Lampeen suodatus vai vedenvaihtoa?

Ulkolammikoiden ja niissä pidettävien kalojen hoito, ongelmat ym. Mukaan lukien ulkona ja sisällä pidettävät kultakalat sekä kotimaiset kalat.

Valvoja: Moderaattorit

Vastaa Viestiin
jger
Starting Member
Starting Member
Viestit: 1
Liittynyt: 14:52, 27.11.2018
Sukupuoli: Mies

Lampeen suodatus vai vedenvaihtoa?

Viesti Kirjoittaja jger »

200m3 pihalammessa ei ole suodatusta vain kaksi ilmapumppua. Kultakalat ovat selvinneet talven yli. Tarkoitus on hankkia koikarppeja.

Kesäisin vesi kuitenkin samenee levästä. Kesällä pumppaan porakaivosta lampeen pari kuutiota vettä vuorokaudessa, jotta pinta ei laske.

Pohdin suodattimen rakentamista lampeen.. Tai vaihtoehtoisesti porakaivoveden pumpaamista lampeen ja ylimenevä vesi ojaan.

Porakaivon tuotto on 2m2 tunnissa ja tehon tarve n700w. Tämä ratkaisu olisi edullinen..
Kaivon ph 7.4 ja kovuus 4.5dH.

Kumpiratkaisu olisi parempi?
Kuinka paljon vettä pitäisi vaihtaa per vrk jotta vesi pysyy kirkkaana?

Olisko jossain laskelmia lampien vedenvaihdosta?
Nishikoi
Member
Member
Viestit: 268
Liittynyt: 17:52, 14.05.2007
Sukupuoli: Mies
Viesti:

Re: Lampeen suodatus vai vedenvaihtoa?

Viesti Kirjoittaja Nishikoi »

Itsellä on 100m3 lampi. Suodattimina maahan kaivettuna 2 kpl 800 litran laskeutumissuodatinta joissa ensimmäisessä harjat, toisessa japaninmatto. Näiden jälkeen on 2 kpl hiekkasuodattimia. Ensimmäisessä 2-3mm hiekkaa ja toisessa 0,8-1.6mm. Vesi tulee kiertosuodattimiin omalla painollaan jolloin kiintoaine ei hajoa pumpussa vaan kertyy näihin laskeutusaltaisiin pohjalle. Näiden jälkeen vesi menee hiekkasuodattimen pumpulle (350w) joka painaa veden hiekkasuodattimista läpi. Hiekkasuodattimien jälkeen on 110W UV-C suodatin (tulevan kesän projekti). Aikaisempina vuosina UV-suodattimet olivat laskeutumisaltaassa. Vettä suodattimista menee läpi n 7000-1000L tunnissa riippuen hiekkasuodattimen tilasta.
Pintasuodatimelta menee vesi omakehitämän automaattisen puhdistus rullan kautta vielä yhden painesuodattimen läpi jossa on 35w UV-C ja pumppu vie n 150w. Eli yhteensä pumput vie 500W ja UV-C:t 150W
Tuossa videota viime kesältä jossa veden syvyys on n 1,6m ja pohjaan näkyy selvästi.
https://www.youtube.com/watch?v=2MtZzrswJI4
Kanavalla myös videoita aikasemmilta vuosilta.
Ison altaa kirkkaana pitäminen on aiak haasteellista suomessa. Esim puiden siementäminen, esim männyn siemen, saa kyllä veden sameaksi
kuten joissain videoissanikin näkyy.
Pihalampi n.120 000 litraa + talviallas 12000 litraa ja 2 kpl 2700litraa
https://www.youtube.com/watch?v=gK8ytO07iI4
Jaani
Senior Member
Senior Member
Viestit: 537
Liittynyt: 15:19, 21.08.2002
Akvaarioseurat: HAS
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Tuusula

Re: Lampeen suodatus vai vedenvaihtoa?

Viesti Kirjoittaja Jaani »

Veden lisääminen "laimentaa" sameutta, mutta ei niin paljoa, että vesi kirkastuisi. Siitepöly on pahasta, kun se on niin hienojakoista ja kulkeutuu joka paikkaan. Toinen ongelma voi olla pohjaa runsaslukuiset ja aktiiviset pohjaa möyrivät kalat, kun pohjalla on aina hienoainesta ja se voi tehdä "savisuutta" veteen. Esim eteläsuomalaisia peltojen läpi kulkevia jokia, kuten Keravan ja Vantaanjoki ei saa kirkkaaksi millään. Maitokahvi on ja pysyy.

Suodattaminen on se keino, millä kirkautta saa, jos saa. Itse olen puljannut pienen parinkymmenen kuution lampeni kanssa vielä ilman suodatusta, mutta ehkä ensi kesänä pitää viedä tätäkin projektia eteenpäin. Mulla lammessa polskii vain luonnonkaloja, turpia. Pumppu pyörittää vettä läpi talven ja pitää jääkannen auki, jotta kaasujen vaihto toimii. Vedenvaihto toimii automaatilla sateiden mukaan eli puolet kattovesistä ohjautuu puron kautta lampeen. Ja kattohan tunnetusti kerää myös siitepölyä. Kirkasta en tavoittelekaan minun olosuhteissa, koska se ei ole realismia, mutta vähän kirkkaampaan, jos pääsisi.
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Lammikot, karpit, kultakalat ja kotimaiset kalat”