Pallokala kirjoitti:No minulla on kokemusta sellaisten jalkahoitopora/hioma laitteista, opiskelin jonkin aikaa kosmetologiksi mutta sanoisin silti että niitä on vaikea kokemattoman käyttää. Hirveän kalliitahan ne ei ole mutta kalliimpia kuin mtkään sakset tai muut. Jos löytäisi ihan tavallisen viilan niin se voisi olla parempi mutta hitaampi.
Kyllä kokemattoman on hankala tuota tehdä miten tahansa lailla ja laki kieltää moisen kokonaan kokemattomalta:
Eläinsuojeluasetuksessa:
"Pätevällä henkilöllä tarkoitetaan henkilöä, jolla on riittävät tiedot kyseisen toimenpiteen suorittamistekniikasta ja riittävä taito toimenpiteen suorittamiseksi. "
Jotta silleesti.
Toivottavasti Sinä kysyt sitä ministeriöstä ja kerrot että vastaus on tarkoitettu julkiseksi ja asiasällöltään eläinsuojeluasetusta kalojen osalta täydentäväksi.
Tulee ohjeetkin mahdollisesti nopeammin [/quote]
Ehkä kysyisinkin, mutta jostain kumman syystä ( ) kukaan ei ole edes kertonut miten mokoma toimenpide tehdään, joten en yksinkertaisesti tiedä siitä riittävästi kysyäkseni onko se luvallista. Ja kuten sanoin, kalani ovat vasta tulossa jostain Turun suunnalta, joten asia ei vielä ole edes ajankohtainen.
Olet kyllä ihan oikeassa siinä, että eläinsuojelulakia on noudatettava ja asiasta on hyvä ottaa selvää. Itse vain toivon, että jos omat palloni joskus joutuvat hampihoitoon, sen voisi suorittaa kaikkein pätevin henkilö, olipa kukatahansa.
Viilaus kuulostaa asiaa paremmin tuntematta leikkausta paremmalta, kokeilisin kyllä sitä pientä timanttiviilaa. Toivottavasti eivät vain saa pölyä kitusiinsa. Mitään Dremeliä en kyllä eläimen suuhun tökkäisi, se kun lipsahtaa niin...
Taidoista ja kokemuksesta se kiinni on. Hiotaan niitä hampaita ja jopa timanttejakin laikalla, ja kokematon ei saa tehdä koko hommaa mitenkään. Ilmeisesti ensin on harjoiteltava kuolleila kaloilla. Pienehkö kuollut ahven tms. hampaallinen kala voisi olla hyvä harjoitteluun.
Väittäisin näin äkkiseltään, että hiottava kappale kuumenee sitä tehokkaammin mitä nopeammin hiotaan. Sen verran pienistä hampaista on kuitenkin kyse, että varmasti ne saa nopeasti lyhennetty viilallakin ilman pelkoa hudeista tai turhasta kuumenemisesta. Mutta kuten sanottu, kun toimenpiteestä ei nyt toistaiseksi tietoa saa on vähän vaikea arvioida parasta tapaa.
jarvij kirjoitti:Nythän on saatavissa pieniä arkarteluporia ja niihin taipuisia jatkovarsia. Tuollaiseen kun panee pienen alle 2 cm levyisen timantti- tai kovametallilaikan...
Viilausta ja leikkausta vastaan, mutta laikka käy. Laikka, jolla lähtee helposti hampaat, leuka silmät ja koko pää kerralla. Mut jooh. Kukin tavallaan. Mä etsin jonkun viilan, ja sitten katselen, miten teen. Tai mieluusti antaisin jonkun muun tehdä, mutta eipä taida olla tekijää.
Itselläni ei ole pallokaneja mutta kani jolla on kunnon etu tai taka purenta kumpikohan se nyt sitten on kun alahampaat tulevat edemmäksi, mutta kuitenkin koska kanin hampaat eivät osu yhteen ne eivät kulu kuten niiden kuuluisi joten kerran kuussa käymme leikkauttamassa eläinlääkärillä kallista mutta koska kani on muuten täysin terve en halua vain sen hampaiden takia lopettaa sitä.. Kuitenkin en itse ala niitä sorkkimaan saksilla vaikka se ei tunnekkaan hampaitaleikatessa kipua [paitsi jos leikkaa hermoon asti], koska hampaat lohkeavat helposti ja muutenkin kani on leikkaus tilanteissa "hiukan" hankala.. Pidän aina itse sylissä ja eläinlääkäri pätkii hampaat ilman rauhoitusta koska kani kyllä pysyy pyyhkeen sisässä ja turvallisesti sylissä.
