Koe: kuinka talvinen multa voi toimia ymppinä?

Akvaarioiden ja kalojen hoito, ongelmat, sairaudet jne.

Valvoja: Moderaattorit

Alueen säännöt
Ennen kuin esität kysymyksesi, huolehdi, että ainakin osa seuraavista tiedoista ovat viestissäsi:
  1. akvaarion tilavuus ja mitat
  2. Valaistus (millaiset putket, esim. 58W Philips 86)
  3. Suodatus (suodattimien merkit ja mallit)
  4. Akvaarion hoito (vedenvaihdot, ruokinta, kasvilannoiteet yms.)
  5. Akvaarion asukit (kalat + muut eliöt)
  6. Vesiarvot (pH, GH, KH, NO2-, NO3-, lämpötila)
  7. Mikä on ongelma ja miten se esiintyy? Täysi kertomus kalan/kasvien oireista
  8. Milloin huomasit ongelman, onko jatkunut jo kauan? Onko ollut jotain muita ongelmia?


Ilmoittamalla ainakin osan em. tiedoista heti ensimäisessä viestissä, varmistat että muilla on helppo työ vastata viestiin ja näin ratkaista mahdolliset ongelmat. Kiitos!
Vastaa Viestiin
jarvij
Elite Senior Member
Elite Senior Member
Viestit: 15316
Liittynyt: 16:24, 05.11.2001
Akvaarioseurat: HAS, Ciklidistit,
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Helsinki/HAS/Ciklidistit/TAS
Viesti:

Viesti Kirjoittaja jarvij »

En tunne eri valmistajien ymppien typpibakteeripitoisuuksia, joten yhtäsuurien bakteerimäärien lisääminen ei ollut mahdollista. Siksi toimin kunkin valmistajan optimoiman ohjeen mukaisesti. Tulokset sitten saivat osoittaa, mikä kulloinkin oli tulkittava huuhaaksi.

Tetrasafen osalla 5 ml 6 litraan oli kertalisäyksenä valmistajan mukaan sopiva. Muilla valmisteilla piti bakteereita lisäillä eri päivinä ohjeiden mukaan.
Tottakai kypsytin kulloinkin valmistajan ohjeen mukaisesti.

Bakreerien maksimaalinen kasvatus kypsytysvaiheessa ja kypsän akvaarion hapetustehon testaaminen ovat kaksi eri asiaa.

Tätän aiheen jauhamisen tähän. 8-)
Sivuillani voi jo olla vastaus kysymykseesi:
http://www.aquahoito.info/suomi/sivuni.php
jo yli 15000 kirjoittamaani viestiä täällä.
111na
Elite Member
Elite Member
Viestit: 9127
Liittynyt: 16:21, 27.12.2003

Viesti Kirjoittaja 111na »

Ohjeen mukaisuuden suhteen viittaan edellä toteamaani - ja muutenkin. Onhan se myös perusteltua noinkin, varsinkin kun sellaista testiä ei ole tehty ennen, mutta ei sen mukaan mitä tiedämme typpibakteerien jakautumisesta ja siitä, miten järjettömiä ohjeita ja lupauksia akvaariotuotteisiin usein liittyy. Kukin tyylillään kuitenkin ja sinunhan se testi oli, ei minun! Hattua nostan, mutta myös huomioita jaan, ihan pokkana, haluttiin tai ei.

Anteeksi nyt vaan, mutta minun on suorasukaisen rehellisyyden nimessä sanottava, että tuosta valinnasta ja vastauksesta huomautukseeni tulee väistämättä mieleen että ei kenties haluttu käyttää menetelmää, joka tiedetään tehokkaimmaksi vaan näytettiin pelkäävän liian hyvää tulosta muilla kuin Amazonin maahantuomilla tuotteilla. (Nämä ovat siis vain ohessa syntyneitä luonnollisia mietteitä - eivät minkäänlaisia väitteitä. Huonoksi käytökseksi en ainakaan haluaisi tulkittavan - 'puhuu kaikki ajatuksensa'.)

Sekin on sanottava että yllätyin todella suuresti, että esimerkiksi Nitrivec näytti tuottavan kypsän tilanteen. Esimerkiksi tässä käytännön kokeessa siihen kykyyn ei tullut minkäänlaista viitettä. Siksi olen myös jopa miettinyt, mahtoiko mattosuodattimen desinfiointi onnistua täysin Safestartin jäljiltä.

