Killit

Synnyttävät ja kutevat hammaskarpit. Miljoonakalat, mollit, platyt, killikalat jne.

Valvoja: Moderaattorit

Mika Sandell
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 2027
Liittynyt: 16:20, 06.04.2009
Akvaarioseurat: TAY, CorydoradinaeFinland
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Turku

Re: Killit

Viesti Kirjoittaja Mika Sandell »

Tilaamista voisi harkita, muttei talvella. Pakkanen on aika tehokas este onnistumiselle.
28.1.2012 asti MHS

CorydoradinaeFinland
Lea83
Starting Member
Starting Member
Viestit: 13
Liittynyt: 17:54, 27.04.2011
Akvaarioseurat: Porin akvaariokerho
Sukupuoli: Nainen

Re: Killit

Viesti Kirjoittaja Lea83 »

Nostelen tätä ketjua ylöspäin.
Itse olen potenut killi kuumetta jo pidempää ja olen katsellut noita killien kuvia että mitä kaikkee sitä oikeen löytyy.
Olen iskenyt silmäni Nothobranchius rachovii lajiin. (en tiedä onko suomenkielistä nimeä)
http://www.seriouslyfish.com/species/no ... -rachovii/

Mietin vaan tässä että millaisen akvaarion näille sitten oikein laittaisi. vesiarvot nyt näen tuolta ja vähän sitä että millainen sisustus. Mutta entäs ne kanssa eläjät? Meneekö siis seka-akvaariossa vai olisiko parempi lajiakvaariossa.
Itsellä on se hyvä puoli tässä että akvaarioita löytyy 250l,145lX2,63l ja 40lX2. Kaikki tyhjinä tällä hetkellä.
Jos menee seka-akvaariossa niin heidän koti tulee olemaan tuo 250l ja kudetuksessa joko 63l. tai 40l. Mutta jos ei mene niin heidän koti tulee tuosta 63l ja sitten kudetukseen tuo 40l.
Seka-akvaarion muuta kalastoa en ole vielä miettinyt sen paremmin kuin että sen tiedän että etelä-afrikkalainen allas tulee olemaan.
kirahvi1
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 2795
Liittynyt: 05:33, 01.07.2009
Paikkakunta: Kouvola
Viesti:

Re: Killit

Viesti Kirjoittaja kirahvi1 »

Nothobranchius rachoviin suomenkielinen nimi on loistoviuhkapyrstö ja se on niitä harvoja lajeja, joita voi ostaa ja tilata akvaarioliikkeistä. Yleisin kanta on peräisin kaupalliselta kalankeruuretkeltä vuodelta 1998 Mosambikiin ja emokalat kerättiin Beiran alueelta. Yleensä killiharrastajat koodaavat tarkemmin löytöpaikan, mutta tuolloin mukana ei ollut alan tiedemiehiä. Tämän vuoksi yleisimmin kala ja sen munat myydään vain koodilla: "Nothobranchius Rachovii Beira 98". Liikkeellä on myös AS-termillä varustettuja N. rachoviin kantoja. Termi tulee sanoista "Aquarium Strain". "Tosiharrastajat" eivät kuitenkaan kasvata tällaisia, vaan kaikilla kannoilla pitää olla täsmällinen alkuperä tiedossa.

Tuolla eBayssä myy munia skottiharrastaja, joka kovettaa vettä akvaarioissaan. Tästä voi tulla ongelmia, kun hän on tehnyt samaa jo kymmenien sukupolvien ajan. Niinpä noista kuoriutuneet poikaset eivät enää kestä kovettamatonta vettä. Myös suolan lisääminen kasvatusveteen on melko tavallista, mutta tällä on tarkoitus vain ehkäistä samettitautia. Yleisesti ottaen akvaarion vesiarvot ovat melko toissijainen huolenaihe Nothobranchius-lajien kohdalla. Luonnostaan ne kestävät kyllä melkein mitä tahansa. Ainoastaan veden virtaus pitää olla niin alhainen, että kalat voivat uida vaikeuksitta. Seuraksi Notho-akvaarioon sopivat monet kalat, ei kuitenkaan yli kymmensenttiset petokalat tai evien nyppijät. Jos altaassa pitää useampia koiraita, on toki hyvä olla kasveja myös, jotta aggressiot eivät koituisi kohtalokkaiksi. 40-litrainen allas sopii aivan hyvin 10-15 kalalle. Kaikki nothot ovat lyhytikäisiä. Niistä puolet yleensä delaa jo vuoden ikään mennessä ja siihen ikään ehtineet ovat jo menettäneet värin loistokkuuden sekä suurimman osan evistään.

