Akvaariopäiväkirja

Pidä päiväkirjaa akvaariostasi, tai dokumentoi akvaarioprojektisi etenemistä täällä
buttnekkid
Member
Member
Viestit: 292
Liittynyt: 21:50, 24.02.2014
Akvaarioseurat: JAS
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Saarijärvi

Re: Akvaariopäiväkirja

Viesti Kirjoittaja buttnekkid »

Mitäs olet tykännyt Punapäätetroista?

Ensimmäistä kertaa tankissa ja hieno kala. Aika tiiviissä parvessa ui. En ole millään muulla kalalla nähnyt moista.
Kotiutus oli kyllä hämmentävä. Menivät ihan valkoiseksi ja vain tippuivat pohjaan. Joku päälleen ja joku mahalleen.
Tällä hetkellä kyllä viilettävät pää punaisena ja kutevatkin vissiin kun tarjoilee elävää ruokaa päivittäin.
240 L Etelä-Amerikkaa
60 L Karanteeni/Väistötila/Bordelli
Norhie
Senior Member
Senior Member
Viestit: 667
Liittynyt: 14:26, 18.01.2016
Sukupuoli: N/A
Paikkakunta: Imatra

Re: Akvaariopäiväkirja

Viesti Kirjoittaja Norhie »

Punapäätetroista vuoden kokemuksen jälkeen seuraavaa, eli "ihan kiva fisu mutta mielenkiintoisempia vaihtoehtojakin ehkä löytyy"

Tuo perustuu siihen, että vaikka fisut tosiaan viihtyy tiiviissä parvessa ja on minusta helppohoitoisia, niin ne vaatisivat paljon suuremman parven ympärilleen kuin mitä minun 17 kalaa. Meinaan siis jos haluaa todella näyttävän näköisen parven. Kalahan ei varsinaisesti ole mitenkään värikäs päätä ja musta-valkoraitaista pyrstöä lukuunottamatta. Parinkymmenen kalan parvi riittää kyllä fisuille itselleen, mutta minusta joku 15 kpl on ehdoton minimi. Ehdottomasti parviriippuvaisin omista fisuista.

Fisut viihtyvät parhaiten pohjan tuntumassa - yleensä max ~15 cm korkeudessa. Käytännössä siis pitäisi löytää akva johon saat ~30 fisua ja lopputulos on tiivis parvi keskikokoisia tetroja, jotka viettävät 90% ajasta pohjan tuntumassa. Lisäksi toisin kuin esim. neontetrat jotka tulevat ruokinta-aikaan kiljuen parvena pintaan, niin nämä enemminkin uivat pois kun tulet altaan ääreen. Ovat siis arempia, jos kohta eivät kovin pelokkaita. Omassa altaassa monniset käyvät usein korkeammalla (juurakkojen päällä) kuin nämä.

Fisut viettävät suurimman osan ajasta akvaarion avoimessa päässä. Tarkoittaa, että pitäisi saada jonkinlainen yhdistelmä avovettä pohjalle (tykkäävät liikkua) mutta samalla myöskin suojaa yläpuolelle. Ei kuitenkaan sellaista suojaa mikä yltää pohjaan asti. Omissa tankeissa ne eivät ole koskaan kasvipusikoiden luona, vaan uivat aina avoimen veden päässä pohjan tuntumassa vältellen kasvipuskia. Tätä voi lienee pitää plussana, kun kalat ovat jatkuvasti esillä. Se hyvä puoli noissa on, että voimakaskaan virtaus ei tunnu fisuja paljon häiritsevän. Eivät myöskään nahistele keskenään tai häiriköi monnisia.

Isoon akvaarioon mihin saa myös jonkun rauhallisen yläosassa viihtyvän kalaparven yhdessä ison punapäätetraparven kanssa tämä on varmasti hemmetin hyvä vaihtoehto. Etenkin jos täyttää pinnan esim. amerikankilpukalla ja pinnasta pohjaan kohti kurottavilla juurakoilla niin, että pohja on täysin vapaata uintitilaa. Omassa altaassa on pohjan puolella jo pieni tunku kun on kaksi partamonnia, noin 15 monnista, ja 17 punapäätetraa. Niin ja pari leväsukarapua ja wino pino kotiloita.