Koska pallokalojen hampaat kasvavat samaan tapaan kuin kaneilla läpielämän en usko että niissä kulkee pitkällä matkalla hermoja ja vaikka kulkisi eikös neiikkaöljylläolese puuuduttava vaikutus..?
Itse varmasti leikaisin pallojeni hamppaat itse mutta kuten jarvij kirjoitti ehkä harjoitteleminen on suotavaa vaikka kuolleilla affenilla..
Tiedustelit maa- ja metsätalousministeriöltä lupaa julkistaa internetsivuillasi
ohjeita neilikkaöljyllä nukutetun pallokalan liian pitkiksi kasvaneiden
hampaiden viilaamisesta / leikkaamisesta sekä sitä, kuka ko. toimenpiteen
eläinsuojelusäädösten mukaan saa suorittaa.
Kuten kirjeessäsi totesit, eläinsuojelulain 7 §:ssä säädetään eläimille
suoritettavista toimenpiteistä. Säännös lähtee siitä, että leikkaus tai muu
kipua aiheuttava toimenpide saadaan eläimelle suorittaa vain, jos se on eläimen
sairauden tai muun siihen verrattavan syyn takia tarpeellista. Jos
leikkauksesta tai muusta toimenpiteestä aiheutuu eläimelle kipua, saa sen
pääsääntöisesti suorittaa vain eläinlääkäri. Ainoastaan, jos toimenpiteestä
aiheutuva kipu on lievää ja hetkellistä, saa sen suorittaa myös muu henkilö
kuin eläinlääkäri. Eläinsuojeluasetuksen 23 §:ssä on muun muassa lueteltu ne
toimenpiteet, jotka pätevä henkilö saa suorittaa. Näitä "ei-eläinlääkärin"
suorittamia toimenpiteitä ovat esimerkiksi tietyt eläinten merkintätavat sekä
tietyin edellytyksin suoritettu porsaan kulmahampaan terävän kärjen katkaisu.
Kalojen ylipitkien hampaiden katkaisua tai viilausta ei ole säännöksissä
sellaisenaan mainittu mutta kyseisen toimenpiteen voitaisiin katsoa olevan
verrannollinen esimerkiksi edellä mainittuun porsaiden kulmahampaan katkaisuun,
jonka pätevä henkilö saa suorittaa. Toimenpiteen suorittaminen edellyttää
kuitenkin eläimen nukuttamista.Tällaiseen hammashoitoon on otettu kantaa
eläinlääkärin ammatinharjoittamista koskevan lain (29/2000) hallituksen
esityksen perusteluissa. Perustelujen mukaan sedaation ja narkoosin turvallinen
suorittaminen edellyttää sellaista tietoa ja taitoa, joka on vain
eläinlääketieteellisen koulutuksen saaneella henkilöllä. Sen vuoksi eläimen
sellaisen hammashoidon, jota ei voida suorittaa ilman eläimen rauhoittamista
tai nukuttamista, on tapahduttava eläinlääkärin koulutuksen saaneen henkilön
välittömässä valvonnassa. Hampaiden liikakasvua tulisikin pyrkiä
ennaltaehkäisemään kertomallasi tavalla tarjoamalla kaloille ravintoa, joka
itsessään säätelee hampaiden kasvua ja poistaa näin tarpeen erillisiin
toimenpiteisiin.
Mitään erityistä lupaa edellä mainittujen neuvojen julkistamisesta
internetsivuillasi ei tarvita.
Terveisin,
Jaana Mikkola"
Aika tiukkaa tekstiä, mutta "Perustelujen mukaan sedaation ja narkoosin turvallinen
suorittaminen edellyttää sellaista tietoa ja taitoa, joka on vain
eläinlääketieteellisen koulutuksen saaneella henkilöllä." eikös tuo tarkoita ettei me akvaristit saada nukuttaa kalojamme muutenkaan koska emme ole lääkäreitä?
