emäs ja natriumvetykarbonaatti on happo. Haluaisin tietää, millä ko. neuvon antajat perustelevat menettelyn PUSKURIVAIKUTUKSEN pH-arvon 8,5:n paikkeilla? Kysyn tätä siksi, että kemian tuntijat tietävät kyseisten aineiden puskuroivan vasta pH-arvon 9,3...10,7 välillä. Tämä näkyy myös Merck:in Buffering Ranges -taulukosta, jonka pyysin ko. tuotemerkin maahantuojalta.

Voisiko olla niin, että tämän seoksen lisäämisellä vaikkapa pH8 arvoon, on tietyn vahvuisen pH-arvoon vaikuttavan ainemäärän vaikutus suhteessa pH-arvon muutokseen suhteessa pienempi, kuin esimerkisi pH7,5 arvossa? Mehän tiedämme pH-asteikosta, että se on logaritminen ja siksi tietty määrä pH-arvoon vaikuttavan aineen (esim hiilidioksidi) lisääminen tai poistuminen vaikuttaa lähellä neutraalia asteikolla voimakkaammin, kuin hieman emäksisemmällä alueella. Täsmällisesti esimerkiksi siten, että jos nesteen lähtöarvo on pH7,0 ja siihen lisätään 1X-määrä emästä, jolla nousee pH8,0:aan mutta nostoon pH8,0:sta edelleen pH9,0:aan tarvitaankin 10X-määrä samaa emästä.

Voidaan tietysti sanoa että sama se, kutsutaanko toteutuvaa vaikutusta puskuroinniksi tai vaikka saappaiksi kunhan se toimii. Ehkä niin, mutta kai tähän kuitenkin voi saada selvyyden koska toisaalta autokaupassakaan emme kai ole tyytyväisiä, jos kauppias toimittaa suorituskyvyltään ostamastamme poikkeavan auton ja sanoo sitten, että pääset sinä tälläkin :)
aquamek
Starting Member
Starting Member
Viestit: 16
Liittynyt: 22:03, 11.02.2009
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Lieto

Re: Karbonaattipuskuroinnista

Viesti Kirjoittaja aquamek »

Jos sallit pienen lisäyksen ketjuun, niin varmaankin olisi aika monelle käyttöä melko tyhjentävälle, mutta mahdollisimman maanläheisellä tavalla kirjoitetulle artikkelille puskuroinnista yleensä.

Etenkin (jos mahdollista) lienee käyttöä menetelmille miten puskuroida vesi tietyille tavanomaiselle akvaarion pH -arvoille, joista käsittääkseni esim. tuo esitetty 9.3-10.7 lienee aika kaukana, eikä monissa akvaarioissa mennä edes 7:n yli.
80L + 180L + 400L
Schubunkin
Starting Member
Starting Member
Viestit: 12
Liittynyt: 21:56, 07.12.2008
Sukupuoli: Mies

Re: Karbonaattipuskuroinnista

Viesti Kirjoittaja Schubunkin »

Pahoittelen että huolimatta yrityksestäni kirjoittaa tavallisen tallaajan ymmärrettävää tekstiä, on asian pyörittely vaikeaa.

Tuo ajatus puskuroinnin toteuttamiseksi pH 7,0:n tienoille on vaivannut minunkin mieltäni. Olen siksi ottanut siitäkin selvää melko tavalla. Voi tietysti olla, että jostakin putkahtaa eteeni jokin edukseen poikkeava seos. Mutta sitä odotellessa on valitettavasti todettava, että ainoan löytämäni valmistuskuluiltaan edullisen pH-alueen 4,9...7,9 välille astettavan fosfaattipuskurin kaupanpäälle on odotettavissa leväongelmien lisääntyminen akvaariossa, jossa ko. seosta käytettäisiin.

Muut löytämäni 6,0...8,0 välille puskuroivat ovat tuotteet niin sanottuja "biologisia" puskureita ja maksavat summia, joita et halua ajatellakaan. Esimerkiksi 6,7...8,3 välillä puskuroiva 25g annos TES-bufferia (ilmeisesti jauhe) maksaa reippaasti yli 100 euroa enkä usko että tuolla annoksella kovin pitkälle pötkitään. Näitä tuotteita käytettäneen lähinnä spesiaalisti biologisissa tutkimuksissa, ja niistä maksetaan mitä pyydetään.