Olen koittanut kovasti miettiä jotain pientä parvikalaa tuonne yläpuolelle. Ehdoton vaatimus on reippaasta virtauksesta pitäminen. Suodatus kyllä riittää ja tilaakin olisi.
2x 240-litraa (seurala), 1x 180-litraa (evakkoallas), 1x 140-litraa (monnila), 1x 110 litraa (karanteeni), 1x 60 litraa (mysteerikuutio), 1x 60-litraa (taistoevakkola) ja aivan liikaa sekalaisia muovikippoja poikasille. Lue akvaariopäiväkirjaani.
Norhie
Senior Member
Senior Member
Viestit: 667
Liittynyt: 14:26, 18.01.2016
Sukupuoli: N/A
Paikkakunta: Imatra

Re: Akvaariopäiväkirja

Viesti Kirjoittaja Norhie »

Ajattelin kirjoitella hieman omista akvaarion kasveista ja niiden ylläpidosta. Toki ei ole kokemusta vielä älyttömästä määrästä kasveja, mutta tässä omia suosikkeja erilaisin perustein. Yhtään kasviallasta en pidä ilman ravinteita, mutta altaisiin menevät ravinteet valikoituvat altaan tyypin mukaan. Kirjoittelen tämän varmaan allas kerrallaan erissä.

180-litraa (Helppo. Ei hiilaria. Ei varsinaista ravinnepohjaa)
"Keltainen akvaario" on kipoista helpoin. Tänne menee ravinteena viikkovedenvaihdon yhteydessä reipas annos Tetran Plantaminia jonka olen vaihtamassa testimielessä JBL Ferrotopoliin. Altaassa ei ole varsinaista ravinnepohjaa, mutta lannoitan voimakasjuurisia kasveja Osmocotella ja seiskakuulilla. Käytännössä yksi kuula ja yksi osmocote kasvin juurien lähelle ja seuraa villi kasvu ilman hiilidioksidia. En käytä edes nestehiiltä. Osmocotea siksi, että se on minusta turvallinen tapa lisätä nitraatteja ja fosfaatteja kypsään akvaarioon. Vaikka joku rae pohjasta löytäisikin tiensä pois, niin ne eivät ole vielä toistaiseksi aiheuttaneet mitään ongelmia. Akvaarion valaistuksesta vastaa yksi 44W EasyLED universal mikä näyttää olevan aika optimaalinen kasvun kannalta. Laseissa joskus hieman pistemäistä viherlevää, mutta ei muita leviä häiritsevästi. Kasvitalkkareina kehäkotilot ja muutama leväsukarapu.

Kasvi A: Afrikansaniainen (Bolbitis heudelotii) on tällä hetkellä akvaarion ainoa maavarella varustettu kasvi. Tarkoittaa, että kasvin lehdet kasvavat vaakasuunnassa rönsyilevästä maavarresta ja varsinaiset juuret ovat vain kasvin ankkurointiin. Afrikansaniainen imee ravinteita vain vedestä, joten vain nestemäinen lannoitus toimii. Sen maavartta ei pidä haudata pohjaan, tai kasvi kuolee helposti. Kasvin voi sitoa esim. kiveen tai juurakkoon anubiaan tapaan. Kasvi ei oikeasti tarvitse kovin voimakasta valoa tai hiilaria, mutta valoisassa paikassa kasvin lehdet ovat voimakkaampia ja paremman näköisiä. Hiilari nopeuttaa kasvua. Lisäksi tämä on ehdottomasti pehmeän veden kasvi, sillä kovassa vedessä sen lehdet sulavat. Ei sovi siis esim. miljoonakala tai platytankkiin. Voi kasvaa puolimetriseksikin, mutta usein jää pienemmäksi. Lisääminen tapahtuu katkaisemalla maavarsi.

Kasvi B: Echinodorus 'Reni' vesimiekka on muiden vesimiekkojen tapaan todella helppo ja kestävä kasvi. Pääväri on vaalean vihreä mutta lehdissä myös hieman punaista. Voimakkaat juuret ja vaatii pohjalannoitetabun nestemäisen lannoitteen lisäksi. Suhteellisen hidaskasvuinen. Jää hieman pienemmäksi kuin suurin osa vesimiekoista, joten oiva valinta pienempiinkin akvaarioihin.

