aloittelijalle

Meri- ja murtoveden akvaariot, kalat, tekniikka ym.

Valvoja: Moderaattorit

Vastaa Viestiin
Kwani
Junior Member
Junior Member
Viestit: 105
Liittynyt: 15:29, 05.03.2005
Paikkakunta: Liperi

aloittelijalle

Viesti Kirjoittaja Kwani »

sain 20 litraisen akvan ja mietinkin voisiko siihen perustaa nanon? Mitä pitäisi hankkia? mitä lukea? Mistä voisin hankkia helpoiten, onko nanon pitäminen hankalaa? jne jne.. vinkkejä, apua lisää tietoa..
HillyBilly
Senior Member
Senior Member
Viestit: 593
Liittynyt: 18:58, 21.03.2002
Paikkakunta: Hyvinkää
Viesti:

Viesti Kirjoittaja HillyBilly »

Ihan ensimmäiseksi kannattaa lukea tästä merivesi valikon ylimmäinen juttu, Elpurin FAQ http://www.aqua-web.org/forum/viewtopic.php?t=33044

Hakua kun käyttää niin löytyy paljonkin tarinaa, yleisesti ottaen nanon perustaminen ja ylläpito ei ole vaikeata kun on ottanut perusasioista selvän.

Pumppuja, tekniikkaa, elävää ja muuta on täälläkin myytävänä lähes aina, lisäksi Siniriutta vantaalla (petikko) ja saksalaiset verkkokaupat on vaihtoehtoina. Siniriutassa on kiva käydä ja turista Kimin kanssa, sieltä saa aina hyvää ja asiantuntevaa palvelua. Lähettävät myös kauemmaksi
Kwani
Junior Member
Junior Member
Viestit: 105
Liittynyt: 15:29, 05.03.2005
Paikkakunta: Liperi

Viesti Kirjoittaja Kwani »

apua tuntuu niin vaikealta
janhalo
Junior Member
Junior Member
Viestit: 219
Liittynyt: 19:58, 03.11.2003
Paikkakunta: Espoo
Viesti:

Viesti Kirjoittaja janhalo »

Ei ole. Kipitä Siniriuttaan. Varaa mukaasi pankkikortti (tai pari kolmesataa käteistä), kuljetusvälineet ja jonkin aikaa. Jos vielä painelet päiväsaikaan, ehdit rauhassa rupatella Kimin (tai Katjan kanssa).

Ostat kaiken tarpeellisen pakettina, jätät vielä kalat ym sinne kauppaan, keskustelet perusylläpidon rutiinit. Luet lisää.

Kun allas on pyörinyt muutaman kuukauden, mieluummin kauemmin, stabiilina´ja homma tuntuu olevan lapasessa. Kipität takaisin Siniriuttaan ja keskustelet elävistä. Siitä sitten pikkuhiljaa.
HillyBilly
Senior Member
Senior Member
Viestit: 593
Liittynyt: 18:58, 21.03.2002
Paikkakunta: Hyvinkää
Viesti:

Viesti Kirjoittaja HillyBilly »

kaikki uusi harrastus tuntuu alkuun hankalalta tai muuten oudolta, niin tietysti tämäkin.
Mutta ei tää niin hankalaa ole kuin yleisesti kuvitellaan, rauhassa vain lueskelee ja kyselee ja ottaa osaa keskusteluihin niin se lähtee ihan itsekseen käyntiin.

Mitään kiirettä ei kannata pitää edes siinä vaiheessa kun allas on perustettu. Malttia.
CML
Starting Member
Starting Member
Viestit: 17
Liittynyt: 22:47, 23.04.2004
Paikkakunta: Helsinki / Haaga
Viesti:

Hyvä aloittelija

Viesti Kirjoittaja CML »

Aloita harrastus oikeasta päästä ja unohda nanot! :?

Hanki ensin kunnon allas (>200-300l), sillä luot itsellesi varmemman pohjan ja ympäristön mistä kehittyä ja josta sinulla on oikeasti mahdollisuus menestyä.
Pienessä altaassa kun on pienet toleranssit ja isommassa altaassa vähän isommat, eli altaan tilavuudella on suuri vaikutus merivesijärjestelmän toimintaympäristöön ja -varmuuteen. Monet mekaaniset järjestelmät (suodattimet, vaahdottimet, reaktorit jne.) mahdollistavat suotuisan ympäristön ylläpitämistä merieläimille myös pienissä altaissa, mutta pidemmän päälle, monen vuoden jälkeen, on altaan tilavuudella suurempi merkitys ekosysteemin ylläpidossa.

