Jokin tappaa kiekkoja, mutta mikä?

Kiekkokalojen hoito, ongelmat ym.

Valvoja: Moderaattorit

Vastaa Viestiin
roi
Starting Member
Starting Member
Viestit: 22
Liittynyt: 09:19, 24.01.2002

Jokin tappaa kiekkoja, mutta mikä?

Viesti Kirjoittaja roi »

Vuoden menikin ilman minkäälaista ongelmaa. Nyt yksi on kuollut, toisessa samat merkit. Kaikki ulos päin kunnossa, vesi ok, mitään en ole vuoteen altaaseen lisännyt, paitsi ruokaa ja vettä. Ei minkäälaista muuta normaalista poikkeavaa, kuin uinti asento: pää pystyssä katse kohti pintaa. Ensimmäinen oli heikolla syönnillä pari viikkoa ja kuoli "pää pystyssä", tämä jälkimmäinen tapaus yrittää syödä, vaikka uinti asento onkin ihmeellinen. Sen voin sanoa, ettei tämä ole ainakaan "päälläseisontatauti :P

Löytyykö apua tai ohjetta millä pelastaa loput 4 kpl jo hyvänkokosiksi ehtinyttä kiekkoa.
Ville V
Senior Member
Senior Member
Viestit: 802
Liittynyt: 08:24, 15.11.2001
Paikkakunta: Jyväskylä

Re: Jokin tappaa kiekkoja, mutta mikä?

Viesti Kirjoittaja Ville V »

roi kirjoitti:Sen voin sanoa, ettei tämä ole ainakaan "päälläseisontatauti :P
"Päälläseisontataudissa" pää voi myös olla ylöspäin. Kalan asento riippuu siitä, onko uimarakossa liikaa ilmaa vai liian vähän.
Viuhtooko kala normaalia enemmän rintaevillään tasapainon saavuttamiseksi/yrittämiseksi?

T:Ville
roi
Starting Member
Starting Member
Viestit: 22
Liittynyt: 09:19, 24.01.2002

Viesti Kirjoittaja roi »

Viuhtoo ehkä hieman tiheämpään, mitä normaalisti. Molemmin puolin meloo menemään. Jos ei mitään lääkettä tai toimenpidettä pian löydy, on tämäkin tapaus menetetty. Varjon CD ei antanut mitään oiretta muta kuin ilmarakon tulehdus, mutta löytyykö siihen lääkettä tai muuta apua?
Ville V
Senior Member
Senior Member
Viestit: 802
Liittynyt: 08:24, 15.11.2001
Paikkakunta: Jyväskylä

Viesti Kirjoittaja Ville V »

roi kirjoitti:Varjon CD ei antanut mitään oiretta muta kuin ilmarakon tulehdus, mutta löytyykö siihen lääkettä tai muuta apua?
Uimarakon toimintahäiriöt voivat johtua ainakin 1. suolitukoksesta 2. sisäloisista 3. bakteeritulehduksesta.

Suolitukosta voi yrittää laukaista esim. magnesium sulfaattia ruuan sekaan (laksatiivinen vaikutus). Bakteeritulehduksessa paranemisennuste on melko huono. Joissain tapauksissa altaan veden pinnankorkeuden edestakaiset muutokset saatavat palauttaa uimarakon toiminnan.

Lisää aiheesta (ainakin 2 artikkelia) esim. osoitteessa http://www.dph.nl/sub-article/catagory- ... l#diseases

T:Ville
roi
Starting Member
Starting Member
Viestit: 22
Liittynyt: 09:19, 24.01.2002

Viesti Kirjoittaja roi »

Kitoos Ville vinkeistä! Pitääpä kokeilla. Viittaisi kyllä johonki tarttuvaan tautiin, kun heti perään lähti toinen sairastamaan. Vai olisiko niin saatuma, että suolistot nyt alkaisivat tukkeutumaan peräjälkeen, vaikka samaa sapuskaa olen antanut jo toista vuotta? No, laitan viestiä miten lähtee homma etenemään...
roi
Starting Member
Starting Member
Viestit: 22
Liittynyt: 09:19, 24.01.2002

Viesti Kirjoittaja roi »

Epäilin sisäloisia, ja annoin Flubenolia ruoan nukana. Yksi ilta oli jo normaali uintiasento ja kaikki ok. Niin palasi seuraavana päivän takaisin katselemaan pintaa, kuitenkin osallistuu välillä "tönimään" toisia. Eli vielä on epäselvä juttu...Hengissä kuitenkin...
jouniv
Senior Member
Senior Member
Viestit: 502
Liittynyt: 14:29, 19.10.2001
Paikkakunta: Jyväskylä

Viesti Kirjoittaja jouniv »

Lyhyeksi jäävissä lääkityksissä piilee vaara vastustuskykyisten taudinaiheuttajien lisääntymisestä. Nyt lisäksi annoit summassa, mutta kiekkoharrastajana ymmärrän yskän.