P.A.L.L.O.K.A.L.A
Patalaiska Ahmatti, Lempeän Lattajalkainen Oliivinpoimija ja Kengurunkesyttäjä sekä Arvaamattoman Levoton Auringonpalvoja
No niin kai tuo teksti on luettava, vaan se missä määrin ohjetta noudattaa lienee sitten kunkin oman riskinsietokyvyn mukaan päätettävä. Kyllä täytyy sanoa että hieman epäilen eläinlääkärin suhtautumista muutaman sentin pallokalan nukuttamiseen ja hampaiden leikkuuseen ensimmäistä kertaa, samoin kuin sitä, onko hänellä tuota ns. vaadittavaa kokemusta asiasta verrattuna akvaristiin joka on tempun tehnyt lukuisia kertoja.
Lisäksi oletan että aiheuttamani kipu pikku pallolle nukutuksen ja hampaanleikkuun yhteydessä on huomattavasti pienempi kuin esim. se, mitä ison hauen kymmenen minuutin väsytys pari kolmihaarakoukkua leukaperissä, sen jälkeen haavinta tai käsin nosto, punnitus ja koukkujen irrotus, mahdollinen lopetus tai vapauttaminen aiheuttavat. Viimemainitun osalta kiellän rikkovani mitään lakia, ja jos ensinmainitusta joku katsoo asiakseen haastaa oikeuteen niin tavataanpa sitten raastuvassa. Välillä nimenomaan eläinsuojelun osalta lain tulkinta on sellaista pilkun (ei hampaan) viilausta, että koko homman ajatus hukkuu.
Niin, aion siis edelleenkin nukuttaa kimalaispalloni neilikkaöljyllä ennen hampaiden leikkuuta, sen verran siistimmin se käy eikä kala vahingoitu kädessä pitäessä kun se ei räpiköi kauhuissaan. Neilikkaöljyn annosteluun ei todellakaan eläinlääkäriä tarvita, tippamitta litramäärään (minulla 6 tippaa/3 litraa) riittää, liian pieni annostelu ei nukuta kalaa, liian iso tappaa sen mutta marginaalia on aika paljon. Lisäksi kalan tappaminen neilikkaöljyllä, puukolla tai saksilla on vallan sallittu toimenpide. Nukutus ja siitä herättely ei edelläolevan ohjeen mukaan ole sallittua, mutta tällä kertaa laitan kyllä terveen järjen lain kirjaimen edelle - ihan kuten kotitielle Hangontieltä kääntyessä "ryhmityn" keltaviivoituksen päälle, koska laillisesti kaistalle odottamaan jäävä tulee auttamatta peräänajetuksi.
-----------------
No niin, rupesin oikein selvittämään että kuka tuon tempun sitten hoitaisi, jos sitä ei saa kotona tehdä. Soittelin Keltaisten Sivujen eläinlääkäreitä-osastolta löytyviin numeroihin, ja eri eläinlääkärikeskukset pompottelivat ensin yksi toisensa perään muihin, asiasta mahdollisesti paremmin perillä oleviin firmoihin. Yhtään pallokalojen hampaanleikkuuta suorittavaa eläinlääkäriä ei tuolla kierroksella löytynyt, ja viimein minut opastettiin läänineläinlääkärin puheille. Soitin läänineläinlääkäri Kaarlo Erjalalle, jonka kanssa käydystä keskustelusta pyrin kokoamaan seuraavaan pääkohdat. Erjala suhtautui asiaan erittäin asiallisesti, keskustelimme parisenkymmentä minuuttia ja hän lupasi vielä hankkia asiaan lisäselvyyttä omia asiantuntijakanaviaan pitkin. Lähetän hänelle linkin tähän kirjoitukseen, jotta mahdolliset virheet tulevat korjatuiksi.
Kalojen hampaanleikkuusta ei erikseen säädetä laissa. Koska se on kalan hyvinvoinnin kannalta selkeästi tarpeen, se on luonnollisesti tehtävä, vaihtoehtona on kalan lopettaminen jos se ei pysty syömään tai se muuten kärsii ylipitkistä hampaista.
