Pikkuleväbarbi?

Barbit, rasborat, seeprakalat, kardinaalikalat jne.

Valvoja: Moderaattorit

Vastaa Viestiin
ViisiraitaKen
Junior Member
Junior Member
Viestit: 61
Liittynyt: 22:57, 30.05.2007
Paikkakunta: Lempäälä

Pikkuleväbarbi?

Viesti Kirjoittaja ViisiraitaKen »

Markku Varjon uudessa kirjassa on kuulemma esitelty pikkuleväbarbi, joka jää 9 cm mittaiseksi. Löytyyköhän semmoisia jostain alan liikkeistä? Aiemmin en ole moisesta kuullutkaan. Onkohan jollain tietoa tai kokemuksia otuksesta. Jos olisi muuten samanlainen luonteeltaankin kuin isompi versionsa, niin olisi oikein varteenotettava lisä akvaariooni.
marinum
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 3804
Liittynyt: 15:06, 29.01.2007
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Raisio/Turku

Viesti Kirjoittaja marinum »

Yleensä niitä varmaan myydään ihan tavis leväbarbin nimellä, tuskin monetkaan liikkeet edes ovat kuulleet moisesta lajista. Itselläkin on viisi nuorta leväbarbia, joista yksi on kasvanut nopeammin kuin muut ja se on paksumman mallinenkin ja siltä löytyy sellainen vihreä juova siitä mustan juovan yläpuolelta. Muilla neljällä ei ole. Ihme juttu, jos se on pikkulevis, kun se kasvoi tavallisten levisten ohi. Kovin paljoa se ei parveile näiden neljän kanssa vaan tykkää jahdata niitä.
MYYDÄÄN LEHTIKALOJA JA 80x50x50 eli 200 L KULTAKEHYSAKVAARIO
s_a_s
Junior Member
Junior Member
Viestit: 98
Liittynyt: 18:40, 05.09.2008
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Pieksämäki

Re: Pikkuleväbarbi?

Viesti Kirjoittaja s_a_s »

Nostelen tätä vanhaa ketjua.
Onkohan kellään tiedossa, onko näitä tätä nykyä saatavilla jostain?
Kahden kissanpennun emäntä
Juupajuu
Member
Member
Viestit: 467
Liittynyt: 11:02, 19.12.2006
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Itä-suomi

Re: Pikkuleväbarbi?

Viesti Kirjoittaja Juupajuu »

Alkoi minuakin kiinnostaa pikkuleväbarbien yleisyys akvaarioissa. Olettekohan ihmiset miten tarkkaan leviksiänne katsoneet?

Asia tuli itselleni ajankohtaiseksi kun otin kirjastosta lainan Markku Varjon akvaariokalat-kirjan (vuodelta 2007). Kalaesittelyjä selatessa huomasin itselleni entuudesta tuntemattoman kalan, eli pikkuleväbarbin. Ihmettelin että mitenkähän tuo mahtaa erota tavallisesta leväbarbista? Luin tuntomerkit ja sitten piti tietystikin mennä katsomaan omassa akvassa olevia kaloja. Ihmetys suuri, kun näyttääkin nyt siltä että levikseni ovat pikkuleväbarbeja! Ainakin niillä on kyljessä juuri samanlainen vihreänkeltainen juova mustan juovan päällä kuin kirjan kuvassakin. Lieneekö tämä sitten varma tuntomerkki?

Kalat on ostettu n. vuosi sitten Joensuusta. Olivat silloin nuolimonnin kokoluokkaa. Nyt isompi on arviolta 9cm ja pienempi 7cm. Isompaa voisin luonnehtia korkearuumiiseksi, joka myöskin olisi pikkuleväbarbin tuntomerkki. Jos kalani ovat todellakin pikkuleväbarbeja, niin ainakin minulle tämä on iloinen yllätys. Varjon kirjaa lukiessa tulee vaikutelma että laji on paremmin sopiva seura-akvaarioihin, kuin tavallinen leväbarbi. Kun tila-vaatimuksen minimiksi ilmoitetaan 160l ja muuten Varjo kirjoittaa mm. seuraavaa " ei ihan yhtä parvisidonnainen kuin leväbarbi. Eloisa, sävyisä kala, joka sopii monenlaisiin seura-akvaarioihin. Yleensä tulee toimeen kaksittainkin."

