Akvaarion muutto

Akvaarioharrastuksen alkeisiin liittyvät ongelmat, kalojen yhteensopivuus ja mikä tahansa muu tärkeältä tuntuva asia.

Valvoja: Moderaattorit

Kevis
Junior Member
Junior Member
Viestit: 229
Liittynyt: 21:24, 09.10.2013
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Lappeenranta

Re: Akvaarion muutto

Viesti Kirjoittaja Kevis »

Eiköhän tuo onnistu pelkällä saavilla (voi olla aika vaikea siirreltävä jos on piripintaan täynnä :mrgreen: ). Itse meinaan kipata jo 30l vedet päälleni parin metrin matkalla. Mutta kuulostaisi ihan ok:lle, ellei sulla ole monnisia ja/tai jotain nuoliaisia. En muista oliko vaikka päikkyäsi seuraan. :? Monnisethan erittää stressaantuneena jotain stressiainetta ja käsittääkseni nuoliaiset samantapaista tai jostain mahdollisesta vauriokohdasta jonkinlaista "kauhuainetta", jolla päätyvät murhaamaan itsensä ja muut. (Fiksummat korjatkoot/tarkentakoot.) Eli jos monnisia tai levänuoliaisia tms. löytyy, niin ne erikseen ja tietenkin mieluiten yksilöpakattuina ettei yhden ahdistus koidu monen tuhoksi.
400l seurala. 63l maailmanloppu muotoutuu...
7330
Katalysaattori
Katalysaattori
Viestit: 5990
Liittynyt: 16:45, 25.08.2002
Akvaarioseurat: JAS, CorydoradinaeFinland
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Re: Akvaarion muutto

Viesti Kirjoittaja 7330 »

minikala kirjoitti:uskaltaako kalaset vetää johonkin 150-litraiseen muovisaaviin, vettä täyteen vaan ja kasvit perään ja sillä hyvä? Vai pitääkö alkaa pusseihin pakkaamaan...
Kymmenen litran sanko riittää hyvin, jos joukossa ei tosiaan ole niitä monnisia. Vettä ei tarvitse muuttaa, ja jos matkassa ei päiväkausia mene, niin kalat pärjäävät mainiosti pienemmässäkin säilytysastiassa.

Meillä on edessä astetta mielenkiintoisempi urakka: koko omaisuus pitäisi muuttaa yhdellä kertaa 260 kilometrin matkan. Jännittäviä ulottuvuuksia projektiin tuo 520-litrainen ja sen isot kalat (eikä se ole toki ainoa muutettava akvaario. Ja lisäksi on ~50 huonekasvia). Siitä tulee pitkä päivä. :roll:
520- ja 110-litraiset, erinäisiä projekteja tulilla ja paljon kasveja.
Pieni akvaariotietopankki.
Kirjoitan Erään planeetan ihmeitä -tiedeblogia ja Viidakkokirjeet-huonekasviblogia. Tervetuloa lukemaan!
laars
Starting Member
Starting Member
Viestit: 8
Liittynyt: 14:45, 20.12.2005

Kalojen pakkaaminen - oppikaa minun virheistäni

Viesti Kirjoittaja laars »

Kalat on pakattava lajeittain. Omassa parvessa ilman muita lajeja kalalla on kaikkein turvallisin olo. Esimerkiksi ihan kiltti partamonni voi repiä evillään rikki toisia kaloja säikähtäessään. Monniset erittävät stressaantuessaan hermomyrkkyä. Se muu "kauhuaine" on joillain parvikaloilla olevaa ainetta, joka käynnistää vaaran uhatessa parven muissakin kaloissa pakoreaktion, muttei sinänsä ole myrkyllistä.

Nämä asiat olen lukenut Markku Varjon kirjasta, tarkistanut Akvaariokeskuksesta, ja omakohtaisesti kantapään kautta oppinut. Meillä oli muutossa keltabarbeja kardinaalien kanssa samassa tilassa, ja kardinaaleista melkoinen joukko oli hyvin heikossa hapessa muuton jälkeen. Kolme jouduttiin lopettamaan. Akvaariokeskuksesta kuitenkin myös sanottiin, että ei kannata liian nopeasti päätyä armomurhailemaan kalojaan muuton jälkeen, koska herkät kalat (kuten kardinaalit) saattavat vaatia hetken toipuakseen muuton aiheuttamasta stressistä. Meilläkin pari kardinaalia näytti olevan aivan henkitoreissaan, makoilivat pohjalla ja kyljellään. Lepäilivät yön yli, seuraavana päivänä toinen alkoivat uiskennella varovasti pohjakasvien seassa ja parin päivän päästä kiitivät jo molemmat parven mukana.

