Mikä kiekkoa vaivaa

Kiekkokalojen hoito, ongelmat ym.

Valvoja: Moderaattorit

Vastaa Viestiin
Pepetus
Starting Member
Starting Member
Viestit: 7
Liittynyt: 20:14, 14.04.2015
Sukupuoli: Mies

Mikä kiekkoa vaivaa

Viesti Kirjoittaja Pepetus »

Mistä voi olla kyse yhden kiekon kohdalla?

Kyseinen yksilö on tällä hetkellä n.8cm kokoinen ja syönyt todella hyvin. Nyt kuitenkin ollut yli viikon syömättä, vetäytyy aina välillä omiin oloihinsa. Tulee kuitenkin ruoka-aikoihin kyllä katsomaan mutta lähtee lähes samantien pois eikä syö mitään. Muut kiekot syövät hyvin.

Tämä kyseinen yksilö ei ole laihtunut eikä muuttunut tummaksi. Ei myöskään hankaa itseään kasveihin tai kantoihin. Molemmat kidukset toimii hyvin. Ulkoisia merkkejä ei ole. Uloste oli täysin tummaa siihen asti kunnes lopetti syömisen. Nyt ei ole ulostanut mitään.

Tänään näin tämän kalan "röyhtäisevän/oksentavan" ulos jotain valkoista, mutta en osaa sanoa mitä se oli, koska ei ole syönyt yli viikkoon mitään.

Vesiarvot ovat hyvin tasaiset; ph 6,2/kh 3/ Gh 3-4 / No2 0 / No3 alle 10 / Cl2 0 / lämpö 29,5. Vettä vaihdan 30% viikoittain.

Lämmön nostoa kokeilin (nostin 33 asteeseen) ja pidin muutaman päivän, mutta ilman hyötyä.

Mistä voi olla kyse tai mitä kannattaa tehdä?
Fisutar10
Elite Member
Elite Member
Viestit: 6211
Liittynyt: 20:10, 25.01.2011
Akvaarioseurat: HAS
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Re: Mikä kiekkoa vaivaa

Viesti Kirjoittaja Fisutar10 »

Kuinka kauan fisu on ollut sinulla? Mielestäsi hoitorutiinisi ovat ok? Itse vaihtaisin tosin kiekkolaan vettä enemmän eli pari kertaa viikossa 30 % tai kerralla hieman enempi. Vedenparannusaineet kehissä toki. Onko suodatus kohdallaan? Mitkä ovat kipposi litrat ja suodatus? Kyselen tämän, koska vesiarvot tietysti kaiken perusta.

Onko kala viljelty vai villi?

Itselleni tulisi mieleen, että voisi olla sisäloismatoja ja suolitukos. Kala ryöhtäsi? Itse kerran tosin havaitsin, kun lehtikalaherrani ahmi isoja pohjapellettejä ja toistamiseen kiekko jäi kalan nieluun kiinni. Näin selvästi kuin köhi ja jatkoi ahmimista. Pelästyin todella pahasti. Sitten tabu alkoi pikku hiljaa liueta ja pehmetä ja kala yski kalaruokaa tovin ja jatkoi polskintaa. En enää siihen kippoon partista ajatellen anna pohjatabuja.

Itse epäilisin, että kalalla on sisäloismatoja, joka aiheuttanut suolitukoksen ehkä suolitulehduksenkin. Kiekothan ovat kuuluisia sisäloisistaan.

Toinen vaihtoehto olisi sisäinen tulehdus tai molemmat. Madotkin niitä aiheuttavat. Aina uloste ei ole vaaleaa luirua. Joskus kala tulee kauan toimeen matojen kanssa, mutta jokin stressi voi sairastuttaa fisun.

Voisiko olla sisäloisia ja/tai bakutulehdus? Oletko koskaan madottanut kiekkojasi? Tai havainnut siihen viittaavaa. Tuttuni sain kiekkonsa madottamaan, vaikka kuulemma kalat voivat hyvin. Vain lehtikala oli kupsahtanut äskettän. Kalat ulostivat Tremazol-kuurin jälkeen matoja solkenaan ja akvan pohja oli niitä täynnä...lienevät heisimatoja, koska Tremazol puri....

