Lammikko Oulussa?

Ulkolammikoiden ja niissä pidettävien kalojen hoito, ongelmat ym. Mukaan lukien ulkona ja sisällä pidettävät kultakalat sekä kotimaiset kalat.

Valvoja: Moderaattorit

Vastaa Viestiin
Petteri
Junior Member
Junior Member
Viestit: 172
Liittynyt: 13:56, 18.04.2002

Lammikko Oulussa?

Viesti Kirjoittaja Petteri »

Onko kellään kokemusta ympärivuotisen kalalammikon pidosta Oulun korkeudella? Kuinka syvä pitäisi olla, jotta ei jäädy pohjaan asti ja minkälainen virtaus pitäisi olla?

Itse ajattelin näin:
Lammikon koko olisi metreinä noin 2,5 x 2 x 1, josta 1 on syvyys. Pumpuksi Eheimin 1060, joka nostaisi kesäisin vettä kolmesta muovilaatikosta tehtyyn valutussuodattimeen talvisin kierrättäisi vettä, ulostuloputki noin 10-15 cm pinnanalla. Lisänä suihkulähde kierrättämään vettä.

Valutussuodattimeen massoiksi letkunpätkiä, vaahtmuovipaloja, sekä lekasoraa edellämainitussa järjestyksessä. Lisäksi mahdollisesti uv-suodatin. Riittäisikö kaavailtu suodatus ton kokoiselle lammikolle?

Pähkäilin myös, että talvella ei varmaankaan kannata yrittää käyttää valutussuodatinta... :)

Mitäs kaloiksi? Karppeja vai Kultakaloja. Päätähtäin helppohoitoisuudessa ja siinä, että kalat myös talvehtisivat lammikossa. Miten muuten lammikkoa hoidetaan (eli minkälaiset hoitorutiinit herrasväellä on)? Vedenvaihtoja ei varmaan tarvitse ihan kerran viikossa, varsinkin jos kalamäärä on kurissa.

Mitä muuta tarvitaan näiden meinittujen (allasmuovi, suodatintarpeet, uv-suodatin)? Lämmitin pahimpia pakkasina..vai onko esim. 300W lämmittimestä mihinkään ton kokoisessa vesimäärässä.. (Ei taida olla, toisaalta joskushan aste tai puolikas voi olla merkittävä.)
jartzu65
Koi-Jari
Koi-Jari
Viestit: 3790
Liittynyt: 14:50, 09.11.2001
Paikkakunta: Suonenjoki
Viesti:

Viesti Kirjoittaja jartzu65 »

Moi! En tiedä Oulusta kun Kuopiossa asun :)

Ihan hyvänkokoinen monttu sulla tulossa, eli laskinko 4400 litraa.
En muista paljonko Eheim 1060 nostaa vettä tunnissa, olikohan vajaa 2000 litraa? Tuohon vesimäärään voisi kylla pistää hiukan suurempi tehoisenkin tai miksi ei nostaisi vettä kahdella kyseisellä laitteella. Olisipa sekin vara siinä, että jos toiseen tulee toimintahäiriö niin on ainakin toinen nostamassa vettä.

Minun mielestä tuon lecasoran tilalle voisit pistää allas-substraattia=parempi bakteerien kiinnitysala ja samalla pitää ph:a kohdallaan. pH:lla kun on taipumus ainakin sateiden jälkeen hieman tippua. Itselläni menee tuo suodatus myös uusiksi, eli ajattelin rakentaa n. 100-250 litran muovitynnyristä myöskin valutussuodattimen(tänä kesänä oli aika onneton 15 litran massatilavuuden omaava). Mutta toimi silti!
Tosin kalat altaassa olivat vielä varsin pieniä, 7-12senttisiä... Mutta nyt syksyllä kun siirsimme kalat varastoon talviakvaarioon, niin kyllä huomasi miten senttejä oli tullut roimasti lisää, eli ensi kesällä suodatusta lisää!
Kaloina meillä on yksi karppi ja 7 kultakalaa, ns.normaalipyrstöjä.

Mutta tuosta talvehtimisesta on vaikea mennä sanomaan Oulun leveysasteissa. Seran lammikko-ohjeessa puhutaan että altaan pitäisi olla yli metrin syvä, mutta toisaalta esim. etelässä pitävät jotkut kalat talven ulkona jopa 60cm syvissä altaissa. Tosin olen kuullut että jotkut käyttävät talvella altaan pohjalle levitettävää lämpökaapelia, mutta kysele esim. Koijareilta.

Turistaan joskus lisää...
" Silikonirinnat ovat kuin jalopuuratti Ladassa: Kiva hivellä mutta kyyti ei parane"

http://koiruuksiajakissankujeita.kotisivukone.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
jartzu65
Koi-Jari
Koi-Jari
Viestit: 3790
Liittynyt: 14:50, 09.11.2001
Paikkakunta: Suonenjoki
Viesti:

Viesti Kirjoittaja jartzu65 »

Vinkkinä pumppuostoksiin: Aquaristikshop.de myy Eheim 1264 pumppua
hintaan 135 e ja rapiat päälle,tehoja löytyy 4500l/h 8)
" Silikonirinnat ovat kuin jalopuuratti Ladassa: Kiva hivellä mutta kyyti ei parane"

http://koiruuksiajakissankujeita.kotisivukone.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
Petteri
Junior Member
Junior Member
Viestit: 172
Liittynyt: 13:56, 18.04.2002

Viesti Kirjoittaja Petteri »

jartzu65 kirjoitti:Moi! En tiedä Oulusta kun Kuopiossa asun
Onhan Kuopio kuitenkin lähempänä Oulua kuiin Helsinki, joten on sulla parempi tuntuma Oulun korkeuteen kuin monella täällä Helsingissä.

Kiitos muutenkin hyvistä vinkeistä. Pumppuasia, suodatus ja lammikon koko ovat vielä ihan avoimena. Täytyy varmaankin suunnitella ja mietiskellä oikein huolella.

Talvehtimisesta ja lammikon syvyydestä tuli mieleeni, että voisihan se lammikko olla epäsymmetrinen; toisesta päästä kapea ja syvä (>1 m) ja toisesta päästä vastaavasti laakeampi ja matalampi. Tällä tavalla tulisi syvyyttä, joka pysyisi ehkä talven jäätymättä, versinkin kun laittaisi veden kiertämään oikein kunnolla. Lämmitys on tietty edelleenkin vaihtoehto, mutta arvelen kuitenkin, että tehokkaalla pumpulla saisi pidettyä lammikon sulana suht pienellä tehonkulutuksella.

Olisi kyllä kiva kuulla lisää kommentteja, varsinkin joltakulta, joka on lammikkoa harrastanut Oulussa.

PS. Kymppiuutisten "karppikevennys"
http://scully.mtv3.fi/msc/page_uutiset? ... 17&START=1
Cano
Junior Member
Junior Member
Viestit: 174
Liittynyt: 16:18, 15.03.2002
Paikkakunta: Raisio

Koi-allas

Viesti Kirjoittaja Cano »

En tiedä koikarpeista tai siihen liittyvistä asioista mitään, muuta kuin, että jonain päivänä minäkin haluan koi/kultasäyne/kultakala-altaan. Mutta netistä löytyisi tällainen hyvä suomalainen karppisivu kuin: http://personal.inet.fi/yritys/tero.tuomisto/koi.html
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Lammikot, karpit, kultakalat ja kotimaiset kalat”