Makeasta suolaan

Meri- ja murtoveden akvaariot, kalat, tekniikka ym.

Valvoja: Moderaattorit

timo1976
Member
Member
Viestit: 398
Liittynyt: 22:31, 05.01.2009
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Vantaa

Re: Makeasta suolaan

Viesti Kirjoittaja timo1976 »

Miten muuten pidätte lasit kirkkaina? Niihin on jo nyt kertynyt jotain valkoista (suolaa?) vähän joka puolelle.
240 l riutta, joulukuusta 2014 alkaen
Kalakaverit
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 2102
Liittynyt: 11:59, 01.09.2006
Akvaarioseurat: HAS, SMAS, @#merivesi.fi
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Espoo

Re: Makeasta suolaan

Viesti Kirjoittaja Kalakaverit »

Vedenpinnan yläpuolelleko sitä on tullut? Jos on, niin on kiipeilevää suolaa ja se hoituu pintakierron vähentämisellä ja jollain puhtaalla pesusienellä pyyhkimällä. Jos sen suolan antaa olla niin siinä oleva kalkki kovettuu lasiin ja se vaatii jo terällistä scrabaa.
Lasiin siäpuolelle, veden alle ei hirveesti valkoista pitäisi kasvaa ellei sitten ole kalkkimatojen tekosia.
timo1976
Member
Member
Viestit: 398
Liittynyt: 22:31, 05.01.2009
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Vantaa

Re: Makeasta suolaan

Viesti Kirjoittaja timo1976 »

Kalakaverit kirjoitti:Vedenpinnan yläpuolelleko sitä on tullut? Jos on, niin on kiipeilevää suolaa ja se hoituu pintakierron vähentämisellä ja jollain puhtaalla pesusienellä pyyhkimällä. Jos sen suolan antaa olla niin siinä oleva kalkki kovettuu lasiin ja se vaatii jo terällistä scrabaa.
Lasiin siäpuolelle, veden alle ei hirveesti valkoista pitäisi kasvaa ellei sitten ole kalkkimatojen tekosia.
Veden alla lasissa on tuollaista valkoista, voi tietysti olla täyttövaiheen juttujakin. En tiedä voisiko olla esim. hiekkaa jota pöllysi silloin melkoisesti. Koitin äskön sormella niin lähti kyllä tosi helposti irti lasista.
Vesirajassakin on tosiaan tuota suolaa mutta sitä pidin jotenkin normaalina. :)
240 l riutta, joulukuusta 2014 alkaen
timo1976
Member
Member
Viestit: 398
Liittynyt: 22:31, 05.01.2009
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Vantaa

Re: Makeasta suolaan

Viesti Kirjoittaja timo1976 »

Nyt on luettu pää sekaisin kaikesta. Allas on kypsynyt viikon ajan ja edelleen mietityttää että eikö sinne tosiaan mitään muuta kuin korvausvettä pidä lisäillä? Ja koska sitten sinne pitää lisäillä kalkkivettä, mistä sen tietää?
Balling-menetelmä tuntuu kanssa olevan suosiossa mutta en oikein tiedä koska se pitäisi aloittaa jos sitä meinaa käyttää?

Entä koska jotain ruokaa pitäisi altaaseen lisätä?
240 l riutta, joulukuusta 2014 alkaen
timo1976
Member
Member
Viestit: 398
Liittynyt: 22:31, 05.01.2009
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Vantaa

Re: Makeasta suolaan

Viesti Kirjoittaja timo1976 »

Lisäkysymyksiä kumpuaa :)
Altaassa on nyt selkeäsi havaittavissa ruskeaa levää, pohjassa on ilmakuplia levän peitossa (jotenkin vaikea kuvailla). Lisäksi lasissa ja laitteissa (vaahdottimessa, striimissä ja lämmittimessä) on tuota levää. Mistä kaikkialta sitä pitäisi rapsutella pois? Vai annako olla?
240 l riutta, joulukuusta 2014 alkaen
Aqualung
Katalysaattori
Katalysaattori
Viestit: 5530
Liittynyt: 13:54, 06.04.2007
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Lieto

Re: Makeasta suolaan

Viesti Kirjoittaja Aqualung »

Pieniä määriä ruokaa voit lisätä altaaseen vaikka parin päivän välein.
Lisää vielä pelkkää korvausvettä. Suolat eivät haihdu.
Kalkkivettä, tai osa korvausvedestä kalkkivetenä sitten kun siellä on jotain elävää ja pH ja Ca tuntuvat olevan laskussa.
Balling sitten kun siellä on LPS ja/tai SPS koralleja ja ne myös kasvavat.