Jos olisi minun fisuni ja karanteenikippo...Laittaisin Baktopur direktiin sekä Kusuri Wormer Plussan samaan aikaan. Baktopur direkt tehoaa sisäiseen tulehdukseen, Kusuri taas laaja-alaisesti sisäloisiin ja sitä voi käyttää minkä lääkkeen kanssa tahaansa samaan aikaan.

Muitakin vaihtoehtoja on madotukseen. Bakteerilääke olisi hyvä olla sisäsisesti vaikuttava, joten Baktopur direkt on tehokkain (Furanol ok, jos BT ei ole). Kusuria voi käyttää bakulääkkeen kanssa samaan aikaan, joten siinä mielessä hyvä.

Itse laittaisin kalan karanteeniin/sairaalaan ja sinne lääkityksen, vaikka madotus pitäisi tehdä aina koko purkkiin, jos niitä on varmasti.

Tämä vasta haarukointia...Kusuria itse tilasin Briteistä. Se on kiekkokaloille suunniteltu madotuslääke erityisesti, joskin muille lajeille ok. Baktopur direktiä löytyy akvaarioon.fi:stä.

Mutta ensin lisädiagnosointia....ennen mahdollista lääkitystä. Tosin kun viikon kärvistellyt, itse aloittaisin hoidon hyvin pian, mihin sitten päätyisinkin. Ja karanteeni pitää olla hyvä ja riittävän hyvä viritelmä.
Akvat: 3x450l, 350l, 240l, 180l, 126l, 2x110 l,64l. Myydään: helmipallo-, sokkelo-, enkeli- ja monte dourado -plekoja, maatiais-, albiino- ja super red -partiksia, hammaskarppeja, Synodontis lucipinnis -ripsimonneja. http://www.fisutar.fi
Polar
Junior Member
Junior Member
Viestit: 76
Liittynyt: 16:22, 30.12.2007

Re: Mikä kiekkoa vaivaa

Viesti Kirjoittaja Polar »

Meillä oli aika vastaava kokemus muutama viikko sitten. Yhtenä aamuna yksi kiekoista ei halunnutkaan enää syödä. Se kävi katsomassa ruokia, mutta väisti sitten sivummalle. Ulkoisia oireita ei ollut mitään. Laitoin veteen Kusurin Wormer plussan, mutta siitä ei ollut mitään hyötyä. Wormer Plus on aika mieto sisäloislääke, ja häviää biologisesti 4 vrk:n kuluttua. 4 Päivän päästä annoin vielä varmuudeksi Flubenol-pastaa suoraan suuhun, ei vaikutusta.

Sitten kala alkoi ulostaa valkoista ulostetta, ja sitä tuli paljon. Siinä vaiheessa huomasin, että kalan vatsa oli aika pinkeän näköinen. Tässä vaiheessa kiekko alkoi muuttua tummaksi. Valkoisesta ulosteesta päättelin, että vaivana olivat ehkä siimaeliöt ja/tai suolistotulehdus. Laitoin veteen Spirohexol 2, jota olin ostanut varoiksi kalojen "lääkekaappiin". Lääkitsin siis koko akvaarion siinä ajatuksessa, että saisin muiltakin kaloilta mahdolliset siimaeliöt tapettua. Kuuri kesti 7 vrk. Vasta kuurin viimeisiä päivinä huomasin, että kiekko alkoi varovasti näykkiä kasvien lehtiä ja kantoja, ja valkoinen uloste vähentyä, ja vatsan pingotus kadota. Varsinaista ruokaa se alkoi syömään hyvin varovasti ja pieniä nokareita kerrallaan. Tummuus helpotti vasta noin viikon kuluttua lääkekuurin loppumisesta.

