Aloittelijan 450-litrainen: kalasto yms.

Akvaarioharrastuksen alkeisiin liittyvät ongelmat, kalojen yhteensopivuus ja mikä tahansa muu tärkeältä tuntuva asia.

Valvoja: Moderaattorit

Vastaa Viestiin
Pallogrilli
Starting Member
Starting Member
Viestit: 2
Liittynyt: 12:18, 08.09.2020

Aloittelijan 450-litrainen: kalasto yms.

Viesti Kirjoittaja Pallogrilli »

Hei,

Olemme muuttaneet asuntoon, johon vihdoin saan kunnolla mahtumaan akvaarion. Muutama vuosi tätä ajatusta on kypsytelty (tosin hyvin epäsäännöllisesti ja -aktiivisesti) mutta nyt syksyllä voisi lähteä ihan konkretiaan.

Hyvä ”muuhun sisustukseen sopiva” ja varjoinen paikka olisi noin 170 cm leveälle ja tarvittaessa vaikka 60 cm syvälle altaalle, mutta kohtuuhinnalla näyttäisi saavan valmistavarana esim. Juwel Rio 450:n, joka jää mittojensa puolesta hieman pienemmäksi (150x50). Tuota voisi pitää lähtökohtana. Onko tuossa jotain mitä saman tien pitäisi upgradeta tai lisätä, tyyliin ulkosuodatin, vai onko se enemmän tai vähemmän valmis paketti?

Maanosa- tai muutakaan teema-allasta en ole ajatellut vaan tavoitteena monipuolinen ja mielenkiintoinen akvaario jossa on kivasti katseltavaa. Vesi tulisi varmaan olemaan n. 25 asteista ja aavistuksen hapanta. Pohjan suhteen ajatuksissa hienohko, tummempaan kallistuva hiekka. Sisustuksena kiviä, juurakkoa ja jonkin verran kasveja takana ja ainakin toisessa päädyssä. Ajatuksissa jakaa alue leveytensä puolesta esim. kolmeen alueeseen niin että kivet/juurakko rajaavat pohjaan keskelle isomman alueen ja reunoille hieman pienemmät. Noihin kohtiin myös kasveja niin että jonkinlaista näkösuojaa muodostuu, eli joka kohdassa allasta ei näe suoraan päästä päähän mutta vapaata uimatilaa on riittävästi. Jompaan kumpaan päätyyn vielä lisää juurakkoa/lymypaikkaa pohjaan.

Kalaston suhteen olisi seuraavanlaisia alustavia ajatuksia: useampaa lajia, jotka ovat jokainen omalla tavallaan nätin näköisiä mutta keskenään erilaisia, ehkä kaksi parvea (tai jopa kolme jos yksi näistä on pohjassa aikansa viettävä parvi), 1 aktiivinen keskiveden ”katseenvangitsija” ja vaikka pleko tai monnipari. Lisäksi vaikka kotiloita. Näistä lähtökohdista olen hahmotellut tällaista:

1 Tulievä
15 Tiikeribarbia
20 Sitruunatetraa
15 Helmimonnista
1-2 plekoa/monnia jotka olosuhteisiin sopivat, esim. haarniskamonni?

Kuulostaako ajatus kolmesta yo. parvesta samassa altaassa huonolta? Mitenköhän tuo tulievä tulee muiden kanssa tulla toimeen? Onko allas jo ahdas, onko jostakin luovuttava vai menisikö vielä joku kalapari?

Kuten kysymyksistä näkee, olen vasta matkan alussa ja vielä vähän hukassa homman kanssa mutta kyllä se kokemus ja tieto pikku hiljaa tästä kertyy.
kr70
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1922
Liittynyt: 14:45, 12.10.2014
Sukupuoli: Mies

Re: Aloittelijan 450-litrainen: kalasto yms.

Viesti Kirjoittaja kr70 »

Tervetuloa aqua-webiin ja harrastuksen pariin!

