Kultakaloja

Ulkolammikoiden ja niissä pidettävien kalojen hoito, ongelmat ym. Mukaan lukien ulkona ja sisällä pidettävät kultakalat sekä kotimaiset kalat.

Valvoja: Moderaattorit

Vastaa Viestiin
sendie
Junior Member
Junior Member
Viestit: 87
Liittynyt: 19:47, 30.01.2002

Kultakaloja

Viesti Kirjoittaja sendie »

Saatiin akvaario valmiiks, mitat 120, 50, 60= 360 litraa.
Haettiin eilen erivärisiä huntupyrstökultakaloja 6 kappaletta, ja pienemmästä akvaariosta siirsin 4 partamonnia. Ok? Ajattelin pitää kalaston tossa enempiä lisäilemättä.
Mitähän tukevia kasveja voisi miettiä kultakalaakvaarioon? Siellä on vasta 2 miekkakasvia ja joku pieni ruusukelaji.

Ajattelin tänään aamulla siirtää myös vuoden vanhan kääpiörihmisnaaraan kultakalojen joukkoon, ja seurailin vähän aikaa. Rihmakala oli kamalan äreä, ajoi kultakaloja takaa, imi kylkeä ja tökki muualle. palautin sitten kääpiön takas pikkuakvaarioon. Mistäs tämä käytös johtuu? :?
maketzu
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 2408
Liittynyt: 09:35, 26.09.2001
Akvaarioseurat: TAS
Paikkakunta: Loppi, Kormu City
Viesti:

Viesti Kirjoittaja maketzu »

Saatiin akvaario valmiiks, mitat 120, 50, 60= 360 litraa.
Haettiin eilen erivärisiä huntupyrstökultakaloja 6 kappaletta, ja pienemmästä akvaariosta siirsin 4 partamonnia. Ok?
Kultakalat menevät ainakin poikasina, mutta isommiksi kasvettuaan ne saattavat mahtua siinä ja siinä. Jossain täällä Aqua-Webin keskustelussa muistaakseni oli kultakalan tilan tarpeesta joku kirjoitti siitä.
Partamonnit mahtuvat juuri ja juuri.
Mitähän tukevia kasveja voisi miettiä kultakalaakvaarioon? Siellä on vasta 2 miekkakasvia ja joku pieni ruusukelaji.
Voivat tulla syödyiksi. Jaavansaniainen ja Anubias-lajit ovat kestävämpiä kultakalojen kanssa.
Ajattelin tänään aamulla siirtää myös vuoden vanhan kääpiörihmisnaaraan kultakalojen joukkoon
Ei kannata laittaa kultakalojen kanssa, sillä kultakalat tarvitsevat oman ympäristönsä, esim. viileämpää vettä.
Pizku
Maskotti
Maskotti
Viestit: 165
Liittynyt: 12:08, 14.10.2001
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Kuopio
Viesti:

Re: Kultakaloja

Viesti Kirjoittaja Pizku »

sendie kirjoitti:Saatiin akvaario valmiiks, mitat 120, 50, 60= 360 litraa.
Haettiin eilen erivärisiä huntupyrstökultakaloja 6 kappaletta, ja pienemmästä akvaariosta siirsin 4 partamonnia. Ok?
Kultakalahan tarvitsi noin 50 litraa vapaata uimatilaa, vai muistanko väärin? Jos sillä periaatteella lasketaan, niin nuo mahtuvat tuonne. Ja partamonnit myös.

