EI-makropäiväkirja

Kasvien hoito, ongelmat ja sisustus.

Valvoja: Moderaattorit

Vastaa Viestiin
Sisso
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 3033
Liittynyt: 19:51, 30.11.2010
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Parainen

EI-makropäiväkirja

Viesti Kirjoittaja Sisso »

Koska olen antanut vakuuttaa itseni makrojen lisäyksen tärkeydestä, päätin lähteä niitä myös itse kokeilemaan. Menetelmänä toimii Estimative Index eli EI, joka perustuu siihen että ilman mittaamisia kasveille tarjotaan kaikki niiden tarvitsema aina, mitä ikinä ne keksivätkään tarvita. EItä voidaan käyttää kaikissa akvoissa varusteluun ja kokoon katsomatta, mutta ravinnemääriä sovelletaan akvan kokoon. Lisäksi sitä voi vapaasti räätälöidä ko akvaan sopivammaksi ottaen huomion sen erityispiirteet. Lisätietoa esim http://www.theplantedtank.co.uk/EI.htm ja http://www.aquaticplantcentral.com/foru ... guide.html. Koska ruokinta meillä on ahvenmäärien takia hyvin proteiinipainotteista, halusin kuitenkin varmistaa ainakin fosfaattimäärät akvoissa, mutta tulipahan hommattua myös rautatesti samaan syssyyn, onneksi. Kotoa löytyy tietysti entuudestaan nitraatti-, GH- ja KH-testit. Mukana hommassa on kolme erikokoista ja hiukan erillaista akvaa, kaikki lähtevät mukaan "täydellä" EI-annostuksella paitsi 3-sataseen ei lisätä lainkaan kaliumnitraattia, mistä lisää myöhemmin. Tiedän, että Awllakin on harrastajia jotka käyttävät menetelmää, ainakin sovellettuna ja siitä löytyy keskusteluja jo vuosien takaa joten ei tämä uutta ole, mutta paljoa tietoa tai kokemuksia suomeksi ei löydy juuri mistään. Yritän osaltani paikata tätä vajetta tästä maailmalla suurta suosiota nauttivasta (ja ilmeisen pätevästä kuvista päätellen!) tavasta hoitaa kasveja. Itse olen saanut paljon tietoa ja neuvoja (ja jauheita!) eräiltä AWlaisilta, kiitos heille!

Akvat ovat 1) 450-litrainen, valaistuksena T5 4x54w, 3h täyspimennys päivällä, muuten valot rytmittelevät klo 7.30-21, kaikki putket päällä yhtä aikaa vain 4h. Suodatuksena mattosuodatin ja sisäsuodatin, ylimääräinen pumppu huolehtimassa kokonaiskierrosta. Kasveja reilusti, osa vielä keskenkasvusia. Kilju vaihtui kolmisen viikkoa sitten paineelliseen joka purputtaa juuri sen rajan, jossa kalat saa haukkomaan, alapuolella. aktiivilevitin. jotkin aksvit osoittavat puutosmerkkejä, mutta en ole vaivannut asialla päätäni, koska tiedän niiden johtuvan makrojen puutteesta ja suunnitelmissa on jo pitkään ollut niiden käytön aloitus. Tupsulevän rippeet, jotka jäivät muistona laiskasta kiljusta, on nyt hävitetty, akva on käytännössä levätön. Lasit olen putsaissut kerran viikossa-parissa. Vedenvaihto ollut n 25%, nyt EIn mukainen 50%. pH 6,8 (hana 8), KH4 (hana 3-4), GH4-5 (hana 3), nitraatti ennen vedenvaihtoa 5-10mg/l. Lannoituksena ollut Seachemin Comprehensive (2x annostus ohjeeseen) ja rauta (2x annostus ohjeeseen), nitraattia lisätty 10-20mg viikossa miten muistanut, lämpö +25-26c. Kalasto alakanttiin, mutta kasvamassa on 5 Tapajos-tonkijaa, jotka ottavat tilansa tulevaisuudessa. Pohjalanoitteena Biolanin viherkasvipuikot. Olleet kuukauden verran enkä ole huomannut mitään vaikutuksia vesiarvoihin, vaikka puikot ovat välillä pöllynneet pintaan ylös nostettujen kasvien mukana. Cryptot ja miekat ovat kertoneet tykkäävänsä näistä. Tässä akvassa vaihdoin monimetallin T5iin syyskuussa, samaan syssyyn vaihtui kasvisto ja sen jälkeen sinilevä ilmoitti olemassaolostansa, mutta sain sen kuriin samantien joten ei siitä sen enempää.
P1220006.JPG
P1220006.JPG (62.47 KiB) Katsottu 11442 kertaa

2) pojan 3-satanen, ruuuuuunsas kalasto, ei kehtaa kertoa paljonko. Paljon. Ainakin mun makuuni. Kasvisto hyvin runsas, Valoina T8 2x36w ja T5 2x39w, pimennys 3h keskipäivällä, suodatuksena matto ja sisä. Lämpö +25c, pH 6,8, KH4, GH 4-5. Muistona kiljusta tupsulevän jämiä, kilju vaihtunut paineelliseen kolmisen viikkoa sitten, aktiivilevitin. Lannoitus ollut sama kuin yllä, paitsi kaliumnitraattia en ole lisännyt, koska nitraatti n 30mg/l ennen vedenvaihtoa. Vedenvaihto 50% viikossa. Kasvisto uusittu kokonaan heinäkuussa.
P1170060.JPG
P1170060.JPG (60.86 KiB) Katsottu 11442 kertaa
3)65-litranen, kalasto varmaan alakanttiin, ainakin jos vertaa siihen mitä tuon kokoiseen tavataan ehdotella. Hunajarihmisiä, rusokiiloja ja nuolimonnisia. Kasveja paljon. pH 6,5 GH ja KH samat kuin yllä, valaistuksena 23W ESL, suoadattimena kirottu Eheim pallopää, hiilari kiljuna+nestemäinen tupla-annoksina tällä hetkellä kun kilju ei suostu taas yhteistyöhön kunnolla (heti kun viikkorahat riitävät, hommaan paineellisen tähänkin. Tai sitten siitä tulee joenpohja-akva...). Lämpö 26c, vedenvaihto 25% viikossa, nitraatti n 10mg/l ennen vedenvaihtoa, nitraattia en ole lisäillyt, muutoin kuten yllä. Akva perustettu heinä-elokuussa.
P1120054.JPG
P1120054.JPG (140.71 KiB) Katsottu 11442 kertaa
Kaikkiin akvoihin lisään vedenvaihdon yhteydessä humusuutetta ja mantelipuunlehti"teetä".

Nyt kotoa löytyy aiemmin käytettyjen nestemäisten, lähinnä Seacehmin tuotteiden, lisäksi jauheina kaliumnitraatti (KNO3), monokaliumfosfaattia (KH2PO4), kaliumia Seachemin tuotteena ja mikroina Plantex CSM+B, joka sisältää runsaasti rautaa. Eilen tehdyt testi antoivat tulokseksi 450-litrasessa raudan osalta 0,05 (tavoite 0,2-0,5) ja fosfaatin 0,6-0,8 (tavoite 1-2), joten puutteella on porskutettu näidenkin osalta. 3-satasessa rauta 0,1, fosfaatti 0,4 ja 60-litrasessa rauta 0,2 fosfaatti vielä mittaamatta. Näillä arvoilla päästiinkin sitten siihen lopputulemaan, että voin ottaa käyttöön täysimittaisen EI-annostelun, paitsi 3-satsessa voi jättää nitraatin pois ja lisätä vain kaliumia oikeassa suhteessa fosfaattiin eli kuiva-aineina samat tilavuusmitat.

Vähän hämmästyttää sekä rauta- että fosfaattiarvot, koska rautaa on selkeästi yliannosteltu (mutta tämä ei ollut niinkään yllätys, lähinnä puutteen suuruus oli!) mutta enemmänkin fosfaattitasot, koska olen ollut siinä luulossa että ruoan myötä sitä tulee jopa liiankin kanssa ja meillä ei muuta syödä kuin proteiinia. Käytössä on nyt ollut muutaman viikon NLS-ruoka, joten ainakin voin uskoa sen lupauksiin olla vettä kuormittamatta!

Viime viikolla sain jauheet ja tein niistä valmisliuokset. Aloitin fosforin kanssa noin puolikkailla annostuksilla EI-suosituksista testiä odotelelssani. Lisäyksistä huolimatta se osoitti puutosta. Ei sitä turhaan sanota, että hiialri nostaa fosforin kulutusta! Ja kaiken muunkin, muta se tahtoo olla se pelätyin ja väärinymmärretyin.

Tavoitearvot EIssä: KNO3 5-30mg/l, kalium 10-30, fosfaatti 1-2, rauta 0,2-0,5, GH/KH 3-5. Näihin siis pyrin ja ne tulisi ylläpitää koko viikon akvassa. Alkuun mittailen arvoja viikon mittaan EI-hengen vastaisesti, mutta haluan nähdä miten aineet toimivat ja alkaako esiintymään jonkin suhteen jostain systä kumuloitumista veteen, mitä pyritään välttämään. Tänään aloitin viikko-ohjelman mukaiset annotusmäärät. Annostelen miksto ja makrot eri päivinä vaikka ne voisi laittaa samaan aikaan eikä todennäköisesti tulisi ongelmia sakkautumisen kanssa. Makroliuokset pidän toisistaan erillään, jotat voin tarvittaessa kontrolloida jokaista erikseen. Vedenvaihdon yhteydessä lisään GH-boosteria (Seachen Equilibrium) 0,5tl/100l. sain karvaasti kokea mitä tapahtuu jos GH pääsee alas. Menetin pari-kolme kasvilajia kun se oli päässyt tipahtamaan ykköseen liian pitkäksi aikaa kun luotin sen pysyvän siinä, missä se on on hanasta tulessaan. No, nytpähän tiedän että kasvit todellakin käytävät ravinteinaa myös magnesiumia ja kalsiumia! Tarvittaessa nostan myös KHta lisäämällä kaapista löytyvää Seran Mineral Saltia. Hiilarin takia vahtaan, että Kh pysyy AINA vähintään nelosessa. Olen kahdesti yrittänyt tappaa kalat romauttamalla pHn KH3 päästettyä sen romahtamaan.

