Vedenvaihdot ja pohjahiekka

Akvaarioiden ja kalojen hoito, ongelmat, sairaudet jne.

Valvoja: Moderaattorit

Alueen säännöt
Ennen kuin esität kysymyksesi, huolehdi, että ainakin osa seuraavista tiedoista ovat viestissäsi:
  1. akvaarion tilavuus ja mitat
  2. Valaistus (millaiset putket, esim. 58W Philips 86)
  3. Suodatus (suodattimien merkit ja mallit)
  4. Akvaarion hoito (vedenvaihdot, ruokinta, kasvilannoiteet yms.)
  5. Akvaarion asukit (kalat + muut eliöt)
  6. Vesiarvot (pH, GH, KH, NO2-, NO3-, lämpötila)
  7. Mikä on ongelma ja miten se esiintyy? Täysi kertomus kalan/kasvien oireista
  8. Milloin huomasit ongelman, onko jatkunut jo kauan? Onko ollut jotain muita ongelmia?


Ilmoittamalla ainakin osan em. tiedoista heti ensimäisessä viestissä, varmistat että muilla on helppo työ vastata viestiin ja näin ratkaista mahdolliset ongelmat. Kiitos!
memma
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 2151
Liittynyt: 21:11, 25.03.2004
Akvaarioseurat: HAS
Paikkakunta: Helsinki

Viesti Kirjoittaja memma »

juhakala kirjoitti:Summa summarum: Akvaarion käyttöönotto varhaisessa vaiheessa sinne siirrettyjen kalojen kanssa onnistuu.
Tätähän ei kukaan ole kieltänytkään, pyörää ei tarvitse keksiä uudestaan [;)] Näinhän sitä on ennenkin altaita polkaistu käyntiin. Tuota tapaa ei vain voi suositella kellekään. Sinulla sattui olemaan kestävät lajit altaassa, onneksi. Perinteisesti partamonni on ollut pioneerikalana juurikin koska "kestää mitä vain".

Ongelma nykyisin on se, että kaupat ovat pullollaan myös herkkiä lajeja, eikä aloittelija voi tietää mitkä kalat ovat tulleet luonnosta. Kauppiaalla on usein kiire myydä kaikki kalat kerralla, etteivät asiakkaan rahat vaan valu muille kalakaupoille. -Vaikka olisi kestävä kalakin, miksi sen pitäisi altistua ammoniakille ja nitriitille, kun vaihtoehto kerran on olemassa? Aloittelijalle ei myöskään tekisi yhtään huonoa tutustua kypsytyksen kautta siihen näkymättömään toimintaan, jota altaassaan tapahtuu.

Mutta hyvä juttu, että nitriitti on nyt pian poissa ja kalasesi ok :)
528 l: Corydoras sterbai, L-134, Liosomadoras oncinus, Platydoras costatus, Megalechis thoracata, Moenkhausia pittieri
125 l: Corydoras pygmaeus, Neocaridina davidi var. red, Poecilia wingei
120l: L. oncinus, P. wingei
juhakala
Starting Member
Starting Member
Viestit: 46
Liittynyt: 12:08, 20.12.2005
Paikkakunta: Turku

Viesti Kirjoittaja juhakala »

memma kirjoitti:Sinulla sattui olemaan kestävät lajit altaassa, onneksi. Perinteisesti partamonni on ollut pioneerikalana juurikin koska "kestää mitä vain".

Ongelma nykyisin on se, että kaupat ovat pullollaan myös herkkiä lajeja, eikä aloittelija voi tietää mitkä kalat ovat tulleet luonnosta.
Ei se nyt ihan pelkkää sattumaa kuitenkaan ollut. Oikeasti on mukavampi tehdä akvaario kaloilla, jotka menestyy akvaariossa ja ovat lisääntyneet akvaariossa sen sijaan, että ostaa kalliilla hinnalla luonnosta pyydettyjä kaloja. Voisin kirjoittaa jonkinmittaisen mielipiteen luonnosta pyydettyjen kalojen pitämisen etiikasta, mutta en taida kuitenkaan.

Kumpi tieto on helpompi siirtää "aloittelijalle": nuo kalat selviävät uudessa akvaariossa, vai aika monimutkaiset ohjeet akvaarion kypsyttämisestä? Minulla kului nitraatin häviämiseen aika tasan kuukausi. Kumpi kypsyy aikaisemmin: aloittelija kalattomaan akvaarioon vai kalaton akvaario?

