Taistelukalalla evärutto?

Akvaarioiden ja kalojen hoito, ongelmat, sairaudet jne.

Valvoja: Moderaattorit

Alueen säännöt
Ennen kuin esität kysymyksesi, huolehdi, että ainakin osa seuraavista tiedoista ovat viestissäsi:
  1. akvaarion tilavuus ja mitat
  2. Valaistus (millaiset putket, esim. 58W Philips 86)
  3. Suodatus (suodattimien merkit ja mallit)
  4. Akvaarion hoito (vedenvaihdot, ruokinta, kasvilannoiteet yms.)
  5. Akvaarion asukit (kalat + muut eliöt)
  6. Vesiarvot (pH, GH, KH, NO2-, NO3-, lämpötila)
  7. Mikä on ongelma ja miten se esiintyy? Täysi kertomus kalan/kasvien oireista
  8. Milloin huomasit ongelman, onko jatkunut jo kauan? Onko ollut jotain muita ongelmia?


Ilmoittamalla ainakin osan em. tiedoista heti ensimäisessä viestissä, varmistat että muilla on helppo työ vastata viestiin ja näin ratkaista mahdolliset ongelmat. Kiitos!
Vastaa Viestiin
Sakanaka
Starting Member
Starting Member
Viestit: 3
Liittynyt: 19:07, 14.07.2015
Sukupuoli: Nainen

Taistelukalalla evärutto?

Viesti Kirjoittaja Sakanaka »

Olen uusi akvaarion omistaja ja kaipaisin apua muutamaan ongelmaan. Taistelukalani taudin diagnosointiin ja oikean ruokamäärän arviointiin

Olin suunnitellut akvaarion hankintaa jo pidempää, mutta perustamiselle tuli suunnittelematon kiire menetettyä sydämeni eräälle taistelukala herralle. Ostin kalan, mutta sovin myyjän kanssa hakevani kalan vasta viikon päästä, jotta saisin kypsytettyä akvaariotani hieman pidempään. Kun viikon päästä hain kalan, oli samassa akvaariossa olleet tetrat näykkineet sen pyrstöstä osan. Nyt pystö on alkanut "häviämään" ja kalan takaruumiin väritys muuttunut kokoajan vaaleammaksi. Kalan kidukset näkyvät hieman, mutta luulen että kyseessä on vain kyseisen yksilön luonnollinen ulkomuoto. Ne ovat olleet samanlaiset koko ajan. Youtubesta yritin katsoa taistelukalojen kiduksia ja näin muillakin samanlaisia. Muuten kalan ulkonäkö hyvä; silmissä ja suomuissa ei mitään hälyttävää. Kala on ollut kokoajan reipas, utelias ja terveen oloinen ja syönyt hyvin. Akvaariota siivotessa se uteliaana tulee katsomaan mitä käteni tekee ja ruoka-aikana kala sortuu ahneuteen ja hyppii hakemaan ruokaansa jo ennen kuin ruoan on ehtinyt laittaa veteen. Kerrassaan hurmaava pikku kala siis ja sen kuolema olisi minulle hirveä järkytys.

Akvaarioni on Fluval egde 46l LED. Suodatin ja valot ovat akvaarion mukana tulleet eli eivät mitkään super tehokkaat, mutta ilmeisesti riittävät. Asukkina yksi taistelukala uros. Hyviä vinkkejä valojen tehokkuuden parantamiseen otetaan vastaan :)

Akvaarioni on perustettu 19pv sitten. Akvaariota perustettaessa sinne tuli uudet hiekat, muutama kasvi ja 2 BioDigest ampullia. 30 litraa akvaarioon laitetusta vedestä oli "vanhaa", mutta puhdasta, hyvin kiertänyttä vettä, jonka sain akvaarioliikkeestä. Loput vedenparannusaineella käsiteltyä hanavettä. Toisena päivänä akvaarioon lisättiin 50ml Tetra SafeStart bakteeriliuosta (sillä siinä kuulemma monipuolisemmin bakteereja kuin BioDigest ampulleissa) ja 20ml Tetra ToruMin uutetta. Veden lämpötila oli 24 astetta, joten akvaarioon lisättiin vedenlämmitin. Veden lämpötila on pysynyt melko tasaisesti 27 asteessa vedenlämmittimen asentamisen jälkeen. Bakteereja lisätty muutama kerta perustamisen jälkeen ja ToruMin uutetta, sekä kasviravinnetta lisätty vedenvaihtojen yhteydessä.