Raudanpuutokset korjasin Seachemin Ironilla tavoitelukemiin, Plantexissa pitäisi olla rautaa riittävästi ilman ylimääräisiä lisiä. Seurataan. 3-satseen menee nitraatin tilalle kalium, tavoite 10-30mg/l viikossa. Annostukset laskin James Planted Tankin laskimella, oli helppoa kuin heinänteko ja nyt van toivon että olen laskenut edes jotenkin oikein. Kun käyttää KNO3 ja KH2PO4, ei pitäisi ylimääräistä tarvita kaliumlisää ellei siitä näy olevan puutosta.
Alku homman kanssa tuntui olevan lievästi sanottuna kaaosta, aineet vilisi silmissä, määrät, gallonat....Mistä saan mitäkin?? Kun päädyin tiettyihin aineisiin joita tiedän saavani kohtuullisen helposti, homma helpotti ja kokonaisuus alkoi hahmottumaan. Nyt alkaa jo tuntumaan selkeältä, mutta liuosten tekeminen määrien vielä hioutuessa vaatii tarkkaavaisuutta.

Tällä hetkellä ensisijaisena tavoitteena on seurata josko saisin pienet näkyvillä olevat puutosoireet katomaan ja tietysti nähdä, muuttuuko kasvien kasvu, vaikkei siinä ole ollut valittamista tähänkään asti. Toisaalta olen vakuuttunut että voin lisätä valomäärää hiilarin purputtaessa varmasti riitävästi, mutta samalla se tarkoittaa väistämättä makrojen tarpeen nousua, josta on jo varmasti ollut alkavia merkkejä. Voi yhtä hyvin olla, että homma loppuu kuin kananlento massiiviseen leväinvaasioon ja se siitä sitten. Eri juttu sitten, missä vika jos niin käy. Tietoa ja apua on onneksi saatavilla hyvin ulkomaisilta sivustoilta, joten ei tässä sentään yksin tarvitse hommaa pähkiä jos tulee onkelmia. Yritän raportoida sujumista aina välillä ja jos sujuu, yllyttää myös muita hyysäämään kasvejaan ylenpalttisesti. Jonkun verran tulee kyselyitä yksärillä liityen valoon ja ravinteisiin, toivon tämän EI-päikkärin vastaavan ainakin osaan niistä. Saa esittää vapaasti kysymyksiä ja kommentteja ja jos joku huomaa selkeitä virheitä määrissä, laskuissa yms, saapi oikaista. Ensimmäinen kysymys, ja aiheellinen sellainen!, on miksi hitossa valoa pitää syytää akvoihinsa niin paljon....
Popularity of an idea can never imply validity. Truth is never democratic.-Clive Ei muita YV-viestejä kuin myynti- ja ostoilmoituksiin liittyvät, kiitos
urppis
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1321
Liittynyt: 18:50, 08.01.2011
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Pohjanmaa

Re: EI-makropäiväkirja

Viesti Kirjoittaja urppis »

Sisso: Tää oli kultakaivos! Meni kirjanmerkkeihin!
Justiinsa pikkasen paplattiin aiheesta tuolla toisaalla, pieni pintaraapaisu asiasta... Fosfaatti oli aika ylläri, sillä sitähän siinä mietittiin juurikin tuon ruokinnan kantilta...
Hienoo kun laitoit ketjun pystyyn!
mulla käy just nyt tuo mikro-makro aihe kuumana, mutta olen viel kovin alkutekijöissä...
Jatketaan.... :D
1000 litraa vesivahinkoa
Sisso
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 3033
Liittynyt: 19:51, 30.11.2010
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Parainen

Re: EI-makropäiväkirja

Viesti Kirjoittaja Sisso »

Olin puhelemassa TAYn kerhoillassa ihmisiä pyärryksiin kasvi- ja ravinnejutuilla alkuviikosta. Suht peruskauraa. Laitan liitetiedostona rungon aiheesta. Se sisältää noin karkeasti ottaen kaiken, mitä tarvitsee tietää, ja mieluusti ainakin osan myös sisäistää, jos tahtoo menestyvän kasviakvan. Osa tuli tietysti täydennettyä puheella (jota ei puuttunut...). Ikävä, että jouduin poistamaan tiedoston pienentämiseksi kaikki hienot ja inspiroivat kuvat tekstin välistä!
Kopio KA.doc
(63 KiB) Tiedosto ladattu 367 kertaa
Huomena yritän esitellä tapoja laskea annostuksia ja tavoitearvoja tarkemmin, mutta saa nähdä ehdinkö.

Tänääkään ei mitään merkkejä leväinvaasiosta yhdessäkään akvassa. Lauantaina on vedenvaihtopäivä, joten en saa isompia ravinnemääriä kertymään yhden viikon puitteissa näillä annosmäärillä eli hyvältä vaikuttaa sen suhteen. Pikkupurkissa havaitsin etulasissa hiukan täplälevää, liikaa valoa tod näk kasvien rankan karsinnan jälkeen. Olen vaihtanut siihen polttimoa nyt lähes päivittäin etsien (silmälle) sopivaa ESLa, ehkäpä tämän päiväinen ostos vihdoin tyydyttäisi (4200K). Voisin vaikka vannoa että esim vellamonsammal isossa pytyssä on herännyt uuteen kukoistukseen mutta osasyyllisenä lienee myös uusittu hiilaristydeemi. Kuvasin joitain mielestäni puutoksen piikkiin meneviä omituisuuksia (siis jotain mitä en osaa pistää normaalin kasvun/habituksen piikkiin vaikka voi myöhemmin osoittautua ko taksonille hyvinkin tyypilliseksi ilmiöksi) kasveissa, on sitten jotain mihin verrata kun aikaa on hiukan kulunut. Näillä annoksilla ei noilta lellipennuilta pitäisi mitään puuttuman!

Ihmettyttää vieläkin, miten herkästi puutosten puolelle näköjään mennään. Ei meillä valoa nyt niin mahottomasti kuitenkaan ole, mutta hiilari nostaa kulutuksia huimasti. Kaveri kävi mittauttamassa raudan ja fosfaatin luonani, nitraatti tiedetäänkin entuudestaan alhaiseksi. Hiilari menee hällä kiljuina ja valoa on himppasen meikän isoa pyttyä vähemmän, mutta alhaisia lukemia näyti testit siinäkin pytyssä. Pistää kyllä miettimään millä me kasvejamme kiusaamme ja siten syitä leväongelmiin. Joku jossain kirjoitti hyvin että levä on puutosoire. Ja tässä tapauksessa myös hiilari luetaan ravinteeksi.
Popularity of an idea can never imply validity. Truth is never democratic.-Clive Ei muita YV-viestejä kuin myynti- ja ostoilmoituksiin liittyvät, kiitos
Zansku
Senior Member
Senior Member
Viestit: 702
Liittynyt: 15:47, 14.12.2011
Akvaarioseurat: HAS, CorydoradinaeFinland
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Helsinki

Re: EI-makropäiväkirja

Viesti Kirjoittaja Zansku »

Tää on just niin mulle! Kiitos, Sisso! Huomenna ajatuksella luen tuon .docin (mahtaisko sitä olla mahdollista saada esim. säpoon kuvineen?). Kävin mittauttamassa akvojen vesiarvoja liikkeessä ja keskusteltiin paljon muutenkin, ihan on pää pyörällä kasvijutuista :mrgreen:
Sisso
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 3033
Liittynyt: 19:51, 30.11.2010
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Parainen

Re: EI-makropäiväkirja

Viesti Kirjoittaja Sisso »

Voit saada kun laitat mulle yksärillä osoitteen. Nyt kun lukee tekstiänsä ja tietää mitä kohtia täydensi puheellaan, jotkut kohdat saattavat antaa hiukan virheellisen tai vajavaisen kuvan. Mutta tosiaan, tuo oli vain runko, pidetään se mielessä. Jos joku kohta on epäselvä, yritän selvittää sitä.
Popularity of an idea can never imply validity. Truth is never democratic.-Clive Ei muita YV-viestejä kuin myynti- ja ostoilmoituksiin liittyvät, kiitos
urppis
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1321
Liittynyt: 18:50, 08.01.2011
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Pohjanmaa

Re: EI-makropäiväkirja

Viesti Kirjoittaja urppis »

Printtasin ulos! Mahtavaa!
Kuvat olis kivoja, mutta teksti sitäkin arvokkaampaa.. On niin hankalaa löytää kokonaisvaltaista tietoa ravinteista ja perusteista niiden käytölle. Kaikki kirjallisuus raapaisee vain pintaa. Kaikki tähän astiset, mitä ole kahlannut läpi. Tähän menee monta hetkeä, jotta asia sisäistyy. Mutta jes. Elämä aikaa..

Tässä tulee monet huhuilut tyhjään metsään vastatuiksi. Näyttäisi siltä... :D
1000 litraa vesivahinkoa
Sisso
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 3033
Liittynyt: 19:51, 30.11.2010
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Parainen

Re: EI-makropäiväkirja

Viesti Kirjoittaja Sisso »

Kun tässä lukee kanssaharrastajien pähkimisiä kasvien kasvu- ja leväongelmien kanssa tulee mieleen ekaksi yksi, hyvin simppeli neuvo. Käytännössä ei ihan niin simppeli, mutta jos oikeasti on valmis käymään joka kohdan läpi ja muuttaa, jos tarpeen, joka kohdan oikeanlaiseksi ("oikeita" on onneksi monta!), niin ei voi kuin onnistua.