Tässä muutossa matkaa oli ajallisesti pari tuntia ja kalat siirrettiin valmiiksi perustettuun akvaan.
Debugger
Katalysaattori
Katalysaattori
Viestit: 610
Liittynyt: 18:36, 20.11.2008
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Lahti

Re: Akvaarion muutto

Viesti Kirjoittaja Debugger »

Elämä kuljettaa, perheen tiivistäminen kuljetti toiselle paikkakunnalle ja akvat ajettiin alas ja tietysti ylös. Tosin muutto ei ollut kun vajaa 40 kilsaa, mutta projekti sitäkin mittavampi, nimittäin iso allas ja miksei pienikin piti kuljettaman ensin ykkösestä alas autoon ja sitten autosta kuudenteen kerrokseen. Onneksi allas kesti pystykuljetuksen hississä kaksikerroin käännetyn solumuovin päällä.

Pikkualtaasta muutama tetra kuoli, isosta vanha Lehtikala. Muuten projekti oli myöteinen, koska altaiden ja laitteiden puhdistaminen oli välttämätöntä koska katkos oli sen verran pitkä, kostea hiekka takasi bakteerien riittävyyden uuteen käynnistykseen ilman sen suurempia manoovereitä. Arvot normaalit ja kaikki pyörii.
Minä kerkiän portille 0,8 sekunnissa, entä sinä?
My love: Chiclidae
Jokutyyppi
Starting Member
Starting Member
Viestit: 39
Liittynyt: 18:25, 19.02.2015

Re: Akvaarion muutto

Viesti Kirjoittaja Jokutyyppi »

Kestääkö 60l kehysakvaario muuton jos jättää hiekat ja vähän vettä pohjalle?
Ryusuzaku
Junior Member
Junior Member
Viestit: 232
Liittynyt: 17:26, 15.11.2013
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Länsi-Pasila

Re: Akvaarion muutto

Viesti Kirjoittaja Ryusuzaku »

Se ois 4 akvaarion muutto 4-kerrokseen 3 päivän aikana. 30 senttisiä kirjoahvenia tästä tulee kivaa. Ei se mitään ekana yks allas tyhjäks ja vähän tilanjakajaa toiseen altaaseen ja kaikki kalat humpsis muutamaksi tunniksi sinne. Sitten operaatio kalojen siirto kun on eka iso allas toisessa kämpässä.

Vähän jännittää kyllä. Kiveäkin altaissa varmaan 200 kiloa :D Altaat painaa 150 ja 100 kiloa tyhjillään niin sillä mennään.
Yhteensä 2200 litraa vettä. Lisää tulossa. Amerikkalaisia ahvenia, madagaskarilaisia ahvenia ja muita jänniä otuksia.
kalastajantytar
Starting Member
Starting Member
Viestit: 1
Liittynyt: 13:49, 16.09.2016

Re: Akvaarion muutto

Viesti Kirjoittaja kalastajantytar »

Miten uuden akvaarion saa parhaiten puhtaaksi? Ollu ongelmia jonkin taudin kanssa ja pitäs saada jynssättyä kunnolla.
Fisutar10
Elite Member
Elite Member
Viestit: 6211
Liittynyt: 20:10, 25.01.2011
Akvaarioseurat: HAS
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Re: Akvaarion muutto

Viesti Kirjoittaja Fisutar10 »

kalastajantytar kirjoitti:Miten uuden akvaarion saa parhaiten puhtaaksi? Ollu ongelmia jonkin taudin kanssa ja pitäs saada jynssättyä kunnolla.
Jos kippo on nyt kuiva, niin ensin imuroisin kuivana, jos on hiekkajämää. Jos ei ja olisi paljon hiekkaa, siis niin, että naarmuuttaa kipon, muttei ämpärikaupalla (ne viedään pois ensin...), niin kuivana imuroisin.