Löytämäni fosfaattipuskurin osalta aineiden keskinäinen suhde määrää mihin kohtaan 4,9...7,9 pH-alueella seos puskuroi. Jos jollakulla on kiinnostusta kokeilla, niin voin valmistaa testiseoksen. Tarvitsen halutun pH-arvon ja altaan todellisen vesimäärän, niin voin antaa tarjouksen. Aineet ja tarkat mittavälineet kyllä löytyvät ja homma hoituu kuluja vastaan melko edullisesti. Mahdollisesti syntyvistä leväongelmista on mukava saada tietoa, mutta en ota vastuuta niistä.
mnbvcxz
Junior Member
Junior Member
Viestit: 190
Liittynyt: 18:41, 25.02.2010
Sukupuoli: Mies

Re: Karbonaattipuskuroinnista

Viesti Kirjoittaja mnbvcxz »

Itse käytän rukasoodaa, joka nostaa sekä pH:ta että KH:ta. 1tl rukasoodaa / 100 litraa vettä nostaa KH:ta noin yhdellä. Kannattaa liuottaa ruokasooda pieneen määrään vettä ja varovasti lisätä liuosta akvaarioon välillä tarkistaen arvoja. Huomaa tosiaan, että se myös nostaa pH:ta. Äkillinen pH:n nousu ei ole hyväksi kaloille.
Jee! olen jo junior member - seuraava tavoite on member.
Schubunkin
Starting Member
Starting Member
Viestit: 12
Liittynyt: 21:56, 07.12.2008
Sukupuoli: Mies

Re: Karbonaattipuskuroinnista

Viesti Kirjoittaja Schubunkin »

mnbvcxz kirjoitti:Itse käytän rukasoodaa, joka nostaa sekä pH:ta että KH:ta. 1tl rukasoodaa / 100 litraa vettä nostaa KH:ta noin yhdellä. Kannattaa liuottaa ruokasooda pieneen määrään vettä ja varovasti lisätä liuosta akvaarioon välillä tarkistaen arvoja. Huomaa tosiaan, että se myös nostaa pH:ta. Äkillinen pH:n nousu ei ole hyväksi kaloille.
Joo. Ruokasooda on toinen näistä karbonaattipuskuroinnissa käytettävistä aineista. Pelkän Ruokasoodan käyttö ei puskuroi pH-arvoa, jota tässä säikeessä on lähtökohtaisesti haettu. Sen käyttö kyllä säätää pH-arvoa ylöspäin happamesta.
(kyseinen aine kuitenkin puskuriliuoksessa toimii lähinnä heikkona happona laskien Na2CO3:n korkeaa pH-arvoa)

Alunperin lähdinkin kyselemään, onko mukana kukaan joka voisi kertoa, mihin perustuu akvaristeille usein esitetty väittämä: Ruokasooda eli Natriumvetykarbonaatti (NaHCO3) ja Sooda Natriumkarbonaatti (Na2CO3) voisivat PUSKUROIDA pH-arvon kaloille sopivaan arvoon, kun kemisteiltä saamieni tietojen mukaan ja nyt myöhemmin tekemieni kokeiden perusteella puskurointi toimii pH-arvon 10 tienoilla!
mnbvcxz
Junior Member
Junior Member
Viestit: 190
Liittynyt: 18:41, 25.02.2010
Sukupuoli: Mies

Re: Karbonaattipuskuroinnista

Viesti Kirjoittaja mnbvcxz »

Kyllä meillä tuo puskurointiarvo nousee pelkällä ruokasoodalla vaikka pH on vain 6,5 paikkeilla. Myös useissa kirjoissa ja näilläkin keskustelusivuilla suositellaan ruokasoodaa puskuroinnin kohottamiseen. Kääntäisin siis kysymyksen takaisin: Mistä johtuu, ett KH nousee jos mielestäsi ruokasooda ei toimi puskurina? KH arvohan ilmaisee nimenomaan puskurointiarvoa.
Jee! olen jo junior member - seuraava tavoite on member.
Schubunkin
Starting Member
Starting Member
Viestit: 12
Liittynyt: 21:56, 07.12.2008
Sukupuoli: Mies

