Flubenolista suomeksi by Cory

Kiekkokalojen hoito, ongelmat ym.

Valvoja: Moderaattorit

Vastaa Viestiin
TiHe
Rekihurja
Rekihurja
Viestit: 1926
Liittynyt: 13:00, 02.09.2002
Paikkakunta: Kuopio Finland

Flubenolista suomeksi by Cory

Viesti Kirjoittaja TiHe »

Tässä flubenolista suomeeksi jonka tämän kanavan moderaato Cory suomensi Suomi24:jän akvaariopalstalla vuonna miekka ja kilpi, ennen aquawebin aikaa "This is translated from the book "Discus Heald"

Tämä vaan tuli mieleen tästä jutusta...

viewtopic.php?f=35&t=39160

===============================================


Flubenolista suomeksi!!! by Cory
No niin arvon harrastajakollegat, tässä tämä nyt sitten on!! Oli muuten aika lystiä hommaa, taas olen muutamaan sanaa viisaampi...... ;)

En muuten sitten ole mikään kemisti tahi biologi, joten oli muutaman kerran vain pakko luottaa sanakirjaan. Sanavalinnat noiden alueiden parissa voivat siis olla vähän pielessä.

Ja vaikka olenkin tarkistanut käännökseni useaan otteeseen, en ota sitten yhtään minkäänlaista vastuuta siitä mitä tapahtuu teille, kaloillenne tai millekään muulle, jos kokeilette näitä ohjeita.

Niin ja huom, tuo käännöksen "minä" en ole minä itse, vaan se on se sen alkuperäisen tekstin kirjoittaja.

This is translated from the book "Discus Heald".

=======================================
Flubendazol (Flubenol 5%)


Flubendazolia on käytetty akvaariotarkoituksissa melkein kymmenen vuoden ajan erinomaisella menestyksellä. Alunperin Bassler kuvasi ensimmäisen kerran sen käytön akvaariokaloille vuonna 1983. Suosittelen dimetyylisulfoksidin (DMSO) käyttöä liuottimena, jotta veteen liukenematon flubendazol saavuttaa maksimivaikutuksen. Valmistajan mukaan DMSO on ainoa kemikaali, joka varsinaisesti liuottaa aktiivisen aineen, flubedazolin. Korkean läpäisykykynsä johdosta, pidennetyn akvaariossaoloaikansa aikana yksi seitsemän päivää kestävä kuuri tappaa jopa matojen munat. Hoidon huono puoli on se iljettävä haju, joka lähtee jopa viikkoja hoidon jälkeen jokaisesta tankista, joka on hoidettu tällä aineella.

Ei ole vielä selvitetty vaikuttaako DMSO negatiivisesti kalojen sisäelimiin, mutta monet ovat sitä mieltä, että näin tapahtuu.

VAROITUS: DMSO ei saa missään tapauksessa tulla kosketuksiin ihmisen ihon kanssa. Kysy apteekkariltasi vaaroista jotka liittyvät tämän aineen käsittelyyn.

Eri akvaarioissa ja hanavesissä esiintyvien veden kemiallisten vaihtelujen ja niissä olevien ympäristöllisten myrkkyjen vuoksi, negatiivisia sivuvaikutuksia ei voida pitää poissuljettuina. [Alkuperäisen virkkeen pystyin lukemaan ainakin kolmella eri tavalla, painotuksesta riippuen, ja myös eräällä englantia äidinkielenään puhuvalla kamullanikin meni muutaman minuutti tämän virkkeen ymmärtämisessä. Joten oikeiden lauseiden erottaminen toisistaan oli osittain arvailujen varassa, esim. onko kysessä toksiset aineet akvaariovedessä vai kraanavedessä vai molemmissa?! Mutta lyhyesti sanottina "huomatkaa, että vesissä on eroja". Suom. huom.]

Hoitokuuriin tarvitaan 200 mg 5%:sta Flubenolia / 100 litraa vettä, laitettuna lasitölkkiin tai johonkin muuhun lasiseen purnukkaan. Jokaista 200 mg Flubenolia kohden lisäämme 10 ml DMSO:ta. Sitten purkkia ravistetaan kevyesti kunnes maitomaista valkeaa lietettä muodostuu [kansi on varmaan hyvä idea ravitettaessa! Suom. huom.]; tämä levitellään sitten heti joka puolelle akvaariota.