Itse huuhtelisin lämpimällä vedellä. Sitten taikasieni tai ruokakaupastakin saatava pesuainevaa sieni, jossa karkea pinta. Puunalisin sillä ja vedellä niin, ettei naarmudu.

Virkon S on huipputuote. Kun kippo on ensin huudeltu ja puunailtu, niin tekisin puolen litran virkon s- liuoksen puhtaaseen kasvisumutuspulloon ja suihkuttelisin seinät ja pohjan. Huuhtelisin sitten hyvin. Kuitenkin Virkon S on melko ns. vaaraton, ettei hippunen tapa kaloja, mutta varmuudeksi tietysti hyvä huuhtelu ja lopuksi akvaarion kuivaus vaikka talouspaperilla yms. Kuitenkin ei mitään, mistä liukenee pesuaineita tai pesuainejämiä (vaate). Virkon S kirkastaa lasit hyvin (perustunee hapetukseen). Oikeasti akvaarion seinät näyttävät hyvin puhtaille Virkonin jälkeen.

Kun kippo on hyvin kuiva ja ollut kuivilla esim. pari vuorokautta, niin valkopilkkutautikin keikistyy. Valkopilkulle on "myrkkyä" kuivaminen.

Mikä tahaansa märkätuote akvaarion kanssa tekemisissä voi aiheuttaa baku-virus-loisongelmaa. Virkon S tapaa bakut ja virukset ja tuo kuivatus myös valkopilkun (alkueliö).

Muista myös ongelma kamojen kanssa, joita ollut kyseisessä akvassa....

Virkon S saa hyvin varustetusta apteekista (usein kyllä tilaustuote). Melko tyyris, mutta riittoisa ja voit käyttää sitä muidenkin kotieläinhommien desinfioinnissa. Myös K-rauta ja maajussiliike voi myydä....
Akvat: 3x450l, 350l, 240l, 180l, 126l, 2x110 l,64l. Myydään: helmipallo-, sokkelo-, enkeli- ja monte dourado -plekoja, maatiais-, albiino- ja super red -partiksia, hammaskarppeja, Synodontis lucipinnis -ripsimonneja. http://www.fisutar.fi
toukopouko
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1744
Liittynyt: 19:53, 09.03.2006
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Tampere

Re: Akvaarion muutto

Viesti Kirjoittaja toukopouko »

Ai kauhia sentään, tuli otsikosta mieleen meidän muutto tänne, missä nyt asutaan. Akvoja oli 7 kpl ja kaloja monta ämpärillistä, marraskuu joten lämmintä piti pidellä kun joukossa plekoja ja kiekkoja. Suurin oli 600 litraa, sitten lisäksi, 350l, 250l, 180l, 80l ja kaksi 40l. Meidän muuttoapurit ilmoitti tuon jälkeen, että te ette sitten muuta enään kertaakaan ja jos muutto tulee, niin he ovat tasan sillä hetkellä ulkomaan lomalla :mrgreen: . Aivan hirveä homma.
Se parhaiten nauraa kellä on vahvin lääkitys...
tanjuk
Starting Member
Starting Member
Viestit: 4
Liittynyt: 09:26, 09.04.2009
Sukupuoli: Nainen

Re: Akvaarion muutto

Viesti Kirjoittaja tanjuk »

Meille tuli "kodinvaihtaja-akvaario" tuossa muutama päivä sitten.
Akvaariossa oli ohut kerros soraa, vanha suodatin ja kaksi kasvinhuiteloa.
Säästimme likaisen pohjasoran jossa sen verran vettä että pysyi märkänä ja vanhan suodattimen (märkänä pussissa) sekä kasvit ja tiilenpalat sellaisenaan. Mukana tuli vettä sen verran mitä kasvi+kala-ämpäriin mahtui.

Allas on 120l ja siellä on altaaseen täysin sopimaton kalakanta :( eli yksi lehtikala, monneja ja yksi punapääbarbi.

Nyt haluaisinkin kysellä seuraavaa:
1. Nitraattia altaassa näyttäisi olevan (laitoimme bactozymiä ja safestarttiakin), voiko silti tulla nitriittipiikki muuton seurauksena? Olen nyt mitannut arvot aamuin illoin. Ph6.8, No2 0, No3 20, Gh >4, Cl20,5.