Kasvi C: Patsulilajike (Pogostemon Erectus) on nykyisin akvaarion pääkasvi. Tropica listaa tämän "mediumiksi" hiilidioksiditarpeen ja valon puoleen. Käytännössä kasvaa voimakkaasti ilman hiilariakin, mutta "neulaset" ovat silloin hieman pidempiä ja ohuempia. Minusta nätimpi niin. Kasvattaa todella laajan ja voimakkaan juuriston, mutta kasvua ei tapahdu juurikaan ennen kuin tämä juuristo on muodostunut. Kasvun päästessä vauhtiin kasvaa nopeasti todella tiheäksi puskaksi. Tämä vaatii ehdottomasti pohjaravinnetabut, jotka se sitoo juuriinsa. Lammikin tapaan pitää myös nestemäisestä lannoituksesta lisänä. Kasvaessaan liian tiiviksi on parasta jakaa useampaan puskaan. Lisääminen tapahtuu joko jakamalla puska tai leikkaamalla ja istuttamalla varret uudelleen. Kasvaa pintaan asti.

Wanhat ja tulevat kasvit

Poistettu: Lammikki (Nymphoides Hydrophylla sp. Taiwan) oli aikaisemmin toinen akvaarion pääkasveista. Todella nopeakasvuinen ravinnesyöppö, jota pitää karsia säännöllisesti. Pohjalannoitetabu on välttämätön, ellet haluat kasvin sulattavan jatkuvasti lehtiä, mutta imee paljon ravinteita suoraan vedestä. Sulattaa tabujenki kanssa osan lehdistä kun kasvaa liian tiiviiksi. Ei pidä easycarbosta! Kasvattaa paljon vesijuuria. Suuret lehdet hyvä kasvualusta sekä bakteereille (hyvä), että levälle (huono), mutta leväiset lehdet helppoja poistaa ilman ongelmia. Monniset tykkäävät kiipeillä lehdille kuten myös kehäkotilot. Hyvä kasvivalinta jos halua pitää levät kurissa kunnes muut kasvit pääsevät kasvuvauhtiin. Nopeakasvuisena ja lehtiä sulattavana hieman ärsyttävä ylläpidettävä, joten pidä altaassa kehäkotiloita tai vastaavaa syömässä hajoavia lehtiä. Lisääminen tapahtuu lehtiruusukkeista. Kasvaa pintaan asti. Poistettu akvaariosta koska siellä ei ollut oikein tilaa kahdelle isolle nopeakasvuiselle kasville. Pieni lammikin jämä jätetty vesimiekan viereen, jos sille jostain joskus paikka löytyy.

En vielä tiedä otanko akvaan lisää kasveja. En tarkoituksella maininnut vesimiekan vieressä olevaa silomelalehteä, joka on toki helppoihoitoinen, mutta myös kasvina minulle uusi. En ole myöskään keksinyt sille fiksua paikkaa ja partamonnit kaivavat sen jatkuvasti ylös. Harkitsin myös juurakon päälle isonäkinsammalta - tai ehkä jotakin perussamalta. Toisaalta juurakon takana oleva afrikansaniainenkin on vielä kasvuvaiheessa, joten se tulee todennäköisesti peittämään sen.
2x 240-litraa (seurala), 1x 180-litraa (evakkoallas), 1x 140-litraa (monnila), 1x 110 litraa (karanteeni), 1x 60 litraa (mysteerikuutio), 1x 60-litraa (taistoevakkola) ja aivan liikaa sekalaisia muovikippoja poikasille. Lue akvaariopäiväkirjaani.
Norhie
Senior Member
Senior Member
Viestit: 667
Liittynyt: 14:26, 18.01.2016
Sukupuoli: N/A
Paikkakunta: Imatra

Re: Akvaariopäiväkirja

Viesti Kirjoittaja Norhie »

2kg hiilaripullo tuli väliaikaisesti tiensä päähän ts. täyttö edessä. Tästähän jaetaan kahteen 240-litran akvaan hiilaria. Toiseen menee ihan CO2 supermarketin Bazooka Atomizerilla ja toiseen taas Aliexpressistä hommatulla inline diffuusorilla. Pullo tuli käyttöön maaliskuun puolivälissä ja tänne asti se jaksoi kahta akvaariota ruokkia, eli hieman alle puoli vuotta.