Levä on todennäköisesti ihan piilevää, joka tulee kaikille ja edeltää viherleviä. Myös dinoflagellaatit voivat olla kyseessä, mutta ilman kuvia ei voi sanoa. Enkä pitäisi minään ellei parin viikon jälkeen sitten vielä ole siellä.
My word's but a whisper - your deafness a SHOUT.
I may make you feel, but I can't make you think.

Liikkuvaa ja liikutettua kuvaa riutastani YouTubessa
ÄmHoo

Re: Makeasta suolaan

Viesti Kirjoittaja ÄmHoo »

Ilmakuplat levän peitossa kuulostavat sinilevältä eli cyanolta (joka ei siis ole levä, vaan bakteeri). Mutta voiko sitä tulla jo viikko aloituksesta, sitä en tiedä. Joka tapauksessa tuo on niin tuore tapaus, että levät ja kaikki muukin on varmaan ihan normaalia. Anna sen nyt vain olla ja kypsyä. Prodibion BioDigest -ampulleista voi olla hyötyä, jos sinulla sellaisia on. Jos siellä näkyy runsaasti jotain elämää, voi kai sinne vähän ruokaa laittaa.

M.
Sharkyone
Junior Member
Junior Member
Viestit: 171
Liittynyt: 19:27, 03.02.2014

Re: Makeasta suolaan

Viesti Kirjoittaja Sharkyone »

Ne on kaasukuplia. Levät yhteyttävät ja luovuttavat veteen kaasuja (heppea) ja ne pienet kuplat taitaa olla niitä.
Myöskin hiekkaan jää hieman ilmaa kun se sinne laitetaan, sillä korallihiekka on huokoista.
Cyanoa tuskin on noin uudessa altaassa.
Ruoki vaan allasta, ei ne bakteerit pyhästä hengestäkään elä [;)] Pikkusen ihan vaikka hiutaleruokaa, siis ihan tosi vähän...
Ja kuten M sanoi tuossa yllä, niin niitä ampulleja sinne niin saat oikein kivasti kivoja bakteereita sinne.
timo1976
Member
Member
Viestit: 398
Liittynyt: 22:31, 05.01.2009
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Vantaa

Re: Makeasta suolaan

Viesti Kirjoittaja timo1976 »

Mulla oli myös elävää hiekkaa, joten en tiedä voisiko se nopeuttaa tuota kypsymistä ja siten olla jo tuota sinilevää.
Miten muuten veden vaihdot? Pitäisikö niitä tehdä tässä kypsytellessä?
Entä pitäisikö tuota levää skrabata laseista pois?

Tässä linkki leväkuvaan, josta toivottavasti näkyy paremmin nuo kuplat ja itse levä. Kuplat eivät luonnossa ole ihan noin sinisiä kuin kuvassa.

Mitä ruokaa tuonne altaaseen pitäisi sitten laittaa? Minulla on makean veden puolelta jotain ruokia jäljellä, mutta käyvätkö ne tuonne?
Minulta löytyy mm. JBL:n Grana ja New Life Spectrumin small fish formulaa...
240 l riutta, joulukuusta 2014 alkaen
Sharkyone
Junior Member
Junior Member
Viestit: 171
Liittynyt: 19:27, 03.02.2014

Re: Makeasta suolaan

Viesti Kirjoittaja Sharkyone »

Anna sen altaan vaan ihan olla, älä tee mitään. Mikä vaan eloperäinen käy ruoaksi, ei ne nirsoile.
Vexi
Junior Member
Junior Member
Viestit: 109
Liittynyt: 18:30, 09.12.2008
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Espoo

Re: Makeasta suolaan

Viesti Kirjoittaja Vexi »

Lasit nyt kannattaa pitää puhtaana et näkee edes altaaseen sisälle, hieman mukavampi seurailla allasta :mrgreen:
timo1976
Member
Member
Viestit: 398
Liittynyt: 22:31, 05.01.2009
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Vantaa

Re: Makeasta suolaan

Viesti Kirjoittaja timo1976 »

Löytyykö Merivesipuolelta samanlaista teosta kuin makenpuolella on Markku Varjon kirja jossa on esitelty lähes kaikki lajit?
Sen avulla oli helppo suunnitella kalastoa makeaan altaaseen.
En ole vastaavaa löytänyt merivesipuolelta. Nettiversiokin käy varsin hyvin.
240 l riutta, joulukuusta 2014 alkaen
Sharkyone
Junior Member
Junior Member
Viestit: 171
Liittynyt: 19:27, 03.02.2014

Re: Makeasta suolaan

Viesti Kirjoittaja Sharkyone »