Katso tuolta blogini lopusta tuo linkkilista läpi:

http://eggersi.blogspot.fi/
Lea83
Starting Member
Starting Member
Viestit: 13
Liittynyt: 17:54, 27.04.2011
Akvaarioseurat: Porin akvaariokerho
Sukupuoli: Nainen

Re: Killit

Viesti Kirjoittaja Lea83 »

Tässä nyt muutaman tunnin tutkiessa tuota sun antamaa linkkiä alkaa yhä enemmän kiinnostaa killien kasvatus. Tai ainakin kokeilu että miten onnistuu munista kalanmuotoon saanti ja sitten taas uudet sukupolvet.
Mietin vaan sitä lajia että minkäs sitten oikeen ottais. Noita Nothoja ja sitten vaikka jotain muuta. Yksi mikä oli itselle ihan uus oli tuo
Spectrolebias filamentosus ABPV 13/03
Sitä oli tuolla Aquabidissä myynnissä ja ihan sellaiseen hintaankin vielä että ei niin paljon ottais päähän jos sieltä ei mitään jostain syystä tuliskaan. Ja on ilmeisesti sellainen että kovin monella ei tätä ole joten uutta lajia suomeen.
Vai onko jossain listaa että mitä suomessa kasvatetaan?

Onko nyt niin että kaikki pohjakutijat menee samalla periaatteella kudetuksen kanssa vai onko näissä lajikohtaisia eroja.
Aika vähän saa noista lajeista tietoa että millaista vettä niillä pitäisi olla tai minkä kokoiseksi ne kasvaa eli voiko ne asuttaa minkäkokoiseen altaaseen.
Onko se nyt niin että yksi killilaji yhteen altaaseen? Tarkoitan nyt sitä että jos on esim tuo 145l josta haluisin tehdä killilän niin yksi pohjakutija valtaa koko altaan vai voinko laittaa sinne muutamaakin pohjakutijaa. Tosin tässä taitais olla se ongelma että mätimunista ei sitten enään tiedä että mitkä nyt on kenenkin. Mutta mites pintakutija ja pohjakutija. Risteytyykö nämä keskenään?

Voi olla että kyselen tyhmiä mutta aihe kiinnostaa enemmänkin ja olen vähän sellanen että kylmiltään ei kannata lähteä umpimetsää, ei tuu kuin peikkoja takas.
kirahvi1
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 2795
Liittynyt: 05:33, 01.07.2009
Paikkakunta: Kouvola
Viesti:

Re: Killit

Viesti Kirjoittaja kirahvi1 »

En tunne tuota Spectrolebias-sukua, mutta kyllähän ne samoilla periaatteilla lisääntyvät kuin Nothobranchius-lajitkin. Tosin niitä voisi kutsua enemmänkin pohjasukeltajiksi, koska siinä kun notho pölläyttää mätimunat turpeen päälle, nuo Etelä-amerikkalaiset serkut sukeltavat syvälle pohjamateriaaliin munia laskiessaan. Tällöin tietysti turvetta (tai kookosnöyhtää) pitää olla melko paksusti. Frans Vermeulenin sivustolta löytyy tuonkin suvun tietopankki:

http://www.itrainsfishes.net/content/

Kyllähän se tietysti järkevintä on, että turve laitetaan erilliseen astiaan, josta se kerätään viikottain talteen. Koko pohjan kerääminen munien takia on kuitenkin melko työlästä ja hankalaa. Lajeja tuskin kannattaa sekoittaa eli munien keräämistä varten kutuporukka kannattaa siirtää 10-20 litran kutukoppiin.

Jos tilaat juuri tuota mainitsemaasi lajia esimerkiksi tuolta Venäjältä, turvesatsi voi jäädä tullin haaviin selvityksiä varten. Toisin on EU-alueelta tilattaessa. Talvisin AquaBid-huudoissa on myös jäätymisriski, vaikkakin lähetykset tulevat PayPalilla maksettaessa aina kirjattuina postiin. Lisäksi tuossa ilmoituksessa luki, että munat on kerätty yhden parin kuduista viikon ajalta. Tämä panee epäilemään, että pitkäaikaisessa harrastuksessa geenipooli jää liian pieneksi. Kutuporukka olisi parempi lähtökohta. Helppohan noita uusia lajeja on Suomeen tällä tavalla tuoda. Ei täältä löydy harrastajia juuri lainkaan ja maailman mittakaavassakin puhutaan ennemminkin sadoista kuin tuhansista "tosiharrastajista".