Minulla oli hetken reaktori käytössä, mutta vaihdoin sen tuohon inline diffuusoriin. Reaktori sekottaa hiilidioksidin vieläkin tehokkaammin kuin diffuusori, mutta se on sen verran iso pönttö (~22 cm korkea ja ~6 cm leveä), että tuli taas tilaongelma vastaan. Lisäksi tykkään nähdä hiilarikuplia akvaariossa ihan niiden koristeellisuuden takia ja tämä eliminoi ne kyllä kokonaan. Tuo on muuten 15€ myynnissä jos joku haluaa ostaa. Menee 12/16mm ulkosuodattimen ulostulon letkuun.

Olen ottanut kuukauden sisällä myös Sinisen akvan Fluval Fresh & Plant 2.0 LEDin täyteen käyttöön Arcadian Stretch LEDin lisäksi. Silmämääräisesti tuo Fresh & Plant 2.0 on Arcadiaa huomattavasti kirkkaampi, vaikka watteja on yksi vähemmän. Tekisi kuitenkin mieli korvata molemmat yhdellä noin 80W LED:llä. Olen siis lipsunut matalavalotankkiteemasta, koska tuo työntää sen jo keskivaloisan puolelle. Pääasiallinen syy oli että muokkasin akvaarioon suuremman tilan ruohomatolle joka tarvitsee valoa. Nykyisellään se säilyi hengissä, mutta ei levinnyt.

Fresh & Plant 2.0 jää jatkossakin käyttöön, sillä tilasin juuri uuden Juwel Rio 180 akvaariopöydän minkä päälle siirrän jonon jatkoksi kaksi uutta akvaariota. Näiden hankinta on vielä hieman vaiheessa, mutta tarkoitus olisi taas teetättää paikallisella lasiliikkeellä akvat mittojen mukaan. Toinen tulee olemaan pieni ~60-litran karanteenikuutio ja toinen noin satalitrainen "nanoallas" CPD:lle ja sukarapusille. Tarkoitus olisi pitää rapuja ihan sen takia, että rapuset ovat kivoja. Samalla niiden penskoista sitten elävää sapuskaa CPD:lle. Tuosta Fluvalin valosta riittää molemmille tankeille, kohan keksin miten sen saa mukavasti juntattua kattoon kiinni tai muuten ripustettua.

Uusi satalitrainen on muuten pituudeltaan samanmittainen, mutta 10 cm syvempi ja korkeampi kuin nykyinen 60x30x35 karanteeniallas. Juwelin pöytä on noin 101 cm leveä ja 41 cm syvä, joten siihen mahtuu vielä mukavasti viereen 40x40x40 kuutio. Vanha karanteeniallas päätynee takaisin äidille tai toriin.

Niin ja mitäpä tapahtuu nykyiselle 130 litran akvalle missä CPD:t tällä hetkellä elävät? Siis jos ne kerran muutavat uuteen satalitraiseen? No sekin muuttaa uuteen paikkaan ja saa uusia asukkaita joista olen haaveillut jo pitkään - en kerro vielä mitä, kun en välttämättä niitä saa ihan äkkiä. Toki nämä muutokset ovat loppuovuoden vievä projekti.

Seuraavassa suosikkikasvipostissa näettekin sitten uudistuneen punaisen akvan. Rusokiilojen kuolemat pysähtyivät vihdoin. Viime kirjoituksesta meni vielä yksi kala, mutta nyt ei ole noin kahteen viikkoon näkynyt mitään jälkeä muissa. Rusokiiloja siis enää yhdeksän. Jos lasketaan kaikki hypänneet (ei enää ongelma) ja taudin viemät rusokiilat, niin niitä on menny vuodessa varmaankin noin 15 kalaa. Uskalsin myös vihdoin siirtää rubiinitetrat punaiseen altaaseen yli kuukauden karanteenin jälkeen ja myös ne ovat säilyneet täysin terveinä.

Myös Paksu Bertta päätti eilen vihdoin kalaisan vaelluksensa ja siirtyi pikaisen raadon kalastusseremonian päätteeksi bioroskikseen. En usko Bertan kuolleen samaan tautiin kuin rusokiilat, vaan Bertan vei vihdoin hautaan se kovettunut mätimöykky. Nyt ovat kaikki kolme alkuperäistä taistelukalaa poistuneet paremmille kalavesille. Kaksi Bertan murhaamana ja vihdoin Bertta itse.
2x 240-litraa (seurala), 1x 180-litraa (evakkoallas), 1x 140-litraa (monnila), 1x 110 litraa (karanteeni), 1x 60 litraa (mysteerikuutio), 1x 60-litraa (taistoevakkola) ja aivan liikaa sekalaisia muovikippoja poikasille. Lue akvaariopäiväkirjaani.
Norhie
Senior Member
Senior Member
Viestit: 667
Liittynyt: 14:26, 18.01.2016
Sukupuoli: N/A
Paikkakunta: Imatra

