250 kuution uimalampi. Ideoita, kalastoa jne....

Ulkolammikoiden ja niissä pidettävien kalojen hoito, ongelmat ym. Mukaan lukien ulkona ja sisällä pidettävät kultakalat sekä kotimaiset kalat.

Valvoja: Moderaattorit

Vastaa Viestiin
Flaggan
Starting Member
Starting Member
Viestit: 4
Liittynyt: 17:20, 02.09.2009
Sukupuoli: Mies

250 kuution uimalampi. Ideoita, kalastoa jne....

Viesti Kirjoittaja Flaggan »

Terve kaikille!

Kiinnostuksella olen lukenut täältä teidän keskustelujanne, mutta ihan en vastauksia löydä useisiin mieltäni askaruttaviin kysymyksiin. Niinpä ajattelin herättää keskustelua, johdatellen sitä seuraavaan suuntaan:

Eli: meille pihaan kaivettiin 2012 kesällä n. 250 kuution uimalampi, jossa nyt todella kuivan kesän seurauksena on ehkä 150 kuutiota vettä. Normaalisti lampi on syvimmältä kohdaltaan n. 2,5m ( tällä hetkellä n. 170cm). Voisin erittäin suurella todennäköisyydellä sanoa, että siinä vaiheessa kun talvi koittaa, on lampi jälleen syksyn jäljiltä ääriään myöten täynnä. Vesi lampeen tulee ilmeisesti paljon pohjan lähteistä, kun ei tuon enempää pinta pudonnut (meilläpäin Kanta-Hämeessä kuulemma moni pihalampi on kuivunut kokonaan tänä kesänä). Lisäksi lampeen on ohjattu rumpua ja ojia pitkin valumavedet laajalta metsäalueelta. Ylivuotoputki valuu tarvittaessa laskuojaan, jonka olen ajatellut laittaa mahdollisesti umpeen, jos lampeen istutettaisiin esim. karppeja tai muuta vähän eksoottisempaa. Syynä tähän on, että laskuojaamme pitkin on n. kilometrin verran matkaa läheiseen järveen, jota en halua tietenkään toimillani millään tavalla vaarantaa. Lammessa on hiekkapohja suodatinkankaan päällä ja kankaan alla on voimakas savikerros.

Olen rakentanut lampeen puron, joka laskee ensin pienempään "sakolampeen" ja siitä putouksena takaisin lampeen. Vesi nousee puroon Hailean muistaakseni 12000 litraa/h tuottavalla puropumpulla, joka nostaa tuohon lammen reunalle vettä ehkä n. 6000 litraa tunnissa. Puroon vesi tulee 200 litran tynnyriin kyhäilemäni suodattimen läpi (substraattia pohjalla, vaahtomuovin kappaleita, päällimäisenä jotain vanua).

Lampeen olen istuttanut lumpeita koriin ja jonkun hiekkaan, sekä vesiruttoa pohjalle. Reunalla on muutama kurjenmiekka.

Syksyllä lähipuiden lehdet jäivät jään alle ja sen seurauksena syvänteen pohjalla on muutaman sentin liejukerros. Muutenkin lehtikuormitus on melkoista, joten ongelmaa lienee mahdoton välttää vaikka kuinka haavin kanssa ahkeroisi.

Nyt vesi alkaisi olla kirkasta... Mutta mutta... Vihersameus vaivaa. Vesi on harmahtavan vihertävää ja näkyvyys siinä lienee nyt 0,5m-1m. Pohjalieju on lievästi haiskahtavaa, mutta vesi tuoksuu metsälammelle eli ehkä lievästi savelle tai hiekalle. Lammessa on todella paljon elämää: vesikirppuja, kaikenlaisia vesikuoriaisia, vesiliskoja, sammakkoja, hyttysentoukkia....

