Auttakaas akvaarioni kanssa!

Akvaarioharrastuksen alkeisiin liittyvät ongelmat, kalojen yhteensopivuus ja mikä tahansa muu tärkeältä tuntuva asia.

Valvoja: Moderaattorit

Vampyyri
Junior Member
Junior Member
Viestit: 174
Liittynyt: 21:40, 24.11.2007
Akvaarioseurat: -
Sukupuoli: Nainen

Auttakaas akvaarioni kanssa!

Viesti Kirjoittaja Vampyyri »

Päätin nyt tehdä kokonaan oman aiheensa tästä akvaariostani, koska en jaksa juosta monissa eri keskusteluissa selvittämässä jokaista ongelmaa erikseen. Kerron tässä nyt akvaariostani: Akvaario on ollut talossamme muutamia vuosia, mutta aluksi en ollut kovin kiinnostunut siitä ja äitini huolehti sen hoidosta. Hänellä ei kuitenkaan ollut kovinkaan paljoa tietämystä akvaarioista ja se tuotti hänelle vain "ylimääräistä työtä". Nyt tilanne on kuitenkin toinen, kun akvaariosta on tavallaan tullut omani. Nyt koitan saada siitä kauniin ja hyvinvoivan akvaarion.

Akvaario on 100 litrainen ja siellä on seuraavat kalat: 1 haarniskamonni (joka on vanha ja raihnainen), 3 partamonnia (1 täysikasvuinen ja 2 pienempää), 4 tiikeribarbia ja 4 neontetraa. Tiikeribarbit pistelevät aina monnin poikaset suihinsa, joten niistä ei ainakaan ole haittaa, mutta en tiedä onko se hyvä vai huono juttu (?). Kalat saavat ruokaa 2 kertaa päivässä (onko liian usein?) ja veden vaihdan kerran viikossa (vaihdan siitä 1/2) ja aina tarvittaessa puhdistan suodattimen.
Suodattimen pakkauksesta löysin merkinnät joiden mukaan suodatin sopii alle 130 litraiseen purkkiin ja 700l/h (tarkoitta kai että vesi kiertää niin paljon tunnissa?) Akvaariossa on pohjana jotakin puutarhakaupasta ostettua punaista soraa, jonka raekoko on jopa yli sentin. Oikeita kasveja akvaariossa ei ole, vaan ne on korvattu muovikasveilla, koska akvaarion pohja oli kuulemma vaikea imuroida ja kasvit aina irtoilivat. Akvaariossa on myös merenrannalta ja pihasta kerättyjä kiviä sekä jotain kai muovisia somisteita.
Lämmitin akvaariossa on, mutta se ei ole tällä hetkellä käytössä, koska se lämmitti veden lämpimämmäksi kuin piti ja akvaarion vesi on ilman lämmitystäkin 25 asteista. Vesiarvo testejä en omista, kun äitini ei ole vieläkään ostanut niitä, vaikka toivoin niitä joululahjaksi.
Kun olemme ostaneet kaloja, äitini on laittanut ne melkeimpä suoraan pussista haavilla akvaarioon, joka ei tietääkseni ole oikein..

Kalat eivät elä läheskään niin pitkään kuin pitäisi, vaan niitä kuolee paljon varsinkin jonkin aikaa (noin kuukausi) oston jälkeen ja loput sitten elävät hieman pidempään. Neontetroja oli enemmänkin, mutta ne katosivat mystisesti (joku taisi pistellä ne poskeensa, kun ne olivat niin pieniä). Haluaisin hankkia uusia kaloja ja oikeita kasveja akvaarioon ja toivon, että voisitte kertoa minulle hieman, mitä pitää ottaa huomioon niitä hankittaessa.

Äitini valittaa aina, että rahaa vaan uppoaa akvaarioon kauheita summia, mutta se ei kuitenkaan näy missään, kun mikään ei meinaa pysyä tuolla kunnossa, tai ei ainakaan niinä aikoina tainnut, kun äitini huolehti akvaariosta ja nyt hän ei tahtoisi hankkia mitään kalliita laitteistoja, kasveja ja kaloja..
Onko sellaisia kasveja, jotka eivät ole niin tarkkoja noista ympäristöjutuista? Siis sellaisa sitkeitä ja pitkä ikäisiä.. Millaista hoitoa yleensäkin kasvit tarvitsevat?