2. Milloin uskallan pestä vanhan suodattimen ja pohjasorat, ovat tosi likaiset?

3. Milloin uskallan lisätä kasveja ja lisää soraa? Tällähetkellä kaloille ei ole juuri suojaa, siksi haluaisin mahdollisimman pian kasveja lisää.

4. Miten olisi järkevintä toimia kalakannan kanssa? (120l altaassa siis lehtikala, monneja ja yksi barbi)
Odotanko että tuo allas tasapainottuu ja kalat toipuvat muuttostressistä tuossa altaassa vai onko järkevämpää etsiä uudet sopivammat altaat heille heti?

Kiitos kovasti jos joku viitsii vastailla!
Norhie
Senior Member
Senior Member
Viestit: 667
Liittynyt: 14:26, 18.01.2016
Sukupuoli: N/A
Paikkakunta: Imatra

Re: Akvaarion muutto

Viesti Kirjoittaja Norhie »

Mielipiteeni lienee:
  1. Akvaario todennäköisesti käy läpi minisyklin, kun osa bakteereista kuolee ja akva hakee uuden tasapainon
  2. En laittaisi vanhaa pohjasoraa altaaseen takaisin huuhtelematta soraa. Suurin osa on todennäköisesti levää ja pohjamujua. Huuhtelemalla et kuitenkaan kaikkia bakuja saa pois.
  3. Puristaisin myös suodatinmatosta pahimmat möhnät vedenparannusaineella käsitellyssä vedessä ja sitten loput puristaisin akvaarioon niin, että vesi hieman samenee. Tämä toimii ihan sopivana ymppinä ja suodatin puhdistaa veden vuorokaudessa. Vesi ja pohjamatsku tietenkin sisällä tässä vaiheessa. Olettaen siis että suodatinmateriaali on vaahtomuovisieni eikä esim. biopalleroita.
  4. Kasvit heti sisään kun mahdollista. Käyttävät nitraattia ja ammoniakkia pois. Muista ruokkia kasveja mikroravinteilla, että ne eivät ala sulamaan ja vain lisää kuormaa. Tosin jos hommaat uusia kasveja, niin varmista että ne on vedessä kasvatettuja. Muuten lehdet sulavat ja lisäävät vain kuormaa.
  5. "Monneja" tarkottaa mitä monneja ja kuinka monta? Lehtikala ja punapääbarbi tuskin tuottaa kovinkaan paljon kakkaa yksinään että heitä suoraan sisään jahka vesi on sopivaa. Saman tekisin monneille, eli turhaa niitä kaloja on pitkään purkista pois pitää.
Muoks: jaa sinulla onkin jo vesi sisällä. Ei kai bakustartit on akvassa ilman suodatinta? Niistä mitään hyötyä ilman ole. Eli huuhtele vaan se sora ja heitä suodatin sisään massoineen. Bakuympit kannattaa tällaiseen akvaan heittää vasta sen jälkeen kun olet sorat huuhdellut ja tehnyt tuon wanhan suodatinmassan puristuksen veteen. Nyt osa menee pesuveden mukana jos akvassa siis on tällä hetkellä vielä kaikki wanha tavara sisällä.
2x 240-litraa (seurala), 1x 180-litraa (evakkoallas), 1x 140-litraa (monnila), 1x 110 litraa (karanteeni), 1x 60 litraa (mysteerikuutio), 1x 60-litraa (taistoevakkola) ja aivan liikaa sekalaisia muovikippoja poikasille. Lue akvaariopäiväkirjaani.
Norhie
Senior Member
Senior Member
Viestit: 667
Liittynyt: 14:26, 18.01.2016
Sukupuoli: N/A
Paikkakunta: Imatra

Re: Akvaarion muutto

Viesti Kirjoittaja Norhie »

Muoks: CL2 0,5 mg/l on aika korkea arvo. Ei taida olla CL 20,5. Meinaan, että 0,5mg/l luulisi jo tappavan kaloja ja 20,5 mg/l tappaa ihan kaiken. Myös akvaristin. :)
2x 240-litraa (seurala), 1x 180-litraa (evakkoallas), 1x 140-litraa (monnila), 1x 110 litraa (karanteeni), 1x 60 litraa (mysteerikuutio), 1x 60-litraa (taistoevakkola) ja aivan liikaa sekalaisia muovikippoja poikasille. Lue akvaariopäiväkirjaani.
johannav81
Starting Member
Starting Member
Viestit: 1
Liittynyt: 12:13, 03.01.2018