Taistelukala muutti akvaarioon 7 päivää perustamisen jälkeen. Aluksi kaikki oli hyvin, kala tuntui olevan akvaariossa heti kuin kotonaan, mutta heti seuraavana päivänä menin ruokkimaan kalaa liikaa. Annoin sille n. 8 surviaisen toukan kokoisen annoksen aamulla ja illalla. Sen seurauksena nitriitit nousivat n. 1ppm tasolle (tuolloin minulla oli kotona vain sellaisia 6in1 testiliuskoja, joten tarkkaa arvoa en tiedä). Tein hyvin pienen 3l veden vaihdon ja laitoin ämpäreihiin vettä seisomaan aamua varten. (nyt ymmärrän, että vettä olisi tullut vaihtaa heti reilummin) Seuraavana aamuna tein 15l veden vaihdon ja puhdistin akvaarion pohjaa. Liuskatesteihin turhautuneena, vein veden testattavaksi akvaarioliikkeeseen ja ostin samalla parempia testejä. Nitriitti oli edelleen 1ppm, joten akvaarioliikkeen myyjä neuvoi vaihtamaan vielä 20l vedestä ja laittamaan kalan paastolle.

Tuolloin akvaarioliikkeen tulokset olivat: NO2 1, NO3 15, pH 7,2, KH 2, GH 3, CO2 3,7 ja sähkön johtavuus 248.
Toisen 20l veden vaihdon jälkeen NO2 <0,3, NO3 12,5. Toisen vedenvaihdon jälkeen kala vaikutti hieman vaisulta, mutta iltapäivällä se oli jo parempi. Kalan evien syötyjen kohtien reunat olivat hieman läpikuultavan harmahtavat, joten lisäsin akvaarioon 2ml Myxaziniä. (ohjeissa suositeltiin puolikasta annosta uuteen akvaarioon eli 0,5ml per 10l) Seuraavana aamuna veden väri oli normaali ja tajusin jättäneeni zeoliitin suodattimeen. Otin zeoliitin pois ja lisäsin akvaarioon 2ml vielä kahtena päivänä.

Nitriittiepisodin jälkeen kala oli paastolla kolme päivää. Paaston jälkeen olen antanut kalalle noin neljän surviaisen tuokan verran ruokaa kerran päivässä. Vaihtelen ruokia pakastettujen surviaisten toukkien, taistelukaloille tarkoitettujen hiutaleiden ja kuivatun toukkamixin välillä. Tällä ruokinnalla nitriitit ovat pysyneet kokoajan testin alimalla <0,3ppm tasolla. En ole kuitenkaan nähnyt kalan kakkivan kertaakaan. Saatan olla myös luulosairas, mutta ihan kuin kalan takaruumis olisi päältäpäin katsottuna hieman kuopalla. Kalan käytöksestä en ole havainnut sairauden merkkejä. Olen tosin uusi kalanomistaja, joten minulta saattaa jäädä jotain huomaamatta. Syötänköhän kalaa edelleen liikaa tai liian vähän? Kala tuntuu syövän kyllä kaiken mitä sille antaa. Kalakirjoissa on ollut ohjeita, kuten syötä niin paljon kuin kala syö 2min aikana tai 10min aikana. Nitriittipiikin aiheuttaneen annoksen kala söi n. 20 sekunnissa...

Nitriitti piikki tuli siis 1pv kalan tulon jälkeen 6pv kalan tulon jälkeen onnistuin aiheuttamaan uuden katastrofin. Olin lisännyt osalle akvaarion kasveista ravinnetabletteja hiekkaan. Yksi tabletti oli ilmeisesti jäänyt liian pintaan ja Fe arvo nousi yhteen. Rauta oli ehtinyt luultavasti olla korkealla n. vuorokauden. Tein 15l veden vaihdon ja putsasin pohjan. Fe 0,5 puhdistuksen jälkeen. Seuraavana päivänä (8pv kalan tulon jälkeen) tajusin, että kalan pyrstöstä oli kadonnut huomattava osa. Kalan muuttaessa pieni kellertävä läikkä kalan takaruumiissa oli kasvanut jo huomattavasti isommaksi. Seuraavana päivänä kävin kysymässä tilanteesta akvaarioliikkeestä ja aloitin uuden Myxazin kuurin. Nyt annostus 4,5ml viiden päivän ajan.