Nyt mietityttää, että jatkaakko samalla luonnonmukaisuuden linjalla eli antaa luonnon hoitaa... Hankkiakko ihan kotimaisia kaloja: ahvenia, ruutanaa jne... Vai kultakaloja ja/tai karppeja... Eli voisiko kalat tasapainottaa tuota eliötilannetta ja jopa lammen ekosysteemiä siihen suuntaan, että vesi kirkastuisi...? Vai tyhjentääkkö lampi ja putsata pohja... Mitä mahtaa esim. Karpit tykätä, jos lammessa on uimapatjalla melovia lapsia kesäpäivänä jne...

Haluaisin herättää keskustelua näistä asioista... Jos vaikka saisi joitakin kokeneempien näkemyksiä näkyviin... Koska tiedän, että tällaisesta lammesta on tosi vaikea löytää tietoa ja moni muukin kaipaa kokemuksia tällaisesta isohkosta "luonnonmukaisesta" uimalammesta ja sen ylläpidosta.
Nishikoi
Member
Member
Viestit: 268
Liittynyt: 17:52, 14.05.2007
Sukupuoli: Mies
Viesti:

Re: 250 kuution uimalampi. Ideoita, kalastoa jne....

Viesti Kirjoittaja Nishikoi »

Itselläni on 140 kuution "luonnonlampi", ja ensi vuonna tulee 10vuottaa täyteen kokemuksia.
Ison altaan puhtaana pito ,näin syksyn puolella, niin että vesi olisi läpinäkyvän kirkasta, on aika haastavaa.
Itse olen kevätpuolella päässyt läpikirkkauteen hiekkasuodattimen avulla. Nyt kun alkaa olemaan heinäkasvien siitepölyt ohi , niin vesi on sameaa, ja hiekkasuodatin ei pysty 1mm raekoolla sitä tehokkaasti poistamaan. pienemmällä raekoolla suodatin on tukosa alle 24h.
Suodattimen tehon on alimitoitettu mutta näillä mennään. Syksyä kohti vesi alkaa jälleen taasen kirkastua.
Tuollaisen 250kuution saaminen läpinäkyväksi on varmaan vieläkin haastavampaa. Pohjan likaisuudesta se ei johdu vaan pölyt laskeutuvat ja sekoittavat vettä.
Jos lammessa ei ole mitään kaloja(tekstin mukaan ei) niin sammuta laitteet viikoksi niin vesi selkiytyy ainakin irtoaineen osalta(painuu pohjaan).
Substraatti nostaa veden ph:ta ja samalla myös leväkukinta nostaa itse phta. Alle 7 ph on myrkkkyä leville. Jos haluaa että vesi pysyy kirkkaana niin yritä saada se hiukan alle 7 niin levänkukinta loppuu ja vesi kirkastuu. itse huomasin tämä kerrän kun tuli kunnon happama sadealue keskieuroopasta niin lammen vesi oli kuin taikaiskusta seuraavan viiikon aikana kirkas. Tämä vuoksi olisi hyvä saada puhdasta sadevettä lampeen(ph n 5-6 välissä). Sillä voisi lampi puhdistua. Mittaa ph niin huomaat että se on yli 7. Jos mahd. homma digitaalinen ph- mittari se on tarkempi.
http://www.akvaarioon.fi/epages/TP.sf/f ... ucts/PH009
Pihalampi n.120 000 litraa + talviallas 12000 litraa ja 2 kpl 2700litraa
https://www.youtube.com/watch?v=gK8ytO07iI4
Flaggan
Starting Member
Starting Member
Viestit: 4
Liittynyt: 17:20, 02.09.2009
Sukupuoli: Mies

Re: 250 kuution uimalampi. Ideoita, kalastoa jne....

Viesti Kirjoittaja Flaggan »

Kiitos Nishikoi todella hyvästä vastauksesta!