Nano on vain kokeneille harrastajille jos edes sitäkään. [;)]

T; CML
Oletus - kaikkien munausten äiti
Kimmo S
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 2243
Liittynyt: 14:37, 18.04.2002
Akvaarioseurat: SMAS, Suomen merivesiakvaariot (Facebook)
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Espoo
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Kimmo S »

nimenomaa.
20 litraseen mahtuu just ja just yksi kivi.
50 litraseen pari kiveä ja pari pientä korallia
200 litraseen saa jo maltillisen riutan

kaikissa näissä on yhtä piinaavan pitkä kypsytysvaihe, mutta alle pari sataa litrasissa mielestäni kiinnostavuus loppuu siihen, kun kypsytysvaiheen päätteeksi huomaa, että sinne ei voi oikein laittaa mitään.
saurama
Valopää
Valopää
Viestit: 1880
Liittynyt: 13:54, 12.06.2002
Paikkakunta: Helsinki

Viesti Kirjoittaja saurama »

Ison altaan puolustaminen on järkevää. Kun allas on vihdoin kypsynyt, ei nanoon mahdu mitään ja "pieneen ei-nanoonkaan" ei välttämättä saa niitä asukkaita, joita toivoisi. Nano on pienen vesimääränsä takia vielä hankalampi pitää olosuhteiltaan stabiilina ja se vakavuus on yksi merialtaan tärkeimpiä puolia.

Mutta... "Oikean" riutta-altaan pystytykseen hulahtaa nopeasti tonni tai tonneja. Kaikilla ei ole mahdollisuutta sellaisiin rahoihin vaikka ahkeruutta altaan hoitoon löytyisikin ja ymmärystä ja osaamistakin riittävästi. Osalla ihmisiä on myös vielä sellainen elämänvaihe menossa, että esim. muuttoja tulee useita. Pieni allas on vähemmän työläs muuttaa kuin iso. Lisäksi aloittelijoille, tai ainakin osalle, on iso ilo pelkästään siitä, että näkee, mitä kaikkea ensimmäisten viikkojen ja kuukausien aikana elävästä kivestä mönkii ulos ja mitä kaikkea kampeaa paksujen levälauttojen tiheiköissä eteenpäin.

Korallit ovat hienoja ja kalat upeita, mutta ainakin minulle tässä aloituksessa kaikensorttisten muutaman millin mittaisten selkärangattomien ihmettely on tuonut paljon iloa. Levyvuokkoja ja Xeniaakaan en tässä vaiheessa osaa ajatella pahoina asioina vaikka useamman vuoden sps-koralleja altaassaan kasvattanut pitääkin niitä vain riesana. Enkä sano, että ne kuuluisivatkaan kaikkiin altaisiin - aloittelija saa vain iloa kaikenlaisista elävistä ja vähitellen alkaa karsia osaa lajeista ja hinkua jotain muita.
Samu Saurama
www.AudioVideo.fi - ilmaiseksi kaikki viihde-elektroniikasta
Kimmo S
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 2243
Liittynyt: 14:37, 18.04.2002
Akvaarioseurat: SMAS, Suomen merivesiakvaariot (Facebook)
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Espoo
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Kimmo S »

Pienilläkin altailla on puolensa. Ja kyllähän niissäkin on äärettömän paljon katseltavaa ja ovat huippuja.

Itselläni vain ei riittäisi itsekuri olla hankkimatta sinne sellaisia lajeja, jotka sinne eivät yksinkertaisesti mahdu.

Pointti ehkä just on se, että pieneen nanoon ei sovi muutakuin juurikin se yksi kivi, pari viuhkamatoa ja matalana pysyvät (ja helposti harvennettavat) korallit kuten levyvuokot, nappikorallit, pehmeet kuten xenia ja star polypit. Ja jotkin ravut, jotka elävät pienellä alueella, kuten pienet pistooliravut.

Mutta eipä sinänsä - ei vaikkapa 1000 litrainenkaan kauheasti sitä 20 litraista ole isompi, kun aletaan miettiä oikeata riuttaa. Samalla lailla 1000 litraisenkin kanssa pitää jättää suurin osa esimerkiksi välskäreistä ostamatta.
Mikael
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1138
Liittynyt: 15:11, 30.10.2001
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Mikael »

Olen Sauraman kanssa samoilla linjoilla. Saattaa olla useasti paikkaa vaihtavien nuorien hyvä hakea hiukan makua merivesiharrastuksesta nanolla.