Tein nyt uuden aiheen tästä akvaariostani, kun tuo vanha on hautautunut ja unohtunut, eikä sitä voinut edes muokata, niin päätin tehdä uuden, piditte te siitä tai ette :D
pepepoksu
Junior Member
Junior Member
Viestit: 124
Liittynyt: 08:45, 03.11.2005
Paikkakunta: Espoo

Viesti Kirjoittaja pepepoksu »

Jos teidän lähellä on joku _asiantunteva_ akvaarioliike, sellaisessa saa varmasti veden testattavaksi (ainakin N2 (nitriitti) N3 (nitraatti), pH (happamuus), KH (karbonaattikovuus) ja GH (kokonaiskovuus)). Tällöin ei tarvitse ihan kaikkia vesitestejä ostaa. Testeistä olisi kuitenkin hyvä olla ainakin N3, pH ja KH. GH ja pH kertovat sen, mitä kaloja veteen kannattaa hankkia.

Partamonneja on liikaa tuon kokoiseen altaaseen, kahdesta olisi hyvä päästä eroon, muuten ne todennäköisesti kaikki kääpiöityvät elleivät ole tehneet sitä jo. Samoin turha kuteminen rasittaa monneja, eikä mahdollisia aikuisiksi kasvavia yksilöitä saa edes lahjoitettua oikein minnekään.

Tiikeribarbit ovat turhan pienessä altaassa. Jos ne tuntuvat kovin aggressiivisilta muita kohtaan, lahjoittaisin ne muualle. Isommassa parvessa ne olisivat rauhallisempia, mutta niitä ei tuonne oikein mahdu.

Vedenvaihtoväli ja -määrä ja suodattimen putsaus kuulostavat hyviltä, mutta nitraattitesti kertoo varmasti, mikä on sopiva vedenvaihtomäärä. Jos akvaarion valo (oletan loisteputkea) on kovin vanha, se olisi hyvä vaihtaa akvaariolle tarkoitettuun, esim. Sylvanian Aquastar, tällöin oikeat kasvitkin viihtyisivät paremmin. Kasvit myös käyttävät nitraattia ja ovat muutenkin hyödyllisiä akvaarion tasapainon kannalta. Soraa ei kannata lapota kasvien juurilta vaan ne käyttävät sinne painuneen moskan ravintonaan.

Joku saa jatkaa kalastosta :)
Vampyyri
Junior Member
Junior Member
Viestit: 174
Liittynyt: 21:40, 24.11.2007
Akvaarioseurat: -
Sukupuoli: Nainen

Viesti Kirjoittaja Vampyyri »

Eli.. jos hankkiutuisin eroon tiikeribarbeista ja kahdesta partamonnista, mitä kaloja voisin hankkia tuonne? Riihimäki on lähin kaupunki, jossa on akvaario liikkeitä.. Siellä on ainakin faunatar ja PetPoint, ovatkohan ne asian tuntevia? Ja Hämeenlinnassakin on kai joitakin, mutta niistä en tiedä..
Kalallinen
Senior Member
Senior Member
Viestit: 552
Liittynyt: 07:58, 10.02.2007
Akvaarioseurat: TAS
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Nokia
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Kalallinen »

Sanoisin että haarniskamonnikin on liian pienessä akvaariossa. joten ehdotukseni olisi seuraavanlainen.

* 8 kpl jtn normaali kokoista- pienehköä monnista, esim. pandamonninen.
* 20 kpl neontetroja
* 25 kpl smaragdirasboraa
* se partamonni

pH lievästi hapan, pehmeä vesi ja lämpötila 24-25 astetta.
Malys
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1413
Liittynyt: 12:02, 23.06.2004
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Kuusamo

Viesti Kirjoittaja Malys »

Minä vaihtaisin pohjan hiekkaan, on todella helppohoitoinen (ei tarvitse imuroida) ja ainakin omassa hiekkapohjassa menestyvät kasvit. Helppoja ovat olleet karttutelehti, karkeaviuhkalehti, hentorotala, rusolehti, jaavansaniainen, miekkakasvit, jaavansammal ja jaavansaniainen (kantoon tai kiveen kiinnitettynä nämä kasvit) yms.