Sitä rihmakalaa en kyllä tosiaankaan pistäisi sinne kultakalojen joukkoon, sillä se tarvitsee lämpimämpää vettä. Kultakaloja pidetään yleensä lajiakvaarioissa.
Mari Kurki
Elite Member
Elite Member
Viestit: 6450
Liittynyt: 23:09, 10.01.2002
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Espoo, HAS

Viesti Kirjoittaja Mari Kurki »

Minähän noista kultsuista olen joskus kirjoitellut ja Liisa S vissiin myös. Yksi kultakala tarvitsee 100 l vettä, joten tuohon akvaarioosi mahtuisi mukavasti elelemään 3 kultakalaa.
Partikset eivät ole ok, ne saattavat ruveta imeskelemään kultsujen kyljistä limaa. Ylipäänsäkään kultakalojen seuraan eivät muut kalat sovellu, ellei sitten aasianmutakala ja karpit.
Kääpiörihma on ehkä vesiarvoiltaan juuri täsmälleen toisesta ääripäästä kultiksen kanssa, eikä varmasti sovi samaan akvaan niiden kanssa. Ja kai saat akvaariosi lämpötilan pysymään jossain 22 asteen tienoilla, se on kultakaloille sopiva?
Omana mielipiteenäni sanoisin, että kultakala ei oikeastaan ole akvaariokala, vaan kuuluu lammikoiden asukkeihin (kuten karppikin). Ja sinulle sendie annan taaskin tämän vanhan neuvon: Ota ensin selvää suunnittelemiesi kalojen vaatimuksista ja hanki niitä vasta sitten. Kultakaloista on ollut niin paljon juttua, että pelkästään tässä forumissa haun tekemällä olisit saanut riittävästi tietoa välttääksesi jo tekemäsi erehdykset.

T: Mari
sendie
Junior Member
Junior Member
Viestit: 87
Liittynyt: 19:47, 30.01.2002

Viesti Kirjoittaja sendie »

Meillä on ulkona 2mx3m pihalammikko suihkulähteineen. Kalat on nyt tarkoitus muutaman viikon päästä pistää lammikkoon, kunhan vesi vielä vähän lämpenee (11 astetta), ja saadaan joitain kasveja ja piilopaikkoja duunailtua.
Kyllähän mä tiedän vesivaatimukset, kultakaloille emäksistä ja kovaa, rihmakaloille hapanta ja pehmeää. Meidän vesi on aina ollu tossa suurinpiirtein pH 7,2, ja pienemmässä akvaariossa on jouduttu käyttään Seran pH:n alennuslitkuja.
Hei ei kaikkea tartte ottaa niin helvetin vakavasti. :? Fisu oli altaassa tunnin verran, koska sitä ei oikeen pysty pienemmässäkään pitämään, riitelee jatkuvasti perhosahventen kanssa. Tämä kala saakin löytää uuden kodin.

Kiitoksia vastanneille, suunnistan tästä ylihuomenna kaupungille kasvienostokierrokselle. :D
Minxi
Starting Member
Starting Member
Viestit: 44
Liittynyt: 23:25, 27.08.2001
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Minxi »

Hyvä kasvi kultakaloille on vesirutto. Se saa olla rauhassa ja kasvaa nopeasti kunnon pöheiköksi. Sopii hyvin myös ulkoaltaaseen. Tämä on testattu! Sisällä kultsujen kanssa menestyy myös vallisneria ja kriinumi. Jos akvaario on päältä avoin (ilman kansilaseja) niin pinnalle käy vesihyasintti.

Meidänkin kultakalat muuttavat loppuviikosta ulos jos ilmat säilyvät näin hyvinä. Niille alkaa kesäloma. :P
sendie
Junior Member
Junior Member
Viestit: 87
Liittynyt: 19:47, 30.01.2002

Viesti Kirjoittaja sendie »

Minxi mitäs luulisit, pärjäisivätköhän nuo n. 3-4-senttiset jalostetut veijarit vielä ulkoaltaassa? Lämpötilan mittailin äsken, oli siinä 15 astetta.
Kuinka pitkälle syksyyn oot yleensä pitäny kultiksia ulkona?

Haettiin eilen vähän matkan päästä metsälammikosta vähän vehkaa kasvamaan tohon altaaseen, ja jotain muuta kukkaa, jota en tunnista. Onkohan kukaan tietoinen, viihtyykö vehka pihalammikossa?

