Ahven akvaario

Ulkolammikoiden ja niissä pidettävien kalojen hoito, ongelmat ym. Mukaan lukien ulkona ja sisällä pidettävät kultakalat sekä kotimaiset kalat.

Valvoja: Moderaattorit

Vastaa Viestiin
mahu
Starting Member
Starting Member
Viestit: 5
Liittynyt: 15:50, 07.10.2016
Sukupuoli: Mies

Ahven akvaario

Viesti Kirjoittaja mahu »

Terve kaikille.
Nyt lähtee ensimmäinen akvaario projekti itsellä käyntiin. Pitkään ollut mielessä (vuosia), mutta ei vaan ole tullut aloitettua aikaisemmin.
Aika lailla startti vasta menossa ja kalatkin vielä tuolla luonnon vesissä. Tarkoitus on ainakin alkuun vetästä DIY tyylillä ja pienellä budjetilla hommaa eteenpäin. Katotaan sitten, jos innostun ja homma toimii niitä isompia investointeja.

Veden kypsytys alkoi pari päivää sitten, kun laitoin ihan perus hanavettä muovi astiaan (smartstorage 32L tarttu käteen s-marketissa 13e) kloorin poistoon. Pumppu oli ennestään, kun semmoisen olin joskus vuosia sitten ostanu johonkin vesiviljely projektiin. Projekti jäi vaan suunnittelun asteelle lieneekö laiskuus vai muuten vaan kiinnostuksen loppuminen syynä. Muistelen, että hinta oli luokkaa 15-20e. Paketti on vielä tallella ja pelkkää kiinaa on tekstit paketissa. Nostokorkeus on 1,8m ja sen takia pumpun aikanaan ostinkin. 1000L/h pumppaaja on suhteellisen äänekäs + virtasyöppö. 16w ei tietenkään maailmaa kaada, mutta on se kuitenkin reilu 2x suurempi virrankulutus, kun vastaavalla pumpulla pienemmällä nostokorkeudella.

Suodatinta varten ostin pakasterasioita 1,2e 5kpl ja 10kpl paketin pesusieniä 1,5e. Pikkusen muotoilua ja riekää purkin kylkeen ja suodatin valmis :)

Eilen sitten kaupasta kalanruokaa purkki 2,8e ja apteekista hirvensarvisuolaa 30g pussi 2e. Hirvensarvisuolaa joku 0,2g (aikavaikea on vaikea arvioida) ja pikkusen kalanruokaa perään.
Metsästä kävin keräämässä muutaman kiven, hieman multaa ja kuivuneita koivun oksia. Kivet huuhtelin ja laitoin akvaarioon jo eilen. Multaa suodattelin kahvisuodattimella ja kupillinen "multavettä akvaarioon. Oksat taas on vedessä kiehumassa parasta aikaa.

Lisäksi tilasin viikolopun aikana netistä uuden pumpun (18e), tippatestin (15e), muovikasvin (4e), imusuodattimen (5e), pvc letkua, t-haaroja jne. yht 18e.
Oikeastaan menee tuohon nykyiseen akvaarioon vaan se uusi pumppu ja siihen imusuodatin. Vahassa pumpussa ei ollut imuputkea ja halusin välttämättä imuputkellisen, että voin siihen rakennalla helpommin suodattimia + se pienempi virrankulutus/ aikavarmasti hiljaisempi käyntiääni.
Pikkusen villiinnyin, kun ostin sen valmiin imusuodattimen, muovikasvin ja muita osia. Ne menevät kuitenkin käytännössä vasta siihen seuraavan kokoluokan akvaarioon. Haavi pirkule unohtui ostaa ja erikseen en viitsi tilata. Katotaan minkälaisen virityksen rakentelen, kun sille tulee tarvetta.

Saa nyt muhia tuo akvaario tuossa sen aikaa, että saan tippatestin. Sitten ongelle jos vaikka sais ahvenia.
mahu
Starting Member
Starting Member
Viestit: 5
Liittynyt: 15:50, 07.10.2016
Sukupuoli: Mies

Re: Ahven akvaario

Viesti Kirjoittaja mahu »

Koivun oksia keitelty jo useampi tunti ja väriä on kyllä irronnut veteen, mutta vettä ei puu ole imassu käytännössä ollenkaan. Äsken kuorin oksia ja kuorikin oli vielä tiukassa eikä juurikaan pehmennyt.

Taitaa olla parempi tehdä tuoreesta puusta tai ainakin helpompi.