-Pohja: Varmistaa ettei pohjamatsku ole liian hienoa eikä liian karkeaa, 1-3mm hiekka tai sora on hyvä
-Vedenkierto: ts hapen ja ravinteiden kierto myös ala-keskivedessä. Pintakierron kanssa ei tarvitse liioitella, riittää että se selvästi liikkuu isolta osaltaan. Ilmastin ei kuulu kasviakvaan paitsi korkeintaan öisin jos pelkää hapen puolesta, mutta silloinkin vesipumppu pinnassa on tehokkaampi tapa.
-Lämpö ja vesiarvot ko kasvilajille sopivat (väärästä lämpötilasta kasvit nipottaa yllättävän herkästi!)
-Veden ja suodatinten pitämien puhtaana orgaanisesta "jätteestä" joka EI ole sama asia kuin ravinteet vedessä. Levät "haistavat" koska kasveilla menee huonosti ja tämä "jäte" saattaa olla yksi signaali (kipailutilanteen parantumisesta) leville silloin kun ollaan kilpailutilanteessa.
-Valo: varmistetaan että sitä on edes jotenkin sopivasti, valaisintyypistä riippuen 0,3-0,6w/l riittää isolle osalle lajeja oikein hyvin, etenkin jos hiialria on tarjolla sopivasti. Metalli on oma lukunsa, sille ei kannata laskea watteja/litra sen syytämän valtavan PAR-määrän takia. Sopiva valaistusaika/vrk, mietitään vähän mitä polttimoita laitetaan, etenkin jos vain yksi polttimo käytössä.
-Hiilidioksidi: ymmärretään että se on kasveille välttämätön ravinne muiden joukossa, ei luksusta. Hyväksytään se, että meistä todella harvalla on akvassaan vesiarvot (ilman muokkausta) joilla hiilaria olisi kasveille sopivasti etenkään jos valoa on yhtään enemmän. Heikolla-kohtuullisella valaistuksella ja sopivilla vesiarvoilla päästään kuitenkin hyviin lukemiin ilman sen kummempia toimenpiteitä.
-Ravinteet: vähässä valossa vähällä kasvulla menekki hyvin pientä mutta tarve lisääntyy herkästi valon ja etenkin hiilarimäärän kasvaessa.

Mihin tästä päästään? Kun varmistaa neljä ekaa kohtaa kuntoon, mikä käy suht helposti meiltä jokaiselta, jää ne ne kinkkisemmät. Jos epäilee, että ongelmana on ravinteet, kippaa akvaansa pari-kolme viikkoa ravinteita varmasti niin paljon, ettei ainkaaan se voi olla ongelma. Vähässä valossa makrojen puute tuskin on ongelma mikäli akvassa on kaloja tai muita "ruualla ruokittavia" öttiäisiä, mutta jos valoa alka olemaan 0,5 tai enemmän voi makrotkin olla jo ongelma saatikka jos menee (riittävän tehokas) hiilarilisä. Jos tahtoo makroja kokeilla, siitä vaan, ei niiden dumppaamisella sen pahempaa ongelmaa aiheuta jos pysyy maltillisissa arvoissa (kts esim EIn tavoitearvot ko kokoiseen akvaan). Jos mikään ei muutu ravinnelisillä, vika on valossa tai hiilarissa. Valon määrää voi karkeasti arvoida laskemalla tuon W/l vaikkei se olekaan kovin tarkka tapa, mutta se tuo meidän edes likelle oikeaa aluetta: hyvin vähän-vähän-keskinkertaisesti-paljon-hyvin paljon ja se riittää. Jos laskee T5lle watteja, kerroin on 1.4. Eli esim 200l akva, jossa T5 2x39w putket niin 78:200x1.4. Jos valoa on jotenkin ok lukemat ja ravinteetkin on varmistettu, jäljelle jää.... hiilidioksiidi. Taulukosta voi tarkastella omaa tilannettaan. Jos jäädään alta kympin, on pakko tulla toimen suht vähällä valolla jos ei tahdo ottaa CO2-lisää käyttöön. Jos lisätystä hiilarista huolimatta on levää, ongelmana on edelleen liika valo suhteessa CO2-määrään (eli valoa on vähennettävä tai hiilarin syöttöä tehostettava tai molempia) tai sitten puute on ravinnepuollella. Jos hiilaria lisätään akvaan, kokeilisin ensimmäisenä sen tehostamista tavalla tai toisella. Tehokkaampi levitin, rajumpi käyminen, lisää painetta....

Jos jättää syystä tai toisesesta jonkin kohdan varmistamatta tai kieltää sen tarpeen ja tärkeyden, paitsi tietysti jos on täysin varma että sitä on riittävästi, tavoitteen saavuttaminen jää puolitiehen ellei mahdottomaksi. Sitten täytyy hyväksyä se, että akva on sellainen kuin on koska en halua tai voi tehdä tarvittavia muutoksia.

Jos jaksaa kahlata nämä läpi, tietää kasveista, valosta ja ravinteista yhtä ja toista:

http://www.barrreport.com/showthread.ph ... ing-plants
http://www.barrreport.com/showthread.ph ... ent-method

Mitä merkitystä sitten valolla on? Kasvit tietysti tarvitsevat sitä kasvaakseen, sen me kaikki tiedämme. Epäilevä voi työntää anopinkielensä pimeään komeroon tai sängyn alle, kastella ja lannoittaakin sitä ja seurata kun sen hyysäyksestä huolimatta kuolee nopeasti. Koska vähälläkin valolla voidaan kasvattaa oikein onnistuneesti tiettyjä perusakvakasveja, paljosta valosta ei ole "muuta" iloa kuin se, että voi valita niitä vaativampiakin kasveja (jolloin hiilari astuu kuviin kasvavassa määrin tietyn pisteen jälkeen) ja se, että kasvit kasvavat nopeammin. Kaikissa olosuhteissa on joka tapauksessa mahdollista saavuttaa menestyvä kasvisto eli balanssi valon, ravinteiden ja hiilarin suhteen, ja mukavasti levätön akva kun palikat vaan osuu kohdilleen. Ja edes minimit täyttyvät.

Miksi mä sitten jauhan tätä tuubaa? Siksi, että aika moni meistä, ei kaikki!, haaveilee edes hiukan kukoistavasta akvasta, vaativammista kasveista ja aika moni lukemani perusteella painiskelee leväongelmien ja/tai huonon kasvun kanssa. Tai sitten, kuten itse, haaveilee muuten vaan vehreästä ja kukoistavasta akvasta sisustusmakuun katsomatta ja uskoo sen olevan myös kaloille etu, ei vain kaunistus kämpässään. Meistä joka ikinen osaa perustaa akvan, jossa kasvit "on elossa", leväkin asettunut alun pahimman invaasion jälkeen pysyväksi vieraaksi, jos ei ongelmaksi asti niin "voisihan sitä vähemmänkin olla, sen raaputteluun menee ikävästi aikaa...". Niin ei tarvitse olla. Kun tunnustaa tosiasiat ja käy nuo ylläolevat kohdat läpi yksitellen, ollaan jo huikeasti lähempänä onnistumista. Jokaisen pitää tehdä se itse, jokainen on vastuussa omista tekemisistään tai tekemättä jättämisistään. Voi pakittaa ja palauttaa akva sille tasolle, jossa homma toimi tai ongelmia oli vähemmän ja tehdä sitten uuden toimintasuunnitelman.

Ikävä kyllä mulla ei ole mahdollista, eikä kyllä haluakaan, kokeilla ihan kaikkea mistä kirjoitan. Pyrin pitäytymään "been there, done that" ja KISS-tasolla. Siksi tarjoilen linkkejä niistä jutuista joita en itse ole kokeillut. Linkit on sellaisia, joissa niitä juttuja on kokeiltu hiukan eri otannalla kuin täällä. Jokainen on itse vastuussa ymmärtämisestään ja viitsimisestään mutta omia epäselviä sössötyksiäni voin pyydettäessä yrittää tarkentaa.
Popularity of an idea can never imply validity. Truth is never democratic.-Clive Ei muita YV-viestejä kuin myynti- ja ostoilmoituksiin liittyvät, kiitos
Sisso
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 3033
Liittynyt: 19:51, 30.11.2010
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Parainen

Re: EI-makropäiväkirja

Viesti Kirjoittaja Sisso »

Eilen vaihdettiin vedet ja lisäsin makrot. Pohdin josko vedenvaihdon yhteydessä pitäisi laittaa ekstrat, jotta hoitotaso saavutettaisiin heti. Ohjeissa ei ole siitä mainintaa, useimmissa vain ohjeistetaan lisäämään mikroja/makroja x-kertaa viikkossa eikä missään mainita nostosta hoitotasolle heti vedenvaihdon jälkeen. Äääh, en ole kyllä tarkastellut ohjeiden määriä vaihdon jälkeen. Itse ajoitan isomman määrän lisäämisen vaihdon jälkeen ja sen jälkeiset annostelut ovat sitten pienempiä, kuitenkin niin että tavoitemäärä saavutetaan viikon aikana. Vedenvaihtoa edeltävänä päivänä en lisää mitään.

Lisäsin kasveille Biolaneja ja samperi soikoon, monniset kaivovat niitä ylös ja SÖIVÄT niitä suurella ruokahalulla. No, eipä tuolla yhtäkään kuollutta monnista näy (ja niitä on sentään melkein 50kpl tuolla joten joukkokuolema tuskin jäisi huomaamatta) joten ainoa haitta lienee kasveille. Täytyy yrittää painaa ne vastaisuudessa vielä alemmas vaikka meni nytkin selvästi hiekan alle. Höh.