Nyt on siis mennyt 12 päivää kalan tulosta ja 4 päivää uudesta lääkekuurista. Päivän kestäneitä nitriitti- ja rautaepisodeita lukuunottamatta vesiarvot ovat pysyneet kutakuinkin seuraavanlaisina: NO2 <0,3 (tulos neon keltainen), NO3 n. 12,5, KH 3, pH ~7,2, Fe 0,5. Akvaarion lämpötila on pysynyt 26,8~27,2 asteen välillä.

Luulen, että kalan pyrstön surkastuminen on loppunut, mutta takaruumis on edelleen vaalentunut ja en ole vieläkään nähnyt kalan kakkaavaan. Luuletteko että hoidan kalaa oikein? Alkaa unen puute painaa, kun stressaa tuo kalan tilanne. Haluan hoitaa lemmikkini hyvin, mutta akvaarion pitäminen on minulle täysin uutta.

Kiitos, mikäli jaksoit lukea tämän tekstin. Kaikki esittämiini kysymyksiini liittymättömätkin neuvot ja vihjeet ovat tervetulleita! Olen lukenut kirjoista ja netistä paljon akvaarion pitämisestä, mutta akvaarion pitoon tuntuu olevan yksiselitteisten ohjeiden sijasta useita filosofioita. Ehkä löydän omani ajan kuluessa. Laitan oheen muutaman kuvan kalan tilan kehityksestä ja yhden kuvan akvaariosta, jossa kala asustelee.
Liitteet
Akvaario.JPG
Akvaario.JPG (90.42 KiB) Katsottu 5473 kertaa
KalaNyt.JPG
KalaNyt.JPG (94.44 KiB) Katsottu 5473 kertaa
Kala3.JPG
Kala3.JPG (74.47 KiB) Katsottu 5473 kertaa
Kala2.JPG
Kala2.JPG (61.6 KiB) Katsottu 5473 kertaa
Kala reilu viikko sitten
Kala reilu viikko sitten
Kala1.JPG (75.11 KiB) Katsottu 5473 kertaa
Teemu Salonen
Elite Member
Elite Member
Viestit: 5535
Liittynyt: 19:54, 02.10.2005
Akvaarioseurat: Suomen meriakvaarioseura facebook
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Espoo

Re: Taistelukalalla evärutto?

Viesti Kirjoittaja Teemu Salonen »

Kuvien ja kertomasi perusteella kalalla ei ainakaan eväruttoa ole, joten lääkitys on ollut turhaa ja koko akvaariota rasittavaa.

Suurin ongelma on nitriitti. Sitä ei saisi olla kaloilla varustetussa akvaariossa yhtään. Se on myrkky, joka estää hapen sitoutumisen kalan veren hemoglobiiniin. Jokainen ymmärtää, että pitkässä hapenpuutteessa yleiskunto kärsii. Siitä siis varmasti johtuvat kuvailemasi oireet.

Akvaarion kypsytyskin on mennyt pikkasen pieleen. Pelkät startup ampullit olisivat riittäneet mainiosti mutta akvaarioon olisi pitänyt tuoda se ensimmäinen kala viimeistään seuraavana päivänä ampullien lisäämisen jälkeen. Koska kala tuotiin nyt myöhemmin, olivat sekä ampulleista että pullosta tulleet bakteerit ehtineet kuolla nälkään. Tästä syystä myös nitriittipiikki.

Tuo kasviravinteen aiheuttama raudan nousu ei ole mikään ongelma.

Nyt kannattaa pitää nitriitti nollissa vedenvaihdoilla. Myöskään ampullien lisäämisestä ei ole mitään haittaa, päinvastoin.

Nitraattipitoisuutta ei kannata mitata ennenkuin nitriitti on nollilla. Testi ei näytä oikeaa tulosta. Hanki nitriittitesti, joka on riittävän tarkka. Testituloksista päätellen käytössäsi on nyt tetran testi joka ei anna riittävän tarkkoja tuloksia. Suosittelen vaikka JBL:n testin hankkimista. Sillä saa mitattua pienemmätkin pitoisuudet ja se näyttää myös nollatuloksen luotettavasti.