Noiden kahden suvun edustajat ovat melkein poikkeuksetta pieniä noin viiden sentin mittaisia kaloja. Kalat eivät ole erityisen vilkkaita uimareita, eikä tilantarve ole kovin kummoinen. Omituisena poikkeuksena sääntöön on Nothobranchius Ocellatus, joka kasvaa tuplasti suuremmaksi ja kuten ulkonäöstä voi päätellä, se on kuin pieni hauki. Ocellatus syö toisia samoissa vesissä uiskentelevia nothoja.

http://www.milvertz.dk/ (kts. "Artikler")

http://www.proyectonothobranchius.net/s ... 0ocellatus
Lea83
Starting Member
Starting Member
Viestit: 13
Liittynyt: 17:54, 27.04.2011
Akvaarioseurat: Porin akvaariokerho
Sukupuoli: Nainen

Re: Killit

Viesti Kirjoittaja Lea83 »

Ajattelin vasta keväämmällä tilata munia ja kokeilla miten käy. Ei nyt viitsi alkaa haaskaamaan rahaa kun on noita pakkasia.
Venäjältä tulevat voivat siis jäädä tulliin miettimään asiaa että pääseekö suomeen.
Onko nuo kaikki englantilaiset lisänneet omaan kasvatusveteensä suolaa vai onko siinäkin poikkeuksia.
Löytyy tuolta tosin muutama ranskalainenkin ja sitten oli noita muita euroopanmaita. Noita Spectrolebias suvun kaloja saa myös espanjalaiselta kasvattajalta.
kirahvi1
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 2795
Liittynyt: 05:33, 01.07.2009
Paikkakunta: Kouvola
Viesti:

Re: Killit

Viesti Kirjoittaja kirahvi1 »

OK. Tuota suolaa tuntuvat lisäävän lähes kaikki eurooppalaiset harrastajat. Ei se varsinaisesti ole ongelma. "Normaali" määrä on 1rkl/20litraa. En ole itse tuota tehnyt, kun en ole havainnut siitä olevan mitään hyötyä. Tuolla AquaBidissä tuo skotlantilainen harrastaja (joka siis myy myös ebayssä) myy mätimunia nikillä Strathclyde. Hän kovettaa veden tuonne 20 dGH:on saakka ja kun hän kasvattaa koko ajan samoja lajeja, kannat sopeutuvat tähän tilanteeseen.

Jos tilaat eBaystä, niin ainakin nämä ovat hyviä:

Bèla Nagy (unkarilainen, asuu Ranskassa)
NIKKI: Wildnothos
Sivut:

http://wildnothos.wix.com/wildnothos#!intro/c1ah7

Petr Kovar (Tsekki)
NIKKI: Killipk

Sivut:

http://nothos.webnode.cz/

Toki nämä kaksi myyvät yleensä vain Nothobranchiuksia, mutta muuten suosittelen kyllä. Heitä ei nyt ole "listalla", mutta varmaankin taas keväällä.
Lea83
Starting Member
Starting Member
Viestit: 13
Liittynyt: 17:54, 27.04.2011
Akvaarioseurat: Porin akvaariokerho
Sukupuoli: Nainen

Re: Killit

Viesti Kirjoittaja Lea83 »

Nyt alkaa olemaan ilmat jo lämpimimpiä. Joko tässä saa alkaa miettimään noita munien tilaamista.
Vielä ei kyllä ole tullut mun tarpeisiin sopivaa :D Halpaa ja näyttävää. Esim just Norttoja. Tuolla aquabinissä näyttää olevan noita kalliimpia nyt vaan myynnissä vai vaikuttaako säätkin vielä. Thaimaasta yksi myisi halvalla mutta tulliin jäämisriski on liian iso.
NennaH
Starting Member
Starting Member
Viestit: 3
Liittynyt: 13:55, 01.11.2015
Sukupuoli: Nainen

Re: Killit

Viesti Kirjoittaja NennaH »

Nyt seuraa tyhmiä kysymyksiä :D Mulla on 260l akvaario ollut kypsymässä jo pitkään. Olen keräillyt sinne kasveja ja pikkuhiljaa sisustellut. Kunnollinen ulkkarikin vielä etsinnässä. 3 viikkoa sitten taas siivotessani löysin akvasta kalanpoikasen. Nyt poikanen on kasvanut ja olen 95% varma, että se on turkoosiviiripystö ja koiras. Akvassa ei siis vielä ole muita kaloja. Tuntuu voivan hyvin ja kasvaa. Ei hajuakaan mistä se on sinne ilmaantunut, mutta nyt kiinnostaakin, mistä näitä saisi lisää? Jostain luin, ettei sovi seura-akvaarioon? ilm. siis herralle haaremia pitäis alkaa hankkimaan? Mielellään tietoa otan vastaan. Onhan tuo hiton kaunis kala :D
Rallenriutta
Starting Member
Starting Member
Viestit: 31
Liittynyt: 16:49, 13.07.2016
Sukupuoli: N/A

Re: Killit

Viesti Kirjoittaja Rallenriutta »

Nostan keskustelua ja ilmoittelen, että jos vielä löytyy innokkaita killiharrastajia niin tilasin valikoimaan tällaisia pieniä killejä, jotka toivottavasti pääsevät osaaviin käsiin ihastuttamaan akvaarioharrastajia:
Kuva

Hyvin pieniä ja vaikka värittömämpiä kuin monet muut killit niin minä tykästyin.

Tässä linkki valikoimaan: https://www.facebook.com/pg/rallenriutt ... 6778384930
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Hammaskarpit”