Ja kaloja voi tilata Matkahuollon kautta. Minä suosin Pientä akvaariokauppaa ja Viherkalaa. Kummatkin ovat asiantuntevia ja sieltä voipi saada tavaraa halvemmallakin kuin lähikaupasta.
112 ja 312 litraiset altaat sekä keskikokoiset villakoira-urokset. Läträystä vuodesta 1994 lähtien.
pepepoksu
Junior Member
Junior Member
Viestit: 124
Liittynyt: 08:45, 03.11.2005
Paikkakunta: Espoo

Viesti Kirjoittaja pepepoksu »

Monniset tai nuoliaiset eivät viihdy sorassa, etenkään, jos se on teräväreunaista, eli niitäkin varten hieno hiekka (esim. se kuuluisa Billteman) on hyvä valinta.
Mabo
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1120
Liittynyt: 15:28, 21.03.2007
Akvaarioseurat: Ciklidistit
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Helsinki

Viesti Kirjoittaja Mabo »

Tuota myydään-palstaa kannattaa seurata, siellä on välillä edullisia ja helppoja kasvipaketteja tarjolla.
Haluatko säilyttää nuo neontetrat? Oma ehdotukseni siitä lähtökohdasta, että neontetrat ja haarniskamonni (jos on kerran vanha ja raihnainen jo, ei ehkä kannata antaa sitä enää eteenpäin, vaikkakin allas on sille ihan liian pieni) jäävät:

25 neontetraa
8 kirsikkabarbia (3 koirasta, 5 naarasta) TAI 12 puna-aavetetraa
8 kupari-, täplä-, kirjo- tai pandamonnista
1 partamonni
1 haarniskamonni

Lämmöt näille 25 astetta, vesi hapanta ja pehmeää.
Muoks. Juu, se sora kannattaa vaihtaa hiekkaan, jos monnisia mielii.
Tsekkaa Ciklidistien uudistuneet nettisivut!
www.ciklidistit.fi
Felis
Junior Member
Junior Member
Viestit: 232
Liittynyt: 14:17, 16.11.2005
Paikkakunta: Riihimäki

Viesti Kirjoittaja Felis »

Hiekkaa suosittelen lämpimästi. Meillä on bilteman hiekka molemmissa altaissa ja ei tarvitse lapota pohjaa, joskus jos jonnekkin kuoppaan on jotakin hieman kasautunut, niin varovasti letkunpäällä ne siitä imaisen.

Haarniskamonnille etsisin suuremman kodin ja se muuten kaipaisi myös hienon hiekan. Itselleni tuli ekan akvan mukana haarniska ja se oli elänyt sorapohjalla. Raasulta oli toinen viiksipari kulunut kokonaan pois ja voi sitä riemua, kun vaihdoin soran tilalle hiekan :D .

Riksussa jos käy, niin PetPointissa Meri osaa auttaa kalavalinnoissa varmasti, hän on vastaa akvaariopuolesta.
Kissani ja minun välillä vallitsee ehdoton sopusointu.
Kissa tekee, mitä sitä huvittaa ja minä teen niin kuin kissani haluaa.
-Henry Miller-
miuagua
Member
Member
Viestit: 390
Liittynyt: 11:25, 19.02.2006
Paikkakunta: Nastola, LAS

Viesti Kirjoittaja miuagua »

Todella se pohjamateriaali kannattaa vaihtaa. Hiekkaa ei ole pakko ostaa eläinkaupasta älyttömällä hinnalla, vaan mm. rautakaupoista ja Biltemasta saa kelvollista paljonkin halvemmalla (ison säkin saa muutamalla eurolla). Hiekan alle kunnollinen pohjalannoite (mm. Tetran initial sticks), jotta kasvit viihtyisivät. Hiekkapohjaa ei myöskään tarvitse imuroida.

Kasveja kannattaa ostaa Myydään-palstalta, niin kuin joku jo sanoikin, ovat paljon edukkaampia ja monesti myös lähtevät paremmin kasvuun kuin liikkeiden poteissa seisoneet.

Hyviä aloittelijan kasveja ovat mm. Karvalehti, Anubias-suvun kasvit, sammaleet, jaavansaniaiset, melalehdet ym.
Menestyvät huomattavasti vähemmällä, eivätkä vaadi valoakaan älyttömästi.
Rehevä kasvillisuus lisää myös akvaarion asukkaiden hyvinvointia.