Et kerro, mistäpäin suomea olet, mutta luultavimmin toruminin lisääminen on turhaa. Suomessa vesi on muutamaa poikkeusta lukuunottamatta jo valmiiksi riittävän pehmeää.
Kalakaverit
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 2102
Liittynyt: 11:59, 01.09.2006
Akvaarioseurat: HAS, SMAS, @#merivesi.fi
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Espoo

Re: Taistelukalalla evärutto?

Viesti Kirjoittaja Kalakaverit »

Nyt on kalakauppiaallasi / sinulla käynyt ikävä moka, sillä tuo allasmalli ei ole pinnasta happensa hakeville labyrinttikaloille sopiva, jos pidät sen ylälasiin saakka täynnä vettä. Eihän kala saa sieltä happea haettua ja ainoa kohta mistä hapen voi hakea, on se pieni aukko johon suodatin virtaa (ja tällaisia virtaavia kohtia taistelukala välttää). Ennenkuin sille käy huonosti, laske vedenpintaa, hanki kalalle sille soveltuvampi allas tai kala uuteen kotiin / takaisin liikkeeseen.
Sakanaka
Starting Member
Starting Member
Viestit: 3
Liittynyt: 19:07, 14.07.2015
Sukupuoli: Nainen

Re: Taistelukalalla evärutto?

Viesti Kirjoittaja Sakanaka »

Hei Teemu ja Kalakaverit, kiitos vastauksistanne!

Tilaan tuon JLB testin, jotta saan tarkemman selvyyden nitriitti pitoisuuksista. Unohdin mainita, että lisäsin nitriittipiikin takia tehtyjen isojen vedenvaihtojen jälkeen akvaarion 50ml Safestarttia ja olen siis lisännyt sitä vielä muutaman korkillisen sen jälkeenkin. Minulla on tosiaan tällä hetkellä se Tetran testi, jossa kaksi matalinta ateikon kohtaa ovat 0,3 ja <0,3. Akvaariokaupan omistaja näytti minulle ystävällisesti minkäväriseksi testi muuttuu heidän akvaariovedestään. Omat testi tulokseni ovat olleet samanlaisia neon keltaisia eli luultavasti nitriittitaso on nollan tienoilla, varmasti <0,3. Saadakseni varmuuden nitriittitasoista ostan kuitenkin suosittelemasi testin.

ToruMin uutetta en ole käyttänyt pH-tasojen vuoksi, vaan veden värin tummentamiseksi. Taistelukala kuulemma pitää trooppisesta ns. mustasta vedestä. Näin minua ohjeistettiin akvaarioliikkeessä. John H. Tullockin kirjassa: Your Happy Healthy Pet: Betta, suositellaan taistelukalalle pH arvoa 6,5-7,0. Akvaariossani pH on pysytellyt 7,0~7,5 välillä (tarkemmin en osaa sanoa), luultavasti 7,2 tietämillä. Voisiko tämä aiheuttaa ongelmia? Onko pH testejä olemassa tarkempia? Asun Vantaalla, jossa vesi ilmeisesti pehmeätä.

Akvaarion starttaaminen tuntuu olevan alue, jossa ihmisten mielipiteet eroavat eniten. Kirjallisuudessa ja nestissä esitetään monta mallia ja mielipiteitä oikeasta tavasta on useita. Eläinkauppa Faunatar suositteli samanlaista starttausta, jonka kuvailit. Sen sijaan kaksi akvaarioihin erikoistunutta liikettä, Akvaario kurki ja Akvaariokeskus, suosittelivat akvaarion starttaamista bakteereilla ja sen jälkeen akvaarion jättämistä tekeytymään 2-3 viikon ajaksi. Molempien akvaarioliikkeiden henkilökunta olivat vahvasti Tetran starttausohjeiden tyyppistä starttaamista vastaan. (eli bakteerien ruokintaa ja kalojen nopeaa akvaarion tuomista vastaan) Toisessa sanottiin, että heidän kokemuksensa mukaan taistelukalat ovat "vanhan veden kaloja" ja mikäli ne laittaa käsiteltyyn hanaveteen, niiden labyrinttielin saattaa vahingoittua ja kala kuolla muutaman viikon sisällä. Mikäli näin on kalan labyrinttielinhän on voinut vahingoittua isojen vedenvaihtojen yhteydessä? Silloin kalan kuitenkin luulisi käyttäytyvän jotenkin poikkeavasti. Olen lisännyt bakteerivalmistetta akvaarioon 2-3pv välin starttaamisesta, en tosin enää ihan viime päivinä. Koska nitriitit ovat pysyneet alhaalla luulen bakteerikannan olevan toimintakykyinen.