Kaikki akvaariot voivat hyvin eikä vieläkään merkkiä Itämerestä. Ehkä kuvittelen, mutta tuntuisi kuin kasvien värit olisivat syvenemään päin. Harkitsen ottamista mukaan makrojen piiriin sällin 45-litrasta vähävaloista monnilaa ihan koemielessä. Siinä on valona vain 15w T8, kasveina jaavansanista, anubiaita, sammalta ja cryptoja. Voisihan sitä kokeilla. Sen suhteen ei ole mitään odotuksia, kun kasvu on olematonta eikä ole mitään leväongelmaakaan, mutta voisi seurata saanko makroilla jonkin katastrofin siellä aikaiseksi. Noilla enemmillä valoilla varustetuissa pytyissä on "päivänselvää" että makroja kuluu, tuossa se ei ole enää niin selvää.

Olen käyttänyt laskurina tätä http://www.theplantedtank.co.uk/calculator.htm ja mielestäni se on tosi kiva käyttää. Laskureita löytyy pilvin pimein netistä, mutta olen ainakin nyt mieltynyt tuohon. Se tosin edellyttää, että aluksi pitää olla jokin ajatus tehtävästä liukosesta tyyliin "teen valmiiksi 500mln pulloon kaliumnitraatin, jota lisään siihen 50g". Sitten vain laskemaa, onko 50g/500ml vettä hyvä liuos lisäillä, kun akva on esim 500l. Noilla spekseillä 10ml tuota esimerkin liuosta nostaa 500l (huom! VESItilavuus!) akvan nitraattipitoisuutta 1,23mg/l eli ei paljoa mitään. Lisätäämpä KNO3 määrä 150 grammaan ja sillon 10ml liosta nostaa 3,68mg/l nitraattia 500l akvassa. Aika paljon sitä saa edelleen lisätä. 15 ml antaa 5.52 mikä alkaa olemaan jo järkevä lukema. Liuoksista voi tehdä vahvojakin, jolloin annostusmäärät ovat vastaavasti pienempiä, mutta kotikemistin kannattaa muistaa, että jauheet liukenevat vain tiettyyn määrään asti. Tuon linkittämäni sivun alaosasta löytyy liukoisuudet. KH2PO4 eli fosforin kanssa on liukenemisongelmia vaikka en sekoittanut sitä likellekkään tuota maksimimäärää. Luin, että se olisi hyvä liuotaa lämpimään veteen, jonka jälkeen säilytys viileässä. Ravistelen pullon hyvin ennen lisäämistä, eiköhän tuo tasoitu pitkässä juoksussa vaikka akvaan menisikin ylimääräistä sakan muodossa.

Katselin illalla tätä http://www.aquaticscapers.com/ taas kerran ja sain vahvistusta makrojen käytölle. Kaikki akvat, joissa on valoa yhtään enemmän, näkyy menevän makrot, myös fosfori. Tein tosin pisto-otantoja erilaisista akvoista saitilla eri vuosilta, saattoi siinä joku paljon valoa-ei makroja-akva mennä ohikin. Sen sijaan akvoissa, joissa oli vähän valoa kuten tämä http://www.aquaticscapers.com/en/contes ... il=82&z=26 porskuttaa ilman, tai sitten ne on jäänyt mainitsematta. Kun valitsee kasvit oikein suhteessa muihin tekijöihin, lopputulos voi olla hieno! Tämä taas http://www.aquaticscapers.com/en/contes ... il=89&z=48 on hyvin mielenkiintoinen tapaus: ei hirveästi valoa, mutta kasvivalikoima.... Todistaa taas kerran, että kannattaa satsata ensin hiilarin, jos valoa on edes jotakuinkin riittävästi ja katsoo sitten tarvitseeko lisää valoa.

Meillä Suomessa myytävät lannoitteet ovat pääsääntöisesti mikroravinneliuoksia ja makrot myydään sitten erikseen, omilla nimillään esim "Nitro", "Fosfo". Se, että esim Seachemin Flourishissa on hiukan kaliumia mukana, EI tee siitä makroravinnetta EIKÄ täysravinnetta. Se on hivenravinne. Meitä vähän huijataan luulemaan, että nuo riittävät. Ja joskus riittävätkin, tietyissä olosuhteissa. Tietyissä olosuhteissa ei tarvitse lisätä mitään. Suhdanteet näyttäisivät olevan siihen suuntaan, että valomäärät akvoissa ovat kasvamaan päin, mikä on kasvien kannalta ihan mukava juttu (eikä T8t ole erityisen kustannustehokkaita, ettei sen puoleen) mutta silloin täytyy myös lannoitusrutiineiden muuttua ja tulee huomioida myös makrojen osalta.

Itselläni ei ollut CO2-testiä kiljuaikoina, vaikka näin jälkeen päin ajateltuna se olisi ollut hyvä hankinta juuri silloin. Nyt paineellisten kanssa kalojen ja kasvien seuranta on tapa nro 1 arvioida oikea määrä. Vaan nyt on akvassa kontrollerikin. Pari tuttua, joilla menee +/- 400-litrasiin 2x1,5l kiljut, on nyt hommanneet kontrollerit ja yllättävää kyllä ainakin tuolla kiljumäärällä ne näytävät Okta. Ei huonommin! Molemmista akvoista testattiin raudat ja molemmissa oli sen osalta pahat puutokset. Kummassakaan ei ole valoa mahdottomasti, vaikka löytyykin T5set. Toisesta ei löytynyt lainkaan fosfaattia vaikka ruokinta on hyvin protskupitoista ja toisestakin alakanttiin (tosin nimenomaisessa tapauksessa kalasto huomioon ottaen ihan OK määrä) joten vaikuttaa siltä, että vaikka ruokkisi hyvinkin proteiinipitoisella ruoalla, ei fosfaattia saa hyvällä kasvien kasvulla liikaa kovinkaan herkästi akvaan. Tuli vahvistusta sille, että hiilari todellakin nostaa fosfaatin kulutusta. Rajoitamalla fosfaattia voidaan rajoittaa hiilidioksidin tarvetta, tämän voisi ehkä yrittää huomioida vahävaloisessa ja -hiilarisessa akvassa. Toisaalta kohtuullinen ylimääräinen fosfaatti(kaan) ei aiheuta ongelmia, joten en vaivasi päätäni asialla kovinkaan paljoa.
Popularity of an idea can never imply validity. Truth is never democratic.-Clive Ei muita YV-viestejä kuin myynti- ja ostoilmoituksiin liittyvät, kiitos
Sisso
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 3033
Liittynyt: 19:51, 30.11.2010
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Parainen

Re: EI-makropäiväkirja

Viesti Kirjoittaja Sisso »

pH-KH-Co2-taulukosta... Voisiko joku selittää logiikan tässä http://www.akvaarioseura.net/hiilidioksidi.pdf? Mun silmiini se nimitäin on vähintään epälooginen ja osin harhaanjohtava. Jättäisin tuon omaan arvoonsa, tämä on jo lähempänä käytännön totuutta: http://www.plantedtank.net/forums/plant ... chart.html. Kumpikaan taulukoista ei huomioi valon määrää sinänsä, se mikä on "riittävä" keskinkertaisessa valossa, ei ole enää riittävä runsaassa valossa. Taulukoiden raamatullisuus on muutenkin vähän mitä on, koska jos akvasa mitkään muut kuin bikarbonaatit (esim fosforihapot) nostavat KHta, taulukko ei enää ole luotettava. Lisäksi kannattaa muistaa vanha totuus: jos jokin näyttää liian hyvältä ollaksen totta, se todennäköisesti ei ole. Ottaen huomioon millaista vettä monet kunnalliset vesilaitokset syytää putkistoihin, on melko vaikea päästä "luomuna" sopiviin arvoihin eli minimissään n 10mg/l. Jollain on käynyt tsägä, tiedän.

Ne, joilla on CO2-lisä muodossa tai toisessa sekä kontrolleri (siis jatkuvanäyttöinen CO2-testi), saavat laskettua taulukosta oman akvansa CO2-pitoisuuden ottamalla pHn kontrollerin väristä, sen jälkeen voikin katsoa arvion CO2-pitoisuudestaan talukosta. Esim itselläni kontrolleri on kellertävän vihertävä=pH 6,4-6,6, KH 4-> CO2 taulukosta 30-48mg/l.

Tää on niiiiiin loistava: http://www.plantedtank.net/forums/ferti ... -more.html. Jokainen tehkööt omat johtopäätelmänsä, teitä Roomaan on onneksi monta!
Popularity of an idea can never imply validity. Truth is never democratic.-Clive Ei muita YV-viestejä kuin myynti- ja ostoilmoituksiin liittyvät, kiitos
Tia-Teresia
Senior Member
Senior Member
Viestit: 508
Liittynyt: 22:49, 19.03.2011
Akvaarioseurat: CorydoradinaeFinland
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Loimaa

Re: EI-makropäiväkirja

Viesti Kirjoittaja Tia-Teresia »

Öh, tuon taulukon mukaan mull olis melkein kaikis niissä akvoissa liikaa hiilaria, joihin ei kiljut mene :? Osasinko muka siis tulkitakaan sitä oikein?

Ai niin, Kiitos tästä päiväkirjasta :mrgreen: Täähän on ihan superkoukuttavaa luettavaa (vaikkakaan linkkien sisällöt ei surkeasta kielipäästä johtuen oikein aukene)

...Jossain tuolla teksin seassa mainitsit puutteista jotka on ollut selkeästi nähtävissä, mutta et ole osannut ajatella/yhdistää puutteeksi (tai jotain sinne suuntaan), mua jäi siis häirimään, että mitä näillä tarkoittanet? Värimuutoksia? Kasvutapaan liittyvää? Eli mitä ja minkälaisia asioita ja onko korjaannusta havaittavissa :roll:
...Kalasoppakeitoksia jo yli 20v ajan...

