Jättiläismiekkakasvi ei kasva pituutta

Kasvien hoito, ongelmat ja sisustus.

Valvoja: Moderaattorit

Vastaa Viestiin
Angelfish83
Starting Member
Starting Member
Viestit: 4
Liittynyt: 21:29, 13.12.2019
Sukupuoli: Nainen

Jättiläismiekkakasvi ei kasva pituutta

Viesti Kirjoittaja Angelfish83 »

Minulla on ongelma Jättiläismiekkakasvien kanssa. Allas on 450l Juwel Rio led. Vaihdoin day- putken color-putkeen, jonka valosävy on punainen, eli putkina nyt nature ja color. Altaassa on kaksi Jättiläismiekkakasvia ja paljon muita kasveja. Muut kasvit kasvavat pituutta ja voivat hyvin, mutta Jättiläismiekkakasvit eivät ole kasvaneet pituutta ollenkaan. Ne kasvavat kyllä leveyttä ja uusia lehtiä tulee tihästi, mutta uudet lehdet ovat kapeita ja jäävät pienikokoisiksi. Kasvien pituus on nyt n. 15-20cm. Lehtien väri on vihreä, joskin voisi olla vihreämpikin, lehdet ovat melko hauraita.

Pohjalannoitteena on Tetran substraatti, jonka lisäksi JBL7-kuulat kasvien juurilla ja Profito- nestemäinen lannoitus vedenvaihtojen yhteydessä n. 2 viikon välein. Kaloja on melko paljon, myös partiksia löytyy 3 poikaa. ph n.7 valaistus on päällä n.8-9h/pv.

Aiemmin minulla on ollut sama kasvi, joka kasvoi erittäin kookkaaksi. Kestääkö kasvilla vain aikansa kotiutua, vai onko jostain puutetta?
prologi
Starting Member
Starting Member
Viestit: 49
Liittynyt: 19:01, 17.07.2018
Sukupuoli: Nainen

Re: Jättiläismiekkakasvi ei kasva pituutta

Viesti Kirjoittaja prologi »

Tiedätkö kuinka paljon vedessä on hiilidioksidia ja/tai mikä KH-arvo on? Jos kasvilla on valoa ja ravinteita, voi olla siitä kiinni, tai tosiaan kotoutumisesta. Miten pitkään se on nyt ollut tuolla?
Koomikko
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 2206
Liittynyt: 13:14, 20.04.2012
Akvaarioseurat: Kalasoppa
Sukupuoli: Mies

Re: Jättiläismiekkakasvi ei kasva pituutta

Viesti Kirjoittaja Koomikko »

Kokeile lisätä eri pohjalannoitteita esim biolanin ravinnepuikkoja ja seran florenette tabletteja jotka liukenevat pohjassa nopeasti toisin kuin käyttämäsi lannoitteet. Lisää noita lannoitteita vaikka parin kuukauden välein kasveille ja katso tapahtuuko muutosta. Kannattaa kokeilla eri ravinteita ja katsoa mistä kasvit tykkäävät. Paljon kehutut jbl7 kuulat ovat mielestäni aivan surkeita eikä kasvit niillä pärjää.

Milloin olet Tetran substraattin ja JBL7-kuulat lisännyt akvaarioon. Onko mahdollista että niistä on jo ravinteet käytetty.
Projekti Kuvia Akvaarion asukit Oman mielipiteen sanominen ei ole aina kinaamista
toukopouko
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1754
Liittynyt: 19:53, 09.03.2006
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Tampere

Re: Jättiläismiekkakasvi ei kasva pituutta

Viesti Kirjoittaja toukopouko »

Moi

Hyviä kysymyksiä edellä. Kuinka kauan kuukelinmunat ja Tetran substraatti on pohjalla olleet? Onko vesiarvoista tietoa? Leikkasitko juuriston lyhyemmäksi ennen istutusta ettei pitkät juuret ole rutussa pohjalla?