Keitellään nyt uudella vedellä vielä ja sitten saa mennä ihan ämpäriin uimaan ainakin huomiseen nuo oksanpätkät.
mahu
Starting Member
Starting Member
Viestit: 5
Liittynyt: 15:50, 07.10.2016
Sukupuoli: Mies

Re: Ahven akvaario

Viesti Kirjoittaja mahu »

Jahas, tänään tuli vesitestit ja tuli tuossa jo testattua vedet. 10 tai ainakin 10 ppm oli NH4/NH3 testin tulos. Ei skaala riittänyt asteikossa mittaamaan todellista tulosta. Tiedä sitten voisiko testattavan veden määrää muuttamalla skaalaa muuttaa. Toimii ainakin muissa vesitesteissä joita olen tehnyt.
No joka tapauksessa nyt on imufiltteri ja muovikasvi myös vedessä, että kasvupinta-ala bakteereille on nyt varmaan ainakin tuplattu.
Odotellaan vielä muutama päivä ja testaillaan sitten uudestaan.
mahu
Starting Member
Starting Member
Viestit: 5
Liittynyt: 15:50, 07.10.2016
Sukupuoli: Mies

Re: Ahven akvaario

Viesti Kirjoittaja mahu »

No niin, ahven projekti on edennyt siihen pisteeseen, että 4 kpl. on pieniä ahvenia uimassa akvaariossa.
Semmosia noin 10-12cm pitkiä ahvenia ja ihan mato-ongella otin ne tuolta tänään aamulla. Kiukkusia ovat kyllä ainakin näin alkuun. Kai ne rauhottuu ajan kanssa sitten, mutta nyt ei kestä yhtään liikettä akvaarion lähellä. Alkaa ralli heti ympäri akvaariota jos jotain näkevät.

Pikkusen on lisää tullut tavaroita hommattua samalla, kun kypsyttelin akvaarion vettä. Nyt on ilmapumppu ja ilmakivi akvaariossa myös.
Suurempi astia on myös tullut ostettua ahvenille. Etolassa oli -20% alennuksessa muovi laatikot ja 70L smart storage laatikko lähti mukaan siltä reissulta. Tais olla 22e hintanen.

Ruuaksi ostin pakaste seitiä ja on vielä noita onkimatoja myös jäljellä muutama. Taidan kyllä vielä odottaa päivän tai pari ennen, kun yritän ruokkia kaloja.

Kalojen määrä saattaa hyvinkin tippua, kun vaan selviää jääkö kaikki kalat edes henkiin vai miten tässä käy. Olin alumperin suunnitellut 2-3 kalaa ja ihan vaan varmuuden vuoksi otin 4 kotiin asti.

Vinkkinä jos joku meinaa onkia itelleen kaloja akvaarioon kannattaa koukun väkänen viilata pois tai voi sen myös puristaa pihdeillä matalaksi. Helpompi ottaa kalat irti koukusta ja pääsee kalatkin helpommalla. Mukaan kannattaa ottaa myös nokkapihdit, jos sattuvat imasemaan koukun pikkusen liian syvälle suuhunsa. Noin pienillä ahvanilla on sen verran pieni suu, että sinne ei sormet mahdu koukkua irrottamaan.

Ahvenet saivat kotona ensin hitaasti tottua lämpötilan muutokseen muovipussissa jossa ne tänne kotia toin. Muovipussi siis ämpäriin jossa oli hieman akvaario vettä. Lämpötilan tasaantumisen jälkeen päästin uutta vettä pussiin pienissä erissä monta kertaa ja lopuksi kalat ja vedet ämpärissä sekasin. Sitten vasta haavin avulla kalat akvaarioon.
Lahti32
Starting Member
Starting Member
Viestit: 7
Liittynyt: 22:06, 20.02.2011
Sukupuoli: Mies

Re: Ahven akvaario

Viesti Kirjoittaja Lahti32 »

Vieläkö on ahvenet akvaariossa?

Meillä on yksi vajaa kilon painoinen ahven 450 litran akvaariossa ollut jo kolme vuotta. Oli siellä ennen muitakin kaloja mm seipi, ruutanoita ja pienempi ahven mutta tämä yksi ahven oppi syömään katkarapupellettejä nii se on kasvanut mahdotonta vauhtia ja on aikamoinen mörkö nykyään ja sehän on sitten syönyt vähitellen kaikki muut kalat akvaariosta. En olis uskonut miten ison ruutanan se kykenee syömään.

Ihan katiskalla otettiin joesta ja oli alunperin niin pieni että melkein katiskaverkon silmästä saattoi yrittää karkuun.

Nykyisin se syö Kuusamon muikkuja ja pellettejä ja kasvaa yhä vaan.
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Lammikot, karpit, kultakalat ja kotimaiset kalat”