Hyviä kysymyksiä ja hyvä suunnitelma!

Juwelin akvaariot on valmiita paketteja. Sisäänrakennettu suodatin kuuluu olevan todella hyvä etkä tarvitse lisäsuodatinta, jos et aio ottaa mahdottoman sotkevia kaloja (kuten puunsyöjä-plekoja) tai suurta kalatiheyttä. Sisäänrakennetussa suodattimessa on se etu, ettei tarvitse pelätä vuotoja ulkosuodattimesta ja sitä myöten vesivahinkojen vaara pienenee.

Kaloja ei ole liikaa ja sinne sopii vielä vähän jotain muutakin (mutta muista, että alussa ei kaikkia kaloja kerralla suodattimen sisäänajon vuoksi!). Suosittelisin kuitenkin, että ei kahta parvea kohtuullisen samankaltaisia kaloja (tiikeribarbi ja sitruunatetra). Tiedän mitä ajat takaa: kumpikin parvi lipuisi keskenään ympäri akvaariota. Näin voi ollakin alussa. Kun kalat ikääntyvät, todellisuus tulee olemaan kuitenkin, että kumpikin parvi jakautuu tasaisesti ja sekaisin pitkin akvaariota. Sitruunatetra ja monet muut korkearuumiiset tetrat (kirsikkatetra, aavetetrat jne) eivät ole aitoja parvikaloja siinä mielessä, että urokset pitävät yllä omia pikku reviireitä. Tiikeribarbista taas tulee vanhemmiten äksy. Minusta kahdessa parvessa on järkeä vain, jos ne kaksi parvea asustavat eri vesikerroksia eli toinen lähempänä pintaa ja toinen lähempänä pohjaa. Tiikeribarbi ja sitruunatetra ovat molemmat alemman keskikerroksen väkeä. Monnisparvi toimii tietysti hyvin molempien kanssa.

Sanoit, että vesi tulisi olemaan aavistuksen hapanta. Tiedätkö, että paikallisesta vesijohtovedestä tulee akvaariossa hiukan hapanta? Vai oletko valmis näkemään vaivaa pH:n muuttamiseen, jos vesi onkin emäksistä? Jos vesijohtoveden karbonaattikovuus (KH) on matala, siitä tulee tod.näk. hiukan hapanta akvaariossa.

Jos laitat hiekkapohjan (kuten pitääkin monnisille), kannattaa ottaa kierteissarvikotiloita ("kierteisiä"), ne auttavat pohjan puhtaana pitämisessä. Pohjalle ei tarvitse sitten tehdä juuri mitään.
Teemu Salonen
Elite Member
Elite Member
Viestit: 5534
Liittynyt: 19:54, 02.10.2005
Akvaarioseurat: Suomen meriakvaarioseura facebook
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Espoo

Re: Aloittelijan 450-litrainen: kalasto yms.

Viesti Kirjoittaja Teemu Salonen »

Samoilla linjoilla ylläolevan kanssa. Se Juwelin oma suodatin riittää mainiosti. Tiedän, että yksi liike mollaa sitä ja pakkomyy tilalle ulkosuodatinta mutta se ei ole mitenkään välttämätön. Tietenkään lisäsuodatuksesta ei mitään haittaa ole, mutta missään tapauksessa sitä alkuperäistä ei kannata lähteä sieltä irrottamaan.

Kalavalinnoista heittäisin sellaisen kommentin, että jätä tulievä isompaan altaaseen. Kalan kasvaessa voi tulla ongelmia ja allaskin käy sille liian pieneksi. Noista parvista valkkaisin jomman kumman ja kasvattaisin parvikokoa isommaksi. Ehkä pinnalle parvi tapparakaloja? Tai pohjalle hyvä parvi monnisia?