Nyt kala on parantunut täysin, ja syö yhtä ahnaasti kuin ennenkin. Yhteensä se oli syömättä 10 vrk. Onnekseni kala ei ole enää ihan pieni (n 12 cm), ja se oli hyväkuntoinen ennen sairastumista. Sairaudesta ei jäänyt sille mitään merkkejä, eikä se esim laihtunut tai riutunut sairastumisen johdosta.

En siis kuitenkaan väitä, että sun kalalla olisi sama tauti, kerroin vain oman kokemukseni lähes samoin käyttäytyneestä kiekosta.
Fisutar10
Elite Member
Elite Member
Viestit: 6211
Liittynyt: 20:10, 25.01.2011
Akvaarioseurat: HAS
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Re: Mikä kiekkoa vaivaa

Viesti Kirjoittaja Fisutar10 »

Mielenkiintoinen tarina ja hyvä, että fisu on kunnossa.

Mietin itsekin tuossa flagellaattien mahdollisuutta, nehän lienevät varsin yleisiä kiekoilla, vaikka ristiriitaistakin juttua löytyy ja joidenkin väitteiden mukaan olisi ensin bakutulehdus ja flagellaatit sekundääriongelma. Myös naudan sydämen ym. nisäkkään proteiinien merkitystä ruokavaliossa lienee väitetty joissakin tapauksissa syylliseksi. Seran englannin kielinen opas antaisi ymmärtää, että Baktopur direkt olisi siihenkin lääke, koska pohjalla usein bakutulehdus myös ja Hexamita enempi sekundääriongelma. Ravinnon parantaminen myös auttaisi....Useinhan Hexamitaan liitetään myös valkoinen liuru uloste kuten Capillaria- hiusmatoon, mutta aina sitä ei muodostu.
https://www.sera.de/en/sera-service/guides.html
Healty aquarium fish, s. 31-32 juttua Hexamitasta. Ja myös suomen kielisessä Seran oppaassa.

Kusuri tosiaan on mieto matolääke. Pohdin joskus, onko vaikuttavaa ainetta tarpeeksi, sillä Camacellissä on sitä 3xannos + hyönteismyrkkyjä päälle... Mutta kehuttu tuote se yleisesti on ja pitäisi tehota. Flubenol-pasta varmasti täsmänä tehokas, mutten sitä itse laittaisi, jos kaloja on paljon, eri kokoisia (annostelu vaikeaa) ja sairas kala ei välttämättä syö.

Kaikenkaikkiaan kiinnostaisi Kusurin vaikutusaika eli missä ajassa se tehoaa matoihin? Nythän ei yhtä vastausta voi toki sanoa, sillä matolajeja on paljon ja herkkyyskin voi vaihdella. Käsitykseni mukaan Kusuri tehoaa vasta 10 vuorokaudessa lopulta, sillä se näivettää madon niin, että se ns. kuolee nälkään häiritsemällä sen aineenvaihduntaa. Madot tuskin tulevat nopeasti ulos ja kalan vointi paranee nopeasti, vaan menee aikaa.

Kauan sitten partistyttö menehtyi. Minulla oli 3. päivä Camacelliä ja kun mikroskopoin kalaa, hiusmato vielä liikkui aivan selvästi kalan suolessa....Camacell myös vaikutti sukarapuihin suhteellisen hitaasti (vaikka tehokkaampaa kuin Kusuri). Vielä 4. päivä oli pirteän näköistä sukisporuhkaa. 5. alkoi lakoaminen. Harmittaa tosin, kun en saanut pelastettua sukarapujani, joita ei ole enää...

Flube-pastan nopeutta en tiedä, mutta voisin kuvitella, että suun kautta tehoaa nopeammin.

Tremazol tehoaa vain heisimatoihin (kidusloisten lisäksi). Tuttuni raportin mukaan 7 tunnin päästä alkoi tulla reilusti matoja ulos.

Levimasolea ei saa Suomesta. Sen pitäisi tainnuttaa sisäloismadot (Nematodit) vuorokaudessa ja kalat ulostavat ne vuorokauden sisällä. Tosin madot eivät kuole läheskään kaikki, vaan laponta on suotavaa. Kusuri taas käsittääkseni niistää madot hitaasti, mutta tappaa ne lopulta.