Itselläni on elävää kiveä ja eliöstöä 120 litran refugiossa ja yllättävää kyllä sieltä näkee selkärangattomia paremmin kuin 800 litraisesta pääaltaasta.
Juissi
Senior Member
Senior Member
Viestit: 588
Liittynyt: 09:06, 23.03.2003
Akvaarioseurat: HAS
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Helsinki

Viesti Kirjoittaja Juissi »

Kyllä nanosta iloa on. On tosiaan ollut hauskaa seurata syksyn aikana nanon kypsymistä ja nyt sitten vihdoin ensimmäisten korallien kotiutumista (tai riutumista). Oma pikkupurkkini on kirjoituspöydän ääressä katselukorkeudella, tulee aivan toiseen malliin seurattua 'pikkuväkeä' kuin isossa altaassa.

Totta on, että tiedon lisääntyessä alkaa harmittaa, kun nanoon ei mahdukaan 'mitään kivaa'. Voi olla, että jossain vaiheessa mopo lähtee käsistä ja hankin ison merivesialtaan. Mutta se maksaa tosissaan paljon, vaikka ei nanokaan halpaa lystiä ole. Tonni siihenkin on jo uponnut - tulee siinä levyvuokoille kilohintaa!

Tarkkana saa olla tasapainon kanssa. On todella mielenkiintoista miettiä, kuinka saa jotain jodia annosteltua 1/7 tipan tai kuinka mittailee suolat alle 10g toleranssilla. Tai miettii, että pitäisköhän sinne nyt lorauttaa 1ml ruokasoodaa KH:n nostamiseksi yhdellä asteella... isossa altaassa ei olla niin tarkkojen annostelujen varassa, vaikka vahingotkin ovat sitten tosi mittavia kun niitä sattuu.

Nanoilu on saanut minut myös pohtimaan muiden pienien altaiden perustamista makeavesipuolelle. Iso allas on toki kaunis olohuoneessa ja sillä voi elvistellä kavereille. Mutta pienempään voi kivasti laittaa vaikka yhden lajin biotoopin (vaikka joku Tanganjika tai Malawi tai rapuja tms.) ja siitä riittää mielenkiintoa kun yrittää saada ne oikein viihtymään ja lisääntymään optimaalisissa oloissa.

Makuasia siis, ei yhtä totuutta. Voin kuitenkin suositella nanoa, mutta kannattaa varautua siis siihen, että hetken kuluttua on sitten pakko hankkia se iso allas kun merikärpänen on puraissut. Merikärpänen... hmm sellaista en olekaan viellä nanossani nähnyt :mrgreen:

-Juissi
HillyBilly
Senior Member
Senior Member
Viestit: 593
Liittynyt: 18:58, 21.03.2002
Paikkakunta: Hyvinkää
Viesti:

Viesti Kirjoittaja HillyBilly »

Isomman altaan hommaaminen käy varmaan kaikkien nanojen omistajien mielessä jossakin vaiheessa.

Nim. etulasissa putsaamaton alue, korallit kasvaa laseihin kiinni. :mrgreen:
Mikael
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1138
Liittynyt: 15:11, 30.10.2001
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Mikael »

Juissi kirjoitti:Tarkkana saa olla tasapainon kanssa. On todella mielenkiintoista miettiä, kuinka saa jotain jodia annosteltua 1/7 tipan tai kuinka mittailee suolat alle 10g toleranssilla. Tai miettii, että pitäisköhän sinne nyt lorauttaa 1ml ruokasoodaa KH:n nostamiseksi yhdellä asteella... isossa altaassa ei olla niin tarkkojen annostelujen varassa, vaikka vahingotkin ovat sitten tosi mittavia kun niitä sattuu.
Nanossa on kyseessä niin pienet vesimäärät, että en lähtisi edes yrittämään sen tasapainoa millään ruokasoodalla yms. Kunhan huolehtii, että ruokitaan (ruokaa ja kalkkivettä). Kaiken muun saa pysymään tasapainossa vedenvaihdoilla. Tasapainon hakemiset lisäämällä 'sitä tai tätä' tulevat kysymykseen suurissa altailla joissa isot vedenvaihdot ovat kalliita.
ealex
Advanced Reefer
Advanced Reefer
Viestit: 766
Liittynyt: 13:20, 09.03.2002
Paikkakunta: Tampere
Viesti:

Viesti Kirjoittaja ealex »

Ainahan nanon voi tehdä isomman akvaarion sisälle, isompi vesitilavuus nanon ympärillä on vain plussaa. Onpa silloin harrastukselle kasvuvaraa, lisälamppuja, pumppuja, vaahdottimiä, elävää kiveä ja elukoita voi hankkia myöhemminkin. Ja jos budjetti on niin tiukka, että ei riitä rahat koko allasta suolata, niin voihan sen täyttää vaikka puoliksi alussa. [;)]
IMO tämä olisi aloittajalle parempi tie alkuun.