Re: Karbonaattipuskuroinnista

Viesti Kirjoittaja Schubunkin »

mnbvcxz kirjoitti:Kyllä meillä tuo puskurointiarvo nousee pelkällä ruokasoodalla vaikka pH on vain 6,5 paikkeilla. Myös useissa kirjoissa ja näilläkin keskustelusivuilla suositellaan ruokasoodaa puskuroinnin kohottamiseen. Kääntäisin siis kysymyksen takaisin: Mistä johtuu, ett KH nousee jos mielestäsi ruokasooda ei toimi puskurina? KH arvohan ilmaisee nimenomaan puskurointiarvoa.
Niin mikä sillä nousee? Kyseisissä ohjeissa ei sanota, että puskurointi toimii pelkällä ruokasoodalla. Niissä kerrotaan, että Na2CO3:n ja NaHCO3:n tietyllä seoksella saadaan puskuroitua! Mahtaako pH-arvon kohoaminen ja puskuroinnin tapahtuminen mennä mielessänne sekaisin? Tottakai lievästi emäksisen aineen lisääminen hapahkoon veteen nostaa pH-arvoa, mutta puskuroinnissa ei ole kyse silloin. Sitähän (jos jaksat lukea aloitusviestini) kysynkin siinä että miten puskurointi toimii kyseisten kahden aineen seoksella, kuten väitetään, kun asiantuntijat muualla osoittavat ettei voi toimia.

KH on saksankielen karbonaattikovuus. Kun laitat karbonaattia veteen, niin ei ole ihme, että KH nousee.
Niin kauan kun kukaan ei osoita, miten akvaristeille neuvottu puskuriliuos toimii pH-arvoissa selvästi alle 9, niin siihen saakka uskon kemian asiantuntijoihin ja väitän, että näissä neuvoissa on mennyt puurot ja vellit sekaisin.

Asiditeettiä ja (ennenkaikkea akvaarion näkökulmasta) alkaliniteettiä mitataan hiukan eri menetelmillä oikeasti, kuin KH-testillä. Siinä mm. näytettä käsitellään kuumentamalla ja pyritään poistamaan näytteestä häiritsevä hiilidioksidi.
KH-testejä olen itsekin käyttänyt, ja uskon että ne antavat jotakin viitettä pH-arvon muuttuvuudesta. Ensimmäisessä viestissäni taisin tarjota ehdotuksena ongelmaan, että "puskuri"-neuvojen antaja kuvittelee olevan kyse puskuroinnista silloin, kun hän huomaa pH-arvon muutosten hidastuvan. Tämä hidastuminen on kuitenkin selitettävissä ennemminkin pH-asteikon logaritmisyydellä:

pH 7,0:sta pH 8,0:aan kohoamiseen tarvitaan vähemmän emästä kuin edelleen pH8.0:sta pH9,0:aan joka vaatii 10x enemmän samaa emästä. Kun sitten ollaan vaikka pH 8,5:ssa ja annetaan happamoitumisen jatkua logaritmista asteikkoa pitkin takaisin alas päin, niin hapon (olettakaamme tasaisen) kertymisen vaikutus ei näy asteikolla aluksi niin selvänä muutoksena, kuin lähestyttäessä neutraalia, eli pH 7,0:aa juuri tuon logaritmisyyden vuoksi.

Mikään edellä kuvatussa ei kuitenkaan ole puskuroitumista. Otetaan puskuroinnin vaikutuksesta esimerkki vastaan puskuroimaton vesi: Sanotaan, että meillä on 10 litraa vettä kahdessa astiassa, ja kummankin pH-arvo on lähtötilanteessa vaikkapa 10,0. Kumpaankin veteen lisätään samaa emästä samaan tahtiin kokeen ajan. Vesi joka on PUSKUROITU pH 10,0:n kohdalle pysyy tässä pH-arvossa pitkään verrattuna veteen, jonka pH-arvo on vain SÄÄDETTY 10,0:aan. Näin asia vaan on, vaikka pH 10,0:aan SÄÄDETYN veden pH-arvo laskee aluksi hitaasti jolloin voi näyttää, ettei se edes laske. Lasku asteikolta katsottuna kuitenkin kiihtyy kaiken aikaa happoa lisättäessä samalla kun PUSKUROIDUN veden arvo ei laske. Kun molempiin vesiin on lisätty riittävästi happoa, puskuri lopulta murtuu ja sitten pH-arvo syöksyy alas.