Se ei mene ihan noin meripuolella se homma.
Kannattaa paremminkin tutustua saatavilla olevaan valikoimaan ja alkaa sen pohjalta suunnittelemaan sitä kalastoa.
Niistä kirjoista saattaa löytyä vaikka joku tosi ihana pikkuinen söpö herttualala, joka sitten maksaakin 20 000€. 100 - 200€ kaloja on listat täynnä, ja monelle aloittelevalle sekin on jo liikaa, etenkin jos on tottunut niihin euron tetroihin ensin makealla puolella.
Lisäksi eri lajien yhdistämisessä pätee tietyt säännöt, jotkut taas syövät kaikki selkärangattomat ja jotkut myös muut selkärankaiset.
Yleensä akvaarioliikkeessä on juuri niitä lajeja, joita voi pitää suhteellisen turvallisesti kotiakvaariossa ilman vuosien kokemusta.
pekkara
Starting Member
Starting Member
Viestit: 15
Liittynyt: 18:33, 05.05.2013
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Re: Makeasta suolaan

Viesti Kirjoittaja pekkara »

timo1976 kirjoitti:Löytyykö Merivesipuolelta samanlaista teosta kuin makenpuolella on Markku Varjon kirja jossa on esitelty lähes kaikki lajit?
Sen avulla oli helppo suunnitella kalastoa makeaan altaaseen.
En ole vastaavaa löytänyt merivesipuolelta. Nettiversiokin käy varsin hyvin.
Liekö sinulle tuttu Merivesiakvaarion perustamismanuaali (http://aqua-web.fi/forum/viewtopic.php?f=40&t=187727)? Pdf-version http://merivesi.aqua-web.org/akvaariomanuaali_v1_1.pdf sivulta 112 eteenpäin löytyy tietoa kaloistakin. Suomeksi.
timo1976
Member
Member
Viestit: 398
Liittynyt: 22:31, 05.01.2009
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Vantaa

Re: Makeasta suolaan

Viesti Kirjoittaja timo1976 »

Kiitos pekkara! Hieman nolottaa myöntää etten ole huomannut manuaalin lopussa noita kalojen esittelyitä vaikka muutoin manuaali on ollut kovassa luvussa :)

Nyt altaan pinnalle on kehittynyt jonkinlainen pienimuotoinen kalvo. Pitäisikö huolestua? Ulkosuodatin kyllä osittain rikkoo sitä. Pitäisikö myös striimi suunnata enemmän pintaan tai sijoittaa lähemmäksi pintaa jotta kalvo rikkoontuisi? Vai onko tuo kalvo harmiton?
240 l riutta, joulukuusta 2014 alkaen
timo1976
Member
Member
Viestit: 398
Liittynyt: 22:31, 05.01.2009
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Vantaa

Re: Makeasta suolaan

Viesti Kirjoittaja timo1976 »

Kalvon sain katoamaan.
Nyt allas on ollut kypsymässä kaksi viikkoa, eikä Nitriittiä tai nitraattia ole vielä oikeastaan esiintynyt. Kauanko niiden tuloon voi kulua? Altaassa on siis elävää kiveä ja myös elävää hiekkaa. En ole ihan päivittäin testaillut joten voisiko olla mahdollista että piikki on mennyt jo ohi?
240 l riutta, joulukuusta 2014 alkaen
Kalakaverit
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 2102
Liittynyt: 11:59, 01.09.2006
Akvaarioseurat: HAS, SMAS, @#merivesi.fi
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Espoo

Re: Makeasta suolaan

Viesti Kirjoittaja Kalakaverit »

Jos bakteeristoa on ollut riittävästi, ei ammoniakki tai nitriitti välttämättä nouse ollenkaan ja ennenkuin altaaseen tulee enemmän kuormitusta, käsittelee bakteeristo vähäisen nitraatinkin pois. Olen itse tällaisessa tapauksessa testannut tuota bakteeriston kapasiteettia laittamalla pienen pakastekatkaravun (ravun koko riippuen altaan koosta) lahoamaan altaaseen ja jos se ei aiheuta nitriitin nousua, niin allas kestää jo verrattaen esim. pienen kalan kuolemisen altaassa ilman ongelmia.
timo1976
Member
Member
Viestit: 398
Liittynyt: 22:31, 05.01.2009
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Vantaa

Re: Makeasta suolaan

Viesti Kirjoittaja timo1976 »

Nyt huomasin että valaisimessani on muutama LED jotka eivät pala yhtä kirkkaasti kuin muut. Olin myyjään yhteydessä ja he pyysivät lähettämään lampun takaisin. Mutta mitenköhän käy altaalleni jos nyt lähetän lampun sinne ja allas olisi sitten pimeänä kunnes saan lampun takaisin. Oma hieman pessimistinen arvio on että tuossa menisi noin kuukausi. Altaassa on tällä hetkellä siis vain elävää kiveä ja hiekkaa, ei muuta elollista. Osaako joku sanoa miten tuo pimeys vaikuttaisi altaaseen?
240 l riutta, joulukuusta 2014 alkaen
Sharkyone
Junior Member
Junior Member
Viestit: 171
Liittynyt: 19:27, 03.02.2014