Akvarismi on hulluus johon ei ole lääkettä ja se pahenee aikaa myöden.
Hopotus
Member
Member
Viestit: 313
Liittynyt: 11:10, 16.06.2008

Re: EI-makropäiväkirja

Viesti Kirjoittaja Hopotus »

Mitä tapahtuu, jos niitä makroja ei jostain syystä voi lisätä päivittäin? Kun noita nyt sitten vissiin joka päivä jotain pitäis altaaseen tukkia, niin kuinkas esim. lomamatkalla, tai muu yllättävä este. Meneekö heti "tasapainot" sekaisin?

Muakin kiinnostaa hirveesti noi puuteet, miten näkyy kasveissa. Jostain oudosta syystä olen jo jonkin aikaa miettinyt pitäisikö altaaseen tukkia myös makroja.
Kalatkin saattavat itkeä, vaan vedessä eivät kyyneleet näy.
Alsshon
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1067
Liittynyt: 23:30, 21.09.2008
Akvaarioseurat: TAS
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Tampere
Viesti:

Re: EI-makropäiväkirja

Viesti Kirjoittaja Alsshon »

Tällaisia lisää! Meinaa vielä meriharrastaja kääntyä takaisin kasvipuolelle kun näin laadukkaita triidejä lukee :)
Sisso kirjoitti:Olin puhelemassa TAYn kerhoillassa ihmisiä pyärryksiin kasvi- ja ravinnejutuilla alkuviikosta. Suht peruskauraa. Laitan liitetiedostona rungon aiheesta. Se sisältää noin karkeasti ottaen kaiken, mitä tarvitsee tietää, ja mieluusti ainakin osan myös sisäistää, jos tahtoo menestyvän kasviakvan. Osa tuli tietysti täydennettyä puheella (jota ei puuttunut...). Ikävä, että jouduin poistamaan tiedoston pienentämiseksi kaikki hienot ja inspiroivat kuvat tekstin välistä!
Kopio KA.doc
Hyvän koosteen olet kyllä kasannut! Jos haluat jakaa alkuperäisen tiedoston kuveineen päivineen, kokeile esimerkiksi Dropboxia jakamiseen.

Edit: Ja kuvia lisää!
Sisso
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 3033
Liittynyt: 19:51, 30.11.2010
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Parainen

Re: EI-makropäiväkirja

Viesti Kirjoittaja Sisso »

Hopotus kirjoitti:Mitä tapahtuu, jos niitä makroja ei jostain syystä voi lisätä päivittäin? Kun noita nyt sitten vissiin joka päivä jotain pitäis altaaseen tukkia, niin kuinkas esim. lomamatkalla, tai muu yllättävä este. Meneekö heti "tasapainot" sekaisin?

Muakin kiinnostaa hirveesti noi puuteet, miten näkyy kasveissa. Jostain oudosta syystä olen jo jonkin aikaa miettinyt pitäisikö altaaseen tukkia myös makroja.
Riippuu valon määrästä, mitä tapahtuu, mutta meistä todella harvalla on valoa niiiiiin paljon, etteikö kasvejaan voisi jättää viikoksi-pariksi huningolle jos heittää akvaan etukäteen ainakin osan viikon ravinnesatsista. EIn puitteissa on paljon variaatioita, idea on enemmänkin se, että kasveilla on käytössään varmasti riittävästi ravinteita ja pitkässä juoksussa ei haittaa vaikka määrätkin heittelisivät. Säänöllisyys on hyväksi, mikä se sitten onkaan, mutta kasvit kyllä pärjäävät kun isot linjat on kunnossa. Jotkut lannoittavat kerran viikossa ja vaihtavat vettä samoin, jotkun kahden viikon välein. Ja jos joku reippaasti kasvava köynnöstävä vetäisee palkokasvin nenuseensa laiminlyönneistä ja esittää loukattua, se on naps vaan ja uudelleenistutus. Hitaasti kasvavilla meneekin sitten huomattavasti kauemmin puutosten ilmenemiseen joskin korjauksetkin näkyy sitten hitaammin. Valon määrää vähentämällä vähentää hiilarin ja ravinteiden tarvetta ja jos mahdollista, voi (paljoa) valoa vähän himmata pitkän poissaolon ajaksi (siis jotain 2 vkoa ja enemän) jos ei kukaan ole heittämässä ravinteita akvaan. Sen sijaan hiilarin äkillinen loppuminen tai väheneminen saa kasvit älähtämään. Ne soputuvat siihen fysiologisella tasolla ja äkillisiin muutoksiin ne eivät kykene vastaamaan siitä syystä kovin nopeasti. Tällöinkään vedessä olevat ("turhiksi" jääneet) ravinteet eivät aiheuta varsinaisesti leväkukintaa, se tapahtuu kasvien voinnin huonomisen kautta jos sikseen tulee.

Tia-Teresia: "Öh, tuon taulukon mukaan mull olis melkein kaikis niissä akvoissa liikaa hiilaria, joihin ei kiljut mene :? Osasinko muka siis tulkitakaan sitä oikein?" Niinpä.... Pikkuisen harhaanjohtava taulukko monessakin mielessä. Hassua, että samaisesta taulukosta liikkuu maailmalla useitakin versioita!

Tästä Tropican artikkelista pitäisi löytyä "kaikki": http://www.tropica.com/advising/technic ... light.aspx, mitä tarvitsee valosta ja kasvusta tietää. Kolmas taulukko ylhäältä, kasvien kasvuprosentin muuttuminen valon ja hiilarin vaikutuksesta, on aika valaiseva mitä tulee valon vaikutukseen kasvien kasvuun. Vertikaalisesti on merkitty hiilarin määrä ja horisontaalisesti valon. Kun vertaa pienintä lukua 1,1% suurimpaan 14,8%, ymmärtää millaisiin kasvupotentiaaleihin kasvit pysytyvät kun valoa ja hiilaria (ja tietysti ravinteita) on tarjolla riittävästi. Reipas kasvu ei ole itsessään tärkeää kun pidetään leviä loitolla, mutta kasvien hyvä kunto on! Tämä pätee kaikkiin olosuhteisiin, myös ei-Co2-lisätyissä akvoissa! Valolla voidaan rajoittaa kasvua, hiilaria ja lannoitteita ei tarvitse, jolloin mahdollinen turhan reipas kasvu saadaan kuriin ja karsinta vähenee. Toki voi myös himmata ravinteista ja C02sta, mutta ei liikaa! Pidetään huoli, että niitä on edelleen riittävästi, ylimääräiset ravinteet vedessä ei aiheuta ongelmia kun kasvit ovat voimissaan.

Kasvien intressit ovat tärkeimmästä vähiten tärkeään on valo, hiilari ravinteet. Valo määrää vauhdin aina, valomäärän määrääminä kasvit keskittyvät riittävän hiilidioksdin saamiseen ja jos sitä ei ole, ravinteetkin on turhia eikä se kykene niitä edes ottamaan, ainaakn täysimääräisinä. Kasvi kuluttaa runsaasti energiaansa hiilarin kasaan raapimiseen. Jos sitä on tarjolla sopivasti, riittävästi, se vapauttaa "kaikki energiansa" ravinteiden käyttämiseen. Eli niiden otto voimistuu ihan siksi, että kasvilla ei kulu energiaa kahden ensimmäisen, prioriteeteissa tärkeämmän, tekijän haalimiseen. Tästä tulee siis tavallaan positiivinen noidankehä. Ravinteita kuluu suhteessa enemmän kuin "laskennallisesti" kuluisi jos verrataan valon ja hiilarin rajoittamaan kasvuun. Kasveilla ei ole rajattomasti energiaa eikä mahdolluuksia keskittyä kaikkien tarpeidensa tyydyttämiseen jos ne ovat tiukassa, vaan se joutuu priorisoimaan itselleen elintärkeitä toimintoja ja jopa hylkäämään eräitä (esim kukinta), jos sen elossa pysyminen vaarantuu niiden takia. Kasvit eivät ole koneita, jotka kykenevät yhteyttämään loputtomasti (vaikka mannaa sataisi taivaalta miten) ja ne joutuvat tekemään aktiivisesti töitä monenkin asian eteen, homma ei hoidu vain painovoimalla....Eikä edes osmoosilla.
Popularity of an idea can never imply validity. Truth is never democratic.-Clive Ei muita YV-viestejä kuin myynti- ja ostoilmoituksiin liittyvät, kiitos
Sisso
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 3033
Liittynyt: 19:51, 30.11.2010
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Parainen

Re: EI-makropäiväkirja

Viesti Kirjoittaja Sisso »

Ravinteista...