Mulle on tullut se käsitys, että useat kiekkoja häiritsevät taudinaiheuttajat (kidusloiset, muut pintaloiset, hexamita) ovat aina läsnä, ja niitä voidaan yrittää pitää kurissa huolehtimalla kalojen perustarpeista, veden laadusta ja monipuolisesta ruuasta.

Joskus taudinaiheuttajat saavat niskalenkin, jolloin tasapaino pitää yrittää palauttaa lääkitsemällä. Silloinkin turvallisimpia ovat aineet, jotka eivät varsinaisesti vaikuta kalan verenkierron kautta, eli suola, formaliini ja malakiitti. Nämä tepsivät lähinnä ulkoisiin ongelmiin, suola lisäksi jeesaa stressinhallinnassa (helpottaa osmoottista säätelyä). Näin kala karistaa osan sitä häiritsevistä pöpöistä ja tasapaino palautuu. Flubenol ja metronidazol (esim. Flagyl) ovat sitten jo täsmälääkkeitä sisäloisiin, eikä niihin oikeastaan pitäisi turvautua ilman jo vahvempaa epäilyä ongelmien luonteesta.

Lisäksi olen valitettavasti kallistumassa sille kannalle, että parin-kolmen poikasen ottaminen kasvialtaaseen, varsinkin seura-altaaseen, on tosi riskialtista puuhaa. En tiedä miksi niin on, mutta jotenkin vain tuo balanssi tuntuu kääntyvän usein kiekolle epäedulliseen suuntaan. Mitä vähemmän kasveja ja mitä suurempi osa kaloista kiekkoja niin sitä suurempi mahku onnistua. Tämä on ihan mutu: nähtyä,koettua,kuultua,luettua

Jouni
Jaani
Senior Member
Senior Member
Viestit: 537
Liittynyt: 15:19, 21.08.2002
Akvaarioseurat: HAS
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Tuusula

Viesti Kirjoittaja Jaani »

jouniv kirjoitti:Lisäksi olen valitettavasti kallistumassa sille kannalle, että parin-kolmen poikasen ottaminen kasvialtaaseen, varsinkin seura-altaaseen, on tosi riskialtista puuhaa. En tiedä miksi niin on, mutta jotenkin vain tuo balanssi tuntuu kääntyvän usein kiekolle epäedulliseen suuntaan. Mitä vähemmän kasveja ja mitä suurempi osa kaloista kiekkoja niin sitä suurempi mahku onnistua. Tämä on ihan mutu: nähtyä,koettua,kuultua,luettua

Jouni
Tuosta voisi vetää sen johtopäätöksen, että itsekin pääsen pitämään kohta epämieluisia hautajaisia. Itselläni on nimittäin muita kaloja, 4 kiekkoa ja todella paljon kasveja samassa altaassa. Pitänee tilata jo ennakkoon aika siunaustilaisuutta varten, vaikka "asiakasta" hautauspalvelulle ei vielä olekaan näköpiirissä.

-Kingfisher-
juhani
Member
Member
Viestit: 330
Liittynyt: 16:11, 08.01.2002
Paikkakunta: Jyväskylä

Viesti Kirjoittaja juhani »

Silloinkin turvallisimpia ovat aineet, jotka eivät varsinaisesti vaikuta kalan verenkierron kautta, eli suola, formaliini ja malakiitti. Nämä tepsivät lähinnä ulkoisiin ongelmiin, suola lisäksi jeesaa stressinhallinnassa (helpottaa osmoottista säätelyä).
Minulle tämä suolan käyttö on epäselvää? Minkälaisia pitoisuuksia sitä käytetään? Kalanviljelyssä lyehyet kylvyt ovat muistaakseni aika väkeviä (n. 3%), mikä ei auta ainakaan osmoottiseen säätelyyn tai stressinhallintaan, vaan ainoastaan loisten häätöön. Onko siis n. 1% jatkuva tai pitkäaikainen suolakylpy käypänen kiekoille ja mille loisille se on tehokas? En ole ikinä suolalla akvaariokaloja kylvetellyt (muistaakseni) loisten häätämiseksi.
Juhani
Ville V
Senior Member
Senior Member
Viestit: 802
Liittynyt: 08:24, 15.11.2001
Paikkakunta: Jyväskylä