Kalan pyrstöstä on "sulanut" puolet, kuten kuvista näkyy. Kuva 1 (alin kuva) on vanhin ja kala3 ja KalaNyt (ylimmät kuvat) ovat viime päiviltä. Voiko nitriitti tai hapenpuute aiheuttaa kyseisen oireen? Kalan pyrstön tyvessä ja osin pyrstössä olevaan laajenevaan vaaleaan kohtaan olen kuullut muutamia teorioita. 1.Kalalla on hieman "marmori väritystä", joten sen väritys saattaa muuttua ihan luonnollisista syistä. 2. Kalan pyrstö on kasvamassa takasin, joka saattaa aiheuttaa värimuutoksen. 3. Kalalla on jokin sairaus/veden huono laatu vahingoittaa kalaa.

Yksi mahdollisuus pyrstön häviämiseen on myös se, että kala näykkii itse omaa pyrstöään. Kuvia näyttämällä ja asiasta keskustelemalla olen kuitenkin saanut mielpiteitä, että kyseessä on luultavasti bakteerin aiheuttama tuho. Tetrojen näykkimä pyrstö ja uusimmat muutokset ovat myös olleet erilaisia. Uusimmat muutokset eivät ole yhtä selvärajaisia ja pyrstö ei ole kadonnut ns. pala palalta, vaan enemminkin vähitellen hävinnyt. Muutos on ollut sen verran hienovaraista, että itsekin havaihduin siihen lähinnä katsoessani vanhoja kuvia kalasta ja vertaamalla niitä sitten nykytilanteeseen.

Mitä akvaarioon tulee, kysyin ostessani soveltuuko malli taistelukalalle ja sain vastauksen, että sopii. Kala hakee hapen avoimen pinnan kohdalta. Olen pitänyt akvaariota niin, että koko veden pinta on "avoinna" ja niin että pinta on auki vain huoltoaukon kohdalta. Kummallakin tavalla kalan käytös on ollut samanlaista ja kalan tilassa ei ole ollut eroa pinnan korkeudesta riippumatta. Virtaus huoltoaukan kohdalla keskittyy oikeaan reunaan ja veden alla virtaus on voimakkainta puun rungon edessä. Kyseisessä kohdassa kala ei erityisemmin oleskele. Sen sijaan ruokinta ja hapenotto tapahtuu aukon vasemmalla puolella, jossa virtaus erittäin heikko ja kala ei joudu ponnistelemaan pysyäkseen paikallaan. Jotta mahdollisuutta akvaarion soveltumattomuuteen ei kuitenkaan suljettaisi pois, haluaisin kuulla ajatuksia seuraavasta. Mikäli kalalla on hapenpuutetta minkälaiset oireet olisivat? Vaikka kalan hapenotossa pinnalta ei olisi ongelmaa, voiko päältä suljetumman akvaarion kaasujen vaihdossa yms. olla ongelmia joka johtaisi vedenlaadun huononemiseen ja kalan sairasteluun? Ilmeisesti akvaarion vedenlaatu on kuitenkin ollut hyvä itse tekemieni ja akvaariokaupassa teetättämieni vesitestien perusteella. Kalan käytös on reipasta ja normaalin oloista. Sillä on myös hyvä ruokahalu. Näkyvät fyysiset oireet keskittyvät kalan takaruumiiseen.

Olisiko kenelläkään ajatuskia myös siitä oikeasta ruoan määrästä yhdelle taistelukalalle?

Kaikki ajatuksenne ovat kullan arvoisia! Keskustelu jatkukoon :)
Riippasaarni
Senior Member
Senior Member
Viestit: 991
Liittynyt: 11:28, 23.07.2014
Sukupuoli: Nainen

Re: Taistelukalalla evärutto?

