Olen rakentamassa merivesinanooni pientä ledivalaisinta, sillä meikätytöllä ei ole varaa lämmittää tätä pikkuyksiötä 70W monimetallivalaisimella kun patterissa virtaa jo ihan riittävästi lämmintä vettä nostamaan talvellakin kämpän lämpötilan ihan iisisti lähemmäs tropiikin lämpöjäkin (varsinkin nyt kun se patteri on vihdoin korjattu), eikä muutenkaan innosta maksella isoja sähkölaskuja.
Koska haluan mahdollisuuden pitää oikeastaan mitä vain nanossani, niin pistän siihen sen verran valoa että se sitten vastaa ainakin tuota 70W monimetallin tuottoa kaikessa tärkeässä (PAR-lukemat yms.). Ledejä tulee 10 kappaletta, 5 sinistä ja 5 valkoista, Cree XR-E Q5 on valintani, sillä sen kanssa ei tarvitse optiikkaa valokeilaa säätämään. XP-G tulee olemaan varmaan sitten joskus seuraavissa projekteissani käytössä kun se kuitenkin tuuppaa niitä lumeneita aika tsiljoonasti enemmän kuin XR-E, mutta optiikkajuttujen takia en niitä nyt valinnut, LED-jutut kehittyvät muutenkin nyt huippuvauhtia, joten tiedä vaikka ensi vuonna olisi jotain vielä upeampaa tarjolla.
Ajureiksi tulee kaksi BuckPuckia (1000mA potentiometrin kera), niin voin sitten säädellä ledien tehoja ja valaisimen värisävyä tarpeen mukaan. Virtalähdettä en ole vielä päättänyt. Vaikka ledit ovat viileämpiä kuin monet muut valot, niin nekin lämpeävät kuitenkin ja tälle määrälle tarvitsee jo ehdottomasti kunnon jäähdytyksen että se luvattu vuosikymmen edes jotenkin onnistuisi ledien keston suhteen. Ratkaisen jäähdytyksen isolla alumiinisella jäähdytyslevyllä ja 120 mm tietokonetuulettimella (Nexus Real Silent Case Fan). Valaisinkehyksen rakentelen siihen alumiinilevyn ympärille mustasta pleksistä tms. ja jahka kaikki ainesosat ovat täällä töllisteltävänä ja punnittavanan, niin päätän mimmoisen ripustuksen tai jalat valaisimeen rakennan.
Meikätytöllä ei ole sähköhommista kokemusta palaneen lampun vaihtamista enempää, joten kaikki tästä eteenpäin tulee olemaan uutta ja jännittävää (toivottavasti ei hiuksia nostattavaa kuitenkaan). Rakennelman näytän kyllä sitten sähkömiehelle (tunnenko jonkun pk-seutulaisen sähkömiehen?) ennen kuin sen tökkäisen seinään ja rupean käyttämään ja systeemi perustuu selkeisiin piirrustuksiin ja toisten kokemuksiin, joten ihan omasta päästä tätä en vetäise. Mitään en myöskään aio tehdä ennen kuin olen varma siitä, miten juttu toimii, enkä tee itse mitään sellaista jota ei perustahvo saa tehdä. Periaatteessa siis systeemin pitäisi olla toimiva, nätti ja älden siide.
Toisena projektina on sitten 50x50x50 cm makeavesikuution valaistus, johon tulee 24 lediä. Ensin rakennan kuitenkin tuon merivesiversion.
Päivittelen tätä aihetta sitten kun ainekset ovat koossa ja jotain rupeaa tapahtumaan. Isoimmat jutut on jo tilattu ja seuraavaksi pitäisi ruveta miettimään että pitäisikö ostaa kolvi vai lainata semmoista joltakulta, riittävätkö porakoneeni terät alumiinin poraamiseen, mimmoisia johtoja ja ruuveja ja muuta tarvitsen ja kaikkea semmoista pikkuista.
Mitään ei tule tapahtumaan kovinkaan nopeasti, joten ottakee rennosti.

Jos joku toinen haaveilee ledivalaisimesta, mutta ei halua tehdä semmoista itse, vaan ostaa valmiina, niin tässä vaihtoehtoja:
Matalaan, vähän valoa kaipaavaan makeavesialtaaseen tai vaikka makroleviä kasvattamaan ala-altaaseen halpaa eikä niin tehokasta:
225 white LED aquarium grow panel, 14 wattia (ostaessa pitää sitten muistaa sanoa että haluaa meikäläisten volttimäärän ja pistokkeen), löytyy myös muistaakseni brittien ja saksalaisten eBaysta:
http://cgi.ebay.com/ws/eBayISAPI.dll?Vi ... 0075348700
Päheästi valoa pienessä paketissa, hintakin sen mukainen, E27-kantainen, teholedit:
http://www.nanotuners.com/product_info. ... cts_id=623
Maxspect-valaisin, vaihtoehtoja löytyy kivasti eikä hinta ehkä ole ihan ahdistava kun ottaa huomioon miten noita isompia valaisimia voi myös säädellä:
http://www.fish-street.com/product_deta ... y_code=EUR