Ei hyvinvoiva ja kaunis akvaario aina vaadi älyttömästi rahaa, vaan halvemmallakin pääsee kunhan viitsii nähdä hiukan vaivaa. Rautakauppojen hiekkapuhallushiekkoja joutuu huuhtelemaan melkoisen runsaalla kädellä ennen akvaarioon laittoa, pihalta voi kesällä kerätä kiviä somisteiksi, ja omenapuiden oksista saa hienoja käkkäröitä kunhan vain kuorii ja liottaa ne kunnolla.

Vedenvaihdot ja ruokinta on ihan ok, suodatinta kannattaa putsata ainoastaan kun sen virtaus heikkenee selvästi. Kierrättääkö suodatin pintavettä? Jos ei, niin silloin on tarvetta ilmastimelle, jotta vesi pysyy riittävän hapekkaana.

Ehdotan, että nyt pistät ensimmäiseksi akvaarion sisustan uusiksi, hankit sinne uuden pohjamateriaalin (puutarhaliikkeiden sorat eivät välttämättä muutenkaan sovellu, niistä voi liueta kaikenlaista veteen sopimatonta ainetta), seuraavaksi hankit joitakin helppohoitoisia kasveja ja ehkä pienen kannon kaloille piiloksi, ja vasta, kun nämä ovat kunnossa, suunnittelet uuden kalaston. Toki voit lahjoittaa sopimattomat kalat pois, mutta älä hanki vielä uusia ennen kuin akvaario on muuten kunnossa.
Kalallinen
Senior Member
Senior Member
Viestit: 552
Liittynyt: 07:58, 10.02.2007
Akvaarioseurat: TAS
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Nokia
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Kalallinen »

Bilteman hiekkapuhallushiekkaa ei tarvitse pahemmin pestä. [;)] Jotkut ovat laittaneet altaaseen jopa suoraan pussista.
tricolour
Senior Member
Senior Member
Viestit: 574
Liittynyt: 18:41, 08.04.2006
Paikkakunta: Myyrmäki (juu se on Vantaalla)
Viesti:

Viesti Kirjoittaja tricolour »

Itse olen kipannut Bilteman hiekat suoraan pussista kuivana altaaseen. Samennus kestää hetken, mutta katoaa kyllä melko nopeasti. Jos käyt ostamassa hiekkaa Biltemasta, etsi RUSKEA säkki, jossa lukee "hiekkapuhallusaines". Näistä on kahta eri raekokoa ja säkki painaa about 25kg, paino lukee pussin kyljessä.

Akvaarioon on hyvä saada oikeita kasveja. Kasvit hoitavat oman tehtävänsä hapen ja veden kuormituksen helpottamisessa (varsinkin nopeakasvuiset syövät paljon ravinteita vedestä ja leville jää vähemmän). Kasveja lannoitetaan nestemäisellä lannoitteella ja pohjaan laitettavilla ravinnekuulilla/tikuilla. Näitä pitäisi saada ihan jokaisesta akvaariokaupasta.

Helppoja kasveja aloittelijoille ovat nopeakasvuiset ja ylläpidoltaan helpot kasvit kuten miekkalehdet, vesitähdikit, vesirutot, vallisneriat ja vedensuosikit jne. Vaikeita kasveja nyt ei hirveästi olekkaan, verrattuna helppojen/keskitasoisten lajimäärään.

Akvaariotarvikkeita ja muuta siihen liittyvää voi myös netistä tilata, esmes www.akvaarioon.fi on luotettava ja hyvä kauppa.
Kuvia
317L kalakippo.
Vampyyri
Junior Member
Junior Member
Viestit: 174
Liittynyt: 21:40, 24.11.2007
Akvaarioseurat: -
Sukupuoli: Nainen

Viesti Kirjoittaja Vampyyri »

Kiitos kamalasti! Olen saanut teiltä tosi paljon hyviä neuvoja :) Sopiiko se Biltemanin karkeampi hiekka monnisille?
VesiEläin
Elite Member
Elite Member
Viestit: 5925
Liittynyt: 07:54, 04.03.2004
Akvaarioseurat: TAS
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Lempäälä

Viesti Kirjoittaja VesiEläin »

Sopii.
helzy
Junior Member
Junior Member
Viestit: 239
Liittynyt: 00:08, 18.04.2005
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Porvoo
Viesti:

Viesti Kirjoittaja helzy »