Viesti Kirjoittaja Riippasaarni »

Mielestäni sillä on joku bakteeritulehdus eli siis mahdollisesti ja todennäköiseti evärutto. Toiseksi alimmassa kuvassa näkyy selkeästi että evien päät ovat paljon vaaleammat kuin itse muu evä tummaa reunaa vasten. Tuollainen syöpyminen ei voi johtua siitä että toinen kala olisi näykkinyt tai että evä olisi revennyt jotakin vasten. Tässä nyt samasta aiheesta hyvin samanlainen syöpyminen taistelukalasta jolla on myös evärutto. Aika samanlaista läpikuultavaa kudosta.. http://www.bettafish.com/showthread.php?t=115668
Kala on kyllä kaunis, mutta se näyttää myös silmiini hieman laihalta, mikä sekin puhuu mahdollisesta tulehduksesta.

Omat taistoakvaarioni ovat järjestäen joko reunuksella avoimia tai verkolla peitettyjä. (Terve huntupyrstökin hyppää loistavasti). Kalan käytös voi olla samanlaista, mutta itse ilman laatu vedenpinnan yläpuolella vaihtelee. Sujetussa tai pienellä aukolla olevassa akvaariossa ilmanlaatu veden yläpuolella on erilaista kuin avoimessa tai verkolla peitetyssä. Taisto hengittää sitä ilmaa päänsä sisälle labyrintti elimeensä..jotenka siis.

Mallissa ei ole vikaa, vain se ettei pinnassa ole ''happimarginaalia''. Mikäli tyhjä tila ei ole esteettiseti kaunis.. suosittelen esim. Pistiaa tai jotakin kasvia joka kasvaa veden pinnalle asti. Osa kasveista myös kukkii veden pinnan yläpuolella (jos joku muistaa mikä suikkolehtinen kasvi muodostaa hohtavan valkoisen tähkämäisen kukinnon vedenpinna yläpuolelle, voisi naputella aiheesta).

Meillä oikea ruokamäärä on yksinkertaisesti ollut se, minkä kala syö niin että se näyttää mukavan paksulta vatsastaan. Muuta ruokaa, mikä ''boostaa'' heikkokuntoisempaa kalaa, ovat minipelletit ja luonnosta hyttyset (taisto on niin pieni että muutama imemään tullut inisijä antaa jo hyvän ravintolisän) tai jos joutuu esim. nurmikon tieltä poistamaan muurahaispesiä - ei itsemuurahaisia, mutta kiven ja kantojen seasta löytyneet munat ovat herkkua.
Ahvenia ja monneja.
Kalastin
Starting Member
Starting Member
Viestit: 39
Liittynyt: 22:42, 18.01.2004
Paikkakunta: Vantaa

Re: Taistelukalalla evärutto?

Viesti Kirjoittaja Kalastin »

Nätti kala, mistä ostit?

Kyllä tuo minustakin evärutolta kovasti näyttää. Tärkeintä on nyt pitää akvaarion veden laatu hyvänä, tai vielä mielummin erinomaisena. Jos kala on nuori/nuorehko ja elinvoimainen, se voi vielä hyvinkin parantua. Itsekin lääkitsisin kalaa kyllä, pyrstö on sen verran haljun näköinen, että jos ei siinä vielä bakteeritulehdusta ole niin pian on. Jos tämänhetkinen lääke ei tunnu auttavan, voi muutama päivä ja muutama vedenvaihto myöhemmin kokeilla vielä toista valmistetta.
Teemu Salonen
Elite Member
Elite Member
Viestit: 5535
Liittynyt: 19:54, 02.10.2005
Akvaarioseurat: Suomen meriakvaarioseura facebook
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Espoo

Re: Taistelukalalla evärutto?

Viesti Kirjoittaja Teemu Salonen »

Katselin noita kuvia vielä uudestaan pidemmän aikaa, enkä kyllä hyvällä tahdollakaan saa eväruttodiagnoosia aikaseks. En vaikka kuinka yritän. Toisaalta, jos noiden kuvien ottoaikaan kalalla ihan aikuisten oikeasti olisi ollut evärutto eikä sitä ole millään tavalla hoidettu olisi kala tällä hetkellä uintikyvytön evien puuttumisen takia. Näin ei kuitenkaan ilmeisesti ole?

