Löytyiskö neuvoja?

Akvaarioiden ja kalojen hoito, ongelmat, sairaudet jne.

Valvoja: Moderaattorit

Alueen säännöt
Ennen kuin esität kysymyksesi, huolehdi, että ainakin osa seuraavista tiedoista ovat viestissäsi:
  1. akvaarion tilavuus ja mitat
  2. Valaistus (millaiset putket, esim. 58W Philips 86)
  3. Suodatus (suodattimien merkit ja mallit)
  4. Akvaarion hoito (vedenvaihdot, ruokinta, kasvilannoiteet yms.)
  5. Akvaarion asukit (kalat + muut eliöt)
  6. Vesiarvot (pH, GH, KH, NO2-, NO3-, lämpötila)
  7. Mikä on ongelma ja miten se esiintyy? Täysi kertomus kalan/kasvien oireista
  8. Milloin huomasit ongelman, onko jatkunut jo kauan? Onko ollut jotain muita ongelmia?


Ilmoittamalla ainakin osan em. tiedoista heti ensimäisessä viestissä, varmistat että muilla on helppo työ vastata viestiin ja näin ratkaista mahdolliset ongelmat. Kiitos!
Vastaa Viestiin
Laura
Starting Member
Starting Member
Viestit: 13
Liittynyt: 14:09, 28.09.2001

Löytyiskö neuvoja?

Viesti Kirjoittaja Laura »

käyn silloin kun aikaa on puhdistelemassa kuntani vanhainkodin akvaariota (ehdin opiskelultani sinne noin kerran 1 1/2 kuukaudessa, turhan harvoin siis). akvaario on 500 litrainen ja siinä on todella vähän asutusta (isopurjepleko, 2 leväbarbia, muutama tiikeri- ja keltabarbi samoin myös neon- ja rubiinitetroja on vain muutama). ongelmana on se, että akvaarioon on ilmestynyt sinilevää kohtalaisesti. olen yrittänyt saada heidät ostamaan jotain levämyrkkyä, mutta se on kuulemma liian kallista!!! olen "ensiapuna" poistanut levää käsin ja letkulla vedenvaihtojen yhteydessä, mutta se ei auta kuin tilapäisesti. onko kellään neuvoja miten saisin levän vähenemään (tai hoiturit suostumaan myrkyn ostoon)? omia rahoja on niin vähän, ettei oikein haluttais "tuhlata" niitä toisten akvaarioon, mutta kalat ja kasvit alkavat säälittää... suodattimena on jokin ikivanha eheimin ulkosuodatin ,sekin toimii vajaatehoisesti...
pehis
Imperaattori
Imperaattori
Viestit: 1010
Liittynyt: 15:24, 19.06.2001
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Kuopio

Viesti Kirjoittaja pehis »

Sinilevä on yleensä merkki huonosta vedenlaadusta. Tuo kerran 1,5 kk tapahtuva vedenvaihto ei todellakaan riitä, vaan suosittelen vedenvaihtoja kerran viikossa, n. 1/4 - 1/3 kerralla.
Sinilevä luultavasti aikanaan häviää, kun vedenlaatu paranee ja olemassaolevat levät poistaa vedenvaihdon yhteydessä.

Levämyrkkyjä en suosittele käyttämään, ne saattaa tappaa kaikki kasvit ja huonolla tuurilla jopa huonokuntoiset kalatkin. Toisekseen levämyrkky ei luultavasti auttaisi tässä tapauksessa kuin väliaikaisesti, jos vesioloja ei paranneta.

Kannattaisi ehkä suostutella ostamaan parempi suodatin, jos nyk. suodatin on tosiaan vajaatehoinen, eikä vain puhdistuksen tarpeessa. Eheimin suodattimet kestää yleensä vuosia täysin toimintakunnossa, jos ne vain puhdistaa, kun veden virtaus on oleellisesti heikentynyt.

SITTEN kun vedenlaatu on saatu pysyvästi kohdilleen, kannattaisi varmaan harkita parvikalojen lisäämistä. Esim. tetrat viihtyvät paljon paremmin, kun niitä on väh. 10 parvi.
En tosin tiedä kaikista näistä kaloista, soveltuuko ne yhteen, mutta joku paremmin tietävä voisi varmaan siitä kertoa.