Kun on käynyt selväksi, etteivät eläinlääkärikeskukset juurikaan hoida tällaisia toimenpiteitä, jää vaihtoehdoksi tehdä se itse. Hampaiden leikkuu sinänsä, koska se ei ole erityisen kivulias toimenpide (hampaat katkeilevat normaalistikin kovaa ruokaa syödessä), on luvallinen "riittävän kokemuksen omaavalle henkilölle" joka siis voi olla tavallinen akvaarioharrastaja. Leikkaaminen on hyvin yksinkertaista, joten kokemusvaatimus ei ole siinä mielessä korkea (oma arvio keskustelun perusteella, ei Erjalan sanoma: aiempaa kokemusta omaavan harrastajan neuvomana on ok).
Ongelma on nimenomaan tuo nukutus, ei hampaiden leikkaaminen. Leikkaaminenhan ei edellytä nukuttamista, se vain helpottaa operaatiota ja käytännössä pienentää merkittävästi kalan vahingoittumisen riskiä, erityisesti pallokalojen kyseessä ollen on syytä muistaa pullistumisvaara ja sen riskit varsinkin ilmassa tapahtuessaan.
Neilikkaöljy ei ole lääkeaine. Sen hankkiminen ja normaali käyttö ei edellytä eläin- tai muun lääkärin pätevyyttä. Eläimen nukutukseen käyttäminen on se mikä tekee tästä laintulkinnan ongelmakohdan. Läänineläinlääkäri ei voi antaa "lupaa" lain reuna-alueilla liikkuvan toimenpiteen suorittamiseen. Hän sanoi tarkastelevansa asiaa nimenomaan eläinsuojelun näkökohdista, ja pidättyi ohjeiden antamisesta, mutta kehotti toimimaan sillä tavalla joka on kalojemme hyvinvoinnin kannalta paras. Myös harrastajapiireissä hyviksi koetut nimenomaan kalojen hyvinvointiin tähtäävät käytännöt ovat hyödyllinen ohjenuora siinä miten tulisi toimia. Asiasta ei ole hänen mielestään mielekästä tehdä laillisuusongelmaa vaan pyrkiä käytännössä ratkaisuun, joka tähtää nimenomaan eläinten hyvinvointiin. Laki ei ole yksiselitteisesti ristiriidassa käytännön kanssa, vaan kyseessä on nimenomaan epäselvä reuna-alue.
Oma tulkintani (EI Erjalan ohje, hän ei - aivan oikein - kehottanut mihinkään yksittäiseen ratkaisuun!) tästä eteenpäin kunnes lisäselvitystä saadaan on se, että käytännössä voin joko leikata kalojen hampaat itse, tappaa ne kun eivät pysty syömään tai antaa kuolla nälkään. Eläinlääkärit eivät tähän touhuun ole innostuneita ja kustannukset olisivat joka tapauksessa suuremmat kuin uuden kalan hankinta. Kammottava ajatus, heitetään lemmikki menemään kun ihan odotettavissa oleva vaiva iskee. Eli leikataan. Kun leikataan, kalan vahingoittumisen (ja sitä myötä kärsimisen) riski on suurempi ilman nukutusta. Siispä nukutetaan. Käytännössä helpoimmin saatavilla oleva nukutusaine, jonka käytöstä on yliopistotutkimuksen tasoista hyvää näyttöä, on neilikkaöljy.
Niin, onhan vielä yksi vaihtoehto. Ei osteta kimalaispallokaloja. Arvailkoon kukin miksi en aio tätäkään vaihtoehtoa missään tapauksessa noudattaa, puhumattakaan siitä että onhan ratkaisu oltava jo nyt suomalaisissa altaissa polskuttaville palleroillekin.
kiitos, Mika! Teit herrasmiesmäisen miehen työn soittaessasi eläinlääkärit läpi, kiitos!
Laitan sitten sivuilleni ohjeiden perään myös linkin tänne jotta kiinnostuneet voivat lukea asiasta käydyn keskustelun. Tietysti laitan myös paljon ohjeita kotilonkasvatukseen sen osalta mitä itse olen huomannut ja mitä tietoa löytyy. minulla on tällähetkell 5 eri kotilolajia kasvamassa ja vieläpä marmorirapuja sen lisäksi.
suurin ongelmahan on siinä että kalan kuljetuksen ja myynnin eri vaiheissa ei huomioida kalan tarvetta syödä kovaa ruokaa, joten ongelma on jo syntynyt kun kalan hakee kaupasta eikä monikaan osaa katsoa kalan suuhun heti ensimmäistä ostaessaan.
Näyttäisi siltä että pitäisi sittenkin lukea eläinlääkäriksi koska olisi töitä kalahammaslääkärinä.
