Tunnista tavallisimmat kotilot [kuvia]

Muihin ryhmiin sopimattomat kalat (sateenkaarikalat, sädekalat, pallokalat jne.), mukaan lukien muut "örkit".

Valvoja: Moderaattorit

Lukittu
rain-
Katalysaattori
Katalysaattori
Viestit: 3519
Liittynyt: 02:55, 04.11.2001
Sukupuoli: N/A

Tunnista tavallisimmat kotilot [kuvia]

Viesti Kirjoittaja rain- »

Kuva

Akvaarioittemme yleisimmät kotilot suurinpiirteisessä kokojärjestyksessä pienimmästä suurimpaan, silvuplee.


Huppukotilo
Acroloxus lacustris
Kuva

Huppukotilo on vain parimillinen pieni ötökkä jota ei ihan helposti kotiloksi tunnista ellei katso hyvin tarkkaan (suurennuslasi auttaa asiaa). Se on niin pieni että tuskin onnistuu tekemään kovin pahaa jälkeä kasveihin, eli periaatteessa aiheuttaa vain esteettistä haittaa jos lisääntyy turhan innokkaasti.



Kehäkotilolaji (postitorvikotilo)
Gyraulus sp.
Kuva Kuva

Kehäkotilo on altaittemme toiseksi pienin vipeltäjä (pienin on huppukotilo jota luullaan yleensä vauvakotiloksi). Kooltaan kehäkotilo, tai postitorvikotilo jos välttämättä haluat sitä siksi kutsua, on 5mm ja alle. Saattaa syödä myös kasveja. Ohuet tuntosarvet. Litteä, kehälle kiertynyt kuori on yleensä läpinäkyvä ja punertava, myös raitoja voipi olla. Ja on niitä tummiakin kehäkotiloita nähty.

Näitten mätimunamöykkyjä on turha etsiä, ne ovat niin pieniä ettei onnistu.

Jos kotilosi on saman mallinen, mutta paljon isompi, niin kyseessä voi olla esimerkiksi paratiisikotilo (Marisa cornuarietis), isokiekkokotilo (Planorbarius corneus) tai jokin isokiekkokotiloa pienempi kiekkokotilolaji.



Suipposarvikotilot
Kuva

Suipposarvikotiloksi kutsutaan kaikkea mikä näyttää lähellekään sitä perusmallia. Altaistamme löytyy ainakin kahta lajia, muunnoslimakotiloita ja touhukotiloita. Kuvassa muunnoslimakotilo vasemmalla, touhukotilo oikealla. Ovat mielestäni helppo erottaa toisistaan.



Touhukotilo
Physa fontinalis
Kuva Kuva
Kuori vasenkierteinen, tuntosarvet ohuet, ruumis tummahko ja jalka päättyy yleensä terävänä pitkälle kuoren taakse, kuori pilkullinen. Koko noin 1cm.

"Suipposarvikotilot" voivat myös käydä elävien kasvien kimppuun, mutta kanta on helppo pitää kurissa aikuiset yksilöt poistamalla (jos sen vain tekee ajoissa) ja kaikki näkyvät mätimunamöykyt pois keräämällä.



Muunnoslimakotilo (suipposarvikotilo)
Lymnaea peregra
Kuva Kuva

Muunnoslimakotilo on parasta ruokaa pallokaloille ja muille kotiloruokavaliota arvostaville. Ne lisääntyvät vikkelästi ja kasvavat hyvänkokoisiksi. Koko vaihtelee 0,5-2 -sentin välillä. Mätimunamöykyt ovat hyytelön sisällä ja ne löytyvät yleensä kasvinlehdiltä.

Kuori oikeakierteinen. Tuntosarvet paksut ja litteät, ruumis vaalea ja pilkullinen. Kuoressa raitoja ja pilkkuja.



Kierteissarvikotilo
Melanoides tuberculata
Kuva Kuva
Kierteissarvikotiloita pidetään hyvinä veikkoina ja ei suotta. Ne möyrivät päivät hiekassa ja öisin nousevat syömään levää, kalanruokaa ja kuolleita kasvinosia. Joissain tapauksissa kierteissarvikotilot ovat syöneet kasvejakin, mutta sen pystyy välttämään pitämällä kannan kurissa ja olemalla ruokkimatta kaloja liikaa. Kasveissa kiipeillessään ne yleensä syövät kylläkin vain kasvin pinnalta levää.