Eli: Sekoittavatko neuvojat pH-asteikon logaritmisyyden vaikutuksen puskurointiin kun akvaariovesi säädetään emäksisen puolelle etäämmäs neutraalista, jossa muutokset ovat asteikolla suuria? KH-testi ei kerro puskuroinnista vaan karbonaattikovuudesta, jonka nousu korreloi pH-arvon säätöön logaritmisellä asteikolla...kunnes joku todistaa oikeasti muuta.
mnbvcxz
Junior Member
Junior Member
Viestit: 190
Liittynyt: 18:41, 25.02.2010
Sukupuoli: Mies

Re: Karbonaattipuskuroinnista

Viesti Kirjoittaja mnbvcxz »

Itse liikun pH-asteikolla 6,5 paikkeilla, jossa heilahtelut eivät ole niin suuret (olen tietoinen pH:n logaritmiasteikosta). Ymmärrän kyllä erottaa pH:n ja KH:n toisistaan ja aion jatkaa ruokasoodan käyttämistä kun kerran itse ainakin saan pH ja KH -arvot helposti säädettyä. Jos Googletat, niin löydät satoja englanninkielisiä sivuja jossa ilmiö selitetään. Koska itse en ole kemisti, niin luotan omaan arviontikykyyni sekä muiden (myös ammattilaisten) suosituksiin. [;)]
Lisäisin vielä, että akvaarioharrastushan on eläinkoe-projekti, jonka yhtenä tavoitteena on pitää yllä mahdollisimman hyvät kemialliset olosuhteet asukeille. Siksi luotan enemmän akvaristeihin kuin kemisteihin koskien akvaarioveden laatukriteerejä ja hoitoa.
Jee! olen jo junior member - seuraava tavoite on member.
Schubunkin
Starting Member
Starting Member
Viestit: 12
Liittynyt: 21:56, 07.12.2008
Sukupuoli: Mies

Re: Karbonaattipuskuroinnista

Viesti Kirjoittaja Schubunkin »

Tottakai kannattaa jatkaa hyväksi havaittua menetelmää, mutta sen verran haluaisin kysyä, että onko googlella löytynyt sivustoja, jotka osoittavat että Na2CO3+NaHCO3 puskuri toimii TODELLISUUDESSA PUSKURINA alle pH 9,0 arvossa? Sitähän jotkut väittävät. :|

Se on alkuperäinen kysymys ja haaste, kun tällaisia neuvoja annetaan, ja kuitenkin ne ovat ristiriidassa kemian asiantuntijoiden antaman tiedon kanssa. Tietysti ymmärrän nyt käydystä jatkosta, että kun yhtäkkiä keskustelusäie onkin aktiivinen, niin sitä katsellaan, mutta ei välttämättä tulla lukeneeksi alkuperäistä kysymystä ja sitten puhutaankin vierestä. Sehän on elämää, eikä siinä mitään! :)

Säädetään vaan pH-arvoja karbonaatilla ja seurataan karbonaattikovuutta, mutta puskuroinnista ei ole kyse lähimainkaan. Sen verran olen kumpaankin tutustunut netissä, että samasta ei ole kysymys. Toivotaan, että edes vähän humpuuki vähenee, vaikka netissä sen määrä onkin uskomaton ja joulupukkiin saa uskoa vapaasti. :mrgreen:
D_A_D
Member
Member
Viestit: 360
Liittynyt: 20:26, 27.11.2009
Akvaarioseurat: Tampereen akvaarioseura
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Lempäälä

Re: Karbonaattipuskuroinnista

Viesti Kirjoittaja D_A_D »

Akvaarion ollessa kyseessä, ph-arvoon vaikuttavat pääasiassa karbonaatit ja hiilidioksidi. Kuten alussa todettiin eivät karbonaatit PUSKUROI ph-arvoa sanan varsinaisessa merkityksessä. Kuitenkin hiilidioksidista muodostuva hiilihappo on kovin heikko happo, jonka aiheuttamaa happamoitumista vastaan riittävä määrä karbonaatteja toimii hyvänä vastapainona. Kovin harva meistä on kiinnostunut testaamaan akvaarionsa "puskureiden" kestävyyttä vahvoilla hapoilla.
Monet meistä myös hoitavat akvaariotaan riittävän hyvin, jolloin kovinkaan vahvoja ph puskureita ei tarvita.
"Puskurointi" sana on ollut akvaarioslangissa käytössä jo vuodesta kivijamiekka, joten käyttäkäämme sitä edelleenkin kuvaamaan ph;n säätämistä haluttuun arvoon. Olkoonkin että tämä ei niin tavallinen tallaaja on meidän maallikkojen kanssa eri mieltä. Se kun on lukenut netistä.
Schubunkin
Starting Member
Starting Member
Viestit: 12
Liittynyt: 21:56, 07.12.2008
Sukupuoli: Mies