Meille on tainnut täällä peräpohjolassa tulla vähän vahingossa (?) käsitys että ravinteet aiheuttavat levää. Ei ne aiheuta. Liika valo suhteessa kasvien käytössä olevaan hiilidioksiidiin aiheuttaa. Niin kauan kun määrät pysyvät kohtuullisina, ei niillä saa ongelmia. Kohtuulinen atrkoitaa sitä, että lisättän niitä varmasti yli sen mitä kasvit käytävät, mutta voipi olla että tulee ongelmia jos kaadan 0,5 fosfaattiliuostani akvaan. Ei kyllä tee mieli kokeillakaan. Kokeilen nyt ihan vaan sitä, että kippaan tavoitteesta 1-2mg/l noin kolmin-kuusinkertaisia annoksia eli 6mg viikossa. Se, että makrot myydään erikseen, EI johdu siitä että ne olisivat vaarallisia, tai tarpeettomia, vaan siitä että suurin osa harrastajista, kuten itsekin, haluaa lisätä niitä toisistaan erillään. Mutta ihan yhtä hyvin voi tehdä makroliukosen valmiina esimerkiksi Jamesin ohjeella. Sen sijan mikrot ja makrot suositellaan lisättävn erikseen ja tämäkin koskee vain raudan ja fosfaatin lisäämistä yhtäaikaa. Tiettyinä pitoisuuksina ne yhdessä lisättynä sakkaavat niin, että rauta muuttuu kasveille käyttökevottomaan muotoon, muuta vahinkoa ei siitä tule. Niiden lisääminen eri päivinä on lähinnä varotoimenpide, en ole lukenut sellaista koskaan käyneen. Esim käyttämäni Plantex CSM. mikroravinne sisältää niin paljon rautaa, ettei sitä lisätä lainkaan sitä käytettäessä. Meikäläisten mikrojen mukana tuleva rauta ei sitten riitäkään "mihinkään". Vain mikroille perustuva lannoitus on jäänne ajoilta, jolloin akvoissa oli järkestäen vähemmän valoa, mutta nyt kun trendinä näyttää olevan valomäärien kasvu, ja samalla sitkeämmät leväongelmat, makroja on myös pakko miettiä. Hiilarista puhumattakaan. Tupsulevä on tyypillinen ongelma, kun hiilari ja valo on epätasapinossa. Tupsulevä on eka, joka katoaa kun hiilari korjataan oikelle tasolle, mutta en väitä että se johtuisi suoraan hiilarista. Jokin muu seikka esim kasvien aksvussa voi selittää sen häipymisen. Yritän olla sortumatta vääriin johtopäätelmiin ja väitän jotain vasta kun näyttöä on riitävästi (ts eri otannalla kuin täällä Awssa on tapana) tai olen itse kokeillut. Tässäpä pohdintoja siitä, miksi ja miten kasvit pistävät leville kampoihin. Voin kertoa jos tässä vaiheessa, ettei siihen saada vastausta. Se on toistaiseksi ratkaisematta http://www.plantedtank.net/forums/gener ... rowth.html

Kasvit tarvitsevat makroja siinä missä mikrojakin. Makroja kuitenkin saadaan melko runsaasti ruokinnnan mukana, joten vähässä valossa niillä voi porskuttaa hyvinkin. Kaliumista voi tällöin kuitenkin tulla puutetta ja tiedän osan harrastajista lisäävän vahävaloisiinsa vain kaliumia. Siitä ei ole haittaakaan. Sen ei ole ikinä todettu aiheuttavan yhtään mitään negatiivista, ei edes valtavina pitoisuuksina. Joka väittää, että makrot on turhia, ei ymmärrä mistä puhuu. Silloin kuvittelee kasvien kasvavan pyhällä hengellä, mitä ne(kään) ei nykytietämyksen valossa tee. Eri juttu koska tulee tarve lisätä niitä pullosta. Tai tuleeko lainkaan. EIn kehittäjä Tom Barr ylläpitää akvoissaan makroarvoja, jotka ylittävät reippaasti jopa EIn suositukset, jatkuvasti, ilman ongelmia.

Olisi ihan ylettömän hauskaa sanoa että pääset eroon levistä kun vaihdat vettä enemmän/vähemmän, vaihdat putket toisiin, hankit ottoja,leviksiä, rapuja... Lisää mikroja, jep, se se on. Mutta kun ei. Sitähän kaikki toivovat kun painivat leväongelman kanssa. Joku on hyvin todennut, että levä on puutosoire. Leimautuu tosi ikäväksi teoreetikoksi kun alkaakin paasaaamaan jostain ihan muusta kuin siitä, että vaihdat vaan vettä useammin.

Katsokaa vastaajien määrää, tuosta voi ehkä jo tehdä jotain päätelmiä ja katsokaa mitkä valonhallintatavat ovat tuoneet parhaimmat tulokset http://www.aquaticplantcentral.com/foru ... ntrol.html. Täytyy tuossa jokin perä olla siitäkin huolimatta että jenkeissä 0,5w/ on vielä "moderate", meillä jo ehkä keskivertoa enemmän.

Sille joka on kiinnostunut hiilidioksidista, tämä ei varmaan jätä paljoa arvailujen varaan http://www.plantphysiol.org/content/119/1/9.full
Popularity of an idea can never imply validity. Truth is never democratic.-Clive Ei muita YV-viestejä kuin myynti- ja ostoilmoituksiin liittyvät, kiitos
Paccio
Junior Member
Junior Member
Viestit: 86
Liittynyt: 14:22, 02.06.2005
Paikkakunta: Lahti

Re: EI-makropäiväkirja

Viesti Kirjoittaja Paccio »

Sissolta tulee tiukkaa tekstiä, jatka samaan malliin. Hyvin mielenkiintoisia linkkejä olet myös laittanut. Näitä kirjoittamiasi tekstejä ja noita linkitettyjä kun lueskelee, niin alkaa kummasti mietityttämään usein esitetyt peruslausunnot mm. levien esiintymisestä akvaariossa.
urppis
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1321
Liittynyt: 18:50, 08.01.2011
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Pohjanmaa

Re: EI-makropäiväkirja

Viesti Kirjoittaja urppis »

Aivan mahtavaa tietoa sisso! Koostin vastauksistasi ja teksteistäsi huomiseen yövuoroon hieman iltalukemista.
Tuolla aiemmin jossain sanoit, että homma ei ole vaikeaa, kun sen sisäistää. Teen koostetta itselleni ja alan pohtimaan omaa linjaani.
Oppia ikä kaikki!
Valtava määrä kysymyksiä mielessäni, mutta odotan ja koostan..
Hiilari ja kalium on noussut minulla suurimmaksi "huolen aiheeksi" Suurimmalla todennäköisyydellä noita kahta ei ole tarpeeksi. Edellisen vedenvaihdon jätin niin pitkälle, jotta sain nitraatin 30:een. Hivenen nostettua siis perus arvoa altaassa. Veden vaihto on ollut pitemmän aikaa 50% kerran viikossa. Nyt meni saman verran pidemmällä välillä. Veden vaihdon jälkeen nitraatti jäi korkeammaksi kuin ennen, jonnekin 10, 15 tienoille. katson miten menee näin, ja jos tulee ongelmia, tiheämmillä vedenvaihdoilla taas vanhoille lukemille (5-10)
Mulla ei ole mitään mahdollisuutta nyt ostaa hiilarilaitteistoa, ja mietinkin, jos perus kiljua ajaisin esim 5:n litran kanisterista, passiivilevittimellä. Myöhemmin saan hiilarin liitettyä diffuusoriin.
Onko nyt kuitenkin niin, että tuo ensiapu kilju ajatukseni on aivan turhaa. Kyse on siis 450 litraisesta tankista jossa oli 4x54w t5 putket?
Levä ongelmaa ei ole ollut, mutta tämän akvaarion starttaamisen myötä kasvien kasvuvauhti ei ole ollut toivomallani tasolla. Samalla, kuin vanhassa altaassa. Ja siihen tulinkin, että kasvanut valomäärä onkin se asian pointti, ei enää uusi akvaario, jossa homma ei vielä toimi. Tämä on nyt kuitenkin kohta 3kk ollut pystyssä.
Nyt kippaan easylifen ferroa ja profitoa altaaseen, ferrossa mukana kaliumia, jonkin verran ja selväähän on, että se ei ole riittävästi. 7 kuulat juurilla lähes kaikissa pusikoissa...
Tosi mielenkiintoista... Jatketaan!
1000 litraa vesivahinkoa
Milsku
Senior Member
Senior Member
Viestit: 545
Liittynyt: 16:45, 06.03.2010
Akvaarioseurat: TAY
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Turku

Re: EI-makropäiväkirja

Viesti Kirjoittaja Milsku »

Ei ihan suoraan liity aiheeseen, mutta uskon täällä tästä olevan eniten hyötyä.
Puhutaan että 375L akvaan ei saa hiilaria tarpeeksi kiljusta.
Mulla oli ennen 2x 1,5L pullot ja levittimenä sisäsuodattimen diffuusori joka rikkoo hiilarin pieniksi kupliksi pisin allasta. Ostin testin ja se näytti vihreää. Testistä rohkaistuneena laitoin kolmannen 1,5L pullon (jos sitä sais kuitenkin vielä vähän nostettua [:I] ) ja onneksi olin tarkkana! Tänään kun oli päivällä valon taukohetki oli testi vetänyt keltaiseksi ja kalat haukkoi happea. Selvittiin ilmeisesti säikähdyksellä, koska pullojen pois kytkennän ja lisääntyneen ilmastuksen avulla tilanne normalisoitui. Pysyn siis kahdessa pullossa tästälähin. Olkaa siis oikeesti varovaisia sen kiljun kanssa näissä isohkoissakin altaissa!
Nano Riutta <3
Sisso
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 3033
Liittynyt: 19:51, 30.11.2010
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Parainen

Re: EI-makropäiväkirja

Viesti Kirjoittaja Sisso »

Sanos muuta Paccio! Kun sadat ihmiset tekee samoin ja lopputulos on sama, ei sitä VOI ohittaa noin vaan! Luet ihan mitä tahansa noista worldwide-foorumeista, joilla kirjoittelee ne(kin) joiden akvan komeilee aquascapingkisojen kuvagallerioissa, aika paksukalloinen pitäisi olla jos olisi väittämässä, että ravinteilla aiheutetaan leväongelmia. Tai pitäisi olla pahuksen hyvät perustelut ja näytöt!