Re: Akvaarion muutto

Viesti Kirjoittaja johannav81 »

Ostimme juuri akvaarion mitoiltaan 70*35. Akvaario on ollut vanhassa kodissa käytössä ja siellä on vielä kasvit ja hiekat. Kannattaako tyhjästä kokonaan vedestä ennen meille muuttoa vai tyhjäämekö vain puolilleen. Mitenkäs kypsyttää?
Kiitos paljon kaikille!!!
Norhie
Senior Member
Senior Member
Viestit: 667
Liittynyt: 14:26, 18.01.2016
Sukupuoli: N/A
Paikkakunta: Imatra

Re: Akvaarion muutto

Viesti Kirjoittaja Norhie »

Riippuu tietenkin hiekan määrästä, mutta aika raskas siirtää jos meinaat kaikkinesi siirtää paikasta toiseen. Akvaarion bakteerikanta tuskin kuolee jostain muutaman tunnin muutosta. Jos tyhjennät akvan hiekasta ensin, niin pidä hiekka kosteana. Huuhtastakin kannattaa, kun kerran tilaisuus sattuu kohdille.
2x 240-litraa (seurala), 1x 180-litraa (evakkoallas), 1x 140-litraa (monnila), 1x 110 litraa (karanteeni), 1x 60 litraa (mysteerikuutio), 1x 60-litraa (taistoevakkola) ja aivan liikaa sekalaisia muovikippoja poikasille. Lue akvaariopäiväkirjaani.
Fisutar10
Elite Member
Elite Member
Viestit: 6211
Liittynyt: 20:10, 25.01.2011
Akvaarioseurat: HAS
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Re: Akvaarion muutto

Viesti Kirjoittaja Fisutar10 »

johannav81 kirjoitti:Ostimme juuri akvaarion mitoiltaan 70*35. Akvaario on ollut vanhassa kodissa käytössä ja siellä on vielä kasvit ja hiekat. Kannattaako tyhjästä kokonaan vedestä ennen meille muuttoa vai tyhjäämekö vain puolilleen. Mitenkäs kypsyttää?
Kiitos paljon kaikille!!!
Ehdottomasti tyhjäksi, ettet riko sitä ja perehdy muutenkin asioihin, ettei nitriittipiikki iske. Kypsytysohjeita on ihan osio täällä.Ja suunnittele muutto hyvin, että bakteeritoiminta lähtee käyntiin. Usein helpoin ostaa uudet hiekast (saa K-raudasta halvalla), mutta sitten bakukanta menee. Usein kakkaiset hiekat vain ovat tautilähde uusille kaloille. Toki kasvit sieltä tulee, oten loisvapaa se ei ole, jos olisi tarve....pitkä juttu, en tässä ala sepustaa. Mutta perehdy asioihin etukäteen ja kypsytys on tärkeä ja maltti valttia. Hanki myös tippatestit, joilla mittaat kypsyyden.
Akvat: 3x450l, 350l, 240l, 180l, 126l, 2x110 l,64l. Myydään: helmipallo-, sokkelo-, enkeli- ja monte dourado -plekoja, maatiais-, albiino- ja super red -partiksia, hammaskarppeja, Synodontis lucipinnis -ripsimonneja. http://www.fisutar.fi
Starlia777
Starting Member
Starting Member
Viestit: 2
Liittynyt: 19:44, 30.03.2018
Sukupuoli: Mies

Re: Akvaarion muutto

Viesti Kirjoittaja Starlia777 »

Meillä homma meni näin:

- 100l akvaario käynnissä kaloineen, kasveineen, rojuineen
- 240l tuli taloon tyhjänä (käytetty). Hommasin sille hiekat ja suodattimen
- Täytin uuden akvaarion uudella hiekalla, pari kasvia ja kaikenlaista vanhasta akvaariosta. Uusi suodatin käymään ja pikkuakvan sisältöä puristelin uuden vierellä
- Yhden yön annoin olla näin
- Seuraavana päivänä kaikki loput roinat vanhasta akvaariosta uuteen ja lopuksi kalat
- Vanhan akvaarion suodattimen laitoin myös pulputtamaan uuteen

Kaikki meni siis aika nappiin.
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Alkeet”