Mulla on hiekkapohjaisista altaista vuosien kokemus ja sen perusteella: Kiitos, ei enää ikinä. Altaat on pyörineet parhaiten 3-5mm soralla eikä monnisten tai muiden pohjakalojen kanssa ole koskaan ollut mitään ongelmaa. Hiekka tukkeutuu todella helposti jollei sitä ole jatkuvasti hämmentämässä tai pidä siellä sitä julmettua kotiloarmeijaa jonka lisääntymista ja kannan valvontaa on mahdoton suorittaa. Pitää muistaa että ne kotilot kuormittaa sitä allasta yhtälailla kun kalatkin. Samaten ne kuluttaa happea. Yhtäkkiä huomaatkin, että tarvitaan lisää suodatusta, tarvitaan lisää veden kiertoa ja sitten ihmettelet, miksi kalat ei viihdy... Tiedän, että hiekalla on monia vankkumattomia kannattajia, mutta nämä tosiaan mun kokemukset. Sora ei tukkiudu, jos viitsii kerran viikossa veden vaihdon yhteydessä käyttää pari minuuttia lisää pohjan lappoamiseen.
kr70
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1922
Liittynyt: 14:45, 12.10.2014
Sukupuoli: Mies

Re: Aloittelijan 450-litrainen: kalasto yms.

Viesti Kirjoittaja kr70 »

Kotilojen lisääntymisvauhti riippuu tietysti ruokinnasta. Jos pohjalla on monneja joita ruokitaan tableteilla tms niin kierteisille ei tarvitse erikseen antaa ruokaa vaan ne elää niillä tähteillä. Jos ruokinta on säästeliästä, ei kotilokanta kasva loputtomasti. Suurin osa kotiloista on päivällä hiekassa piilossa ja tulee esille valojen himmetessä/sammuessa.

Sorassa on minusta se ongelma, että jos on monimutkaisia rakennelmia esim. juurakoista, niin ne on työlästä poistaa ja rakentaa uudelleen pohjanpuhdistusta varten; muuten pohja saattaa pilaantua rakennelmien alta. Yksi hyvä puoli sorassa on, että leijuvia hituja tuntuu olevan vähemmän, kun ne painuvat sorajyvästen väliin, vaikka eiväthän ne hituset muuten haittaa kun katsojan silmää. Kaikissa luonnonvesissäkin lentää kaikenmaailman hiukkasta vaikka kuinka paljon.
Pallogrilli
Starting Member
Starting Member
Viestit: 2
Liittynyt: 12:18, 08.09.2020

Re: Aloittelijan 450-litrainen: kalasto yms.

Viesti Kirjoittaja Pallogrilli »

Kiitos erinomaisista vastauksista! Juuri tällaista tietoa oli tarkoitus hakea ja kiitos siitä, että jaatte omia kokemuksianne.

Hanaveden PH on uima-allastesterilappujen mukaan neutraali, mutta luulen että se muuttuu hieman happamaksi akvaariossa juurakon jne. vaikutuksesta. Pitäisi olla melko pehmeää. Tarvittaessa voin myös muokata vesiarvoja jos haluamani kalat sitä vaativat.

Jostain luulin lukeneeni, että tiikeribarbien äksyilytaipumusta vähentäisi suurempi parvikoko, liekö tuo sitten totta? Ja juuri niin, haaveissa olisi pari näyttävää, sopivan yhtenäistä parvea vapaaseen veteen ja molliset pohjaan. Entäs sitten miljoonakala tetran tai barbin sijaan? Ainakin niissä akvaarioissa missä niitä olen nähnyt, ovat ne pysyneet suhteellisen tiiviinä ryhmänä. Ja jos tiikeribarbin vaihtaa (säyseämpiä?) kuusiraitabarbiin niin menisivätköhän nuo miljoonakalojen kanssa samaan altaaseen? Huomaan pitäväni tuollaisista 4-8 cm kaloista parvikalana, ts. vaikka joku neontetra onkin näyttävä kala, on se jotenkin ”pieni” keskikokoiseen tai sitä suurempaan akvaarioon. Tämä tietysti vain oma valistumaton mielipiteeni.