Joku manaa noita linkkejäni, mutta laitan niitä siksi, että jokainen voi itse etsiä saman tiedon ja netissä jaetut kokemukset kuin minäkin. Musta olisi hassua selittää suu vaahdossa eikä kukaan tietäisi mistä se niitä juttujansa repii. Ei ainakaan täältä eikä muiltakaan suomalaisilta sivuilta, se on varma! Mutta kuten totesin, en ole ensimmäinen joka viskoo akvaansa makroja tässä maassa, mutta ainakaan omiin silmiini ei ole tullut vastaan siitä tarkempaa seurantaa, vain satunnaisia kokemuksia vaikka tiedän eräiden kanssaharrastajien käyttäneen niitä jo pitkään. Toivoisin, että muutkin lukisivat noita linkkejäni, foorumeita ja artikkeleita sieltä, jottaa niistä voitaisiin keskustella. Niin kauan kun levään on syynä typpi/fosfori/rauta, ei edetä mihinkään. Voitaisiin vihdoin alkaa vääntämään oikeista syistä kasvien huonolle kasvulle ja/tai leväongelmille. Ne pienemmät, putket ja oikeat raekoot, on niin piece of cake, ei niissä ole keskusteltavaa. Niitä lainkaan väheksymättä, mutta ne tiedot jokainen kyllä löytää mistä vaan kun vähän näkee vaivaa. Päästäisiin nyt hiljaksiin eroon siitä kivikautisesta uskomuksesta, että ravinteet aiheuttavat levää. Kun nyt toisin on todistettu ja sen voi jokainen todeta ihan itse omis silmin.

Olen miettinyt mistä makrojen vierastaminen meillä on lähtenyt. Tai onko niin, että niiden aika ei vain ole ollut? No, yksi syy lienee disinforrmaatio ja väärät johtopäätelmät sekä tutkimustulokset joihin nyttemmin on saatu toisenlaisia tuloksia, mutta yksi tekijä on saattanut olla PMDD. Se on niitä ekoja lannoitus"ohjelmia" mitä meille saapui, mutta siitäkin poimittiin vain osa. Se, mitä meille myydään PMDDn nimellä, on vain suht potkuton mikroravinne vaikka alkuperäisesti ohjelmassa oli myös kaliumnitraatti ja kalium(sulfatti) http://www.thekrib.com/Plants/Fertilizer/pmdd-tim.html. Conlin ja Sears tekivät johtopäätelmät, jotka on sittemmin kumottu jo moneen kertaan, että fosfaattia rajoittamalal rajoitetaan leviä. Osin tämä pitääkin paikkansa. Fosfaattia rajoittamalla rajoitetaan hiilidioksidin tarvetta. Nykyään kuitenkin PMDDn käyttäjät lisäävät myös fosfaattia koska aikana jolloin ohjelma kehitetiin ei hiilidioksidi ollut vielä kovin yleinen. Nyttemin on opittu, että CO2-lisätytissä akvoissa fosfaatista saattaa tulla suht herkästikin pula. Huomasin tämän, vastoin odotuksia, omissa akvoissani, joissa proteiinipitoisesta (NLS-ruoat) ruokinnasta huolimatta PO4-arvot oli hyvin alhaiset.

Akvoissa kaikki hyvin. En ole saanut isoon pyttyyn sinilevää vaikka miten odotan sen pullahtavan koloistaan syksyisten varoitusten jälkeen. 45-litrasta en saa nyt mukaan makrojen piiriin, koska kaliumia lukuunottamatta olen mennyt tekemään niin täpäkät liuokset, etten pysty annostelemaan niin pieniä määriä ellen sitten annostele kerran viikkon sinne. Tein tänne http://www.aquariumfertilizer.com/ kuiva-aine tilauksen eilen, jauheet lähti tänään matkaan. Mitähän tulli tykkää jauhepaketeista, jos sikseen tulee... Seuraavat liuokset teen vähän laimeampina ja otan pikkuakvan mukaan kokeiluun. Kaliumia ja mikroja olen sinne lisäillyt tähän asti.

Meillä mennään siis nyt makrojen osalta niin, että typpi tulee kaliumnitraattina (KNO3), fosfori monokaliumfosfaattina (KH2PO4) ja kaliumia tulee sopivasti noista kahdesta eli sitä ei periaatteessa tarvitse lisätä erikseen. 3-sataseen ei mene lainkaan KNO3 ja sinne lisään sen tilalla kaliumia (nyt Seachemin tuote, joka ei riitä ei niin yhtään mihinkään näillä annostuksilla). Mikrot menee Plantex CSM+B, jossa on rautaa niin paljon ettei sitä pitäisi tarvita lisätä erikseen. Ei tuon monimutkaisempaa. Annostukset jokaiseen akvaan olen laskenut tekemieni liousten perusteella Jamesin kalkulaatorilla. Helppo homma.

Jaa, joku tuolla ylempänä kyseli niiden mainitsemieni mahdollisten puutosoireiden, joita kerroin kuvanneeni, perään. Jotkut lajit ovat mulle sen verran vieraampia, etten osaa kaikista omituisuuksista sanoa, kuuluvatko ne ko lajin normaalin kehitykseen, esim nuorten lehtien tietty väri, vai menneekö puutoksen piikkiin. Siksi kuvasin niitä.

Joku juttu mulla vielä oli mielessä, mutta nyt ei muista mikä. Kukkakoulu alkoi taas pitkän loman jälkeen, vähän nuupahtanut olo.

No, ainakin Alsshonille kiitos linkistä ja sori kun en aikaisemmin kiittänyt. Harmittaa jälkeen päin, kun tuli vähän kiireellä repäistyä esitys kasaan, mutta aikataulut meni uusiksi kun vanhin sälli hankki itsensä sairaalaan nielemällä vahingossa kasan (juu-u, näin kävi) uistimen koukkuja. Murrosikäisillä on nälkä, mut silti....joku tolkku?
Milsku kirjoitti:Ei ihan suoraan liity aiheeseen, mutta uskon täällä tästä olevan eniten hyötyä.
Puhutaan että 375L akvaan ei saa hiilaria tarpeeksi kiljusta.
Mulla oli ennen 2x 1,5L pullot ja levittimenä sisäsuodattimen diffuusori joka rikkoo hiilarin pieniksi kupliksi pisin allasta. Ostin testin ja se näytti vihreää. Testistä rohkaistuneena laitoin kolmannen 1,5L pullon (jos sitä sais kuitenkin vielä vähän nostettua [:I] ) ja onneksi olin tarkkana! Tänään kun oli päivällä valon taukohetki oli testi vetänyt keltaiseksi ja kalat haukkoi happea. Selvittiin ilmeisesti säikähdyksellä, koska pullojen pois kytkennän ja lisääntyneen ilmastuksen avulla tilanne normalisoitui. Pysyn siis kahdessa pullossa tästälähin. Olkaa siis oikeesti varovaisia sen kiljun kanssa näissä isohkoissakin altaissa!
Olen ollut yllättynyt kiljun tehosta nyt kun tuttavapiiriin on hommattu testereitä. Vaikka kiljua moititaan yleisesti tehottomaksi, etenkin jos akvalla on kokoa yhtään enemmän, nämä kokemukset kyllä osoittavat toista. Tietenkin on niin, että se ei riitä, jos valoa lataa ihan mahottomasti, mutta yllättävän pitkälle se tuntuu riitävän! Jos ladatut kiljut ei riitä ( mahdollisista boostauksista huolimatta), voi yrittää varmistella valon ja C02n "kohtaamista" vähentämällä valoa.

Se CO2-testin OK on oikeasti ok. Tsekatkaa testeristä "pHn väri" ja katsokaa paljonko taulukko antaa hiilariksi. Voi yllättää määrällään! Ensisijainen tapa on aina seurata kalojen vointia sekä sitä miten kasvit voivat, tämä ei toki tapahdu ihan päivissä, vaikka testeri näyttäisi mitä, ei nekään ole 100% luotettavia. Jos akvassa vielä on hintsua hapesta, kalojen C02-sietokyky voi olla alentunut surkein seurauksin.
Viimeksi muokannut Sisso, 21:26, 31.01.2012. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
Popularity of an idea can never imply validity. Truth is never democratic.-Clive Ei muita YV-viestejä kuin myynti- ja ostoilmoituksiin liittyvät, kiitos
Lauris
Junior Member
Junior Member
Viestit: 151
Liittynyt: 15:47, 05.12.2008
Akvaarioseurat: TAY, CorydoradinaeFinland
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: PARAINEN

Re: EI-makropäiväkirja

Viesti Kirjoittaja Lauris »

Huomaan omastani, että 2 x1,5 l pullot tuottavat täpäkästi hiilaria n. reilun viikon ja sitten alkaa hiipumaan. Kuplia kylllä tulee sen jälkeenkin, mut hiilaritesti näyttää hiilarin vähenevän. Tietty jos 3:s pullo jäynnistyis eri aikaan, mutta... Mulla hanaveden KH 3 jakauheasti en enää viitti kiekkojen takia tuota nostella ilman, että pH nousee. Ehkä tyydyn käynnistämään nuo 2 aina vuoro viikoin...
80l,110 l ja 430 l,
urppis
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1321
Liittynyt: 18:50, 08.01.2011
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Pohjanmaa