Ja sitten kun olet saanut kasveja akvaarioosi, kannattaa akvaariokaupasta ostaa PMDD -nimistä kasvilannosainetta. Se kaadetaan isohkoon pulloon ja lisätään vettä, jotta tilavuudesta tulee (olisikohan ollut about 2 litraa tms). Se on erittäin tehokas kasvilannoite, mutta sen kanssa kannattaa sitten akvaarioon laittaa hiilidioksidilisäys, ettei tule leväongelmia. Hiilidioksidilevittimen voi itse tehdä 1,5 litran limupullosta, ilmaletkusta, akvaariosilikonista ja levittimestä. Vähän jokaisella on omanlaisensa, mutta kaikki toimivat samalla periaatteella. Haulla löytyy todella paljon ohjeita.

Tsemppiä ja todella hieno juttu, että löysit tänne palstalle kyselemään apua! [;)]

Kyllä se siitä!
~200 litraa tetroja, kaksi Shetlantilaista "lammas"koiraa ja Belgianpaimenkoira Malinois. :)
http://sinisetotukset.blogspot.com/
Kalallinen
Senior Member
Senior Member
Viestit: 552
Liittynyt: 07:58, 10.02.2007
Akvaarioseurat: TAS
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Nokia
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Kalallinen »

Tai ostaa valmistata PMDD:tä SATEKilta
Sissie
Junior Member
Junior Member
Viestit: 228
Liittynyt: 09:13, 18.04.2007
Paikkakunta: Kuopio

Viesti Kirjoittaja Sissie »

Hei, onnea uudelle harrastajalle! Kyllä se siitä, akvaarionhoito alkaa sujumaan kun täältä hakee tietoa aina kun tulee kysymyksiä mieleen :mrgreen: Kysyvä ei tieltä eksy.
Hurahatanut akvaarionhoitoon...
Vampyyri
Junior Member
Junior Member
Viestit: 174
Liittynyt: 21:40, 24.11.2007
Akvaarioseurat: -
Sukupuoli: Nainen

Viesti Kirjoittaja Vampyyri »

Argh.. Nyt kyllä ärsyttää ja pahasti.. Täältä ihan läheltä olisi voinut saada Bilteman hiekkaa ilmaiseksi, mutta äiti sanoi, että nyt kun on saatu tuo akvaarion vesi taas kirkkaaksi (se oli siis sameaa yhdessä vaiheessa) ja jonkinlainen tasapaino sinne, niin ei sitä kannata ruveta sitä TYHJENTÄMÄÄN (hän on niitä ihmisiä, joilla on tapana tehdä akvaarion suursiivouksia, mutta ei onneksi enään, kun olen kieltänyt). Selitin hänelle, että sen soran voi ottaa sieltä pois ja hiekan vain kaataa sinne (niin ainakin olen ymmärtänyt), mutta äitini ei tietenkään voi ymmärtää sitä, kun ei se muka onnistuisi. Ja sitten hän sanoi että ei jaksa, eikä ole aikaa aloittaa mitään akvaario projektia, kun hän on kuulemma tyytyväinen, kun vain sai akvaarion pois olohuoneesta (minun huoneeseeni). Osaisin (tai ainakin luulen niin) kyllä ihan itsekin tehdä sen homman, mutta sitäkään äitini ei varmaan usko.. Hän kyllä lupasi että ehkä joskus tulevaisuudessa voidaan tehdä remontti akvaariossa ja sen hiekan voi kuulemma ihann ostaakin, mutta kunhan hän kuulee kuinka kaukana lähimmät Biltemat ovat, ei hän ainakaan sinne lähde..
Ette arvaakkaan kuinka ärsyttää..
raymax
Junior Member
Junior Member
Viestit: 51
Liittynyt: 20:22, 31.01.2008

Viesti Kirjoittaja raymax »

Samoja ongelmia ollut...(vanhempien kanssa). Nyt kaikki menee hyvin kun otin itse vastuun kaikesta akvaarioon liittyvästä ja jälkien siivouksesta...
Helinä79
Senior Member
Senior Member
Viestit: 769
Liittynyt: 20:32, 05.12.2005
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Merilappi

Viesti Kirjoittaja Helinä79 »