Vesihyasintteja oli tuossa muutama vuosi sitten, jänniä pallukoita, ei vaan saatu talvehtimaan, olivat varastossa homehtuneet talven aikana. Lumme on kyllä pärjäillyt kolmen vuoden ajan kesät talvet :D Paljonkohan vesihyasintit ja kurjenmiekat maksavat noin ostettuina? Ja mistähän Hämeestä päin niitä saisi? Ajateltiin käydä tänään Riihimäen pihamessuilla kurkkaamassa, kun kerrottiin, että siellä myytäis laidasta laitaan vesikasveja. 8)
Minxi
Starting Member
Starting Member
Viestit: 44
Liittynyt: 23:25, 27.08.2001
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Minxi »

Siihen kuinka jalostetut kultakalat vielä pärjäävät ulkona, en ota kantaa. Meidän kalat ovat tuommoisia vähemmän jalostettuja (komeetta ja shubunkin) ja olivat viimekesänä n. 4-5 senttisiä kun ulos pääsivät ja hyvin pärjäsivät. Oli aikomus siirtää kalat ulos tänä viikonloppuna mutta kylmät säät lykkäävät sitä... Aamuisin vesi on ollut vain 10 asteista vaikka päivällä lämpeneekin jopa 17 asteeseen.
Viime syksynä otin kalat sisään kun vesi oli noin 14 asteista päivisin.

Kyllä vehkan pitäisi viihtyä pihallakin lammikossa, tosin se taitaa olla kauttaltaan myrkyllinen kasvi. Tokkopa sitä kalat syövät, mutta olisi ehkä silti hyvä laittaa se kalojen ulottumattomiin.

Terveisiä Riihimäeltä! :P Minäkin kävin siellä kasvi ostoksilla tänään, vesihyasintti tuli ostettua ja punainen lumme ja joku vesikasvi, jonka nimi jo unhoittui. Yritin saada vesihyasintin talvehtimaan "kultakala maljassa" ilman keinovaloa siinä onnistumatta. Kurjenmiekkoja olen ostanut Tuusulasta Kukkatalosta, talvehtivat nekin hyvin ulkona.

Kävitkös Riihimäellä tutustumassa "koijareihin"? Jos ulkoallas jutut kiinnostaa niin liity mukaan porukkaan! Voin kertoa tarkemmin jos kiinnostusta on...
*Hah*
Junior Member
Junior Member
Viestit: 67
Liittynyt: 20:15, 04.07.2002
Paikkakunta: Oulu

Vesivehka on kaunis!

Viesti Kirjoittaja *Hah* »

Sitä löytyypi vain hieman keskustan ulkopuolelta, eli ei puistoista (tietääkseni). Jokin läheinen limainen ojannotkelma tai patoutunut sammakkolampi, siellä on. Ainaskin täällä Oulun korkeudella. Kukkii kauniisti ja samanlaisella kukalla kuin oikea huonekasvi-vehkakin. Lumpeita ym. en ole raaskinut lampeeni ostaa ja tuskimpa niitä täältä "peräkylältä" löytyykään. [;)]
Oma pihalammikkoni on noin kuuden kuution vetoinen, syvimmillään n. 120cm (haarat kastuu kahlatessa) ja siellä asustaa kesäisin 9 lähes täysikokoista kultsia. Kunnon parvi siis. Talveksi en ole niitä uskaltanut jättää sinne, liian rakkaita pakastekaloiksi näillä korkeuksilla kun mikään ei ole varmaa. Tänä keväänä sain ne jo toukokuussa ulos ja annan niiden yleensä olla ensimmäisten yöpakkasten tuloon saakka. Kaikki 9kpl ovat ns. normaalimuotoisia tai hieman huntupyrstöisiä. Kasvoivat yhdessä kesässä lähes täysikokoisiksi, nyt syksyllä siis luvassa altaan vaihto ainakin 320l jotta menevät talven yli ilman liikennevaloja altaassa. :roll:
Komeita otuksia, ei voi muuta sanoa! :D
Piitulainen
Member
Member
Viestit: 406
Liittynyt: 14:29, 24.07.2002

Viesti Kirjoittaja Piitulainen »

Onko joku tosiaan pitänyt huntupyrstöjä ulkoaltaassa?
Itse en ole uskaltanut laittaa.
Meillä ulkoaltaassa ainoastaan 4 luonnonmuotoa ja 1 karppi.
*Hah*
Junior Member
Junior Member
Viestit: 67
Liittynyt: 20:15, 04.07.2002
Paikkakunta: Oulu

Kultsi kuoli...