Re: EI-makropäiväkirja

Viesti Kirjoittaja urppis »

siis pmdd:n sisällöstä katsoin, että kovasti paljon, siellä on aineita. Mikroja ja makroja, mutta onhan se sitä vedellä laimennettua litkua, mistä kerran oli puhetta.
Tämä ylilannoittamisen vaarattomuus on minulle kuin mannaa korvilleni. Joka oppaassa, kirjassa, perus tietosivustolla kehotetaan maltillisuuteen juuri leväinvaasion pelossa. Toisaalta suuri ristiriita seisoo siinä kohdin kun puhutaan kasvien hyvästä kasvuvauhdista vs. levän kasvu. Ts. kasvien kasvun vievän voiton leviltä. Siinä kohdassa ei enää puhuta lannoitteista yhtään mitään. Olenkin nyt ajatellut pienessä päässäni asian näin, että hyvällä kasvien kasvulla saan pidettyä akvaarion tasapainon kaikenpuolin hyvänä. Nyt ei ole minunmielestäni kasvien kasvu oikein hyvää, muttei katastrofiakaan ole ilmassa, jotain täytyy tehdä. Onkohan levättömyyteen syy vähäinen fosfaattipitoisuus? Jos niillä fosfaateilla väitetään olevan asiaan jotain valtaa.. Siitä päästäänkin taas hiilariin...
Täytyykin linjata oma lannoitusohjelma ja tämä sisson avautuminen EI Makroista on kyllä antanut avarakatseisuutta tähän perinteiseen -kipataan pullosta kaupan parasta, niin kaikki voi hyvin- näkemykseen. Biolania jo pyörittelin tänään kaupassa..
Kilju hiilaria uskallan tehdä 5 litran kanisteriin käymään. Hiilaria ei ole mennyt kuin kokeellisesti pieni erä, jolla ei ollut minkään sortin näkyvää vaikutusta, siis liian pienet kiljut.
1000 litraa vesivahinkoa
Maisu
Elite Member
Elite Member
Viestit: 5469
Liittynyt: 15:10, 30.07.2001
Akvaarioseurat: Ciklidistit, HAS, NCS, TAS
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Helsinki

Re: EI-makropäiväkirja

Viesti Kirjoittaja Maisu »

Kotimainen PMDD-resepti sisältää magnesium- ja kaliumsulfaatin. Nitraatin on jokainen voinut annostella erikseen, sillä tuolloin PMDD:n alkuaikoina se ei meillä ollut isompi ongelma.
Sisso
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 3033
Liittynyt: 19:51, 30.11.2010
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Parainen

Re: EI-makropäiväkirja

Viesti Kirjoittaja Sisso »

Jos kaliumin tavoite on 10-30mg/l, laske paljonko joudut annosteleman PMDDtä päästäksesi tuohon. Paljon. Mikroja tulee sitten jo enemmän kuin lääkäri määräsi, menee hyvät aineet hukkaan. Kaliumin tarve on lähes sama kuin typen. Jep, PMDD kehitettiin aikoina, jollo olosuhteet (lue: varustelu) oli hiukan toinen kuin nykyään. Se toimii ihan hyvin kun valoa on vähän-kohtuullisesti. Eri juttu on sitten se, että esim meillä PMDDtä kuluisi n 2dl viikossa ilman edes EI-tavoitteita (=selkeää yliannostelua), sille harrastamiselle alkaa jo tulemaan hintaa. Olen nyt raapinut kasaan mikrot ja makrot kaikkiin akvoihin kahdeksi vuodeksi kuiva-aineina postareineen 70e, ei iha paha.

Urppis: kasvien ei tarvitse kasvaa rajusti, olennaista on niiden hyvä kunto ja hyvä kasvupotentiaali lajiin katsomatta. Sulla voi olla akvassa yksi hentorotan varsi ja lannoituksena EI, mutta hyväkuntoisena se yksi varsi riittää kertomaan leville pysyä poissa, valta on versokasveilla siinä pytyssä. Valolla voi hyvin kontrolloida rajua kasvua, silti levät pysyvät loitolla kun huolehtidaan kasvien hyvästä kunnosta. Tämä pätee kaikkiin akvoihin varustelusta riippumatta. Kiusatut kasvit eivät ota tilaa hallintansa, jolloin levät tekevät sen. Kyse on ainakin osin kilpailusta, kaikki eivät voi voittaa mutta ultimaattinen totuus asiasta on vielä ratkaisematta.

En tiedä josko EI jää meille pysyväksi lannoitustavaksi, mutta tahdon kokeilla mitä sen kanssa tapahtuu. Kokeillaan sitten jotain muuta, jos se tuntuu pitkän päälle syystä tai toisesta hankalta tai saan sillä ongelmia.
Popularity of an idea can never imply validity. Truth is never democratic.-Clive Ei muita YV-viestejä kuin myynti- ja ostoilmoituksiin liittyvät, kiitos
urppis
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1321
Liittynyt: 18:50, 08.01.2011
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Pohjanmaa

Re: EI-makropäiväkirja

Viesti Kirjoittaja urppis »

Sisso kirjoitti:Jos kaliumin tavoite on 10-30mg/l, laske paljonko joudut annosteleman PMDDtä päästäksesi tuohon. Paljon. Mikroja tulee sitten jo enemmän kuin lääkäri määräsi, menee hyvät aineet hukkaan. Kaliumin tarve on lähes sama kuin typen.

Urppis: kasvien ei tarvitse kasvaa rajusti, olennaista on niiden hyvä kunto ja hyvä kasvupotentiaali lajiin katsomatta. Sulla voi olla akvassa yksi hentorotan varsi ja lannoituksena EI, mutta hyväkuntoisena se yksi varsi riittää kertomaan leville pysyä poissa, valta on versokasveilla siinä pytyssä. Valolla voi hyvin kontrolloida rajua kasvua, silti levät pysyvät loitolla kun huolehtidaan kasvien hyvästä kunnosta. Tämä pätee kaikkiin akvoihin varustelusta riippumatta. Kiusatut kasvit eivät ota tilaa hallintansa, jolloin levät tekevät sen. Kyse on ainakin osin kilpailusta, kaikki eivät voi voittaa mutta ultimaattinen totuus asiasta on vielä ratkaisematta.

En tiedä josko EI jää meille pysyväksi lannoitustavaksi, mutta tahdon kokeilla mitä sen kanssa tapahtuu. Kokeillaan sitten jotain muuta, jos se tuntuu pitkän päälle syystä tai toisesta hankalta tai saan sillä ongelmia.
Juuri tuota uumoilin, vaan en ole viel laskenut... Kaliumin tarve täyttyessään "yliannostelee" pmdd:n osalta muiden aineiden tarpeen... Pikkasen olen ymmärtänyt, että haittaa ei helposti siitä tule, mutta turhaa....
Kasvien kasvun räjähdysmäiseen lisäämiseen en pyri. Olen hirmuisen hämmentynyt siihen muutokseen, kun edellisestä akvasta tuli kamalan paljon sitä perkuu jätettä. Hyvää kasvia jakoon, jne.. Tässä tapauksessa olenkin alkanut pohtimaan, että tuo lisääntynyt valo ja lannoitustarve vaikuttaa akvan kasviston tilanteeseen. Suunnittelin kasvittamani hyvinkin nopeaan tahtiin tuplasti isomman altaan vanhan altaan kasvistoilla, mutta homma ei toiminut niin kuin strömssöössä.. Tämän ketjun ja keskustelujen mm. sinun kanssasi muissa ketjuissa sai pikkasen mielenkiintoa heräämään tuohon kasvien hemmottelemiseen. Lisäksi sopivaan saumaan luin makroista, nimenomaan kaliumin tarpeesta varjon kasvikirjasta, jonka innoittamana lähdin hakemaan juuri kaliumin tarpeesta lisä tietoa. Tuli kuin tilauksesta tämä sinun EI makro päiväkirja.
Tällä hetkellä tilanne on se, että olen alkanut lannoittamaan kaapista löytyvillä lannoitteilla hivenen reilumpi kätisesti. Toistaiseksi näin, koska vielä en ole saanut tilattua esim. sachemin aineita, jotka vaikuttavat paljon tehokkaimmilta ja täsmällisemmiltä kuin easy lifen:n aineet. (parhaita tähän mennessä) Tarkoitan tällä sitä, että sachemilla oli lannoitteita laajempi kirjo.. Ja miksi en kokeilisi :D

Kauppalistalle tulee mm. rauta testi ja hiilidioksidi testi. Suurempi kilju lähtee käymään, noiden pikkupulloje n ohelle.. Pikkuhiljaa kokeilen omaa linjaani ja etsin ohjelmaani. Veikkaan, että altaani tapauksessa hiilidioksidi on se suurin puuttuva tekijä.
Jatkan tämän hyvän ketjun seuraamista mielenkiinnolla. Luotan, että itämeriefekti olisi jo tullut tapauksessasi, ainakin nostanut päätään, jos se olisi tullakseen.. Uskallan ryhtyä toimenpiteisiin... Thaks sisso!
1000 litraa vesivahinkoa
Maisu
Elite Member
Elite Member
Viestit: 5469
Liittynyt: 15:10, 30.07.2001
Akvaarioseurat: Ciklidistit, HAS, NCS, TAS
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Helsinki

Re: EI-makropäiväkirja

Viesti Kirjoittaja Maisu »

Sisso kirjoitti:Jos kaliumin tavoite on 10-30mg/l, laske paljonko joudut annosteleman PMDDtä päästäksesi tuohon. Paljon. Mikroja tulee sitten jo enemmän kuin lääkäri määräsi, menee hyvät aineet hukkaan.
Ei vaan PMDD sekoitetaan aina sen mukaan mitä halutaan. Jos haluaa enemmän kaliumia, laittaa suhteessa enemmän kaliumia. Eiväthän nämä tule mitenkään yhdessä mikrojen kanssa.

Millä reseptillä olet aiemmin tehnyt oman PMDD:si?
Milsku
Senior Member
Senior Member
Viestit: 545
Liittynyt: 16:45, 06.03.2010
Akvaarioseurat: TAY
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Turku

Re: EI-makropäiväkirja

Viesti Kirjoittaja Milsku »

Ööh... Mä luulin että puhutaan nyt siitä satekin PMDD:stä jota saa ostaa pullossa? Tai valmiina jauheena johon itse lisätään vesi? Tarkentava kysymys: Miten PMDD eroaa muista itse sekoitetuista lannoitteista jos kerran ne määrät ei oo se juttu?
Nano Riutta <3
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Kasvit ja sisustus”