Hieman hoikalta kala kyllä näyttää. Sekään ei sinänsä ole mikään merkki sairaudesta. Yhtä hyvin se voi olla merkki kalan iästä. Labyrinttikalat kasvavat hyvin eri tahtiin. Poikaset myydään viljelylaitoksissa koon, ei iän mukaan eli saman poikueen kaloja voi olla mukana vaikka puolen vuoden aikana lähtevissä lähetyksissä. Ts. kun kalat vihdoin saapuvat tänne suomeen, voi samassa lähetyksessä olla kaloja kymmenistä eri poikueista. Tämä kala voi olla hyvin nuori eikä vielä ole saanut "lihasta ylleen".
Riippasaarni
Senior Member
Senior Member
Viestit: 991
Liittynyt: 11:28, 23.07.2014
Sukupuoli: Nainen

Re: Taistelukalalla evärutto?

Viesti Kirjoittaja Riippasaarni »

Teemu Salonen kirjoitti:Katselin noita kuvia vielä uudestaan pidemmän aikaa, enkä kyllä hyvällä tahdollakaan saa eväruttodiagnoosia aikaseks. En vaikka kuinka yritän. Toisaalta, jos noiden kuvien ottoaikaan kalalla ihan aikuisten oikeasti olisi ollut evärutto eikä sitä ole millään tavalla hoidettu olisi kala tällä hetkellä uintikyvytön evien puuttumisen takia. Näin ei kuitenkaan ilmeisesti ole?

Hieman hoikalta kala kyllä näyttää. Sekään ei sinänsä ole mikään merkki sairaudesta. Yhtä hyvin se voi olla merkki kalan iästä. Labyrinttikalat kasvavat hyvin eri tahtiin. Poikaset myydään viljelylaitoksissa koon, ei iän mukaan eli saman poikueen kaloja voi olla mukana vaikka puolen vuoden aikana lähtevissä lähetyksissä. Ts. kun kalat vihdoin saapuvat tänne suomeen, voi samassa lähetyksessä olla kaloja kymmenistä eri poikueista. Tämä kala voi olla hyvin nuori eikä vielä ole saanut "lihasta ylleen".
Mikäli katsot tarkkaan mainitsemaani kuvaa (toiseksi alin kuva pyrstön hapsut mustaa taustaa vasten), ja siinä olevan pyrstöevän alareunaa huomaat että pyrstön reuna kuultaa läpi reunoiltaan ja on väriltään valkoinen kun sen pitäisi olla saman värinen kuin muu evä. Tämä ei voi johtua valaistuksesta koska muu evä on selkeästi samassa kohdassa eri väristä. Taistelukalojen foorumeilla mainitaan, että väriero evässä esim. musta sinisen evän päässä tai vaaleasävyisillä kaloilla samean valkoinen on eväruton merkki. ''Evärutto'' (siis infektiot, joden oire se on) on myös ehdottamasti yleisin taistelukalojen sairaus ja sitä on sitä on sekä on lievää, että rankempaa versiota. Eväruttoha ei ole itse sairaus vaan oire ja nykytietämyksen mukaan sitä aiheuttaa useampi eri bakteeri.

Näin ollen ankarammassa taudissa kala olisi jo kuollut, lievemmässä se kuihtuu hitaasti pois jos tautia ei hoideta. Taudin eteneminen riippuu siitä mikä bakteeri on kyseessä, sekä myös siitä mikä on yksilön kunto (Ikä terveys etc.) Etenemisvauhti näyttää aika samalta kuin tässä:
http://www.bettafish.com/showthread.php?t=110452
Valitsin saman värisen kalan, jotta evän kuultava osa ja taudin etenemiskuva olisi mahdollisimman vertailukelpoinen. Taistelukalalla tuo eväruotto ei yleensä etene samoin kuin muilla kaloilla vaan evä syöpyy ensin aika korkealle ja sitten se repeytyy irti syöpymiskohdan yläosasta jolloin kalan ulkonäkö voi muuttua ''yhdessä yössä dramaattisesti''. (Poikkeuksena tästä kalat joita on ruokittu korkeakala proteeinivalmisteilla tai esim. biotiini pitoisilla kalaruuilla, joilla tuo evä on kestävämpää) Tämä johtuu siitä, että vastaavaa evärakennetta on kalamaailmassa aika vähän. Kultakalan ja kongontetran eväkudos on esimerkiksi paljon kovempaa.

Kuvien kala ei myöskään ole aivan nuori, tarkkaa ikää on toki täysin mahdoton sanoa, mutta alimmassa kuvassa näkyy että kalalla on melko ''suuret'' silmät. Silmien koko ja niin nuori kala etteivät lihakset olisi kehittyneet ei käy yhteen. Itseasiassa nuo silmät ovat ainoa asia mistä saa jotakin osviittaa kalan iästä.