Kalalla tosiaan voi olla mikä vain...arvailujahan nämä ovat. Toivottavasti alkuperäiskysyjän kala alkaisi syödä ja tervehtyä.
Akvat: 3x450l, 350l, 240l, 180l, 126l, 2x110 l,64l. Myydään: helmipallo-, sokkelo-, enkeli- ja monte dourado -plekoja, maatiais-, albiino- ja super red -partiksia, hammaskarppeja, Synodontis lucipinnis -ripsimonneja. http://www.fisutar.fi
Pepetus
Starting Member
Starting Member
Viestit: 7
Liittynyt: 20:14, 14.04.2015
Sukupuoli: Mies

Re: Mikä kiekkoa vaivaa

Viesti Kirjoittaja Pepetus »

Itsekin epäilin hetken pohdittua, että kyse voisi olla sisäloisista. Aamulla kävi taas katsomassa ruokaa muiden joukossa, mutta katseli ja katosi. Nyt kuitenkin kun töistä saavuttuani, kyseinen kala suostui yhtäkkiä hieman kiinnostumaan ruuasta. Toivotaan, että kiinnostusta jatkuu ja kala ryhtyisi taas kunnolla syömään. Jos ei, täytyy harkita tuota lääkitystä ja karanteeniin ottamista.

Akvaariossa on sekä sisä- että ulkosuodatin käytössä. Ja joo, vedenparannusaineet käytössä. Kokoa altaalla n. 500l.

Kiitos kommenteista, ovat hyvin samankaltaisia epäilyjä joihin itsekin päädyin kalaa seuratessa.
Fisutar10
Elite Member
Elite Member
Viestit: 6211
Liittynyt: 20:10, 25.01.2011
Akvaarioseurat: HAS
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Re: Mikä kiekkoa vaivaa

Viesti Kirjoittaja Fisutar10 »

Hyvä, jos fisu alkaa syödä ja tervehtyy ilman lääkitystä. Toki, jos madot ovat kysymyksessä, niin koko purkki on lääkittävä.

http://www.ebay.co.uk/itm/FLUKE-SOLVE-W ... 0606212458
Tuolta playmountdiscuksesta olen tilannut. Tilaus lähtee lähes heti kun tilaat ja tulee vajaassa viikossa postiin. Kusuri on mieto, mutta voi käyttää muiden lääkeiden kanssa päällekkäinkin. Ei vioita suodatusbakujakaan. Laajakirjoinen. Kaksi annosta peräkkäin, sillä saa kidusloisetkin ketoon. Tosin Fluke-solve on parempi kidusloisiin ja heisimatoihin.

Ebayn postimaksut pitää sompailla. Näyttää iskevän erillismaksut, jos ei tilaa bundlea (jos tilaa eri tuotteita). Lisämäärä taas on edullinen.

Melkein parempi käyttää sisäloisiin Kusuria ja kidusloisiin Fluke-solvea. Fluke-solve tappaa heisimadot tehokkaasti, muttei yleisiä pyöreäruumisia Nematodeja. Nematodit menee Kusurilla.

Akvaarioon.fi:stä saa Camacelliä. Sillä saa ketoon sisäloiset ja kaksi peräkkäistä annosta myös kidusloiset.

Nematol on 2 vrk. kuuri ja Nematodeille eli sisäloisille (pyöreät madot). Tremazolilla (sama vaikuttava aine kuin fluke-solvessa) menee kumoon heisi- ja kidusmadot.

Nematolia en käyttäisi monneille ja nuoliaisille. Kusuri ja Camacell tod.näk. ovat haarniskamonneille vaarallisia, joten ei niille.

Baktopur direktiä saa edullisesti/nopeasti akvaarioon.fi:stä. Hyvä olla ensiapulääkkeissä aina.