Viesti Kirjoittaja Ville V »

juhani kirjoitti:Minulle tämä suolan käyttö on epäselvää? Minkälaisia pitoisuuksia sitä käytetään? Kalanviljelyssä lyehyet kylvyt ovat muistaakseni aika väkeviä (n. 3%), mikä ei auta ainakaan osmoottiseen säätelyyn tai stressinhallintaan, vaan ainoastaan loisten häätöön. Onko siis n. 1% jatkuva tai pitkäaikainen suolakylpy käypänen kiekoille ja mille loisille se on tehokas? En ole ikinä suolalla akvaariokaloja kylvetellyt (muistaakseni) loisten häätämiseksi.
Tässä omia käyttökokemuksiani. Olen käyttänyt >5cm kiekoilla kidusloiskuorman vähentämiseen kylvetys pitoisuutta 2-2.5% n. 15-20 min(lisä hapetuksella). Osmoottisen stressin vähentämiseeen mm. kiekoilla karanteenissa, olen käyttänyt suolaa pitoisuuksina 1.5-3g/l usean päivän ajan.

P.S. vaikka suola ei ole paras kidusloisten "tuhoaja" on sillä joskus ollut parempi vaikutus kuin formaliinilla :D

Edit: Korjattu yksikkö. Suolapitoisuus on g/l eikä mg/l.

T:Ville
roi
Starting Member
Starting Member
Viestit: 22
Liittynyt: 09:19, 24.01.2002

Viesti Kirjoittaja roi »

Pistän väliaikatietoja "pintaankatsojasta". On välillä jo ihan normaali, tönii muita ja viilettää ympäriinsä näyttäen tosi terveeltä. Sitten taas ottaa oman paikkansa kannon viereltä ja aloittaa oman "tuijotuksensa" kohti kattoa. Syö kuitenkin, joten toivoa on. Edellisen kuolintapuksen, sinisen ison ja komean Koboltin, jälkeen kutuparit ovat menneet täysin uusijakoon. Tämä "pintaankatsoja" ei kyllä nyt kenellekkään kelpaa, muut tekee niitä ihme "kuherrusliikkeitä" aina kun jonkun kohtaa.

Miten on formaliinin annostelu? Laitatteko sitä yksinään vaiko Coctailina malakiitin tai muiden myrkkyjen kanssa? En ole koskaan käyttänyt muuta kuin flubenolia. Sitä kylläkin menestyksellä, 1,5 v hankinnan jalkeen ei ole kuollut kuin se yksi iso koboltti pari viikoa sitten. Käyttöä on ollut heti ruokaan ja veteen, jos meinaa uloste venyä valkoisena pumpulina tai kiduksissa ongelmia. Ja auttanut on.
roi
Starting Member
Starting Member
Viestit: 22
Liittynyt: 09:19, 24.01.2002

Viesti Kirjoittaja roi »

Kyllä on sitkas tapaus tämä "pintaankatsoja"! Enimmäkseen paikallaan katselee pintaa edelleenkin, välillä porskuttelee normaalissa asennossa, kunnes taas heittäytyy kohti pintaa. Muut puuhailee kutua toisensa perään, ainakaan ulospäin ei näytä olevan tauti heille tarttunut.

Lueskelin juttuja vaihteeksi vitamiineista. Mitä olette mieltä, josko lähtisi lääkityksen sijaan kokeilemaan vitamiinin lisäilyjä? Litrahintaa nillä tuntuu olevan, olisiko siihen vinkkejä?

roi
izmoz
Starting Member
Starting Member
Viestit: 8
Liittynyt: 20:45, 20.02.2003

Jotain vikaa Helsingin vedessä?

Viesti Kirjoittaja izmoz »

Koskas tämä alkoi? Meinaan meillä alkoi toissapäivänä kiekot sätkiä ja nyt näyttää siltä että yksi menee ainakin.

Akvaarioon on ainoastaan lisätty vettä ja ruokaa. Eli ei mitään mistä vois jotain tautia saada.
Samassa purkissa on plekoja ja muutama lehtikala, niissä ei ole mitään vikaa.
Vedet vaihdoin tossa keskiviikkona.
Ruokana sorviaiset, Jbl Gala ja ne punaiset Tetra tabut.

Eli täytyisi varmaan ottaa yhteyttä h:gin veteen ja vaatia rahat takaisin...

Edit: Suomennettu. Pehis
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Kiekkokalat”