Eli olisiko asia ymmärrettävä niin, että kirkas tuon kokoinen lampi, jossa pitää esim. karppeja on melkein utopiaa... Karpeilla kun taitaa, jos olen oikein ymmärtänyt, pH vaatimus olla siellä 7,5-8,5. Tietysti on UV-sterilisaattoreita, mutta jotenkin tuohon vesimäärään tuntuvat myös vähän utopistisilta... Vaatii 300w tehoa jo pelkkä sterilisaattori ja siihen päälle pitäisi varmaan pumppuakin päivittää tehokkaammaksi, jolloin mennnään jo johonkin 700w:n pumppuun. Vai olenko oikeilla jäljillä... Tuollainen 1kW tasaista kulutusta alkaa tuntua jo lompakossa melkoisesti...

Juuri em. syistä on tavoitteena ollut saavuttaa biologinen balanssi lampeen, niin että vesi pysyisi kirkaahkona ja houkuttelevana myös uimareille (siis ihmis-) ihan itsellään.

Minkälaisia teidän kokemuksenne on esim. koikarppien pitämisestä tällaisessa uimalammessa... Tulee vain mieleen, että kuinkahan paljon mahtavat stressaantua kun aurinkoisena kesäpäivänä saattaa lapset viihtyä vedessä uimapatjoineen tuntitolkulla ja menohan on niin kuin arvata saattaa varsin vauhdikasta.... Eli onko tämä jo sellainen seikka, jonka takia esim. karpit pitäisi unohtaa? Onkohan esim. nuo kotimaiset kalat kuten ruutanat tai ahvenet parempia kestämään näitä uimareita? Vai onko kalalajilla mitään merkitystä?

Syy miksi kaloista kyselen on, että saisin kaikenmaailman nilviäis- ja ötökkäbalanssin kohdilleen... Lammessa meinaan pikkuelämää on todella paljon.... Tämähän tietysti olisi kai kaloille aivan ihannejuttu ravinnon suhteen.... Toinen syy tietysti on, että erityisesti koikarpit miellyttävät silmää todella suuresti ja harrastuksena kiinnostavat myös paljon.... Silti olisiko fiksumpaa pitäytyä vain kotimaisissa kaloissa...?
Nishikoi
Member
Member
Viestit: 268
Liittynyt: 17:52, 14.05.2007
Sukupuoli: Mies
Viesti:

Re: 250 kuution uimalampi. Ideoita, kalastoa jne....

Viesti Kirjoittaja Nishikoi »

Kiitos itsellesi.. :)
Omassa lammessa kun vesi oli kirkasta niin karpit olivat suhteellisen rauhallisia mutta nyt kun ovat päässeet elämään taas kuukauden päivät vähän pimenossa niin jotkut ovat aika heikkohermoisia . Mitä pienempi sitä äkäsemmin käyvät pinnalla nappamassa ruokansa ja häipyvät syvyyksiin. Sellaista käyttäytymsitä ei ollut kun vesi oli kirkasta (näkyvyys on n 3-4m luokkaa).
Meillä käy koira aina silloin tällöin vetämässä pienet kroolit ympäri mutta se ei kauheasti niitä ole pelottanut. Itse olen muutamia kertoja käynyt lammessa pohjakasvija perkaamassa ja ovat karpit tulleet ihan viereen katselemaan että mitäs puuhaat.
Jos siellä alkaa oikeen isommin uimaan niin kyllä ne varmaan siitä voivat ottaa nokkkinsa ja pysyvät piilossa.
Tuota samuden poistoa olen yrittänyt flokkaamalla vettä ja se kyllä onnistuu mutta vain hetkeksi. ja pitämmän päälle tulee kalliiksi.
Siihen löytyy aineita. esim tämä.
http://www.swelluk.com/pond/pond-treatm ... -6503.html
5 litran pönikkä riittää noin 80 kuutioon ja ajattelin tilata kokeeksi vielä tänä syksynä pari purkkia.
Pihalampi n.120 000 litraa + talviallas 12000 litraa ja 2 kpl 2700litraa
https://www.youtube.com/watch?v=gK8ytO07iI4
amelie04
Starting Member
Starting Member
Viestit: 1
Liittynyt: 12:32, 13.06.2014
Sukupuoli: Mies

Re: 250 kuution uimalampi. Ideoita, kalastoa jne....