Re: Karbonaattipuskuroinnista

Viesti Kirjoittaja Schubunkin »

Kiitos selvityksestä. Olen taipuvainen olemaan täsmälleen samaa mieltä kaikesta, mitä "ISKÄ" kirjoitti. Ei lyijykynätkään ole "sitä" ihan oikeasti, mutta silti kulkevat tällä nimellä ja flunssa sekoaa sujuvasti influenssaan! Ja jos löytyy vielä lisää näkökulmia sen suhteen mistä kokonaisuudessa on kyse, niin antaa tulla vaan! :D
mnbvcxz
Junior Member
Junior Member
Viestit: 190
Liittynyt: 18:41, 25.02.2010
Sukupuoli: Mies

Re: Karbonaattipuskuroinnista

Viesti Kirjoittaja mnbvcxz »

D_A_D kirjoitti: "Puskurointi" sana on ollut akvaarioslangissa käytössä jo vuodesta kivijamiekka, joten käyttäkäämme sitä edelleenkin kuvaamaan ph;n säätämistä haluttuun arvoon. Olkoonkin että tämä ei niin tavallinen tallaaja on meidän maallikkojen kanssa eri mieltä. Se kun on lukenut netistä.
Ei puskurointi sanaa käytetä kuvaamaan pH-arvon säätämistä. Puskurointiarvo viittaa päinvastoin nesteen kykyyn puskuroida pH:n heilahteluja. Kyllä nämä asiat voi lukea myös ihan painetuista kirjoistakin jos nettitiedot tuntuvat liian heppoisilta. [;)]
Jee! olen jo junior member - seuraava tavoite on member.
Schubunkin
Starting Member
Starting Member
Viestit: 12
Liittynyt: 21:56, 07.12.2008
Sukupuoli: Mies

Re: Karbonaattipuskuroinnista

Viesti Kirjoittaja Schubunkin »

D_A_D kirjoitti:Kovin harva meistä on kiinnostunut testaamaan akvaarionsa "puskureiden" kestävyyttä vahvoilla hapoilla.
Monet meistä myös hoitavat akvaariotaan riittävän hyvin, jolloin kovinkaan vahvoja ph puskureita ei tarvita.
En minäkään ole akvaariota käyttänyt testipenkkinä ja eläinkokeiden tekeminenhän lienee kyseenalaista ilman tarkkaa harkintaa ja kevyin perustein. Karbonaattipuskurihan toimii pH10 alueella, joten ei siinä kaloja parane uittaa. Puskuriominaisuuksien ja pH-arvojen säätelyä voi kuitenkin tutkia vaikkapa vesiämpärissä. Tietenkään siinä testissä ei ole kovin helppoa järjestää täydellistä akvaario-olosuhdetta hiilidioksidin ym. osalta, mutta karbonaattipuskuroinnin tutkimiseen ei tarvita akvaario-oloja.

Totta on myös, että kun hoitaa akvaarion oikein, niin tasapaino säilyy ja kalat menestyvät niin hyvin kuin akvaariossa voi menestyä (kaikki on suhteellista). PH-arvon liian suuria muutoksia ja äkkinäisiä vaihteluita en ole mitannut omissa altaissani, joten en sen vuoksi kaipaa ratkaisua kysymykseen "Karbonaattipuskuroinnin toimivuudesta". Ennemminkin haluan vain tietää, miksi akvaarioharrastajat uskovat puskuroivansa vettä ilman toimivaa puskuria.

Vastaus taisi jo tullakin ja oli sen suuntainen kuin ennalta arvelinkin. Eli kuvaannollisesti: jos haluaa Ladalla ajaessaan nähdä itsensä Mersu-kuskina, niin siitä vaan...kumpikin kulkee ja kilometrihintakin voi olla edullisempi.