__________________
Luuletko tietäväsi vai tiedätkö luulevasi
Laura
Starting Member
Starting Member
Viestit: 13
Liittynyt: 14:09, 28.09.2001

Viesti Kirjoittaja Laura »

aikani ei riitä useampiin käynteihin ja uutta suodatinta tai kaloja enempää eivät akvaarion omistajat halua ostaa... surkeaa mutta en voi tehdä mitään...
Taika-Jim
Senior Member
Senior Member
Viestit: 792
Liittynyt: 22:07, 09.08.2001

Viesti Kirjoittaja Taika-Jim »

En tiedä onko tässä mitään ideaa, mutta voisit kysyä läheltä olevalta akvaariokaupalta josko niitä huvittaisi sponsoroida?
Tai toinen on, että pyydät paikallista akvaarioseuraa auttamaan tuon akvaarion kanssa.
Muistelen ainakin, että aikoja sitten Hyvinkään Akvaarioseura hoisi siinä yhessä ostoskeskuksessa olevaa akvaariota ja silloin tällöin joku jäsen osti sinne kasvin jne.

email: knu@dlc.fi
email: knu@luukku.com
ICQ: 108723494
Laura
Starting Member
Starting Member
Viestit: 13
Liittynyt: 14:09, 28.09.2001

Viesti Kirjoittaja Laura »

asunkin täällä keskellä ei mitään. ainut liike missä on akvaariotarvikkeita yms. on lemmikkieläinkauppa ja siellä ei oo käytännössä yhtään mitään. muutenkin se taitaa olla hieman tiukoilla, joten tuskin saan sponsoria... akvaarioseuraa ei ole 100km:n (tai kauempana) säteellä, hauskaa eikö?!? eipä voi oikein tehdä mitään asialle...
Cory
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1055
Liittynyt: 10:30, 10.08.2001
Akvaarioseurat: HAS

Viesti Kirjoittaja Cory »

Löytyykö kaveri- tai tuttavapiiristäsi ketään, joka osoittaa kiinnostusta akvaarioihin? Ajattelin vain, että jos on joku, joka harkitsee akvaarion hankkimista, niin tässä olisi heille hyvä tilaisuus varsin vähäisillä investoinneilla kokeilla miltä akvaarion omistaminen tuntuu ja riittääkö siihen intoa.

Sopisi muuten hyvin jollekulle, jonka vanhemmat vähän epäröivät akvan hankintaa ja kauhistelevat sen hintaa! Voisit opastaa ko. henkilöä akvan hoidossa ja he voisivat käydä tekemässä perusrutiinit myös silloin kun sinä et ehdi. Oppisit luultavasti myös itse lisää siinä kun vastailet toisen kysymyksiin

Tietysti kun on kaksi ihmistä puuhaamassa, niin siinä voi tulla ristiriitojakin. Itse pystyt parhaiten päättämään kenen kanssa tuon akvan hoito uonnistuu sujuvasti ja kenen kanssa ei. Silti, tekee vain hyvää itse kullekin opetella noita erimielisyyksiäkin ratkaisemaan

Noiden kalojen yms. laitteiden kohdalla olisiko mahdollista sopia akvan omistajien kanssa, että jos jotain ostat sinne omilla rahoillasi, niin ne sitten pysyvät myös sinun omistuksessasi. Eli olisivat tavallaan vain lainassa siellä vanhainkodissa. Tällöin rahasi eivät menisi "hukkaan" - jos joskut tarvitset ostamiasi laitteita itse, tai haluat siirtää ostamasi kalat omaan tankkiisi, niin siitä vaan. Nehän ovat sinun.

Ongelmien välttämiseksi olisi varmaan hyvä idea kuitenkin kirjata jotain ihan paperillekin. En nyt tarkoita mitään 10 sivun sopimushirviötä, mutta ihan semmoinen yksinkertainen paperi, että kumpikin tietää mistä on sovittu. En tiedä mikä ikäinen olet, mutta jos et itse osaa tämmöistä paprua väsätä, niin varmaan vanhempasi tai esim. joku opettaja voi auttaa sinua, kun selitätä mistä on kysymys. Voit myös esimerkiksi pitää ihan simppeliä vihkoa, johon kirjaat mitä ostit, milloin ja millä hinnalla (kuitti liitteeksi!) ja kenen omistukseen se kuuluu (eli on sinun, mikäli vanhainkoti ei ole maksanut summaa sinulle). Sitten sinun ja jonkun vanhankodin vastaavan henkilön nimmarit perään. Jotain tämän tyyppistä....

Olisiko näistä ideoista mitään apua?

-- Älä kerro ystävällesi mitään, mitä vihollisesi ei saisi tietää.
(tanskalainen sananlasku) --


Muokattu - Cory on 05/10/2001 12:04:55
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Hoito, ongelmat ja kalataudit”