Viesti Kirjoittaja amelie04 »

Hei kaikki luonnon/tekolammen omistajat;)

Meillä olisi tarkoitus kaivaa pihalle isohko lampi tänne Ouluun mutta emme nyt tiedä mikä olisi järkevintä joten vinkkejä kaivataan!

Toivomme tietysti että vettä rupeaisi pulppuamaan ja luonnonlähteitä löytyisi;) Jos näin käy niin onko kellään kokemusta miten tällainen vesi pysyy kesän aikana vai pitääkö sinne porata jonkinlainen putki joka nostaisi paineella jatkuvasti vettä??

Tai sitten kestävä kumimatto jossa olisi todella hyvä venyvyys. Mistä tällaisen saisi edullisesti tilattua? Haluaisimme tästä myös uimapaikan sekä ihmisille että ehkä myös kultakaloille*
Tarkoitus olisi nauttia jo tälle kesälle,toivottavasti ehtisimme.
Kiitos tiedoista jo etukäteen:))
yt.
Jaana
info@artfermaatti.fi
kalakatti
Starting Member
Starting Member
Viestit: 6
Liittynyt: 13:14, 18.03.2011
Akvaarioseurat: TAY
Sukupuoli: Nainen

Re: 250 kuution uimalampi. Ideoita, kalastoa jne....

Viesti Kirjoittaja kalakatti »

hei,
ajattelin toteuttaa vastaavaa, nyt n 50 kuution lampi, jossa on nyt max syvyys 120cm. Nimikin on Metsälampi, vaikkei se metsässä olekaan, erotuksena Kalliolammestani.
suodatuksen ajattelin laittaa viereiseen rinteeseen (rinteen korkeus lammen pohjasta 4m, leveys n 12m), porrastettuna hiekkasuodatuksena, joka näyttää purolta putouksineen, haihtuminen ei haittaa, kun luonnonvettä on ollut toistaiseksi loputtomasti.
Mutta talven tullessa sehän ei toimi!
Kalamäärä on päätetty: 7 kpl karppia, kasvina se kapealehtinen, pieni lehden koko: 13cm pitkä ja 5 cm leveä, pinnalla kelluva, ei lumme.
Karppien hoidosta ei ole yhtään kokemusta, muita akvaarioita on ollut useita, kultakalat viihtyivät tässä lammessa, sen nykyisessä olomuodossa.
Lampea aion syventää korottamalla loivaa rantaa, tavoitteena 170cm syvyys, jolloin kuutiomääräkin kasvaa n 20 kuutiolla.
Talvikausi onkin jännempi...mikähän olisi sisäaltaan oltava, että karpit pärjäisivät oikein hyvin? 1000 litraa/karppi? Vai osaisiko joku vinkata talvisen ratkaisun Metsälampeeni?
Lammesta muuta:
kultakalat tosiaan viihtyivät siellä, puusto varjostaa sen hyvin (lehtiä), lähipuut tietysti kaadetaan, ei vähennä varjoisuutta. Siellä on ollut myös hernesimpukoita, sorsan räpylän mukana tulleita varmaan, ei istutettuja. Loiva ranta on aurinkoinen ja sen vesi lämpenee, siinä koira kastelee itsensä helteellä, muuten vain satunnainen sorsa häiriköi kaloja, koira karkottaa sen heti huomattuaan linnun, onneksi, ettei se pesi pihaan (kissoja). Lisäksi lammessa uiskentelee runsaasti tuliliskoja, malluaisia, sudisvauvoja, hyttysiä, sukeltajia (-kuoriaisia :D ), hopeaseppiä, hevosjuotikkaita, vesikirppuja jne....
jos tuli ideoita mieleesi olen:
kaikista vinkeistä kiitollinen :)
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Lammikot, karpit, kultakalat ja kotimaiset kalat”