Hmm... jos ei tulievää, niin tuleeko mieleen muita ”kohtuukokoisia” eli noita parvikaloja isompia, tyyliin 15 cm ”haimaisia” tai muuten näyttäviä, yksin tai pariskuntana viihtyviä ja kohtuukilttejä kaloja jotka täyttäisivät tuon paikan eräänlaisena ”altaan kunkkuna”?

Edit: nyt kun lukaisin lisää noista miljoonakaloista niin unohdetaan ne, ilmeisesti tämä minun käsitykseni parvihommista perustui vanhoihin mielikuviin ahtaista akvaarioista joissa ne ovat päässeet sikiämään ja täyttämään sen.
kr70
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1922
Liittynyt: 14:45, 12.10.2014
Sukupuoli: Mies

Re: Aloittelijan 450-litrainen: kalasto yms.

Viesti Kirjoittaja kr70 »

Tiikeribarbien suurempi parvikoko minustakin vähentää äksyilyä.

Miljoonakalat eivät varsinaisesti liiku yhdessä. Naiset etsivät ruokaa mikä missäkin ja ukot on koko ajan naisia jahtaamassa. Jos akvaariossa ei ole jotain oikeata petokalaa, se on ennen pitkää täynnä miljoonakaloja. Barbit varmaan nappaa joitakin poikasia, mutta miljoonakala lisääntyy niin nopeasti ja tehokkaasti, että enemmän kuin tarpeeksi poikasia säilyy hengissä. Miljoonakalan uskomaton elinvoima ja hedelmällisyys on kyllä tavallaan hienoa seurattavaa, mutta ennen pitkään tulee paniikkii siitä, mitä tehdä miljoonan miljoonakalan kanssa.
SiriusAng
Member
Member
Viestit: 362
Liittynyt: 13:09, 30.09.2003
Akvaarioseurat: TAS

Re: Aloittelijan 450-litrainen: kalasto yms.

Viesti Kirjoittaja SiriusAng »

Hei ja tervetuloa! Sun suunnitelmat kuulostaa olevan oikein hyvällä mallilla ja komppaan muita. Hyviä ideoita ja huomioita. Ja totta toimiva allas syntyy monista palikoista ja monella tapaa voi rakentaa kivan kokonaisuuden. Esim. itse tykkään hiekkapohjista ja pidän sitä "huoltovapaana" (mutta olen myös kotilofani, joten iso määrä kierteisiä on toistaiseksi ollut vain plussaa..). Toisaalta itselläni kalat ovat myös hiekassa "eläviä", joten senkin puolesta omassa altaassani on tosi hienoa hiekkaa. Mutta sorassa on paljon hyviäkin puolia esim. suodattimet eivät ole läheskään niin herkästi tukossa. :)

Miljoonakala on kieltämättä hankala seura-altaissa. Eniten valikoimaa on tarjolla semilämpimään pehmeään veteen. Miljoonakala taas viihtyy monesti hieman kovemmassa vaikka ns. pehmeän veden kantojakin löytyy. Joten se karsii herkästi kämppiksiä. Toisaalta miljoonakala on nätti ja jos poikasasian pystyy, jotenkin pitämään hanskassa (esim. erottaa koiraat ja naaraat) niin se ei ole mahdoton. Toisaalta synnyttävissä hammaskarpeissa on paljon muitakin upeita kaloja, jos innostut tekemään niille allasta. :)

Tapparakalalle ääni täältäkin. Ei välttämättä niin värikäs, mutta tosi hauska seurattava.