Ihon joutuminen kontaktiin DMSO:n kanssa johtaa epäsuotuisiin terveysvaikutuksiin [Olisi kivaa, jos olisitte vähän tarkempia, että mitä epäsuotuisia terveysvaikutuksia?! Suom. huom.] ja koska ei ole ollut tiedossa, että liuotin ei ole tarpeellinen menestyksekkäässä hoidossa, tiedemiehet ovat usean vuoden ajan yrittäneet löytää muita liuottimia. [Timppa, mites ne epäsuotuisat terveysvaikutukset se vodkan suhteen? ;) Suom. huom.] Minä olen onnistuneesti käyttänyt asetonia. Asetoni ei kuitenkaan liuota flubendazolia, toisin kuin usein ehdotetaan, vaan sen sijaan sen auttaa laittamaan lääkkeen hienoon suspensioon siten mahdollistaen aktiivisen aineen erittäin hienon levittämisen. Voimakas ilmastus poistaa osan asetonista vedestä. Lopun sulattavat bakteerit.

Kaikesta tästä huolimatta asetonin käytössä on riskinsä, koska akvaarioveden matalat happiarvot voivat johtaa bakteerien räjähdysmäiseen lisääntymiseen ja ne käyttävät jäljellä olevan hapen loppuun muutaman tunnin kuluessa. Seurauksena vesi muuttuu sameaksi ja limainen harmaa bakteerikelmu muodostuu akvaationkoristeiden sekä ilmastus ja suodatin putkien ja letkujen pinnalle. On myös mahdollista, että nitriittitaso nousee. Kaiken tämän aikana kalat voivat kuolla happivajaukseen tai koska bakteerit tukkivat normaalit kidustoiminnot. Akvaristeja kehoitetaan vakavasti välttämään asetonin käyttöä kypsyneissä akvaarioissa, sekä akvaarioissa, joissa on tiputus- tai monikammiosuodattimet. On parempi hoitaa kalat karanteeniakvaariossa, jossa on esikäsitelty vesi, tehokas mekaaninen suodatus ja voimakas ilmastus. Hoitokuurin ollessa käynnissä on tankkia pidettävä silmällä lyhyin väliajoin. Mikäli vedestä tulee sameaa ja kalat osoittavat merkkejä vähästä hapesta, on hoito lopetettava. Kalat tulee sitten siirtää toiseen akvaarioon, jossa on puhdasta vettä.

Isoissa mittakaavoissa suoritetut hoidot kolmessa isossa kalankasvattamossa useilla sadoilla kiekkokaloilla syksyllä 1989 ovat osoittaneet, että hoidon menetys ei ole riippuvainen liuotinaineesta. Todellankin, kidusmaksamadot ja sukkulamadot eliminoidaan kokonaan tämän lääkkeen pitkäaikaisen, ilman liuotinta tapahtuvan käytön aikana. Lääke voidaan laittaa akvaarioon vesilietteenä jatkuvasti sekoittaen jotta se leviää nopeammin suureen vesimäärään. Negatiivisia sivuvaikutuksia ei ole toistaiseksi havaittu. Kalat ovat kuteneet hoidon aikana ja ovat kasvattaneet täysin terveitä poikueita. Kuuria ylläpidetään 2-3 viikkoa. Seitsemän päivän ja suuren vedenvaihdon jälkeen normaali annostus 200 mg / 100 l lisätään veteen. Tarkkaan punnittu lääke lisätään tölkkiin (jossa on tiivis kansi) joka on puolillaan akvaariovettä. Tälkki suljetaan ja sitä ravistetaan voimakkaasti kunnes lääke on muuttunut maitomaiseksi valkoiseksi litteeksi. Tämä levitetään heti akvaarion pinnalle ENNENKUIN pulveri on laskeutunut uudelleen tälkin pohjalle. On suositeltavaa, että tämä litet levitellään mahdollisimman tasaisesti joka puolelle akvaariota. Suuri vedenvaihto tulee tehdä ennen mahdollisia jatkohoitokuureja. Hoidon aikana akvaarion vesi tulisi pitää liikkeessä parin ylimääräisen ilmakiven avulla.

