Lääkitys vai lämpöhoito?

Kiekkokalojen hoito, ongelmat ym.

Valvoja: Moderaattorit

Vastaa Viestiin
hejohe71
Junior Member
Junior Member
Viestit: 59
Liittynyt: 21:20, 26.12.2014
Sukupuoli: Mies

Lääkitys vai lämpöhoito?

Viesti Kirjoittaja hejohe71 »

Moi!

Epäilen että kiekoillani on kidusloisia. Minkäänlaista tarkkaa mikroskooppidiagnoosia en ole kuitenkaan tehnyt. Mutulla siis mennään.

Mutta siis itse asiaan. Akvaariossa on 10 kpl n. 8 cm kokoisia nuoria kotimaassa kasvatettuja kiekkoja. Kalat tulivat viikko sitten ja olen huomannut että useat niistä hengittävät hyvin tiheästi. Osalla on myös toinen kiduskansi kiinni. Muita selkeitä oireita ei ole. Kalat ovat tulokkaiksi suht rohkeita ja syövät suurella ruokahalulla räkmixiä. Altaassa on ennestään 1 kk sitten saapuneita kuparimonneja jotka aina välistä hinkkaavat itseään juurakoihin tai pohjaan. Alkustressin piikkiin en huohotusta siis laita koska sitä esiintyy kyseisillä yksilöillä tilanteesta riippumatta ja monnisten käytös antaa vihiä että jotain on tekeillä. Ennen kiekkojen saapumista monniset eivät oireilleet. Ja siis en karanteenannut kaloja. [:I]

Perustietoja:

Allas 600l/ kolme ulkosuodatinta, hämärä valaistus, kantoja
ph =7.0
NO2= 0
No3 =10-20 mg
LT =29.5
Vedenvaihdot 50%/ viikko. En käytä vedenparannusainetta. Kalat ovat kuulemma tottuneet käsittelemättömään veteen.

Ja sitten varsinaiset kysymykset:

1. Ennenkuin alan laittamaan minkäänlaista lääkitystä, ajattelin kokeilla perinteistä lämpöhoitoa. Altaassa on ollut hieman yli 29 tähän asti. Riittääkö että nostaa 32:een vai olisiko parempi 34? Ja kuinka monta päivää pitäisi hoitoa ylläpitää ennen lämmön laskemista takaisin 29:ään. Entä merisuolan käyttö?

2. Mikäli kaloilla todella on kidusloisia tai muita ulkoloisia, pitäisikö lämmön nostamisen alkaa vaikuttamaan nopeasti ja selkeästi? Ja tappaako lämpökäsittely loiset lopullisestivai ainoastaan heikentää niiden jalansijaa ja ongelma uusiutuu jonkin ajan päästä? Haluaisin altaaseen ''lopullisen ratkaisun'' 8-) .

3. kuinkahan hyvin kuparimonniset kestävät näitä korkeita lämpötiloja? Jos alkaa tulemaan kantojen ym. alle jääviä raatoja, saattaa pikku vaivasta nääs kehkeytyä isompi katastroof.

4. Vai olisiko parempi luopua lämmönnostosta ja täräyttää lääkkeet altaaseen? Tremazolista on aiempaa kokemusta. Tarkkaa diagnoosia ei ongelmasta siis ole tässä tilanteessa saatavilla. Tremazolhan on kuitenkin aika laajavaikutteinen.

Toivoisin pikaisia vastauksia kysymyksiini. Koetan pysyä rauhallisena mutta ellen saa vastauksia suht pikaisesti, multa menee menee pupupöksyyn ja kipaisen hakemaan sellaisen lääkearsenaalin että oksat pois... :mrgreen:
tompe
Starting Member
Starting Member
Viestit: 27
Liittynyt: 13:55, 06.02.2011
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Hyvinkä

Re: Lääkitys vai lämpöhoito?

Viesti Kirjoittaja tompe »

Lämmön nosto vaan nopeuttaa bakteereja. Laittaisin mielummin lääkkeen altaaseen.
tiitu84
Junior Member
Junior Member
Viestit: 56
Liittynyt: 15:11, 03.10.2012
Sukupuoli: Nainen

Re: Lääkitys vai lämpöhoito?

Viesti Kirjoittaja tiitu84 »

Lämmöt voivat olla samat kuib ennen mutta lisäät vaan sopivan loishäätölääkkeen joka tehoaa kidus, iho ja mahdollsiin muihin loismuotoihin mutta uskoisin että jos monnit hinkaavat ihoaan kiviin ja muihin pohjamateriaaleihin, on niilläkin todennäköisesti loistartunta joka on voinut tarttua niistä kiekkoihin.