Mutta jos joku kykenee antamaan edelleen jotakin lisävaloa alkuperäiseen pohdintaan, niin kiitos myös siitä etukäteen!
mnbvcxz
Junior Member
Junior Member
Viestit: 190
Liittynyt: 18:41, 25.02.2010
Sukupuoli: Mies

Re: Karbonaattipuskuroinnista

Viesti Kirjoittaja mnbvcxz »

Haluaisin edelleenkin saada vastauksen siihen, miksi KH:ta (eli puskurointia) akvaariossa ylipäänsä mitataan jos karbonaattipuskurointi mielestänne toimii vain erittäin emäksissä (pH 10) olosuhteissa. Haluaisin myös tietää miksi KH-arvo (eli puskurointiarvo) nousee ruokasoodalla jos se mielestänne on mahdotonta. Ja KH-arvolla tosiaankin viitataan siihen miten neste puskuroi pH vaihteluita, eli miten altaan vesi puskuroi uuden veden pH arvoa vedenvaihdon yhteydessä, eikä pH arvon säätämistä suuntaan tai toiseen.
Laittakaa kemiallinen perustelu kiitos, niin laitan sen tarkastettavaksi ystävälleni biokemian tohtorille.
Jee! olen jo junior member - seuraava tavoite on member.
Schubunkin
Starting Member
Starting Member
Viestit: 12
Liittynyt: 21:56, 07.12.2008
Sukupuoli: Mies

Re: Karbonaattipuskuroinnista

Viesti Kirjoittaja Schubunkin »

mnbvcxz kirjoitti:Haluaisin edelleenkin saada vastauksen siihen, miksi KH:ta (eli puskurointia) akvaariossa ylipäänsä mitataan jos karbonaattipuskurointi mielestänne toimii vain erittäin emäksissä (pH 10) olosuhteissa. Haluaisin myös tietää miksi KH-arvo (eli puskurointiarvo) nousee ruokasoodalla jos se mielestänne on mahdotonta. Ja KH-arvolla tosiaankin viitataan siihen miten neste puskuroi pH vaihteluita, eli miten altaan vesi puskuroi uuden veden pH arvoa vedenvaihdon yhteydessä, eikä pH arvon säätämistä suuntaan tai toiseen.
Laittakaa kemiallinen perustelu kiitos, niin laitan sen tarkastettavaksi ystävälleni biokemian tohtorille.
Itse asiassa minäkin haluaisin samaan kysymykseen vastauksen. Voisiko joku kertoa, miksi KH-arvoa mitataan jos halutaan määrittää veden pH-arvon PUSKUROINTIKYKYÄ. Ja SIKSIHÄN TÄTÄ JUURI HALUAN SELVITETTÄVÄN, kun tiedot ovat ristiriitaisia keskenään, ja luettuani kommenttisi voin sanoa, että olisin voinut esittää ongelman alunperin juuri tavallasi. [;)]

Kun haluaisit tietää, "miksi KH-arvo nousee, jos se on mahdotonta?" Kuka on väittänyt, ettei Karbonaattikovuus-arvo korreloi karbonaatti-ionien lisäämiseen? :| En tietääkseni minä ainakaan! Siitä, että karbonaattikovuus liittyy suoraan pH-arvon säätöön, ei ole epäilystäkään. Ja kun pH-asteikko on logaritminen, voi tulla vaikutelma puskuroinnista, kuten jo pari kertaa yksityiskohtaisemmin selitin.

Ehkä on KH-testin kohdalla mahdollista, että akvaristeille jotka haluavat uskoa pH-arvon kohoamisen olevan puskurointia, on helppo myydä sitä varten uusi testi pH-testin rinnalle. En tiedä, mutta kaikki on mahdollista! Bisnes on bisnestä, ja jos kauppa käy, niin myydään vaan. Ei tämä OLISI ensimmäinen esimerkki vuoden miekkajakivi jälkeen kaupallisesta tuotteesta, jolla ei ole totuuden kanssa tekemistä. Tai ehkä totuus on haluttu unohtaa.

Juurihan tuossa oli D.A.D:n puheenvuoro, jossa hän totesi, että sama se miksi saavutetun edun takana olevaa ilmiötä kutsutaan, mutta kun puskurista on aina puhuttu, niin puhutaan edelleenkin! Sopii minulle, vaikka periaatteessa ei väärän tiedon levittäminen ole OK. :frown:

Minä vain haluan tietää, mistä todellisuudessa on kysymys. Ja kemia todistaa sen puolesta, että KARBONAATTIPUSKURI EI TOIMI NÄIN:
A) pelkällä Ruokasoodalla (NaHCO3) ilman Soodaa (Na2CO3)
B) eikä alle pH 9,2:n arvossa