Tärkeän ja kaivatun kokeen olet suorittanut mutta mikään ei ikinä riitä, vaan aina kaivattaisiin lisää kokeita syntyneiden uusien kysymysten ratkomiseksi! Tämä on mitä luonnollisinta. ;)
jarvij kirjoitti:Bakreerien maksimaalinen kasvatus kypsytysvaiheessa ja kypsän akvaarion hapetustehon testaaminen ovat kaksi eri asiaa.
Nimenomaan - ja juuri tähän osin puutuinkin. Kyseenalaistan periaatteellisesti, mikä hyvään tutkimustapaan mielestäni aina kuuluu, myös opit ja katson itse todellisuutta tavoin mihin kykenen. Jossain on vikaa, jos opittu ja opetettu ei kohtaa todellisuutta. Jos vian pystyy löytämään, ja asettamaan uusia oleellisia tai tarkennettuja kysymyksiä vanhojen tilalle, on saavutettu jotain. Vikaa voi olla tietenkin menetelmissä yhtä lailla kuin luonnon toiminnan tietämisessä ja syysuhteissa, mutta nämä hyvässä lykyssä pystyy erottamaan toisistaan.

Taitaa olla typpibakteerien toiminta monine bakteerisukuineenkin vain kuitenkin niin laaja alue, jota ei ole ehditty maailmassa laajalti eikä varsinkaan monin yksityiskohdin ja erityistilantein tutkia.
111na
Elite Member
Elite Member
Viestit: 9127
Liittynyt: 16:21, 27.12.2003

Viesti Kirjoittaja 111na »

Vuorokausi sitten:

1. allas
nitriitti 4 mg/l (ei mitattu)
nitraatti 45 mg/l (ei mitattu)
lisätty 5 mg/l ammoniumia, summa 20 mg/l
ripaus kalanruokaa
KH 4 - 5 dH° (ei mitattu)

2. allas
vaihdettu vettä 2/3 (kahvinsuodattimen läpi, jonka lietteen huuhtelin takaisin altaaseen)
nitriitti 1,5 mg/l (1+2)
nitraatti 20 - 25 mg/l (1+1)
lisätty 2 mg/l ammoniumia, summa 7 mg/l
ripaus kalanruokaa ja ruokasoodaa
KH 3 - 4 dH°



27.2 klo 10.30

1. allas
nitriitti 6 - 7 mg/l (1+9)
nitraatti 42 - 54 mg/l (1+2)

2. allas
nitriitti 2 mg/l (1+9)
nitraatti 30 - 35 mg/l (1+2)


27.2 klo 20
2. allas
nitriitti 1,6 mg/l (1+3)

28.2 klo 9

2. allas
nitriitti 1 - 1,2 mg/l (1+2)
lisätty 0,5 mg/l ammoniumia, summa 7,5 mg/l

1. allas
lisätty 2 mg/l ammoniumia, summa 22 mg/l



28.2 klo 23

1. allas
nitriitti 3-4 mg/l (1+2)
nitraatti 75 mg/l

2. allas
nitriitti 1,4 - 1,6 mg/l (1+2)
nitraatti 37,5 mg/l (1+2)


Jaaha, ei se 2. allas sitten laskenutkaan nitriittiään tuohon tahtiin miltä vähän aikaa vaikutti. Seurataan siis aina vaan, tuleeko ensinkään valmista. :? Ehkäpä mattosuodattimella olisi jo valmista.

1. allas vaihteeksi näyttäisi enteilevän nitriitin taittumista alas. Tekisipä se sen, niin pääsisin jo jatkokokeeseen, mikä on varmaankin ympin otto tästä kokeesta ja kypsytys suurella 'mekaanisella' ammoniumannostelulla vs. pyrkien pitämään nitriittiä 4-8 mg/l lukemissa.
111na
Elite Member
Elite Member
Viestit: 9127
Liittynyt: 16:21, 27.12.2003

Viesti Kirjoittaja 111na »

29.2 klo 9

Hih! 1. allas taitaa juuri nyt kypsähtää! :D Se on saanut viime vaiheessa kolmessa vuorokaudessa 7 mg/l ammoniumkuorman ja nitriitti vääntää alas vauhdilla. Sikäli hauskaa, että tämä myös tukee hyvää kypsymistä taktiikalla, jossa ammoniumia annostellaan pitäen nitriittiä muutamassa asteessa, mitä olen ohjeeksi useimmin neuvonut. Altaassa on ollut nitriittiä siitä asti kun se ylös kipusi, alimmillaan 3 mg/l ja ylimmillään 8 mg/l.

1. allas
nitriitti 1 mg/l (1+10)

2. allas
nitriitti 0,6 mg/l (1+2)
lisätty 0,5 mg/l ammoniumia

-----------------------------------------------------------------------------------

Toivottavasti en nuolaise ennen kuin tipahtaa, vaan samalla kun tipahtaa. :mrgreen: :

Todettiin että talvimulta voi toimia hyvin ymppinä.