Re: Akvaariopäiväkirja

Viesti Kirjoittaja Norhie »

Kivitin... öö siis kivesin molemmat 240-litraiset laatikollisella Tokmannin Oliviinidiabaaseja. Näitä meni laatikko per akvaario. Nämä ovat oikeasti kivetty jo jotakuinkin edellisen postin aikaan, mutta en työkiireiden takia ole jaksanut paljon tätä päivitellä - enkä edes päivittää. Syyskuu on ollut töissä katastrofista toiseen juoksemista.

Zoopermarketista tilattu 180-litraisen Juwelin alakaappi saapui viikon sisällä tilauksesta. Uusi satalitrainen helmiseeprakalakippo ja uusi 60-litrainen karanteenikuutio valmistuivat seuraavalla viikolla ja ovat jo paikoillaan kaapin päällä. Helmiseeprakalat muuttivat tällä viikolla uuteen akvaan kun tyhjensin ja muutin niiden 130-litraisen kodin toiseen paikkaan.

Valitettavasti yksi nälkiintynyt pikkufisu meni muutossa. En edelleenkään saa osaa noista syömään juuri mitään. Alkuperäisistä fisuista on enää 15 jäljellä. Käytännössä jo viisi kuollut nälkään - ja lähes kaikki naaraita, joten nyt altaassa kiistelee tusina koirasta jäljellä olevista naaraista. En ole ennen törmännyt kaloihin, jotka eivät syö edes pakasteruokaa tai artemiaa. Kasvatettujen kalojen pitäisi kiltisti vetää huiviin mikropellettejä, hiutaleita ja pakastematoja. Jotenkin herää epäilys, että nämä ovat villejä kaloja, vaikka piti olla kasvatettuja.

Kalasto kasvaa!

130-litraisen uusi kalasto odottelee karanteenissa. Hommasin viisi kappaletta loistokääpiöahvenia (apistogramma agassizii). Nämä ovat tuplapunaista (double red) lajiketta. Tarkoitus oli ottaa kaksi ukkoa ja kolme akkaa, mutta taitaa kolmas akka olla naisellinen ukko.

Lisäksi sorruin hankkimaan viisi juovanuolimonnia (otocinclus vittatus), eli otoa tai ottoa - miten vaan. Vaikka en mielestäni sen kummempi viherhippi olekaan, niin yleensä välttelen villejä kaloja jos niiden alkuperästä ei ole tarkkaa tietoa. Suurin osa otoista on ilmeisesti villeinä pyydettyjä - ja kun ne vielä vaativat erikoisruokavalion ja ovat todella herkkiä vesiarvoille... Noh, sanotaanko, että yksi niistä kalalajeista joiden tuontikieltoa en jäisi suremaan. Tarkoitus olisi laittaa nuo viisi "siniseen" 240-litraiseen johon on kehittynyt kivien päälle ihan hyvä biofilmi. Karanteenissa ainakin on tarpeeksi sapuskaa tällä hetkellä, kun ovat parin päivän jälkeen varsin pulleavatsaisia pikku veijareita. Pidemmän päälle 60-litrainen ei niille tarpeeksi sapuskaa tuota.

Hankin myös 180-litraiseen parven rubiiniseeprakaloja (danio choprae), jotka pääsivät jo alle kahden viikon karanteenin jälkeen altaaseen. Nämä eivät käyneet koskaan kaupan altaassa, vaan tulivat suoraan omaan altaaseen tukkurilta (toki lähikaupan kuljetuksen kautta). Tervetuliaisina saivat matokuurin ja hieman metyylisineä ja malakiittivihreää Esha Exitin muodossa, koska parilla fisuista oli ammoniakkimyrkytyksen oireita. Tuohan on pilkkutautilääke, mutta sen pääaineena ovat malakiittivihreä ja metyylisini. Jälkimmäinen on tehokas ja turvallinen keino hoitaa verenmyrkytysoireita. Ainakin paljon turvallisempi kuin akvaariosuolat. Malakiittivihreä ei ihan niin turvallinen, mutta parempi pilkkutautilääke. Varsinaisia antibiootteja nuo eivät ole, joten bakteereille ne eivät tee mitään. Fisut toipuivat nopeasti, mikä on hyvä.

