Apua mikroskooppikuvien tulkintaan (Oli: Kalankakkanäytt...)

Akvaarioiden ja kalojen hoito, ongelmat, sairaudet jne.

Valvoja: Moderaattorit

Alueen säännöt
Ennen kuin esität kysymyksesi, huolehdi, että ainakin osa seuraavista tiedoista ovat viestissäsi:
  1. akvaarion tilavuus ja mitat
  2. Valaistus (millaiset putket, esim. 58W Philips 86)
  3. Suodatus (suodattimien merkit ja mallit)
  4. Akvaarion hoito (vedenvaihdot, ruokinta, kasvilannoiteet yms.)
  5. Akvaarion asukit (kalat + muut eliöt)
  6. Vesiarvot (pH, GH, KH, NO2-, NO3-, lämpötila)
  7. Mikä on ongelma ja miten se esiintyy? Täysi kertomus kalan/kasvien oireista
  8. Milloin huomasit ongelman, onko jatkunut jo kauan? Onko ollut jotain muita ongelmia?


Ilmoittamalla ainakin osan em. tiedoista heti ensimäisessä viestissä, varmistat että muilla on helppo työ vastata viestiin ja näin ratkaista mahdolliset ongelmat. Kiitos!
Vastaa Viestiin
tellie
Senior Member
Senior Member
Viestit: 569
Liittynyt: 20:12, 11.01.2005
Paikkakunta: Lappeenranta

Apua mikroskooppikuvien tulkintaan (Oli: Kalankakkanäytt...)

Viesti Kirjoittaja tellie »

Edit: Ks viesti 2

Aloitin vanhan altaan uudelleenkalaistuksen heinäkuussa. Ostin 3 kääpiörihmakaalaa ("k+2n"), joista yksi kuoli ~viikon sisällä siirrosta ja jäljellejäänyt parivaljakko osoittautui koiraiksi. Sittemmin lisäsin joukkoon 2 ihan oikeaa naarasta ja siirsin koiraan 60-litraiseen "taistoaltaaseen" (johon ei nyt sitten taistoa mene, sattuneesta syystä :roll: ). Tämän jälkeen hankin 12 kardinaalitetraa.

Kääppärikoirailla roikkui kakka alkuun, mutta se rauhoittui nopeasti. Myös naarailla oli vastaavaa vähän silleen on-off, eli välillä on pitkiä valkoisia läpikuultavia ulosterihmoja, välillä ei mitään. Nyt tilanne on kuitenkin ollut pahenemaan päin ja koiraskin on liittynyt rihmakakkaajiin. Kardinaalitetroilla vastaavaa oireitta ei ole ainakaan selvästi näkynyt, mutta niiden kakkaan nyt muutenkin tarvitsee melkeinpä suurennuslasin...

Oireen perusteelle olen epäillyt capillaria-matoja mutta en ole tehnyt loislääkityksiä, koska en ole pystynyt todentamaan ongelmaa johtuen omistamieni mikroskooppien määrästä (0). Asun Lappeenrannassa, joten valikoima mikroskoopin kanssa avustavista akvaarioliikkeistä on sama kuin omistamieni määrä.

Nyt kuitenkin asiaan pisti lisävauhtia toinen naaras, joka muuttui apaattiseksi ja kuoli. Muut kalat näyttävät voivat hyvin, mutta jos ja kun tilanne näyttää pyrkivän pahenemaan, niin olisi tosiaan syytä saada vähän vauhtia tähän touhuun...

Voisin varmaan vilkaista töissä näytettä taskumikroskoopilla - mutta miten hitossa minä saan kalalta aamulla tuoreen rihamaisen paskanäytteen, ja miten minä säilön sen, että siitä vielä jotain näkeekin? Miten pitkään tuollaiset ylipäätään säilyvät? Onko jossain tähän ohjeita?

Entä onko muita ideoita? Onko mikroskopointi ennemminkin diagnoosin vahvistus- vai tekotapa tällaisessa tilanteessa, jossa kuitenkin on aika vahva veikkaus viasta? Lähinnä ajatellen, että jos mikroskopointi menee reisille, niin lääkitä vaiko eikö...

Altaan statit:

140 L
Fluval 3+ osoittamassa nurkkaan, sisällä suodatinpatruunaa ja turvetta (+2 ilmastinta rikkomassa pintaa)
Viikottainen vedenvaihto n. 30 %
Vesiarvot* ennen vaihtoa: NO3=10-25; NO2=0; GH=3-6; KH=3-6; pH=6.4
Aqua-safe ohjeen mukaan, kasviravinteena Tetran PlantaMin+PlantaPro 0,5 x ohjeesta
Ruokinta 2 x päivässä (perusruokana TetraMin, 3 kertaa viikossa survari/krillihiutale/pakastekuivattu ötökkä)
Asukkaina mainitut kääppärit (x2) ja kardinaalitetrat (x12)

* kyllä, vesiarvot on mitattu liuskatestillä, paitsi pH vahvistettu herkällä paprulla ja KH:n tiedän tippatestin pohjalta olevan erittäin matala. Ja kyllä, olen ajatellut ostaa ainakin nitraatin tippatestinä - tuo 10-25 on jo yksinään aika läppä skaala... Lottoan kuitenkin, että todellinen arvo on lähempänä 10 kun 20, perustuen (a) altaan vähäiseen kuormitukseen vedenvaihtoihin nähden ja (b) testarin väriin, joka on huomattavasit lähempänä 10 kuin 20
Viimeksi muokannut tellie, 00:25, 30.09.2020. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
Kissan nimi on Naunau, koiran Hauhau, kalan Pulpul, Tippi tai Sergei.
tellie
Senior Member
Senior Member
Viestit: 569
Liittynyt: 20:12, 11.01.2005
Paikkakunta: Lappeenranta

Re: Kalankakkanäytteiden mikroskopoinnista (tai muita idoita

Viesti Kirjoittaja tellie »

Itselleni vastatakseni: en tiedä oliko tämä edes sinne päin oikein, mutta rouvalla roikkui gagga aamulla, joten säikyttelin haavilla sen verran, että pökäle irtosi. Imaisin sen ruiskuun ja sittemmin littasin lasien väliin ja sitten ei kun suurennokset kehiin.

Kaikenlaista paskaahan sitä tuli kuvattua.

Ohessa high lightsit. Yritin ottaa tolkkua näihin Googlen avulla puolen iltaa, mutta scale bar puuttuu käytännössä kaikista esimerkkikuvista, joten en tiedä sitten niin yhtään, olenko kuvannut huonosti pureskeltua ruokaa vai jotain kauheuksia :roll: Olisiko jollakulla antaa näkemysytä?

Kuva on aika iso. Scale bar pätee kaikkiin kuviin paitsi oranssinsävyiseen (johon ei ole mittatikkua koska laitteen käyttäjä oli ilmeisesti epäpätevä)

https://www.dropbox.com/s/wj05wkn10rtat ... a.jpg?dl=0
Kissan nimi on Naunau, koiran Hauhau, kalan Pulpul, Tippi tai Sergei.
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Hoito, ongelmat ja kalataudit”