Saatiin pientä viitettä hyvin alhaisen KH:n huonosta vaikutuksesta ja suhteessa koejärjestelyyn voitaneen varovasti arvioida kyseessä olevan typpibakteerien hiilentarve. pH:n vaikutus on toinen mahdollinen tekijä. Katso kokeen osa välillä 24.2 klo 00.30 - 26.2 klo 9.

Aikaa kypsytykseen kului seuraavasti - olettaen että illalla on nitriitti nollilla.

11.2 pantiin koe alulle ja illalla lisättiin ammoniumia - 29-11= 18 vrk = 2,6 viikkoa.
15.2 alkoi muodostua nitriittiä - 29-15= 14 vrk = 2 viikkoa.

-----------------------------------------------------------------------------------


klo 12.30

1. allas
nitriitti 0,4 - 0,6 mg/l (1+1)

klo 22
1. allas
nitriitti 0,2 - 0,3 mg/l (:) melkein!)
KH 5-6
lisätty 2 mg/l ammoniumia (1 mg/l klo 22 ja 1mg/l klo 24) - summa 24 mg/l

2. allas
nitriitti 0,6 mg/l (1+1)
KH 3-4
lisätty ruokasoodaa
KH 5-6
lisätty 2 mg/l ammoniumia (1 mg/l klo 22 ja 1mg/l klo 24) - summa 10 mg/l


1.3 klo 9
1. allas nitriitti 0,6 mg/l (1+1)
2. allas nitriitti 1,2 mg/l (1+1)

klo 12
1. allas nitriitti 0,4 mg/l (1+1)
2. allas nitriitti 1,2 mg/l (1+1)

klo 15
1. allas nitriitti 0,3 mg/l
2. allas lisätty ammoniumia 2 mg/l - summa 12 mg/l

klo 19
1. allas nitriitti 0,2 mg/l
2. allas nitriitti 1,6 mg/l (1+1)

klo 21.30
2. allas - koe keskeytetty ja sen matonpalat ja liete siirretty 1. altaaseen

Kunhan nitriitti laskee, kokeilen 1 ml ammoniumin annostelua vuorokaudessa testiksi typenkierron riittävyydestä kaloille. Tästä lopusta - sen jälkeen kun jo laskeskelin paljonko aikaa kului - oppi vielä sen, ettei kannata hötkyillä vaikka nitriitti näyttäisi laskevan vauhdilla. Varmaankin olisi kannattanut lisätä vielä reilu annos ammoniumia, niin nitriitin luulisin laskeneen aivan nollille nopeammin ja typpibakteerien lukumäärä hyvin mahdollisesti olleen kaksinkertainen. Kun nitriittiä on vain vähän, tuskinpa jakaantuminen on tehokasta. Jälleen tulee myös mieleen että ehkäpä mattosuodatin laskisi nitriitin aivan nollille nopeammin.


klo 24
1. allas nitriitti 0 mg/l
lisätty 0,5 mg/l ammoniumia

2.3 klo 8.30
lämpötila 19 astetta (siirsin lämmittimen uuteen kokeeseen illalla)
1. allas nitriitti 0 mg/l
lisätty 0,5 mg/l ammoniumia

2.3 klo 10.15
lämpötila 19
nitriitti 0,3 mg/l

Lämpötilan vaikutus olisi yksi hyvä koe. Kuinka paljon se vaikuttaa.

Nähdään kuitenkin että kevyesti kypsä allas vielä on ja kuten sanottu, tehokasta kypsytystä olisi ollut syytä jatkaa päivä pari eikä jäädä odottamaan pikkuhiljaa nollaa lähestyvää nitriittiä. Jälleen jää spekuloitavaksi, olisiko nitriittiä ilmaantunut mitattavaa määrää jos ammoniumia laitettaisiin nyt tipoittain vuorokauden aikana.

111na kirjoitti: 11.2 pantiin koe alulle ja illalla lisättiin ammoniumia - 29-11= 18 vrk = 2,6 viikkoa.
Kului siis 19 vrk, 2,7 viikkoa. ;) Tämä aika ei ole kuitenkaan kovin mielenkiintoinen mihinkään vertailuihin - siksi erilaisia eri altaat aina ovat ja tässä kokeessa oli myös varsin muuntelevat olosuhteet eri vaiheissa.

