Punaneonsinisilmän ensimmäinen viljely-yritykseni

Akvaariokalojen ja muiden akvaarioasukkien viljely.

Valvoja: Moderaattorit

kr70
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1921
Liittynyt: 14:45, 12.10.2014
Sukupuoli: Mies

Re: Punaneonsinisilmän ensimmäinen viljely-yritykseni

Viesti Kirjoittaja kr70 »

Liikkeestä ostettujen kasvien mukanako ??
prologi
Starting Member
Starting Member
Viestit: 49
Liittynyt: 19:01, 17.07.2018
Sukupuoli: Nainen

Re: Punaneonsinisilmän ensimmäinen viljely-yritykseni

Viesti Kirjoittaja prologi »

En osaa sanoa, kun lisäsin tuonne samaan aikaan monesta eri paikasta tulleita kasveja. Osa tuli Saksasta, osa toiselta harrastajalta ja osa kivijalkakaupasta.
kr70
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1921
Liittynyt: 14:45, 12.10.2014
Sukupuoli: Mies

Re: Punaneonsinisilmän ensimmäinen viljely-yritykseni

Viesti Kirjoittaja kr70 »

Olen sittemmin viljellyt näitä onnistuneesti seuraavalla metodilla:

1. Muutama päivä ennen 2:sta kaloja aletaan ruokkia enemmän.

2. Suoritetaan iso vedenvaihto. Akvaarion pintaosaan sijoitetaan moppi. Jotain kannattaa muuttaa sisustuksessa; riittää jo se, että valo sijoitetaan eri asentoon. Akvaariossa on hyvä olla kuivia lehtiä, turveuutetta tai jotain muuta humusta. Lämpötila päivällä 26, yöllä pari astetta alempi.

3. Voimakasta ruokintaa jatketaan. Riippuen siitä, kuinka iso edellinen vedenvaihto oli, voi parin päivän välein tehdä uusia isoja vedenvaihtoja.

4. (Reilun) viikon päästä 2:sta moppi laitetaan toimivaan 25 litran akvaarioon, jossa on puolet samanlaista vettä kuin aikuisten akvaariossa ja puolet tislattua vettä (koska olen lukenut, että 10 dGH:ssa kaikki munat eivät kuoriudu; jos on käytössä pehmeämpää vettä, ei tarvita tislattua tai vastaavaa vettä). Normaali suodatus ja lisäksi pieni UV-sterilisaattori pitämässä bakteeritiheyttä alhaalla (mutta tuskin välttämätön). Lämpötila edelleen päivällä 26, yöllä pari astetta alempi.

5. Kuoriutuminen em. lämmöissä kestää 11-13 päivää. Kuoriuduttua poikaset uivat aivan pinnalla, joten ne on helppo havaita. Sitä mukaa, kun poikaset kuoriutuvat, ne otetaan varovasti kupilla kiinni ja sijoitetaan 0,4 litran keittiörasiaan, jossa on aluksi samaa vettä. Vedenvaihdoissa voi käyttää normaalia vesijohtovettä.

6. Poikaset alkavat syödä heti eli niillä ei ole ruskuaispussivaihetta. Aluksi niille annetaan likoeläimiä. Suurennuslasilla ja taskulampulla pidetään huolta, että likoeläimiä on purkissa koko ajan.

7. Vettä vaihdetaan ainakin 50% päivässä imien samalla 5ml ruiskulla töhnää pohjalta. Likaantumisasteesta riippuen useamminkin. Pidetään huolta, että vaihtovesi on samanlämpöistä. Vaihtovettä voi säilyttää pienessä kannussa poikaspurkin vieressä, jolloin se ainakin on samanlämpöistä.

8. 2-5 päivän päästä poikaset pystyvät syömään artemiaa. Niille syötetään artemiaa ja likoeläimiä. Koko ajan pitää olla ruokaa saatavilla. Niitä pidetään vielä n. 3 päivää purkissa vahvistumassa.

9. Poikaset siirretään 25 litran akvaarioon. Tislattua vettä ei tarvita, mutta muuten lämpötila ja muut olosuhteet kuten edellä.

10. Ruokitaan artemialla, JBL NovoTomilla ja madoilla (ensin mikro-, sitten grindal-) useamman kerran päivässä. Vaihdetaan vettä normaalisti.

11. Vähän yli kuukausi kuoriutumisestä poikaset ovat jo 2-senttisiä, ja urosten evät ovat pidentyneet. Tehokasvatuksen voi lopettaa ja kalat voi siirtää aikuisten seuraan.

Jos näitä haluaa kasvattaa suuria määriä, ongelmaksi tällä metodilla tulee se, että toisin kuin monet muut kalat, jotka tekevät kerralla satoja munia ja sitten pitävät taukoa, sinisilmät kutevat hyvin ruokittuina lähes jatkuvasti mutta melkeinpä muna kerrallaan. Eli akvaariossa pitäisi pitää jatkuvasti moppia. Aikuiset todennäköisesti myös etsivät ja löytävät osan munasta mopista: monesti näkee yksinäisen kalan olevan mopin sisällä. Kolmas ongelma on, että akvaariossa on muitakin tiheikköjä, joten osa munista menee sinne; tämän vuoksi emokalat voisi siirtää akvaarioon, jossa ei ole mitään muuta sisustusta, ainakaan pusikkoja, kuin se moppi.

Netistä löytyy viljelykertomuksia, joissa kerrotaan kasvun olevan todella hidasta, mutta sitten selviää, että näitä on pidetty lämmittämättömissä akvaarioissa. Huoneenlämmöt ovat yksinkertaisesti liian matalia näille. Luonnonbiotoopissa on päivälämmöt 27-28 astetta.
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Viljely”