Viesti Kirjoittaja *Hah* »

Näin siis pääsi käymään nyt heinäkuussa aurinkoisen kesän saatua altaani suorastaan pursuamaan vihreää levämömmöä. Päätimme tyhjentää ja siivota altaan sekä lisätä levänestoainetta, mutta parin päivän vesisaavikaranteenin jälkeen yksi kultseistani kellui maha pystyssä :cry: Snif! Luultavasti syynä nopea lämpötilan nousu (uskomattoman vaikeaa säädellä saavissa olevaa vettä!)

Siis, jäljellä enää kahdeksan kultsia. Plus tällä viikolla lahjoituksena saatu karppi.. heh heh [:I] Reppana etsi uutta kotia, pikku pentu vielä.

Suunnitelmissa kipata uusi tulokas altaaseen vasta ensi vuonna, enää tässä vaiheessa syksyä ei mitään järkeä stressata ensikertalaista ulko-olosuhteilla.
Odotellaan siis ensi kevääseen. Malttamattomasti. :roll:

Karpin onnellinen omistaja :mrgreen:
jartzu65
Koi-Jari
Koi-Jari
Viestit: 3790
Liittynyt: 14:50, 09.11.2001
Paikkakunta: Suonenjoki
Viesti:

Viesti Kirjoittaja jartzu65 »

Onneksi olkoon karpista :D

Mietin tuossa että miksi pidit kaloja vesisaavissa,siis oliko ne kaikki kultakalat samassa pytyssä? Jos se saavi,miten iso se lienee ollutkaan?
on ollut lämpimässä auringonpaisteessa niin siinä on saattanut lämpötila nousta korkealle liian nopeasti.Lämpötilamittarillahan tuon olisi voinut tietysti seurata ja yrittää siirtää pytty johonkin viileään paikkaan,mutta kaikilla tietysti ei ole isoa maakellaria tai kylmiötä käytössa :(

Toinen vaihtoehto on pistää kalat akvaarioon jos altaan jostakin syystä joutuu tyhjentämään,itse huomasin levänesto-kuuri kokeilun aikana että
kultikset rupesivat "haukkomaan henkeä"pinnan tuntumassa,eli kuoleva
ja pilaantuva levä syö vedestä aika radikaalisti happea,joten meillä kalat
siirrettiin välittömästi sisäaltaaseen.

Kemikaalien kuten levänestoaineen kanssa näköjään on pelattava aika tarkasti ettei tule annosteltua liikaa,ja on tiedettävä tarkka vesimäärä
mikä altaassa on.

Toista kertaa en enää tuota ainetta altaaseen työnnä(ainakaan jos siinä on kaloja) Mahdolliset levät tuhotaan UV-suodatuksen avulla 8)
" Silikonirinnat ovat kuin jalopuuratti Ladassa: Kiva hivellä mutta kyyti ei parane"

http://koiruuksiajakissankujeita.kotisivukone.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
Chyental
Senior Member
Senior Member
Viestit: 738
Liittynyt: 13:06, 21.01.2002
Paikkakunta: Pori

Viesti Kirjoittaja Chyental »

Juu serkuillani oli joskus viisi huntupyrstöä. Sisäakvaario oli muistaakseni n. 150 litrainen (tästä on siis lähemmäs 10 vuotta aikaa) ja kesäisin ne olivat pienessä pihalammessa. Siis se allas oli pieni, vettä tuskin paljoa enempää kuin akvaariossakaan. Mutta näyttivät ne muutaman vuoden elävän silti, en nyt vaan kuolemaksenikaan muista mitä niille tapahtui. Altaassa oli myös järjettömän kokoinen pleco, luultavasti joku tummalevä tai isopurje...
-Chyental-
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Lammikot, karpit, kultakalat ja kotimaiset kalat”