Sinilevä riesana

Akvaarioharrastuksen alkeisiin liittyvät ongelmat, kalojen yhteensopivuus ja mikä tahansa muu tärkeältä tuntuva asia.

Valvoja: Moderaattorit

Vastaa Viestiin
piaseppala
Starting Member
Starting Member
Viestit: 2
Liittynyt: 20:58, 16.01.2021
Sukupuoli: Nainen

Sinilevä riesana

Viesti Kirjoittaja piaseppala »

Hei, lomalla ollessani toiseen akvaariooni ns poikasakvaarioon oli tullut sinilevää. Tämä haasteellisempi saada pois kun muut levät. Käsittääkseni on bakteeripohjainen. Onko toivoa saada sitä pois ilman suurempia toimenpiteitä? Tällä hetkellä vedenvaihto 2X viikossa sekä levän putsaus. Tällä hetkellä akvaarion arvot kohdallaan. Todennäköisesti sinilevä saanut alkunsa poikasruuasta, jota eivät ole kaikkia kerenneet syömään. Ruoka ollut jotain proteiinipitoista.
toukopouko
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1744
Liittynyt: 19:53, 09.03.2006
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Tampere

Re: Sinilevä riesana

Viesti Kirjoittaja toukopouko »

Hei Piia ja tervetuloa mukaan.

Kyllä, on syanobakteeri.

Eka kysymys, mitkä on altaan nitraatit ja fosfaatit? Paljonko valoaikaa? Mitkä on ne hyvät vesiarvot?

Jatkotoimia ajatellen, onko altaassa poikasia nyt?

Vaihtoiko joku vesiä myös sillä välin kun olit pois? Usein poikasaltaisiin menee ruokaa helposti yli, toisaalta jos vedenvaihdot on säännöllisesti 2 x vko, niin... hmm, meneekö ruokaa kuitenkaan niin paljon yli, että nuo vedenvaihdot eivät olisi riittävät, ja onko poikasia niin paljon, että kykenevät tuottamaan jätöksiä sen verran, että altaassa ylipäätään on nitraatteja?

Onko altaassa kasveja?

Minulta jos kysyttäisiin, niin valojen, (itse asiassa valottomuuden) kanssahan minä sen tuupertaisin. Ei liene kovin paha tilanne vielä, kun juuri tullut, vai? Toisaalta, kyllähän syano pystyy räjähtämään, olosuhteiden ollessa hälle mitä mainioimmat, todella nopeastikin.

Kurkkaapas tämä: viewtopic.php?f=25&t=244732
Se parhaiten nauraa kellä on vahvin lääkitys...
piaseppala
Starting Member
Starting Member
Viestit: 2
Liittynyt: 20:58, 16.01.2021
Sukupuoli: Nainen

Re: Sinilevä riesana

Viesti Kirjoittaja piaseppala »

Hei, vesiarvot kohdallaan. Altaassa n 20kpl platyn poikasia (n 2kk nuoria) Harkitsen ajatusta että ostan toisen ns poikasaltaan ja laitan poikaset sinne. Pesen sinileväaltaan ja sen kasvit. Mitenköhän on sinileväakvaarion veden kanssa, seuraako levä veden mukana. Ajattelin laittaa uuteen (kunhan saan sen hankittua/lainattua) puolet nykyistä vettä ja pikkuhiljaa uutta vettä...... Tiedossa siis että levä lähtenyt liikkeelle poikasruuasta (mahdollisesti veden arvotkaan eivät tuolloin olleet kohdallaan). Onkohan kellään tietoa lähteekö hiekasta tuo bakteeripöpö pois pesemällä? Onneksi on pieni säkki hiekkaa tallella ja isommasta akvasta kasveja.
kr70
Senior Member
Senior Member
Viestit: 951
Liittynyt: 14:45, 12.10.2014
Sukupuoli: Mies

Re: Sinilevä riesana

Viesti Kirjoittaja kr70 »