Mutta ihan ensiksi tekee mieleni antaa ääni raudalle. Miekat rakastavat rautaa, sekä pohjatabuina että nestemäisenä. Kuukelinmunat kyllä sisältävät rautaa, mutta ei paljon. Laita ihan rautatabuja juurelle parit. Sitä ennen tarkista juuristo. Jos olet jättänyt pitkät jouhet niin kasvilla kestää kauemmin kotiutua ja juurtua tiiviisti kasvualustaan.

muoks. jatkan vielä

Olen ollut huomaavinani myös sen, että miekat reagoivat herkästi valon määrään sekä sävyihin. Ovat sikäli helppoja kasvattaa, mutta eri valoissa kasvavat kovin eri tavalla. Mm. Itse olen ostanut samat miekat mitä altaassa oli vuosia sitten, samat vesiarvot, ehkäpä vähän paremmat lannoitteet, samat watit, mutten muista mitkä putket. Kasvoivat vähän toisella kädellä tekemättä sen kummempia. MUTTA, sen muistan, että kauan saivat olla samalla paikalla, ennenkuin varsinainen rehotus alkoi. Nyt nämä ovat tuuheita kasvultaan, muttei korkeudessa samaa luokkaa kuin ennen. Ollut joitakin kuukausia. Raudalla olen saanut pontta kasvuun (JBL Ferropol Tabs).
Se parhaiten nauraa kellä on vahvin lääkitys...
Teemu Salonen
Elite Member
Elite Member
Viestit: 5298
Liittynyt: 19:54, 02.10.2005
Akvaarioseurat: Suomen meriakvaarioseura facebook
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Espoo

Re: Jättiläismiekkakasvi ei kasva pituutta

Viesti Kirjoittaja Teemu Salonen »

Vesimiekat ovat myös siitä jänniä vihanneksia, että niillä kestää "asettua". Ottaa aikansa ennenkuin ne lähtevät kunnolla kasvuun vaikka kaikki tekijät olisivat kohdallaan ja kasvit vielä veden alla viljeltyjä. Jos sitten sattuu käymään niin, että olet ostanut kasvihuonekasvatettuja kasveja kestää niiden kasvuunlähtö vielä pidempään.

Mutta kannattaa tosiaan tarkistaa noiden ylläolevien kasvineropattien vinkit.
Angelfish83
Starting Member
Starting Member
Viestit: 4
Liittynyt: 21:29, 13.12.2019
Sukupuoli: Nainen

Re: Jättiläismiekkakasvi ei kasva pituutta

Viesti Kirjoittaja Angelfish83 »

Kiitos, näistä hyvistä vinkeistä! Allas on tosiaan ollut puoli vuotta käytössä, pohjasubstraatit laitoin tuolloin, seiskakuulat ovat olleet nyt pari kuukautta. Sorapohja tosin on, niin lapotessa sieltä nousee jonkin verran lannoitteitakin ylös. Valaistuksen määrää säädin juurikin tuon hiilarin lisäämisen toivossa, ehkä piristikin muita kasveja, mutta miekat pysyvät tynkinä. Juuret pätkäisin pari kuukautta sitten, kun lueskelin pitkien juurien voivan hidastaa kasvua.

Koitan vielä vaihtaa pohjalannoitteita noihin koomikon mainitsemiin ja lisätä rautaa tabuina ja nestemäisenä. Toivottavasti näillä vinkeillä saan miekat kukoistamaan!
doradi
Junior Member
Junior Member
Viestit: 88
Liittynyt: 10:58, 15.11.2008
Akvaarioseurat: HAS, TAS
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Kerava

Re: Jättiläismiekkakasvi ei kasva pituutta

Viesti Kirjoittaja doradi »

Yksi vesimiekkojen erikoisuus useimpiin muihin akvakasveihin verrattuna on, että päivänpituus vaikuttaa niitten ulkonäköön. Ainakin osasta lajeista tämmöstä tietoa löytyy. Osa on kotoisin niin läheltä päiväntasaajaa että luonnossa päivänpituus ei vaihtele, jättivesimiekalla on levinneisyyttä aika pitkälle päiväntasaajan ylikin ja muistaisin että se akvassa reagoi päivänpituuteen. Eli miten pitkään sinulla Angelfish83 on valot altaassa päällä yhtämittaisesti? Onko päivä jaettu useampaan valojaksoon?

Täälä yksi ihan samanlainen keskustelu toisesta miekkalajista:
viewtopic.php?f=25&t=161348
Noin yleensä mun kokemuksen mukaan monet miekat ei esim. kuki, ja tekee lyhyempiä lehtilapoja, jos valotus on pätkitty 2-3 tunnin jaksoihin kuten allekirjoittaneella. Ilmeisesti vähintään noin 12 tuntia yhtämittaista valoa olisi niille tarpeeksi "normaali".
Kahdeksan altaan farmilta aina saatavilla muutamaa sorttia sukarapuja ja sammalia, sekä kierteisiä. Akvaristin avuksi tarjolla myös elävän ruuan ymppejä sekä poikasten että aikuisten kalojen ruokintaan.
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Kasvit ja sisustus”