Kooltaan kierteissarvikotilo on 1,5-3cm. Naama on sydämenmuotoinen, tuntosarvet ohuet ja kuoren suuaukon reunalla törröttää piikkejä. Värimuotoja on monia, raitaisia, vaaleita, tummia. Kuori on jäätelötötterön muotoinen.

Synnyttävät poikasensa, jotka eivät tarvitse isukkia, mami nimittäin harrastaa neitseellistä sikiämistä.



Isokiekkokotilo
Planorbarius corneus
Kuva

Isokiekkokotilo on punertavaruumiinen ja punertavakuorinen kaunistus. Nuorena se on pilkullinen, vanhempana väritys tummenee ja kuori saattaa olla hyvinkin tummanruskea, jalka kuitenkin pysyy yleensä suhteellisen punaisena veressä olevan hemoglobiinin vuoksi, vaikka tummajalkaisiakin aina välillä näkee. Kokoa 2-3cm, munii kiekkomaisia munaryhmiä, saattaa syödä kasveja.

Isokiekkokotiloa pienempiäkin kiekkokotilolajeja löytyy akvaarioista aina välillä, ovat muuten käytökseltään ja ulkonäöltään samanlaisia, mutta väritys ja koko on eri.


"Seepraleväkotilo"
Neritina natalensis
Kuva

Tämä kaunis kotilo on kotoisin Afrikasta. Kuori on hyvin koristeellinen ja menohaluja on samoin kuin omenakotilolla, eli altaassa kannattaa olla kansilasit ja kotilon läsnäolo on hyvä tarkistaa aika ajoin. Kokoa on 2-3cm.

Ei lisäänny makeassa vedessä. Munat jäävät kehittymättä. Tarvitsee siihen ilmeisesti murtovettä. Syö levää laseista kuin unelma.



Omenakotilo
Pomacea bridgesii
Kuva

Omenakotilo on se tavallisin lemmikkikotilo. Värimuotoja löytyy lukuisia. Kokoa omenakotilolla on viitisen senttiä ja sen tuntosarvet ovat pitkät ja kaloja houkuttelevat. Hengittävät sekä kiduksella että vaippaontelolla johon ottavaat ilmaa pitkän hengitysputken, sifonin, avulla pinnalta. Kiipeilevät hyvin innokkaasti altaasta ulos ja myös munivat pinnan ylle. Munat eivät kehity pinnan alla. Omenakotiloissa on koiraita ja naaraita, mutta yksinäinen kaupasta ostettu naaras voi yllättää munaryhmällä ilman koirastakin, ne kun voivat säilöä spermaa kuukausia kunnes sitten antavat munien hedelmöittyä.

Ei syö eläviä kasveja. Kärsii nopeasti liian pehmeästä vedestä.



Paratiisikotilo
Marisa cornuarietis
Kuva

Tämä kotilo kuuluu omenakotiloitten heimoon ja sen anatomia noudattelee samaa kaavaa omenakotilon kanssa, tämä heppu on vain sivuilta litistetty versio, kokoakin on saman verran. Ja se myös syö kasveja ja munii pinnan alle. Kauniita ovat, mutta voivat tehdä pahaa jälkeä kasvien kanssa. Kiipeilee myös pinnalle.

Allekirjoittanut muuten on sitten typottanut ylläolevan kotilon tieteellisen nimen lopun ihan joka paikkaan. Se siis on cornuarietis, ei cornuarites.

Lisää kirjoitusta kotiloista löytyy mm. sivuiltani ja Applesnail.net -sivulta.

Kuva huppukotilosta viivoittimen kanssa (kuvan saa isommaksi klikkaamalla sitä):
Kuva

Kehäkotilo aka. postitorvikotilo ja viivoitin:
Kuva

Kierteissarvikotilo ja viivoitin:
Kuva

Touhukotilo (joka on noin puolet pienempi muunnoslimakotiloa, siis sitä tavallisempaa suipposarvea) ja viivoitin:
Kuva

Edit: Tästä aiheesta ja kotilolajeista voi keskustella täällä:
http://www.aqua-web.org/forum/viewtopic.php?t=65104
Viimeksi muokannut rain-, 03:08, 04.02.2006. Yhteensä muokattu 6 kertaa.
Lukittu

Palaa sivulle “Muut kalat ja eliöt”