Hoidon onnistumisen arviointi vie jonkin verran aikaa, koska lääkkeen vaikutus on varsin hidas. Toisin sanoen, se tukkii tiettyjen ravintoaineiden imeytymisen maksamatojen suolistossa, joten riippuen yksilön ravintoainevarastoista, ne ajan kuluessa nääntyväyt nälkään. Kidusmaksamadoilla tähän menee 10-12 päivää; suolistosukkulamadoilla 10-20 päivää hoidon aloittamisesta. Toistaiseksi hoidon vaikutukset on määritelty kidusmaksamatoihin ja suolistosukkulamatoihin jotka kuuluvat sukuun Capillaria ja heimoon Oxyuridae. Camallanusta on myös hoidettu menestyksekkäästi useita kertoja. Jotkin Camallanus-hoitokuureista vaativat kuitenkin huomattavasti pidempää hoitojaksoa. Muihin siimaeliöihin ja yksisoluisiin eliöihin hoidolla ei ole vaikutusta.

Onnistuminen yhdellä Flubenol-hoidolla - jopa käytettäessä DMSO:ta - on epävarmaan kun akvaariossa on sorapohja. Sora joukkoon pudonneisiin muniin lääkeellä ei juuri ole vaikutusta, ja juuri kuoriutuneet toukat tartuttavat kalat uudelleen kun hoidon on lopetettu. Krooninen (pitkäaikainen) hoito liuottimella toimii paremmin hyvin kypsyneissä akvaarioissa, koska melkein kaikki munat kuoriutuvat niin pitkän hoidon aikana. Siitä voi olla apua useita kuukausia myöhemmin.

Tässä on syytä huomauttaa, että Flubenol 5% tappaa eräät värysmatolajit (Tubellaria). Siihen menee 2-3 viikkoa hoidon aloittamisesta. Näiden matojen munia tulee akvaarioon pakastettujen ruokien mukana, joten usein toistuvat tartunnat ovat mahdollisia. Hoidon onnistuminen tankissa, jossa on sorapohja on aina epävarmaa, johtuen em. syistä.

VAROITUS: Monet kotilolajit (erityisesti omenakotilot, Pomacea) menehtyvät muutaman tunnin kuluessa altistumisestaan Fulbenol 5%:lle, vaikka sitä olisi annosteltu vähemmissä määrissä. Ystävällisesti pitäkää mielessä, että kuolleet kotilot lisäävät veden orgaanista lastia ja mädäntyvät kotiloruumiit voivat myös myrkyttää veden. Isot kotilot on poistettava ennenkuin mitään hoitoa aloitetaan.

Kalojen kohdalla kaikkein hellävaraisin tapa taistella suolistosukkulamatoja vastaan on käyttää Flubenol 5%:ia ruuassa. Tätä käyttötarkoitusta varten lisää 100 mg:aa 5%:sta Flubenolia 100 grammaan lääkeruokaa ja sekoita perusteellisesti. Tätä ruokaa annetaan viisi kertaa, yksi annos joka toinen päivä, toisin sanoen kaikenkaikkiaan kymmenen päivän ajan. Näinä päivinä kaloja ruokitaan vain kerran. Toisena viikkona hoitokuurin aloittamisen jälkeen löydät kuolleita matoja tutkiessasi ulostenäytteitä mikroskoopilla. Kolmen viikon kuluttua hoidon aloittamisen jälkeen voit varmistaa hoidon onnistumisen siitä, että matojen munia ei enää löydy ulostenäytteistä.

Koska kaloilla on tapana "noukkia mukaan" matojen munia pohjalta ruuan mukana, uudelleen tartunta on mahdollista joitakin viikkoja myöhemmin. Hoitokuuri voidaan toistaa useiden kuukausien väliajoin. On kuitenkin parempi tutkia ulostenäytteitä mikroskoopilla ja aloittaa hoito vain jos suolistomatojen munia todella näkyy. Kidusmaksamatoja ei voida hoitaa Flubenol 5%:lla suun kautta annettuna.