Jos akvaarioympäristössä on jotakin, mikä vaikkapa sanokaamme "katalysoi" PELKÄN Ruokasoodan tai kohdassa A mainitsemani kahden aineen seoksen puskuroimaan, niin kertokaa pois! Biokemisti selvittämään sitä...tässähän on jo osin useaan kertaan tullut esiin kaikki tarpeellinen ongelman kuvauksena! Jos tulos on todennettavissa ja positiivinen, niin sittenhän asia on selvä. Kukaan ei nyt vielä ole kertonut mitään tieteellistä vastausta tähän, joten ainoa mitä nyt on selvinnyt todisteiden valossa on että syy ristiriitaan on kielenkäyttökulttuurissa tai miksi nyt halutaan sanoa asiaa, jossa LADA ON MERSU (köyhän miehen sellainen). :mrgreen:

En varsinaisesti tunne tarvetta todistaa mitään enempää, koska olen perustellut epäilyni käsittääkseni perin pohjin miten osaan ja alunperin juuri minä heitin haasteen niille, joilla on tosiasioihin perustuvaa tietoa, jos sellaisia tietäjiä löytyy. Mutta periaatteessa NIIDEN jotka väittävät että kyllä puskuroi, tulee todistaa tosiasioiksi väittämänsä sen sijaan, että vain niitä vain esitetään. Eikös niin?
mnbvcxz
Junior Member
Junior Member
Viestit: 190
Liittynyt: 18:41, 25.02.2010
Sukupuoli: Mies

Re: Karbonaattipuskuroinnista

Viesti Kirjoittaja mnbvcxz »

Et ole perustellut mitään. Jos testit todistavat karbonaattikovuuden nousevan ruokasoodalla jopa 6,5 pH:lla niin shit happens. Perustele tieteellisesti miksi se on mahdotonta niin voin välittää väitteesi biokemistille. Puskuri ei nyt vaan aikuisten oikeesti viittaa pH:n säätelyyn vaan nesteen kykyyn pitää pH tasaisena. Tsiisus!

------------------------------------

Kirjoittaja mnbvcxz » 19:07, 05.03.2010
Schubunkin kirjoitti:Ehkä on KH-testin kohdalla mahdollista, että akvaristeille jotka haluavat uskoa pH-arvon kohoamisen olevan puskurointia, on helppo myydä sitä varten uusi testi pH-testin rinnalle. En tiedä, mutta kaikki on mahdollista! Bisnes on bisnestä, ja jos kauppa käy, niin myydään vaan. Ei tämä OLISI ensimmäinen esimerkki vuoden miekkajakivi jälkeen kaupallisesta tuotteesta, jolla ei ole totuuden kanssa tekemistä. Tai ehkä totuus on haluttu unohtaa.
Aika paksua! Lukisit hieman kirjallisuutta. Lopetan väittelyn tähän.
Jee! olen jo junior member - seuraava tavoite on member.
tuvu
Junior Member
Junior Member
Viestit: 219
Liittynyt: 19:41, 13.12.2004
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Kempele

Re: Karbonaattipuskuroinnista

Viesti Kirjoittaja tuvu »

Schubunkin
Starting Member
Starting Member
Viestit: 12
Liittynyt: 21:56, 07.12.2008
Sukupuoli: Mies

Re: Karbonaattipuskuroinnista

Viesti Kirjoittaja Schubunkin »

mnbvcxz kirjoitti:Et ole perustellut mitään.
Alkujaan löysin artikkelin, jossa lainataan hieman ennen sivun puoltaväliä Hückstedt:ia. Se on mainitsemaani päinvastaista tietoa: http://aquahoito.info/suomi/akvaario/happam.php. Mainitsin kyllä ensimmäisessä viestissäni Merck:in Buffering Ranges -taulukon perusteluissanani. Kun näiden välillä ristiriitaa ilmenee, niin siksi tein aloituksen. Voin koettaa etsiä ko taulukkoa, jos se löytyy netistä. Vastaavan taulukon kyllä löysin muualta yhtä pätevältä taholta:

http://www.sigmaaldrich.com/life-scienc ... mcarbonate
mnbvcxz kirjoitti:Jos testit todistavat karbonaattikovuuden nousevan ruokasoodalla jopa 6,5 pH:lla
Karbonaattikovuuden yksikkö on KH ja happamuuden/alkalisuuden yksikkö on PH.
mnbvcxz kirjoitti:Puskuri ei nyt vaan aikuisten oikeesti viittaa pH:n säätelyyn vaan nesteen kykyyn pitää pH tasaisena.
No tuotahan olen koko ajan yrittänyt selittääkin, siis puskuri pyrkii estämään pH:n muutoksen. En ole missään vaiheessa muuta väittänyt. Jotkut muut kyllä ovat yrittäneet.

