Muutama ohje kiekkokalojen poikasten valintaan

Kiekkokalojen hoito, ongelmat ym.

Valvoja: Moderaattorit

Vastaa Viestiin
TiHe
Rekihurja
Rekihurja
Viestit: 1926
Liittynyt: 13:00, 02.09.2002
Paikkakunta: Kuopio Finland

Muutama ohje kiekkokalojen poikasten valintaan

Viesti Kirjoittaja TiHe »

Ajattelin kirjoittaa muutaman ohjeen uusille/tuleville kiekkokala-akvaristeille kiekkokalojen poikasia valittaessa.
  1. Nosta kätesi poikasakvaarion ylle, ikään kuin olisit tarjoamassa ruokaa. Nuori 5-6 cm kokoinen kiekkokalan poikanen ei ole niin täynnä että se ei nousisi pintaan katsomaan ”tuleeko sapuskaa”. Vältä sellaisia poikasia jotka piilottelevat altaan nurkissa, tai somisteiden takana, eivätkä ole uteliaita. Ne ovat toden näköisesti vasta altaaseen muuttaneita tai sairaita.
  2. Tarkasta kalanpoikasten kiduskannet kumminkin puolin, että ne peittävät kidukset täysin. Kiduskansien vajaakasvua aiheuttavat liian pehmeä vesi ja/tai niasiinin puute ravinnosta. Samoin tarkista kalapoikasen silmän koko, suhteessa kalan kropan kokoon, se ei saa olla suhteettoman suuri. Nyrkkisääntönä voisi pitää 1/7 osa pystyraitaan joka kulkee silmän yli. (Jos kalat ovat värimuotoa jotka pystyraidat pystyvät tuottamaan) Jos kiekkokalan poikasesta tulee ensivaikutelma "ompa suurisilmäinen mulkosilmä" jätä poikaset ostamatta, ovat poikueensa huonoinkasvuiset pahnanpohjimmaiset.
  3. Pyydä myyjää tarjoamaan ruokaa poikasille, seuraa kalanpoikasten uintiasentoa. Jos ruokaa suuhun ottaessa kalan uintiasento on toiseen suuntaan vino, on syytä epäillä että toinen silmä on sokea. Tarkasta siis ostettavien kalojen silmät, sokean silmän iiris on paljon pienempi kuin terveen silmän.
  4. Tarkasta poikasten evät, varsinkin selkä- ja peräevä, jos esim. selkäevästä puuttuu U:n muotoinen palanen, se on synnynnäinen evävika, eikä korjaannu koskaan.
  5. Tarkasta kalan ruoto, ulkonäkö ei kuulu olla ”kiero”. Jos kala on jollainlailla vänkkyrä, on se synnynnäinen tai ravinnosta puuttuvan kalkin/mineraalien aiheuttama epämuodostuma.
  6. Tarkista että kala ei joudu uimaan koko ajan pysyäkseen veden keskikerroksessa. Jos kala näin joutuu tekemään, on mahdollista että kalalla on uimarakkovika tai uimarakon toiminnan vajaatoiminta.
  7. Jos kaloja on ruokittu, seuraa poikasten ulosteita. Terveen kalan uloste on tummanruskeaa tai mustaa. Jos kala on saanut pelkästään esim. Tetra-Discus:ta voi uloste olla myös punaista; pienet poikaset eivät kerkeä kuluttaa kaikkea ruokaa jos niitä ”ylisyötetään”, vaan paskovat ns. läpi osan ruuasta sulamattomana.
  8. Jos myyjä väittää että älä ota kaikkein suurimpia poikasia koko parvea, koska pienemmät ovat toden näköisesti naaraita. Älä usko tätä, väite ei pidä paikkaansa. Valitse reilusti poikasparven suurimmat ja elinvoimaisimmat kalanpoikaset itsellesi.
  9. Uusille kiekkokala-akvaristeille en suosittele kiekkokalan poikasia ostettavaksi jos ne ovat myyntihetkellä ilman pyrstöä alle 5 cm kokoisia.
  10. Tarkasta kalojen päät etteivät ole niin sanotusti ”kyömyotsaisia” (vrt lippulehtikala, Altum orinoco) näistä poikasista ei tule koskaan kauniita pyöreähköjä kiekkokaloja. 5 cm kokoiset poikaset ovat vielä muuten ns ”teräväpäisiä” pyöreys tulee vanhemmiten. Kiekkokala kasvaa kokoa aina kolmanteen ikävuoteensa saakka. Sen jälkeenkin kala kasvaa vielä, mutta ainoastaan massaa.
Näillä ohjeilla pärjää aika pitkälle. Hyviä kiekkokalakauppoja.

