Kuinka helppohoitoinen tuo nanoriutta on ja maksaako sen perustaminen hirveästi?
Tuohon semmoinen henkilökohtanen mielipide, että merivesiharrastusta aloittelevalle nanoriutta (=alle50litraiset) on aika työläs hoitaa ja vaikeampia saada toimimaan kunnolla verrattuna vaikkapa 120 litraiseen pikkuriuttaan.
Työlääksi nanoriutan hoitamisen tekee jatkuva korvausvedenlisääminen käsin haihtuneen veden tilalle, jotta suolapitoisuus pysyy hyvänä. Vettä pitää lisätä ainakin 2 kertaa päivässä, joten se on aika sitovaa ja pidemmälle reissulle lähtiessä pitää nakittaa joku vedenlisäyshommiin. Veden pinnalle tulee myös sellaista möhnäistä kalvoa, jota pitää kuoria käsi jatkuvasti. RO-laite on tosi kallis investointi, jos perustaa edullisen nanon. RO-veden käyttö on kuitenkin enemmän kuin suositeltavaa varsinkin nanossa. Nanoriutan "ekosysteemi" on paljon epästabiilimbi kuin isomman riutan.
Se on sitten ihan eriasia, jos on pidempään harrastellut riuttahommia ja osaa jo rakennella kaikki kaatokulmat ja osastoinnit nanoonsa niin että homma pelittää ja esim. RO-veden voi ottaa isommasta riutastaan. Eli mielestäni nanoilu on pidemmälle edenneille harrastajille tai asiaan HYVIN syvällisesti perehtyneille alottelioille, jotka ovat nähneet paljon muiden harastajien riuttoja.
En nyt halunnut tässä murskata nanoriutta-projektiasi, mutta puhun nyt omasta kokemuksesta. Itselläni on nyt puolitoista vuotta harrastusta takana, joka alkoi nanosta. Nyt minulla on 160litrainen pääallas ja 112litrainen yläallas frägejä varten. Vasta nyt osaisin tehdä hyvin toimivan nanoriutan. Olisi kiva kuulla muiden nanolla alottaneiden harrastajien ensimmäisiä kokemuksia.