Hei, täällä on monta sinun ikäistäsi puuhailemassa, jotka osaavat vaikka mitä. Ei ole iästä kiinni mitä osaa ja mitä ei... Vasta hämmästeltiin jossakin ketjussa erästä nuorehkoa harrastajaa, joka viritteli omiin pyttyihinsä vaikka mitä hienoja juttuja. Kunpa muistaisin mikä ketju se oli, niin olisit voinut vilauttaa sitä äidillesi.
Altaan tasapainoa ei tosiaan ihan yhtenään kannata järkyttää, ja jos meinaat vaihtaa sorasta hiekkaan, se kannattaa toteuttaa vaihtamalla ensin puolet ja antamalla tasaantua pari viikkoa, kunnes vaihtaa toisen puolen.
Sitä luulisi kysymysten jossain vaiheessa loppuvan kesken, mutta totta on, että mitä enemmän saa tietää, sitä enemmän osaa kysyä.
Vampyyri
Junior Member
Junior Member
Viestit: 174
Liittynyt: 21:40, 24.11.2007
Akvaarioseurat: -
Sukupuoli: Nainen

Re: Auttakaas akvaarioni kanssa!

Viesti Kirjoittaja Vampyyri »

En ole nyt vähään aikaan käynytkään täällä aqua-webissä, kun olen jo puoliksi luovattunut tämän akvaarion uudistus projektin kanssa.. Äiti ei ole vieläkään innostunut touhusta, joten hiekkaa en ole saanut, eikä homma edisty lainkaan.. Kala tilanteessakaan ei ole kehumista, yksi neontetra on taas vähemmän kuin aloitusviestissä. Saisikohan jostain Riihimäen seudulta hyvää hiekkaa tuonne? Sieltä voisin ehkä saada äidin ostamaan sitä. Kannattaako kasvit istuttaa samalla, kun vaihtaa soran hiekaksi vai vasta kun samennus on tasaantunut? Millaisilla kasvilannoitteilla selviäisin? Voitte mainita myös niitä hintoja ;) Ottavatko kaikki akvaarioliikket vastaan kaloja, vai pelkästään jotkut harvat ja valikoidut? Entäs jos antaisinkin ylimääräiset kalat pois ja ne pitäisi postittaa? Miten se onnistuisi? Olisiko huono ratkaisu, jos kalastosta tulisi seuraavanlainen: (1 partamonni), 1 haarniskomonni, parvi neontetroja (mikä olisi yläraja?) ja ehkä muutama kirsikkabarbi (parven koon ala- ja yläraja?). Kiitos jos joku ehtii vastaamaan minulle, niin ehkä vielä jonakin päivänä saan jotakin tapahtumaan :)
Jokainen katse voi olla viimeinen, jokainen hyvästijättö ikuinen. Rakasta, sillä huomenna voi olla liian myöhäistä.
Teemu Salonen
Elite Member
Elite Member
Viestit: 5538
Liittynyt: 19:54, 02.10.2005
Akvaarioseurat: Suomen meriakvaarioseura facebook
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Espoo

Re: Auttakaas akvaarioni kanssa!

Viesti Kirjoittaja Teemu Salonen »

Kuten olet jo aikaisemmista viesteistä huomannu, on akvaarion pohjalla liian karkeaa materiaalia. Onko muuten varma, että se ei eritä akvaarioon mitään myrkkyjä? Jos kalojen kuolemat johtuvat vaikka siitä? Akvaarioon tarvikkeet hankitaan akvaarioliikkeistä eikö niin:)
Monet tämän palstan käyttäjät tuntuvat suosivan sitä hiekkaa. Itselläni ei siitä ole kuin negatiivisia kokemuksia. 3-5mm pohjasora on osottautunut parhaaksi. Onhan noitten akvaarioiden parissa tullu jo joitakin vuosia pyörittyä eli uskallan sanoa että kokemusta on.
Vedenvaihdot ja suodattimen pesut kuulostaa ihan hyvälle.
Akvaarioliikkeet tekevät yleensä laajemman vesitestauksen joko muutaman euron korvausta vastaan tai peräti ilmaiseksi. Kotiin riittää, jos hankit pH- ja nitriittitestin.
Tilanne kyllä on kannaltasi kinkkinen. Itse olin takavuosina samassa tilanteessa. Toivottavasti äitisi ymmärtää tilanteen ja saatte yhdessä hoidettua akvaarion kuntoon.
Vampyyri
Junior Member
Junior Member
Viestit: 174
Liittynyt: 21:40, 24.11.2007
Akvaarioseurat: -
Sukupuoli: Nainen

Re: Auttakaas akvaarioni kanssa!