Tietysti se voi olla jotakin muutakin, mutta huomioiden ylläolevan veikkaisin yhä eväruttoa.
Ahvenia ja monneja.
rami12
Junior Member
Junior Member
Viestit: 135
Liittynyt: 02:00, 01.11.2014
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Seinäjoki

Re: Taistelukalalla evärutto?

Viesti Kirjoittaja rami12 »

niin ruokitko sä sitä 3-4 hiutaletta tai matoa päivänaikana itse ruokin omia taistelukalojani kyllä huomattavasti enemmän tosin ne ovat olleet sijoitettuna 150 litraiseen altaaseen jossa vesiarvot eivät heilahtele niin nopeasti kuin pikkualtaassa jotenkin tuo ruokintamäärä kuulostaisi vähäiseltä omat taistelukalani ovat pysyneet terveinä hieman runsaammallakin ruokinnalla joskus pidän niille tosin paastopäivän mutta oma kokemus on ettei hieman runsaampikin ruokinta ole harmillista kunhan ei ylenmäärin ruoki noita taistoja tuossa esimerkiksi tämä camputselais plakaatti kohtalaisen terveen oloinen ollut kestää jopa virtaavaa vettä pystyy uimaan virtauksessakin hallitusti ja ongelmattomasti jopa suodattimen voimakkaimassa virtauskohdassa vastavirtaan jne Kuva jokatapauksessa voisit kokeilla hieman runsaampaa ruokintaa ehkä bakteeritoiminta ei ollut vielä käynnistynyt kun ei veden arvojen pitäisi heilahdella valtavasti vielä yhdestä tai kahdesta ruokinnasta hieman runsaammastakaan.
Kalakaverit
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 2102
Liittynyt: 11:59, 01.09.2006
Akvaarioseurat: HAS, SMAS, @#merivesi.fi
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Espoo

Re: Taistelukalalla evärutto?

Viesti Kirjoittaja Kalakaverit »

Väripigmentin omaavan kalan evänreunat ovat myös läpikuultavat silloin, kun ne on kasvamassa takaisin. Väri niihin tulee vasta myöhemmin, jos ollenkaan. Tämä ei siis ole automaattisesti eväruton oire.

Kuinkas kala yleensäkin voi nykyään?
Riippasaarni
Senior Member
Senior Member
Viestit: 991
Liittynyt: 11:28, 23.07.2014
Sukupuoli: Nainen

Re: Taistelukalalla evärutto?

Viesti Kirjoittaja Riippasaarni »

Kalakaverit kirjoitti:Väripigmentin omaavan kalan evänreunat ovat myös läpikuultavat silloin, kun ne on kasvamassa takaisin. Väri niihin tulee vasta myöhemmin, jos ollenkaan. Tämä ei siis ole automaattisesti eväruton oire.

Kuinkas kala yleensäkin voi nykyään?
Pitää paikkansa, mutta tuo kudos ei minusta näytä siltä. Yleensä se kudos muodostuu evän reunasta evänreunaan hieman eritavalla ja on kauttaaltaan läpikuultavaa. Tuossa minusta näyttää että ensin on normaalievää, sitten läpikuultavaa ja viimeisenä että evien kärjet olisivat valkoisemmat kuin välissä oleva kudos? Viimeisimmästä evärutto tapauksesta taistoilla on sen verta aikaa.. etten muista näkyykö infektio niillä niin selkeästi evän reunassa kuin esim. ahvenilla ja kultakaloilla joilla sen tulehtuneen alueen voi selkeästi erottaa ihan evän päässä.

Betta foorumissa on kuvia myös kaloista joilla on tätä uutta kudosta ''before and after finrot'' eikä se näytä mielestäni tuolta. Sinällään jos haluaa tietää taistoista enemmän noissa pelkästään niihin keskittyneissä foorumeissa kannattaa aina silloin tällöin edes käväistä.
Ahvenia ja monneja.
nastamuumio
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1113
Liittynyt: 23:03, 31.07.2009
Akvaarioseurat: TASHAS
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Helsinki & Seinäjoki

Re: Taistelukalalla evärutto?

Viesti Kirjoittaja nastamuumio »

Huomasin tään vasta nyt, onks case closed?
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Hoito, ongelmat ja kalataudit”