Käytöksen perusteella minusta on ihan turhaa ottaa alla metrin mittaiseen akvaan, kun kalat sinkoilevat metrisessäkin hirveää vauhtia päästä toiseen ja ylös-alas allasta. Nämä ovat siis suuria pieniä kaloja - pieniä kooltaan, mutta todella vilkkaita.

Ei maksettua mainontaa (aka paikallisen kalakaupan kehumista)

Kalat luonnollisesti Norppiksen kautta. Norppiksen uudet kalaset muuten vapautuivat karanteenista torstaina. Sieltä löytyi minun jäljiltä vielä viisi apistoa, jos joku paikallinen sattuu tätä lukemaan ja kiinnostaa fisujen hankinta. Kannattaa tosin tarkistaa, että eivät ole jo menneet. Norppiksessa on myös käsittääkseni vieläkin "ota kolme-maksa kaksi" tarjous akvaariokasveista, mutta suurin osa kasveista on jo mennyt.

Tässä kuussa mennyt taas useampi satanen sileäksi akvaarioiden kanssa. Kaloja on noin 150€ edestä ja akvoihin meni yhteensä 230€ (mittatilausakvat kalliita). Uusi alakaappi oli postikuluineen 138€. Hiilaripullon täyttö oli 36€ mutta kestää toki taas puoli vuotta. Onneksi edes tajusin käyttää isoissa akvoissa kiuaskiviä, eli 40kg kiviä maksoi yhteensä alle 15€. Satalitraseen puolestaan meni omia järvikiviä, joten ne eivät maksaneet mitään. Kaikkea lisätilpehöörisälää on tullut hankittua heräteostoksina varmaan noin 50€ edestä. Tosin osa meni äidille. Seuraavana projektina on Eheimin sisäsuodattimien vaihtaminen Tunzen suodattimiin. Alkaa v****aa nuo Eheimin impukupit sen verran.
2x 240-litraa (seurala), 1x 180-litraa (evakkoallas), 1x 140-litraa (monnila), 1x 110 litraa (karanteeni), 1x 60 litraa (mysteerikuutio), 1x 60-litraa (taistoevakkola) ja aivan liikaa sekalaisia muovikippoja poikasille. Lue akvaariopäiväkirjaani.
Norhie
Senior Member
Senior Member
Viestit: 667
Liittynyt: 14:26, 18.01.2016
Sukupuoli: N/A
Paikkakunta: Imatra

Re: Akvaariopäiväkirja

Viesti Kirjoittaja Norhie »

Minulla on tilaus vetämässä sisään Aapelin akvalle. Osa tuotteista ei ollut vielä saapunut ja selailin vähän tilannetta. Huomasin, että listoille on tullut hienoja moorapuita ja punaista bucea.

Pari klikkausta myöhemmin olen Moorapuu #6 onnellinen omistaja - ja punaisen Bucen, ja parin muun tavaran... ja yksikään näistä ei kyllä ollut alkuperäisessä tilaussuunnitelmassa. Toivottavasti suostuvat vaihtamaan tuon punaisen Bucen yhden tilaamani vihreän Bucen tilalle. Tilasin nimittäin niitä kolme. Lisäksi pari anubias petiteä, yhden ruukkurotalan, sekä Tunzen Streamfilterin. Niin ja säkillisen vaaleaa mysteerihiekkaa.

Rahanmenoa ei voi estää. Etenkin kun liipasinsormi on herkkä heräteostosten suhteen... tuon juurakon kanssahan nyt tarviaisi vielä jostain singaporensammalta/joulusammalta.
2x 240-litraa (seurala), 1x 180-litraa (evakkoallas), 1x 140-litraa (monnila), 1x 110 litraa (karanteeni), 1x 60 litraa (mysteerikuutio), 1x 60-litraa (taistoevakkola) ja aivan liikaa sekalaisia muovikippoja poikasille. Lue akvaariopäiväkirjaani.
Norhie
Senior Member
Senior Member
Viestit: 667
Liittynyt: 14:26, 18.01.2016
Sukupuoli: N/A
Paikkakunta: Imatra

Re: Akvaariopäiväkirja

Viesti Kirjoittaja Norhie »

Akvaarioiden määrän kasvaessa olen pikkuhiljaa saanut kierrätettyä ylimääräistä kamaa uusiin akvoihin. Juurakot ja yksittäiset kivet ovat kalliita tilasipa niitä Kiinasta tai Suomesta, mutta olen valmis maksamaan hieman enemmän silmää miellyttävästä sisustuselementistä. Hartsikoristeet alkuhuuman jälkeen häipyivät pääosin akvoista ja korvaantuvat luonnollisemmilla vaihtoehdoilla. Hartsiputkia tosin käytän usein upotettuina tehostamaan vedenkiertoa pohjalla, kun ne eivät mätäne.