Seuraava koe on paremmin identtinen ja muutenkin selkeämpi. Se on jo käynnistetty. Tässäpä tuo: http://www.aqua-web.org/forum/viewtopic.php?t=124494
111na
Elite Member
Elite Member
Viestit: 9127
Liittynyt: 16:21, 27.12.2003

Viesti Kirjoittaja 111na »

Tulipa vielä mieleeni tässä lopputestauksessa mahdollinen kokonaistypen vaikutus. ( Nitraatti viimeksi mitattu 28.2 klo 23: 75 mg/l jolloin ammoniumsumma 22 mg/l)

klo 13
nitriitti 0,3 mg/l
Ammoniumsumma 25 mg/l

vaihdettu suurin osa vedestä, noin 90 %
havaittu hajoamatonta kalanruokaa

klo 13.30
lämpötila 20 astetta
nitriitti 0 mg/l
lisätty 0,5 mg/l ammoniumia

klo 14.40
Muistui mieleen KH, joka on noin 1 hanavedessä. Lisätty ruokasoodaa.

klo 14.50
nitriitti 0 mg/l (Näyttää jo paremmalta! :) Mutta ei nuoleskella liikaa vielä..)

klo 16
lämpötila 20 astetta
nitriitti 0 - 0,1 mg/l (Erittäin hyvä edelleen. Oli tosi keltainen kuitenkin, eikä ollenkaan oranssi. Keltaisen sävy oli vain hieman lämpimämpi kuin nollatulos.)

klo 18
nitriitti 0,1 mg/l (Tyydyttävä tulos kunhan tähän jää.)

klo 20
lämpö 20 astetta
nitriitti 0 - 0,1 mg/l (Laskussa on. Se oli siinä. Jääköön kuuden ja puolen tunnin testiksi vuorokauden sijaan. 8-)
-----------------------------------------------------------------------------

klo 20
Lisätty 10 mg/l ammoniumia
111na
Elite Member
Elite Member
Viestit: 9127
Liittynyt: 16:21, 27.12.2003

Viesti Kirjoittaja 111na »

111na kirjoitti:Sekin on sanottava että yllätyin todella suuresti, että esimerkiksi Nitrivec näytti tuottavan kypsän tilanteen. Esimerkiksi tässä käytännön kokeessa siihen kykyyn ei tullut minkäänlaista viitettä. Siksi olen myös jopa miettinyt, mahtoiko mattosuodattimen desinfiointi onnistua täysin Safestartin jäljiltä.
Vasta nyt silmiini tarttui lause: "Lisäsin siihen kutakin testiä varten uuden biologisen omatekoisen suodattimen." [:I] http://aquahoito.info/suomi/kypsytys/vertailu.php
111na
Elite Member
Elite Member
Viestit: 9127
Liittynyt: 16:21, 27.12.2003

Viesti Kirjoittaja 111na »

111na kirjoitti:Tulipa vielä mieleeni tässä lopputestauksessa mahdollinen kokonaistypen vaikutus.
Tähän ei saatu tietenkään viitettä eilen. Vertailuallaskin puuttui.

eilen 2.3. 111na kirjoitti:
klo 13
ammoniumsumma 25 mg/l

vaihdettu suurin osa vedestä, noin 90 %
lisätty 0,5 mg/l ammoniumia
lisätty ruokasoodaa

klo 20
Lisätty 10 mg/l ammoniumia
3.3 klo 15.45
nitriitti 1,5 mg/l
nitraatti 8-10 mg/l

klo 21
lämpötila 20 C°
nitriitti 2,5 mg/l (1+9)
nitraatti 20 - 25 mg/l

4.3 klo 9
lämpötila 20 C°
nitriitti 0,9 mg/l (1+2)

Todella upea vauhti typenkierrossa!
Jännitys tiivistyy: meneekö nitriitti myös aivan nollille nopeammin kuin viimeksi vai hidasteleeko pahoin viimeiset kymmenykset.
111na
Elite Member
Elite Member
Viestit: 9127
Liittynyt: 16:21, 27.12.2003

Viesti Kirjoittaja 111na »

4.3 klo 21
nitriitti 0 - 0,1 mg/l :D !!!


Ei tästä mitään tärkeää typpibakteerilajia kerta kaikkiaan voi puuttua. Kahdessa vuorokaudessa se hotkaisi 10 mg/l ammoniumia. Se on siinä. 8-)



----------------------------------------------------------------------------------

Tästä 1.3 otettu pieni ymppi testataan täällä: http://www.aqua-web.org/forum/viewtopic.php?t=124494


----------------------------------------------------------------------------------


Kylmän säilytyslämpötilan vaikutus ymppiin. http://www.aqua-web.org/forum/viewtopic.php?t=126376
Micke
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1899
Liittynyt: 09:47, 26.05.2004
Akvaarioseurat: PAK:n sihteeri, TAS
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Pori

Re: Koe: kuinka talvinen multa voi toimia ymppinä?

Viesti Kirjoittaja Micke »

Mitäs tälle projektille kuuluu?
Laadukasta kalanruokaa ja akvaarionesteitä myytävänä EDULLISESTI
Ota yhteyttä YV tai SP:llä. Micke.PAK(at)gmail.com
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Hoito, ongelmat ja kalataudit”