Siis jos ajatellaan monen tavis-akvaristin arkea, eli halutaan tehokas levänsyöjä, mutta ei ole tilaa parvelle oikeita leväbarbeja, niin pikkuleväbarbihan on ihan loistava juttu?
Iiriva
Junior Member
Junior Member
Viestit: 134
Liittynyt: 19:55, 24.10.2011
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Tampere

Re: Pikkuleväbarbi?

Viesti Kirjoittaja Iiriva »

Jännää. Onko se mahdollisesti ulkomailla Flying Fox-nimellä (Epalzeorhynchos kalopterus) tunnettu kala? Kun tavallinen leväbarbi on "Siamese algae eater" (Crossocheilus oblongus)?
Tai "Cambodian logsucker" (Garra cambodgiensis)?

Vai jotakin aivan muuta? :)
1125- ja 200-litraiset seuralat. 120L ja 45L kuivana.
http://liquefied.blogspot.com
Tilpehööri
Junior Member
Junior Member
Viestit: 183
Liittynyt: 14:54, 12.01.2012
Sukupuoli: Mies

Re: Pikkuleväbarbi?

Viesti Kirjoittaja Tilpehööri »

Iiriva kirjoitti:Jännää. Onko se mahdollisesti ulkomailla Flying Fox-nimellä (Epalzeorhynchos kalopterus) tunnettu kala? Kun tavallinen leväbarbi on "Siamese algae eater" (Crossocheilus oblongus)?
Tai "Cambodian logsucker" (Garra cambodgiensis)?

Vai jotakin aivan muuta? :)
Aivan oma lajinsa, Crossocheilus atrilimes. E. kalopterus tunnetaan kotoisasti kuonobarbina ja G. cambodgiensis juovaimubarbina.
65HT
Junior Member
Junior Member
Viestit: 95
Liittynyt: 00:22, 14.01.2009
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Kuopio

Re: Pikkuleväbarbi?

Viesti Kirjoittaja 65HT »

Itsekin aikoinaan + 5 vuotta sitten luulin ostaneeni leväbarbeja, mutta pian selvisi että kyseessä onkin pikkuleväbarbit. Tällä hetkeää kokoa toisella n. 8 cm ja toisella 9 cm. Yksi kuoli melken heti hankkimisen jälkeen. Kahdestaan tykkääväät liikkua ja paljon "pötköttelevät" pohjalla tai juurakon päällä.
- 213 -
Lightforce
Member
Member
Viestit: 388
Liittynyt: 15:16, 28.02.2007
Akvaarioseurat: LAS
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Lahti
Viesti:

Re: Pikkuleväbarbi?

Viesti Kirjoittaja Lightforce »

Mulle kävi myös niin että ostin pikkuleviksiä "tavallisina" leväbarbeina. Ostin pienempään altaaseen kasvamaan neljä pientä leväbarbia. Kaksi niistä kasvoi aikuisten mittoihin ja pääsivät ison altaan parveen. Ihmettelin kahden jäljelle jääneen kitukasvuisuutta. Sitten kävi mielessä että olisiko nämä sittenkin pikkuleviksiä, ja tarkemmin niitä katseltuani tältä näyttäisi.
Pikkuleväbarbilla (Crossocheilus atrilimes) on kroppaan suhteessa lyhyempi pyrstönvarsi peräaukosta pyrstöevän tyveen katsottuna kuin varsinaisella leväbarbilla (C. siamensis), myöskin väritys paljon ruskeampi ja viikset eivät näy samalla tavalla kuin leväbarbilla. Nämä kaksi pientä saivat jäädä tähän pienempään altaaseen. Aika piilottelevaa elämää elävät, välillä uiskentelevat näkösälläkin. En ole nähnyt näiden osoittavan juuri minkäänlaista levänsyönti-intoa, jostain ulkomaalaiselta foorumilta luinkin että nämä eivät syö leviä läheskään yhtä innolla kuin C. siamensis.
340 l seura-akvaario (sattarit + haarniskat), 225 l siniravut, 63 l taistelukala. Mukana myös kääpiöpinserit Eeka, Numa, Jusu, Jeni ja Koru.
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Särkikalat”