Mutta paranemista ilman lääkkeitä. Tosin lääkkeet on hyvä olla jemmassa:). Kusuri ja fluke-solve säilyy monta vuotta....
Akvat: 3x450l, 350l, 240l, 180l, 126l, 2x110 l,64l. Myydään: helmipallo-, sokkelo-, enkeli- ja monte dourado -plekoja, maatiais-, albiino- ja super red -partiksia, hammaskarppeja, Synodontis lucipinnis -ripsimonneja. http://www.fisutar.fi
Polar
Junior Member
Junior Member
Viestit: 76
Liittynyt: 16:22, 30.12.2007

Re: Mikä kiekkoa vaivaa

Viesti Kirjoittaja Polar »

Kusuri ja fluke-solve säilyy monta vuotta....
Kusurin Wormer Plussassa kannattaa huomioida, että avattu pakkaus säilyy käyttöohjeen mukaan vain 3 kk.
Fisutar10
Elite Member
Elite Member
Viestit: 6211
Liittynyt: 20:10, 25.01.2011
Akvaarioseurat: HAS
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Re: Mikä kiekkoa vaivaa

Viesti Kirjoittaja Fisutar10 »

^^ Thanks, kiitos huomiosta, nyt vasta huomasin tuon....vaikka eipä se ilmatiivis ole, mutta uskotaan käyttöohjetta. Pitänee merkitä avauspäivä tästä lähtien. Tokkopa yhdestä päivästä sinäänsä kiinni tehon romahtaminen....Mielenkiintoista, miten sitten Camacell, jossa sama vaikuttava aine. Tosin tabumuodossa....Ja entä flubepasta....

Katselin pakkauksia. 2018 menee vanhaksi...mutta tosiaan, pistänpä tuon avauspäivän, vaikka eipä noita jämiä ole notkutettu ja monelle tutulle olen antanut tuoretta Kusuria, joten paketti menee...
Akvat: 3x450l, 350l, 240l, 180l, 126l, 2x110 l,64l. Myydään: helmipallo-, sokkelo-, enkeli- ja monte dourado -plekoja, maatiais-, albiino- ja super red -partiksia, hammaskarppeja, Synodontis lucipinnis -ripsimonneja. http://www.fisutar.fi
Peteuusi
Junior Member
Junior Member
Viestit: 142
Liittynyt: 20:48, 20.07.2003
Akvaarioseurat: Nordiska Diskus Sällskapet Ja MeLa = Meri-Lapin Akvaristit
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Tornio

Re: Mikä kiekkoa vaivaa

Viesti Kirjoittaja Peteuusi »

Tuossa on pienimuotoista keskustelua suolankäytöstä kiekkolassa..Aivan testimielessä Kokeile lisätä merisuolaa tai Elvytyssuola tabuja altaaseen..voi tehdä ihmeitä..
"Iloinen mieli korvaa puuttuvan älyn ja tuhma mieli virkistää koko kehoa"
Pepetus
Starting Member
Starting Member
Viestit: 7
Liittynyt: 20:14, 14.04.2015
Sukupuoli: Mies

Re: Mikä kiekkoa vaivaa

Viesti Kirjoittaja Pepetus »

Kaikista hankaluuksista huolimatta tämän kiekko yksilön kohdalla tilanne on tällä hetkellä hyvä. Vaikka päättikin vielä jatkaa useammalla viikolla syömättömyyttään tämän keskustelun alun jälkeen, on viimeiset 3 viikkoa ruoka maistunut normaaliin tapaan. Oikeastaan on ensimmäisenä paikalla kyttäämässä josko jotain olisi mahdollista saada kun akvan eteen joku vain erehtyy. En lähtenyt kuitenkaan tätä yksilöä lääkitsemään, koska mitään selkeää oiretta ei ollut havaittavissa vaan päätin ottamaan tämän kiekon karanteeniin omiin oloihinsa ja annoin 34 asteisen viiden päivän lämpökäsittelyn sekä lisäsin veteen suolaa. Nyt ollut viimeisen kaksi viikkoa muiden joukossa ja elämä tällä kiekolla taas hymyilee :D
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Kiekkokalat”