Re: Makeasta suolaan

Viesti Kirjoittaja Sharkyone »

Mikä valo se on?
Oletko varma, että ne ei ole vaikka päivänvalo- tai actinicdiodeja? [;)]
timo1976
Member
Member
Viestit: 398
Liittynyt: 22:31, 05.01.2009
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Vantaa

Re: Makeasta suolaan

Viesti Kirjoittaja timo1976 »

Sharkyone kirjoitti:Mikä valo se on?
Oletko varma, että ne ei ole vaikka päivänvalo- tai actinicdiodeja? [;)]
Aqua Medic Ocean Light LED twin 2 x 72 Wat on valaisin.
Ja siis siinä on neljä valkoista LEDiä laidassa jotka eivät pala yhtä kirkkaasti kuin muut. Välillä välkähtävät samalle voimakkuudelle mutta eivät pala kokoaikaa samalla teholla kuin muut. Olen täysin varma ettei tuo ole oikeaa toiminnallisuutta :)
240 l riutta, joulukuusta 2014 alkaen
timo1976
Member
Member
Viestit: 398
Liittynyt: 22:31, 05.01.2009
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Vantaa

Re: Makeasta suolaan

Viesti Kirjoittaja timo1976 »

Lamppu on kunnossa taas.

Onko niin ettei tuota merivesialtaan pohjaa tarvitse lapota (miten ihmeessä tuo sana taipuu?), niin kuin makeanveden altaassa tehtiin?
240 l riutta, joulukuusta 2014 alkaen
Aqualung
Katalysaattori
Katalysaattori
Viestit: 5530
Liittynyt: 13:54, 06.04.2007
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Lieto

Re: Makeasta suolaan

Viesti Kirjoittaja Aqualung »

Kyllä sitä voi kevyesti lapota silloin tällöin, mutta en menisi itse Sirkkalan paria senttiä syvemmälle. Enkä koko alaa kerralla.
My word's but a whisper - your deafness a SHOUT.
I may make you feel, but I can't make you think.

Liikkuvaa ja liikutettua kuvaa riutastani YouTubessa
timo1976
Member
Member
Viestit: 398
Liittynyt: 22:31, 05.01.2009
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Vantaa

Re: Makeasta suolaan

Viesti Kirjoittaja timo1976 »

Altaassa ei ole ollut ala-allasta, oikeastaan parista syystä: 1) en halunnut porata reikiä altaaseen 2) ei ollut tilaa ala-altaalle.
Nyt kuitenkin olen ottanut käyttöön pinnantasaajan ja kaapissa on ämpäri piilossa. Sitten huomasin tällaisen laiitteen: Tunze Overflow Box 1074/2, jolloin poraamista ei tarvittaisi.
Mietin että kun tuonne kaappiin menisi kyllä hieman isompikin allas kuin tuo ämpäri. Mutta ei kauhean isoa, veikkaan että noin 30l allas sinne mahtuisi ja sekin olisi korkeampi kuin leveä.
Pää-allas on 240l.

Mitä luulette kannattaako tuonne kaappiin alkaa rakentamaan tuota ala-allas viritelmää? Kuinka luotettava tuollainen Overflow box on?
Miten korvausvesi hoidetaan näissä ala-allastapauksissa? ts. pitäisikö se korvausvesiämpäri sitten kuinkin mahtua sinne kaappiin?
240 l riutta, joulukuusta 2014 alkaen
Jacke
Katalysaattori
Katalysaattori
Viestit: 1380
Liittynyt: 14:44, 16.11.2004
Paikkakunta: Pornainen

Re: Makeasta suolaan

Viesti Kirjoittaja Jacke »

Ylivuotolaatikot potentiaalinen vesivahingon aiheuttaja... Itse en niihin sortuisi.
Suolaista, mutta niin makeaa...
timo1976
Member
Member
Viestit: 398
Liittynyt: 22:31, 05.01.2009
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Vantaa

Re: Makeasta suolaan

Viesti Kirjoittaja timo1976 »

Jacke kirjoitti:Ylivuotolaatikot potentiaalinen vesivahingon aiheuttaja... Itse en niihin sortuisi.
Näin mäkin jostain luin, että sen kohdalla riski on suurempi. Mikä siinä itseasiassa on se mikä nostaa riskiä?
240 l riutta, joulukuusta 2014 alkaen
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Meri- ja murtovesi”