Ongelma ei korjaannu, jos vain vaihdat samat olosuhteet toiseen akvaarioon. Sinilevä löytää takuulla tiensä uuteen akvaarioon riippumatta siitä, tuleeko sinne puolet vai sadasosa vanhan akvaarion vedestä. On kyse siitä, millaiset olosuhteet siellä on, pystyykö sinilevä siellä kasvamaan. On vaikea antaa neuvoja, jos ei tiedä enempää olosuhteista. Onko kasveja? Kuinka paljon? Millainen valaistus? Onko sitä nitraattia? Millä mitattu? Jne.
toukopouko
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1744
Liittynyt: 19:53, 09.03.2006
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Tampere

Re: Sinilevä riesana

Viesti Kirjoittaja toukopouko »

Jäin myös odottelemaan vastauksia kysymyksiin. Jos kerrotaan vesiarvojen olevan kunnossa, ei kerro mitään. Kenelle, kenen mielestä ne on kunnossa? Periaatteessahan vesiarvot ovat mainiossa kunnossa, kaloille, jos nitraatit ovat nollassa tai todella vähäiset. Kasveille taas asiat eivät ole ollenkaan tuolloin kunnossa, sinileväkin pitää kovasti tilanteesta.

Valoaika, kenen mielestä kunnossa, toisille riittää 7h, toiset possottavat jopa 14h ongelmitta, tai sitten ongelmien kera, mutta esim. levät ei haittaa? Valotehot/litra?

Poikasten ruokinta voi hyvinkin olla se laukaiseva tilanne + suht tuore allas, joka on altis saamaan sinilevää. Tästä syystä en missään nimessä siirtäisi syanoaltaasta yhtään mitään uuteen altaaseen. Itseasiassa en siirtäisi syanoaltaasta mihinkään akvaan mitään, ilman, että se (mitä nyt onkaan, suodatin, hiekka, kasvit, koristeet), ovat kuivaneet kunnolla välissä.

Jos tässä jotenkin koittaisi auttaa, niin vesiarvot kuntoon, katsoa että nitraatti pysyy jatkossa 10-15mg/l.
Siivota allas kaikesta näkyvästä sinilevästä ja ylijäämäkalanruoka lietteestä..
Pyrkiä täsmäruokintaan kerran päivässä pelkässä huoneen valossa ja pimentää mustalla jätesäkillä allas 4-5vrk, jättäen kuitenkin happiaukon kaloille, mutta niin, ettei altaaseen mene valoa lainkaan. Ruokinnan jälkeen aina säkki takaisin.
Pitää huoli veden hyvästä virtauksesta niin, että pohjassakin kiertää vesi, (syanon on todettu viihtyvän paremmin seisovammassa vedessä). Ei siellä tarvitse mikään kunnon puhuri käydä, mutta nyt sen verran, että kasvien alaosat pikkuisen heijjaa.
Jotkut ovat sanoneet nestemäisen hiilen tai hiilarin auttaneen asiaan, tästä ei kuitenkaan omakohtaista kokemusta ole. Mutta kun emme tiedä, onko siellä kasveja, niin turha sinne on hiilaria kipata, jos ei siellä ole kasvejakaan.
Ja JOS siellä on niitä kasveja, pitää huoli niiden hyvästä kasvusta ja voinnista. Ränstyneet kasvit ottavat helpommin syanon ja muut levät vastaan.
Pimennyksen jälkeen vedenvaihto, suodattimen pesu ja hyviä bakteereja pullosta perään.
Valaistus alkaa uudelleen ihan muutamista tunneista, parin tunnin valopaasto keskelle.
Se parhaiten nauraa kellä on vahvin lääkitys...
SiriusAng
Member
Member
Viestit: 343
Liittynyt: 13:09, 30.09.2003
Akvaarioseurat: TAS

Re: Sinilevä riesana

Viesti Kirjoittaja SiriusAng »

Hei ja jos yhtään tsemppaa, niin sinilevä lähtee yleensä suhteellisen helposti pois. Kuten tossa ylempänä jo ehdittiinkin kattavasti vinkata, niin se kaipaa yleensä suht paljon ravinteita/valoa / tietynlaiset olosuhteet. Ja hyvin mahdollista että proteiinipitoinen ruoka sai sen hetkellisesti villiintymään. Yksi mikä kannattaa myös tarkistaa on pääseekö akvaarioon auringonvaloa johonkin aikaan päivästä. Itselleni siis paikallinen sinilevä kasvusto yhden verhonraon kohdalla. :)
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Alkeet”