Jotain tämännäköistä akvaarion sisälle, pienemmässä mittakaavassa tietenkin: (kuva MCRA kirjasta)
Kuva
Kwani
Junior Member
Junior Member
Viestit: 105
Liittynyt: 15:29, 05.03.2005
Paikkakunta: Liperi

Viesti Kirjoittaja Kwani »

Osaisikohan joku kertoa ihan kädestä pitäen Nano harrastuksesta. Mulla on tuo enklannin taito hieman hukassa, jotta olisin jotain selvää saanut noista linkeistä. Siniriutta on taasen niin kaakana ettei sinne tule lähdettyä ja paikalliset eläinkauppiaat osaa mitään sanoa. Niiden kautta ei edes elävää pysty hankkimaan. ( tai siis toisesta paikallisesta vasta kyllä kyselin )
Mitä tekniikkaa tulisi hankkia? Mitä elävää? kuinka aloittaa koko harrastus? Mites suola, mitä suolaa miten paljon? Kaikki on harkinta asteella vasta, katselen kyselen olisiko minusta siihen...
Suurta allasta ei enää meille mahdu, ja mies niin vastahankoinen enää mihinkään altaaseen, joten luultavasti nyt tyydyttävä nanoon...
Mistä tänne Itä-Suomeen saisi hankittua elävää tms. Minkä hintaiseksi nano tulisi halvimmillaan? Niin paljon kysymyksiä.
-Alix-
Katalysaattori
Katalysaattori
Viestit: 4264
Liittynyt: 09:49, 30.05.2002
Akvaarioseurat: HAF, HAS, SMAS, ja Ciklidistit
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Viesti Kirjoittaja -Alix- »

Kannattaa hankkia käsiinsä opas "Merivesiakvaarion perustaminen", Jukka "Mikael" Majuri. Se on 165 A4:sta täynnä tietoa. Kattavampaa en usko että löytyy suomeksi. Maksaa jonkunverran, on ajoittain saatavana Siniriutasta. Luulisi että Kimi voisi lähettää moisen postissa jos pyytää kiltisti [;)]
Koralli- ja kasvinisti. Minkäs sille voi.
KatjaN
Senior Member
Senior Member
Viestit: 918
Liittynyt: 20:52, 04.12.2001
Paikkakunta: Kerava
Viesti:

Viesti Kirjoittaja KatjaN »

Kyseistä opusta ei ole enää tarkoitus painaa, koska pienen erän painokustannukset ovat korkeat. Opuksesta on tulossa nettiversio kaikkien luettavaksi jossain vaiheessa. Ajankohtaa en osaa kertoa, yhden miehen 'vapaaehtoistyönä' toteutettuna projektiin ymmärrettävästi kuluu aikaa. Kiireiset voinevat tilata Mikaelilta (eli Jukalta) CD-version pientä korvausta vastaan. Vai miten on?
Mikael
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1138
Liittynyt: 15:11, 30.10.2001
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Mikael »

Nettiversio pitäisi olla valmiina tämän vuoden loppuun mennessä. Viimeisiä juttuja kirjoitellaan (jotka puuttuivat paperiversiosta) ja niiden tekstit pitäisi Annen (Aenear) tarkistaa jotta eri nimitysten suomennokset ovat oikein. Myös linkit ovat hiukan kesken.

Pdf-versio valmistuu sitten kun nettiversio on valmis. Pdf-versio tehdään jotta manuaalin voi itse halutessa tulostaa paperille. Lisäyksiä olemassa olevaan paperiversioon on oikeastaan vähän - hiukan juttua kalojen sairauksista ja karanteenialtaasta sekä mieletön määrä linkkejä nettiin. Linkkien läpikäynti on ollut iso homma. Pdf-versiota saa vain CD:llä pientä korvausta vastaan.
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Meri- ja murtovesi”