===============================================

Cory
- Pikkukakkonen on vaihtunut isoon III:seen -
dsl
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1387
Liittynyt: 11:41, 22.12.2001
Paikkakunta: Oulu

Viesti Kirjoittaja dsl »

Tuosta liuoittimesta voi lukea lisää wikipediasta.
hmm. aw on kyllä aika lailla hölmö paikka.
VilleJ
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 4745
Liittynyt: 19:55, 17.02.2002
Paikkakunta: hki

Viesti Kirjoittaja VilleJ »

suom.huom :mrgreen:

Vaikuttavan aineen oikeinkirjoitus suomeksi on: flubendatsoli - enkuksi flubendazol. Auttaa kummasta, jos käyttää googlea...
TiHe
Rekihurja
Rekihurja
Viestit: 1926
Liittynyt: 13:00, 02.09.2002
Paikkakunta: Kuopio Finland

Viesti Kirjoittaja TiHe »

Kiitoksia kaikille korjauksista. Tämä juttu on vanhempi kuin AW:b ei ole puollustus vaan totesimpahan.

Trv: Timppa
impi
Starting Member
Starting Member
Viestit: 39
Liittynyt: 22:23, 11.11.2005

Viesti Kirjoittaja impi »

Pakko sanoa tähän sananen kun tuossa ihmeteltiin että mitä epäsuotuisia terveysvaikutuksia.

DMSO aiheuttaa ihmisillä tutkitusti syöpää. Siksi kannattaa varoa. Hevospuolella sitä käytetään paljon ulkoisesti johteena viemään kortisoni tulehtuneeseen niveleen. Se aiheuttaa pinnallisen infektion jotta elimistön omat parannuskeinot tehostuvat, eli aineenvaihdunta ja verenkierto vilkastuu.
Tiputuksessa käytettäessä hevosilla laitetaan DMSO:ta 150 ml kahteen litraan nestettä.
Hengitystieongelmaisilla hevosilla sitä letkutetaan suuria määriä (jopa litroja) suoraan sisuskaluihin irrottamaan räkää ja viemään tulehdusta. Valkosipuliviinaksikin sitä on kehuttu, on kovin messevän tuoksuiset hönkäykset hevosilla viikkoja letkutuksen jälkeen.

Allekirjoittanut on ainakin läträillyt vanhaa kunnon Penetrol nimistä DMSO+kortisoni lääkettä hevosten jalkoihin jo yli 15 vuotta sitten ennenkuin vaaroista tiedettiin. Nyttemmin kyseisessä lääkkeessä on toinen johdeaine. DMSO:ta kyllä käytetään, mutta helpommin käytettävässä muodossa eli esim. geelinä, aiemmin kun oli ihan juoksevaa, annostellu oli hankalaa ja ainetta roiskui joka puolelle. Ja nykyään minullakin _aina_ kumihanskat kädessä... vaikka en tiedä mitä se tässä konkurssissa enää vaikuttaa :?
Pullahiiri
Katalysaattori
Katalysaattori
Viestit: 3358
Liittynyt: 16:50, 22.12.2008
Akvaarioseurat: HAS
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Helsinki

Re: Flubenolista suomeksi by Cory

Viesti Kirjoittaja Pullahiiri »

impi kirjoitti:Pakko sanoa tähän sananen kun tuossa ihmeteltiin että mitä epäsuotuisia terveysvaikutuksia.DMSO aiheuttaa ihmisillä tutkitusti syöpää. Siksi kannattaa varoa. Hevospuolella sitä käytetään paljon ulkoisesti johteena viemään kortisoni tulehtuneeseen niveleen. Se aiheuttaa pinnallisen infektion jotta elimistön omat parannuskeinot tehostuvat, eli aineenvaihdunta ja verenkierto vilkastuu.

Tiputuksessa käytettäessä hevosilla laitetaan DMSO:ta 150 ml kahteen litraan nestettä.