http://xs101.xs.to/xs101/06233/poikanen_4_cm.jpg

Tästä kuvasta voi katsoa miltä suomessa kasvatettu 4.5-5 cm kokoinen poikanen näyttää. Väritys on vasta alkamassa (toisin kuin esim kaukoidästä tulleet samankokoiset poikaset ovat tässä koossa jo täydessä värityksessä) Silmän koko on sopusuhtainen kalanpoikasen kropan kokoon nähden. Pää on terävä vielä, niin kuin ylempänä olen asiasta maininnut.

Trv: Timppa
Feliza
Member
Member
Viestit: 396
Liittynyt: 20:34, 01.06.2009
Akvaarioseurat: OAS
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Oulu

Re: Muutama ohje kiekkokalojen poikasten valintaan.

Viesti Kirjoittaja Feliza »

Kiitoksia hyvästä viestistä!

Käytin näitä tietoja vapaasti soveltaen lehtikalan poikasten arviointiin liikkeessä, ja onnistuin välttämään uskoakseni pahimmat mokat! Ohjeet kun ovat aika yleisluonteisia. Jälkeenpäin tosin bongasin että yhden ostokseni kiduskansissa oli vikaa, toivottavasti tuo korjaantuisi paremmilla vesioloilla ja laadukkaalla ruokinnalla.

Ehkä tuota voisi vielä täydentää ohjeella evien eheydestä. Kauppoja kierrellessäni huomisin että myyntikaloilla (lehtikaloilla) oli luvattoman usein evät sulaneet. Tämä tosin lienee enemmän akvaarioliikkeiden, kuin puhdassydämisen kasvattajan ongelma.


Kts. Allekirjoitus-info, kiitos. - Lisa -
40l, Aphyosemion australe
80l, Pterophyllum scalare perhe
650l, Ancistrus sp., Apistogramma borellii, Corydoras paleatus, Corydoras pygmaeus, Pterophyllum scalare, Pterygoplichthys gibbiceps
malawi
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1269
Liittynyt: 14:59, 22.09.2004
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Helsinki

Re: Muutama ohje kiekkokalojen poikasten valintaan.

Viesti Kirjoittaja malawi »

Kiitos ohjeista. Se on välillä käydä noita läpi. Ja varsinkin aloittelijoille noin tiedot ovat hyvin tärkeitä!
Britchen
Junior Member
Junior Member
Viestit: 102
Liittynyt: 08:14, 01.11.2009
Sukupuoli: Nainen

Re: Muutama ohje kiekkokalojen poikasten valintaan.

Viesti Kirjoittaja Britchen »

Jep, huomaa kyllä että tämä kannatti lukea! Kiitos hyvistä ohjeista. :D
208l myydään + 40l rapula♥
Maria L-A
Member
Member
Viestit: 257
Liittynyt: 21:33, 17.08.2005
Akvaarioseurat: TAS
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Tampere

Re: Muutama ohje kiekkokalojen poikasten valintaan.

Viesti Kirjoittaja Maria L-A »

Löysin tällaisen linkin joka sisältää myös kuvia: http://www.aquariumhobbyist.com/discus/ ... index.html :)
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Kiekkokalat”