Vielä: Ei minulla ollut aikomusta todistaa mitään, vaan ottaa käyttöön akvaario, jossa lopulta jonkin ajan kuluttua on lehtikalapariskunta ja niiden seuraan sopivia muita kaloja. Tänne aloin kirjoittelemaan, kun etsin tietoa ja hämmästelin nykyisiä "käypä-hoito"-suosituksia. Samasta syystä hankin testit, mutta kuvittelin kyllä, että nitriittivaihe olisi jo ohitettu. Sitten pidemmät tarinat kirjoitin lähinnä pohdiskeluna tämän tahattomasti kokeeksi muotoutuneen aloituksen perusteella havaituista asioista ja osittain omien mielipiteitteni esiintuomiseksi.
memma
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 2151
Liittynyt: 21:11, 25.03.2004
Akvaarioseurat: HAS
Paikkakunta: Helsinki

Viesti Kirjoittaja memma »

juhakala kirjoitti:Ei se nyt ihan pelkkää sattumaa kuitenkaan ollut. Oikeasti on mukavampi tehdä akvaario kaloilla, jotka menestyy akvaariossa ja ovat lisääntyneet akvaariossa sen sijaan, että ostaa kalliilla hinnalla luonnosta pyydettyjä kaloja. Voisin kirjoittaa jonkinmittaisen mielipiteen luonnosta pyydettyjen kalojen pitämisen etiikasta, mutta en taida kuitenkaan.
Niin, tarkoitinkin lähinnä ihan yleisesti, ja aloittelijoita. Luonnosta tulleet kalat eivät hintansa puolesta välttämättä tuntuvasti eroa viljellyistä kaloista. Ja monet jo vuosikymmeniä kotialtaissa nähdyt kalat, vaikka jotkin tetrat (kuten kirsikka- ja kardinaali-) tulevat edelleen luonnosta. Katinkultamonni on pyydystetty ja halvimmillaan olen sen nähnyt maksavan 6 €, eli ei ole kallis (usein partamonni maksaa kaupoissa 5€). Herkkiä nuolimonneja saa muutamalla eurolla.

Monet markkinoilla nähdyt uudet lajit (jotka tulevat tietenkin etupäässä luonnosta, koska kaupallista viljelyä ei vielä ole, tai ei ole riittävässä mittakaavassa) ovat värikkäitä ja erikoisia verrattuna "vanhoihin perinteisiin" akvaariokalalajeihin. Ne saattavat siksi houkutella (myös)aloittelijoita. Valitettavasti kauppiaat eivät aina osaa (tai halua?) suositella aloittelijoille kestäviksi tiedettyjä lajeja. Ja myyvät toki yleensä juuri ne kalat, jotka asiakas vain haluaa ostaa :roll: -Nykyisen valikoiman keskellä lehtikalat, kuparimonniset ja perustetrat voivat tuntua tylsiltä (äläkä käsitä tätä väärin, esim. itselläni on kaikkia näitä [;)] ), ja halutaankin jotain muuta, vaikkapa kääpiöahvenia tai pallokaloja. -Tästä syystä kauppiaidenkin olisi seurattava aikaansa ja kerrottava asiakkaalle altaan valmistamisesta kaloille valmiiksi, ennen niiden hankintaa.
528 l: Corydoras sterbai, L-134, Liosomadoras oncinus, Platydoras costatus, Megalechis thoracata, Moenkhausia pittieri
125 l: Corydoras pygmaeus, Neocaridina davidi var. red, Poecilia wingei
120l: L. oncinus, P. wingei
kylpyankka
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1565
Liittynyt: 11:38, 21.07.2004
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Viesti Kirjoittaja kylpyankka »

juhakala kirjoitti:Kumpi kypsyy aikaisemmin: aloittelija kalattomaan akvaarioon vai kalaton akvaario?
Toisaalta sillä aikaa kun kalaton akvaario kypsyy, voi aloittelija (tai kuka vain) kypsytellä ajatusta tulevasti kalastosta ja hankkia lisää tietoa akvaarion hoidosta. :)
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Hoito, ongelmat ja kalataudit”