Jos tästä on apua niin yksi tapa rajata kalastoa on valita kasvit tai kasvittomuus ensin. Esim. jos ihastut enemmän kivikko-altaaseen, niin alan ehdotella esim. pilkkuperhosnuoliaisia ja jos taas tykästyt runsaaseen kasvistoon, niin ehdotan rihmakaloja (samoja piirteitä kuin taistoissa, mutta eivät tarvitse niin lämmintä vettä) ja sitten rasboroita (värikkäitä, mutta säyseitä parvikaloja).. jne. :mrgreen:
kr70
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1922
Liittynyt: 14:45, 12.10.2014
Sukupuoli: Mies

Re: Aloittelijan 450-litrainen: kalasto yms.

Viesti Kirjoittaja kr70 »

SiriusAng kirjoitti:Mutta sorassa on paljon hyviäkin puolia esim. suodattimet eivät ole läheskään niin herkästi tukossa
Imuputken päähän kannattaa laittaa esisuodatin (vaikka Eheim Prefilter) tai mikä tahansa vaahtomuovin palanen tai vastaava, joka on helppo ottaa pois ja puhdistaa joka siivouksen yhteydessä. Silloin varsinainen pääsuodatin ei mene läheskään niin herkästi tukkoon.
Pikku-MiCi
Junior Member
Junior Member
Viestit: 166
Liittynyt: 11:09, 24.05.2008
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Hyvinkää

Re: Aloittelijan 450-litrainen: kalasto yms.

Viesti Kirjoittaja Pikku-MiCi »

https://www.akvaarioon.fi/epages/akvaar ... 1942450843

Elämäni yksi parhaita ostoksia.
Suosittelen
Sekalainen seurakunta kalaa ja äyriäistä isoissa ja pienemmissä vesiastioissa.
kr70
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1922
Liittynyt: 14:45, 12.10.2014
Sukupuoli: Mies

Re: Aloittelijan 450-litrainen: kalasto yms.

Viesti Kirjoittaja kr70 »

Tuo Seran versio on monipuolisempi kuin Eheimin. Voi käyttää muutenkin kuin esisuodattimena ja laittaa erilaisia aineita. Eheimin version hyvä puoli on, että se estää poikasten päätymisen suodattimeen, koska esisuodatin on kierrossa jo ennen imuputkea.
Pikku-MiCi
Junior Member
Junior Member
Viestit: 166
Liittynyt: 11:09, 24.05.2008
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Hyvinkää

Re: Aloittelijan 450-litrainen: kalasto yms.

Viesti Kirjoittaja Pikku-MiCi »

Tuo on totta, että sinne imuputken päähän kannattaa laittaa joko jonkinsortin vaahtomuovi, esisuodatin tai vaikka sukkahousun pala jos altaassa niin pieniä eläimiä, joilla on mahdollisuus päästä suodattimeen...nimimerkillä aikoinaan piikkisilmiä ulkkarista löytyneenä.

Tuossa Serassa tosiaan on hyvää se, että sinne voi laittaa lähes kaikkea suodatusmatskua ja on vaivatonta puhdistaa. Välillä on ollut täynnä hienoa vanua, joka on suodattanut pienimmätkin hiukkaset pois vedestä, nykyään alimmassa korissa on Seran Siporaxia ja ylemmässä vanua.
Sekalainen seurakunta kalaa ja äyriäistä isoissa ja pienemmissä vesiastioissa.
Teemu Salonen
Elite Member
Elite Member
Viestit: 5534
Liittynyt: 19:54, 02.10.2005
Akvaarioseurat: Suomen meriakvaarioseura facebook
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Espoo

Re: Aloittelijan 450-litrainen: kalasto yms.

Viesti Kirjoittaja Teemu Salonen »

Mulle on aina jääny tuo Seran tuotesarja vähän vieraaks. En oo koskaan käyttäny tai myyny. Aina sillon tällön tulee toki valmistajan sivuja selattua, mutta tuo tuote on jäänyt totaalisen vieraaksi. Näyttää todella näppärältä ja fiksulta kapistukselta, eikä hintakaan ole millään lailla paha. Lisää suodatustehoa monin verroin verrattuna esim eheimin ylihinnoiteltuun "vastaavaan".
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Alkeet”