Ei tarvitse menettää hermojaan!

Kiitos kuitenkin sinullekin.

----------------------------------

Kirjoittaja Schubunkin » 08:33, 06.03.2010
tuvu kirjoitti:Tästä hyvä aloittaa http://www.advancedaquarist.com/issues/ ... mistry.htm
Tutkitaan... Kiitos!
tso
Member
Member
Viestit: 380
Liittynyt: 12:27, 30.10.2008
Akvaarioseurat: TAS
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Lempäälä city

Re: Karbonaattipuskuroinnista

Viesti Kirjoittaja tso »

Aina silloin tällöin tämä puskurikeskustelu herää henkiin...ihan hyvä niin.

Jos nyt tarkalleen määritellään veden puskurointikyvyllä tarkoitetaan sen kykyä vastustaa tiettyä muutosta. Kun puhutaan puskureista (buffers) tai puskuriliuoksista (buffer liquids) tarkoitetaan aineita, joilla puskurikykyä muutetaan tai säädetään tietyyn arvoon.

Akvaariossa on tasapaino pH, KH ja CO2 suhteen. Käytännössä KH puskuri vastustaa veden happamoitumista CO2 vaikutuksesta. Tästä olen taulukonkin piirtänyt ja laittanut jakoon tänne, mutta ilmeisesti vanhat ketjut ovat hukkuneet, joten kerta kiellon päälle. Taulukko taas kerran liitteeenä. Punaiset arvot merkkaavat kaloille vaarallista CO2 pitoisuutta, keltainen on optimi ja harmaa taas liian vähän kasveja ajatellen.

KH puskuri toimii kaikilla pH alueilla aivan yhtä hyvin, olettaen että puskuria siis on jäljellä. CO2 tai turvelisäys rikkoo puskuria, alentaa KH arvoa ja happamoittaa vettä. Tyypillisesti altaassa, jossa vesi on pH6.5 KH puskuri on hyvin alhainen (lähellä 1) ja yölliset pH vaihtelut ovat mahdolisia. Jos halutaan puskuroida pH arvoa mahdollisimman lähelle neutraalia onnistuu se kalsiumkarbonaattilisäyksellä (vrt. kalsiumreaktori) ja tietenkin soodaa lisäämällä saa KH arvon nostettua todella korkeaksi, mutta pH nousee vastaavasti taulukon mukaan.

Kaavatkin löytyvät vanhoista ketjuista ja tuosta yllä olevasta hyvästä linkistä, joten en kopioi tähän.
Liitteet
ph-kh-co2-taulukko.jpg
ph-kh-co2-taulukko.jpg (42.01 KiB) Katsottu 1742 kertaa
Akvaristi vuodesta -77.. välillä (puoli)pakollisia taukoja. Suolaista ja makeaa.
The confidence of amateurs is the envy of professionals.
Schubunkin
Starting Member
Starting Member
Viestit: 12
Liittynyt: 21:56, 07.12.2008
Sukupuoli: Mies

Re: Karbonaattipuskuroinnista

Viesti Kirjoittaja Schubunkin »

Kiitos kovasti avusta kaikille! Satuin kysymään alunperin seuraavan kaltaista asiaa:

Millä perusteella joku neuvoo käyttämään puskuria joka koostuu kahdesta aineesta (NaHCO3 ja Na2CO3) pH-alueella vähän yli 8 kun kemikaaliyhtiöitten taulukot osoittavat sen toimivan pH-alueella 9,2...10,jotain ?

Tyhmä kun olen - en tajua miksi täällä ryhdytään selittämään enimmäkseen jostakin muusta kuin mistä on kysymys. Selitystä on löytynyt NaHCO3:n lisäämisestä veteen ja sitä rataa... siis eri asiasta. Sitten hermostutaan niin, että menee KH:t ja PH:t sekaisin, ja syytetään asioista jotka olen muka tehnyt sekä asioista jotka muka olen jättänyt tekemättä. Hyvää jatkoa teille kaikille ja olkaa onnellisia kun ymmärrätte niin paljon!
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Hoito, ongelmat ja kalataudit”