Juurakoihin kaikkien akvojen kesken olen upottanut melkein 150€. Ensimmäiset moorapuuthan tuli hommattua Tampereen Akvaariokalalta. Muistaakseni ne olivat 46€ ja 24€. Nykyisin ne ovat molemmat punaisessa akvaariossa liitettyinä toisiinsa. Tämä uusin hankinta maksoi 14,10€ ja tulee apistolaan. Nämä ovat kalleimmat yksittäiset juurakot, mutta Kiinasta on tullut tilattua Aliexpressin kautta vuoden mittaan useampikin pienehkö sattumanvarainen juurakko. Yhteensä niille on hinnaksi muodostunut aika tarkkaan 50€ mutta juurakoista on niin iso hyöty pehmeän veden kaloille, että niitä löytyy kaikista akvoista. Kiinan kilohinta on yllättävää kyllä ihan samaa luokkaa kuin Suomessa ja lisänä et saa valittua juurakkoa itse. Lisäksi keltaisessa akvassa on Zooplussalta tilattu kolmen mopanin säästöpakkaus. Hinta muistaakseni silloin noin 15€.

Nyt tosin on toistaiseksi kaikki puutarpeet tyydytetty. Saisihan noita lähivesistäkin, mutta kun sieltä harvemmin löytyy silmää miellyttävää. Omenapuukin on vähän tylsä, mutta erinomainen vaihtoehto esim. nokkamonneille. Toki omenapuun juurakko on hienon näköistä, mutta ei oikein viitsi naapureille mennää sanomaan, että kaadatko ton omenapuun, että saan sen juurakon. Ai et?

Toinen iso rahareikä on Tropican laavakivet. Näitä on tullut hommattua seitsemän, eli yhteensä yli 30€ edestä. Tajusin vasta noin viikko sitten, että olisin ihan hyvin voinut ostaa 7€ Tokmannilta 3kg grillilaavakiviä ja ne olisivat ajaneet ihan saman asian. Toki nuo ovat Tropican laavakiviin verrattuna paljon pienempiä ja vaaleampia, mutta kasvien allehan ne jäävät piiloon. Laavakiviä voi muuten työntää suodattimeenkin. Todella hyvää biologista suodatusmateriaalia - ja halpaakin.

Kalleimmat kivet akvassa ovat kuitenkin keltaisen akvan lohikäärmekivet. Toinen setti maksoi 19,20€ ja toinen 6,60€. Onhan ne toki aika eksoottisen näköisiä, mutta esim. komeaa liuskekiveä täältä voisi louhokselta hakea ihan ilmaiseksi. Koskesta taas löytyy erinomaista koskikiveä. Immolasta taas erittäiin kauniin punaista graniittia ja monivärisiä kiviä. Kiuaskiviäkin saa kymmeniä kiloja hieman yli vitosella. Oikeasti kivistä ei tarvitsisi maksaa senttiäkään, kun niitä suomesta löytyy ihan omasta takaa. Halusin kuitenkin juuri lohikäärmekiveä. :roll:

Kaikki akvaariot keltaista akvaa lukuunottamatta ovat muuttuneet pikkuhiljaa täysin erilaisiksi kuin alkuperäisten laskelmien aikaan, että olisi oikeastaan hauska laskea uudet hinnat niille nykyisillä kokoonpanoilla ts. "jos kaikki olisi ollut nykyisessä kuosissaan alusta asti".