Viesti Kirjoittaja Vampyyri »

Kiitos avustasi Teemu :) Muutama täydentävä kysymys: Onko se 3-5mm:n sora sitten sellainen, joka täytyy imuroida ja pysyvätkö kasvien juuret pohjassa imuroinnin aikana? Kuinka paksusti soraa olisi hyvä olla?
Jokainen katse voi olla viimeinen, jokainen hyvästijättö ikuinen. Rakasta, sillä huomenna voi olla liian myöhäistä.
Helinä79
Senior Member
Senior Member
Viestit: 769
Liittynyt: 20:32, 05.12.2005
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Merilappi

Re: Auttakaas akvaarioni kanssa!

Viesti Kirjoittaja Helinä79 »

Soraa pitää imuroida ja lisäksi se saattaa vahingoittaa mahdollisia pohjan tonkijoita kuten monnisia. Itselläni on kaikissa altaissa pohjamateriaalina soramontulta haettu hiekka. Sora olisi kyllä näyttävämpää ja eri värisävymahdollisuuksia on paljon enemmän kuin hiekassa. Lisäksi sora varastoi kalankakkaa kasvien lannoitteeksi, kun taas hiekalla kalankakka jää pinnalle ja leijuu suodattimiin. Hiekka saattaa myös tukkeutua ja päästellä siivouksen yhteydessä veteen mrkkykaasuja, mutta tämäkin ongelma poistuu jos hiekkaan hankkii kierteisiä tai möyhii sitä säännöllisesti itse. Hyviä ja huonoja puolia on molemmissa ratkaisuissa, täytyy vain itse miettiä mikä olisi sopivin vaihtoehto.
Ja me äidit ollaan kyllä aika hankalia otuksia toisinaan...
Sitä luulisi kysymysten jossain vaiheessa loppuvan kesken, mutta totta on, että mitä enemmän saa tietää, sitä enemmän osaa kysyä.
Vampyyri
Junior Member
Junior Member
Viestit: 174
Liittynyt: 21:40, 24.11.2007
Akvaarioseurat: -
Sukupuoli: Nainen

Re: Auttakaas akvaarioni kanssa!

Viesti Kirjoittaja Vampyyri »

Nyt en enään tiedä itsekkään, että laittaisinko hiekkaa vai soraa :D Tässä lähellä olisi kyllä hiekkamonttu, josta voisi hakea sitten sitä hiekkaa, jos on tarvis :) Voiko sora olla haitaksi haarniskamonnille? Nuo kaksi partamonnia ovat tainneet kääpiöityä, kun niitä ei hankittu ajoissa pois.. Kärsivätkö ne itse siitä? Ottaisikohan kukaan niitä itselleen, kun partamonneja taitaa olla aika paljon tyrkyllä..? Ja joku voisi vastata aikaisempienkin viestien kysymyksiin, jos vaan jaksee ja ehtii :)
Jokainen katse voi olla viimeinen, jokainen hyvästijättö ikuinen. Rakasta, sillä huomenna voi olla liian myöhäistä.
Teemu Salonen
Elite Member
Elite Member
Viestit: 5538
Liittynyt: 19:54, 02.10.2005
Akvaarioseurat: Suomen meriakvaarioseura facebook
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Espoo

Re: Auttakaas akvaarioni kanssa!

Viesti Kirjoittaja Teemu Salonen »

Molemmissa pohjamateriaaliratkaisusissa on puolensa. Itse en ole koskaan huomannut mitään ongelmia monnisten ja sorapohjan kanssa. Viikset on aina pysynyt kunnossa eikä muutenkaan ole ollut mitään ongelmia.
Hiekan joukkoon ei jätökset todella joudu vaan jää siihen pintaan lillimään. Sen takia altaaseen tarvitaan vielä tehokkaampi suodatus. Sorapohjassa jätökset taas joutuvat sinne pohjalle josta ne on todella helppo siivota pois. Itselläni on melkein viisi kertaa isompi allas enkä sen lappoamiseen kerrallaan kulu varttia enempää ja allas on todella runsaskasvinen. Suodatus on jopa alatehoinen kun miettii että kalastona on kasvavia kirjoahvenia, jotka saa reilut annokset ruokaa. Samoin siellä on erittäin sotkeva isopurjepleko.
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Alkeet”