Hengitystieongelmaisilla hevosilla sitä letkutetaan suuria määriä (jopa litroja) suoraan sisuskaluihin irrottamaan räkää ja viemään tulehdusta. Valkosipuliviinaksikin sitä on kehuttu, on kovin messevän tuoksuiset hönkäykset hevosilla viikkoja letkutuksen jälkeen.Allekirjoittanut on ainakin läträillyt vanhaa kunnon Penetrol nimistä DMSO+kortisoni lääkettä hevosten jalkoihin jo yli 15 vuotta sitten ennenkuin vaaroista tiedettiin. Nyttemmin kyseisessä lääkkeessä on toinen johdeaine. DMSO:ta kyllä käytetään, mutta helpommin käytettävässä muodossa eli esim. geelinä, aiemmin kun oli ihan juoksevaa, annostellu oli hankalaa ja ainetta roiskui joka puolelle. Ja nykyään minullakin _aina_ kumihanskat kädessä... vaikka en tiedä mitä se tässä konkurssissa enää vaikuttaa :?
Joop, meikäläinen myös aikoinaan laitellut hevosen jalkaan tuota Penetrolia ja todellakin ilman hanskoja. Oli vaan jännää kun meni ihosta läpi, niinkuin kynsilakanpoistoainekin (eli asetoni). 8O Nykyäänhän tuo Penetrol taitaa olla EU:ssa kielletty, ainakin näin muistelen kuulleeni. Mun mielestä laitettiin Penetrolia hevosille, jotka oli kolauttanut jalkansa ja Penetrolilla yritettiin estää liikaluun kasvua..?

Vähän OT, anteeksi.
317: H. pulchripinnis, C. duplicareus, Hypancistrus sp. L-66
250: T. espei, P. kuhlii + oblonga, Ancistrus sp. L-071, CW021
100: B. channoides, Sphaerichthys selatanensis
63: Carinotetraodon travancoricus
63: Axelrodia riesei, B. splendens
Fisutar10
Elite Member
Elite Member
Viestit: 6211
Liittynyt: 20:10, 25.01.2011
Akvaarioseurat: HAS
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Re: Flubenolista suomeksi by Cory

Viesti Kirjoittaja Fisutar10 »

Suosittelen jättämään koskenkorvat muuhun käyttöön ja muut flubeliuottimet kuten DMSO. :P

Onneksi nyt on markkinoilla flubendazole-pohjainen turvallinen lääke, jossa ei ole käytetty näitä epämääräisiä liuottimia. Myöskin suun kautta annostelu on aina hieman arpapeliä, kun joku kala syö enempi, joku vähempi, sairain ei yhtään ehkä.

Itse tilasin briteistä Kusuri Wormer Plussaa, jota foorumeilla kehuttu ja hoitanee tehtävänsä, jos ei ihan Camallanus cotti -tasoinen vastustaja roiku kiekkojen anuksesta. Plymouth discus lähettää tuotteet lähes heti tiulauksesta, vaikka tekisi sen lauantaiyönä:). Uskomaton nopeus lähettäjällä.

Lääke on suht mieto, kun vertaa esim. Camacelliin, joka sekin on hyvin siedetty jopa plekoilla ja nuoliaislla ja kalanpoikasilla. Kusuri Wormer Plussassa on vain Flubedazolea vaikuttavana aineena ja sitäkin kolmasosa verrattuna Camacelliin.

Lääke on edullinen isoonkin kippoon. Kuukauden välein en madottaisi, kuten Kusuri:n ohjeissa hieven kehotetaan - ehkä kaupallisista syistä:).

http://www.ebay.co.uk/itm/WORMER-PLUS-6 ... 0178784785

Itse varottaisin haarniskamonneista ja flubendazolesta. En missään tapauksessa käyttäisi haarniskamonneille kyseistä lääkettä.
Akvat: 3x450l, 350l, 240l, 180l, 126l, 2x110 l,64l. Myydään: helmipallo-, sokkelo-, enkeli- ja monte dourado -plekoja, maatiais-, albiino- ja super red -partiksia, hammaskarppeja, Synodontis lucipinnis -ripsimonneja. http://www.fisutar.fi
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Kiekkokalat”