Itse toimin kiekkojen kanssa niin että annan niille 2 ketaa/vuosi loishäätölääkityksen vaikka ei loistartuntaa olisi havaittavissa mutta jos altaaseen hankkii välillä jotain uutta kiekkoa/muuta lajia voi loisia tulla niiden mukana vaikka eivät sairaita olisikaan. Eli loishäätölääkitys 1-2 krt/vuosi ennalta ehkäisee loisien elämistä/lisääntymistä altaassa ja pitää kiekot terveinä eikä siitä mitään haittaa ole ollut vaikka niin olen tehnytkin omien kiekkojen kohdalla.
450 l kiekkola, 315l ja 30l nano+ Jemenin kameleontti sekä Ranskanbulldoggi
hejohe71
Junior Member
Junior Member
Viestit: 59
Liittynyt: 21:20, 26.12.2014
Sukupuoli: Mies

Re: Lääkitys vai lämpöhoito?

Viesti Kirjoittaja hejohe71 »

Kiitos pikaisista vastauksista. Lääkkeen puoltajat vastasivat ensimmäisinä. :D

Toiset ovat sitä mieltä ettei saisi lääkitä ellei tiedä varmuudella mikä kaloja vaivaa ja mieluummin käyttävät esim. lämmön nostamista hoitokeinona. Toiset taas lääkitsevät välittömästi kun jotain havaitsevat eivätkä luota lämpöhoitoon. Kumpaa pitäisi uskoa? ? Ja entäs sitten ne kuparimonniset. Oliko jollain jonkinlaista kokemusta siitä miten ne kestävät korkeita lämpöjä?

Tässä tilanteessa en siis aio ottaa näytteitä kiduksista ja mikroskopoida vaan valitsen suoraan joko lämmönnoston tai (ja mikäli se ei auta/tuntuu huuhaalta) lääkityksen. Pointti tässä on se etten halua nyt menettää kallisarvoista aikaa lämpöhoidossa sekä kenties uhrata monnisia mikäli lämpöjen nostosta ei ole todellista hyötyä loishäätäjänä

Tässä on nyt saatu muutaman lääkitsemisen puoltajan mielipide. Tällä foorumilla on ainakin aiemmin ollut varsin paljon mutu-lääkitsemisen vastustajia ja lämpöhoidon sekä suolalisäyksen puolestapuhujia. Mielipidettä ja kokemuksia ja perusteluja nyt kehiin ettei tarvitse sitten jälkikäteen murista että taas on joku toope lääkinnyt turhaan kun olisi ollut parempiakin keinoja käytettävissä

Eli auttaako se lämmön nosto vai ei?
Siltsu
Senior Member
Senior Member
Viestit: 938
Liittynyt: 21:32, 10.02.2012
Akvaarioseurat: HAS
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Tuusula

Re: Lääkitys vai lämpöhoito?

Viesti Kirjoittaja Siltsu »

Olen tässä nyt jokusen tunnin käyttänyt tuon lämpöhoitoasian selvittämiseen, kun sattuu itseänikin kiinnostamaan. Yhtään asiaa ei ole vielä tullut esiin, joka puoltaisi sen hyötyä. Vain suolasta ja lääkehoidoista on mainintaa. Loinen ei ole sama kuin bakteeri, mutta lämmöstä loisen elinkaari nopeutuu ja bakteereille lämpö taas mahdollistaa paremman kasvualustan. Eli tällänen thanks for nothing vastaus [:I]
450L kiipiät, teräkalat, norsukala, L75, L128, L201
180L L199, L-411, tetroja ><((((º> ><((((º> ><((((º>
100L L046, tetroja
hejohe71
Junior Member
Junior Member
Viestit: 59
Liittynyt: 21:20, 26.12.2014
Sukupuoli: Mies

Re: Lääkitys vai lämpöhoito?

Viesti Kirjoittaja hejohe71 »

Hieman asiaa tutkittuani olen itsekkin kääntynyt tuon lääkitsemisen kannalle. Todennäköisesti lämpöjen nosto stressaa kaloja entisestäänkin eikä loppupeleissä auta ongelman ratkaisussa. Luulisin että ainakin monniset kuolevat ennen parasiitteja. Siispä lääkettä hakemaan.
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Kiekkokalat”