Voin toki tehdä, jos ketään kiinnostaa? Aika tosin nyt kortilla, joten saattaa viedä kuukauden tai pari. Pari LED-valaisintakin on uusintalistalla, joten ehkä niiden jälkeen. Meinaan että miksi pitää vain 150€ LED-valo kun voi ostaa melkein 300€ LEDin! Todennäköisesti Kiinan 50€ LEDit jotka laitoin eteenpäin olivat ihan yhtä hyviä kuin molemmat noista, mutta akvaariohifistely on oma taiteenlajinsa. Mihis sitä köyhä rahojaan, ellei sitten akvoihin. Kalat syö nykyisin paremmin ja terveellisemmin kuin minä itse. :twisted:
2x 240-litraa (seurala), 1x 180-litraa (evakkoallas), 1x 140-litraa (monnila), 1x 110 litraa (karanteeni), 1x 60 litraa (mysteerikuutio), 1x 60-litraa (taistoevakkola) ja aivan liikaa sekalaisia muovikippoja poikasille. Lue akvaariopäiväkirjaani.
toukopouko
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 2035
Liittynyt: 19:53, 09.03.2006
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Tampere

Re: Akvaariopäiväkirja

Viesti Kirjoittaja toukopouko »

Norhie kirjoitti: 12:49, 23.07.2017
Helmiseeprakalat kuulemman tykkäävät piileskellä pohjassa kasvien joukossa. Minun ovat siitä outoja mutantteja että ne eivät juurikaan vietä aikaa pohjassa, vaan uivat pikemminkin juuri pinnan alapuolella ja täysin näkyvillä. Nukkumisenkin hoitavat lähellä pintaa. Liekö sitten oppineet tuon tavan rusokiilakyljiltä. Siis nekin, jotka syövät hyvin.
Kunhan sattui silmääni tällainen teksti, joka ikävä kyllä ei nyt sitten tule mitenkään helmiseepra-otsikkoisen alle.

Ehkäpä helmiseeprat ovat kehittyneet uimareina vuodesta 2017 [;)] , (tämä sitten jokena, ettei tosissaan ota), koska kyllähän nuo uivat joka paikassa. Ovat kyllä siellä puskissa ja pohjan tuntumassa ja seuraavassa hetkessä keski- sekä pintavedessä. Käyttäytyvät ihan niin kuin normi seeprat.

Ruoka menee pinnasta, keskivedestä ja lopulta myös pohjasta, jos sinne sattuu menemään.
Se parhaiten nauraa kellä on vahvin lääkitys...
Helmizebra
Starting Member
Starting Member
Viestit: 23
Liittynyt: 13:04, 02.03.2021
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Lempäälä

Re: Akvaariopäiväkirja

Viesti Kirjoittaja Helmizebra »

Meillä se 1/3 pinnastapäin on vähällä käytöllä helmiseeproilla ja loput 2/3 (keskivesi ja pohja) on yksittäistä helmiseepraa koko altaan mitalta (100cm) vaikka parvi on pieni. Eivät ole siis missään määrin arkoja. Joskus harvoin haetaan hiutaletta pinnalta nopeilla syöksyillä mutta kaikki mikä tulee alaspäin tarkistetaan varmasti :mrgreen:

Ja se piileskely... Ydinparvi keskellä akvaariota avoimessa vedessä ja haahuilijoita yksitellen ihan pitkin maisemaa. Iso, paha siivoojakäsi saa parven kasaan EHKÄ, ei välttämättä edes silloin. Mutta meillä ei tosiaan käydä lähelläkään pintaa, alemmat kerrokset käytössä.

Ruuasta menee lähinnä kaikki mikä suuhun mahtuu ja maistelevat kaikkea pitkin pintoja koko ajan. Pakastetut survarit pilkottuna ja daphniat saa aikaan isoimman feeding frenzyn :mrgreen:

Se minkä laatuisia helmiseeprat yleensä kauppoihin tullessaan on hirveätä katsottavaa. Laihat, luikerot banaaninmalliset joita en lähinnä uskaltaisi omaan altaaseeni edes ottaa. Erästä riippuu kuulemma paljon näiden selviämisprosentti muutenkin. Kannattaa varmistaa kaupasta muutaman viikon karanteenaus uusille kaloille niin välttyy turhilta kalakuolemilta kun ovat ehtineet saada vähän lihaa luiden ympärille tasaisessa ympäristössä. (Tai sitten hakee allekirjoittaneelta terveet pennut :twisted: :mrgreen: )

Itse lähinnä kaikki virheet alussa tehneenä sanoisin kuitenkin että erittäin kestäviä kaloja ovat. [:I] :mrgreen:
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Akvaariopäiväkirjat ja projektit”