P.A.L.L.O.K.A.L.A
Patalaiska Ahmatti, Lempeän Lattajalkainen Oliivinpoimija ja Kengurunkesyttäjä sekä Arvaamattoman Levoton Auringonpalvoja
Pallokala kirjoitti:Laitan sitten sivuilleni ohjeiden perään myös linkin tänne jotta kiinnostuneet voivat lukea asiasta käydyn keskustelun.
Suosittelen melkein kyllä kopioimaan tämän keskustelun sinne. Ennemmin tai myöhemmin aw'ssa suoritettaneen vanhojen viestien karsintaa, jolloin tämä voi muuten kadota.
Mikalle kiitos myös täältäkäsin, hieno teko kertakaikkiaan.
Ja Pallokalalle jo etukäteen kiitos tulevista kotilonkasvatusohjeista, itsekin ajattelin niiden lisäksi noita rapuja ruveta viljelemään. Vähän arveluttaa kuinka lyhyet noiden ensi viikolla saapuvien pallojeni hampaat ovat. Kalat kun piti erikseen tilata, en voinut asiaa sen kummemmin tutkia. Hirvittäisi ensimmäiseksi ruveta hampaita operoimaan.
Minäkin liitän tämän ohjeeksi sivuilleni koskien tuota nukutusta, johon ei liity "heräämistä" eli kalan lopettaminen neilikkaöljyllä ensin nukuttaen ja sitten varmistuen kalan kuolemasta (veitsi, sakset. jne.). Mutta siis vain silloin, kun varsinaiset lopetuskeinot tuntuvat ylivoimaisilta.
Kuinka usein/harvoin olette pallojenne (varsinkin kimalaispallokalojen) hampaita joutuneet leikkaamaan/viilaamaan?
(viilaaminen kuulostaa "helpommalta" , jos niin nyt voi sanoa.)
Kimalaispalloni on vasta n. 3 senttisiä joten hampaitakaan tuskin vielä näkee mutta vähän jotain suuntaa milloin niitä tulisi sillä silmällä rueta seurailemaan?
No niin, jatkoin keskustelua vielä tänään Erjalan kanssa ja hänen pyynnöstään otin yhteyttä myös Helsingin läänineläinlääkäri Tapani Parviaiseen. Aiemmin tehdyt johtopäätökset olivat näiden keskustelujen pohjalta oikeita, ja pyysin lupaa siteerata puhelinkeskustelua muistinvaraisesti, Parviainen sanoi vielä tarkistavansa kirjoituksen (lähetän saman tien hänelle linkin tänne).
Kalan hampaanleikkuu on hyväksyttävä ja tarpeellinen toimenpide. Sen saa suorittaa riittävän osaamisen omaava kalan omistaja. Ainoa poikkeus siihen että leikkaaja on kalan omistaja, on opetustarkoitus eli riittävän osaamisen aikaansaaminen omistajalle. "Kouluttajana" tässä voi olla toinen harrastaja. Maksusta tai maksutta toimenpidettä EI SAA tehdä palveluna. Tämän kieltää myös MMM:n Jaana Mikkolan siteeraama eläinlääkärin ammatinharjoittamista koskeva laki. Se kieltää monien muidenkin sinänsä omistajalle sallittujen pienten toimenpiteiden markkinoinnin muiden kuin eläinlääkärien toimesta.
Näin siis itse leikkaamisen osalta. Neilikkaöljynukutukseen Parviainen kommentoi, että se ei ole kielletty aine eikä lääkeaine. Se on myös hänen tuntemansa hyvä ja toimiva kalanukutusaine jonka käytössä sinänsä ei ole eläinsuojelullista ongelmaa (kipua, stressiä, vammoja). Hampaiden leikkuu on turvallisempaa nukutuksessa, eikä Parviainen pidä neilikkaöljyn käyttöä tähän tarkoitukseen sellaisena asiana johon hänestä tulisi eläinsuojeluvalvonnassa puuttua. Luonnollisesti ei myöskään elintarvikevalvonnassa, koska akvaariokaloja ei käytetä ruokana. Näin ollen ohjeena on hoitaa kaloja pienintä mahdollista stressiä ja vahinkoa tuottaen. Minun tulkintani jota Parviainen ei tuominnut kysyessäni vääräksi oli että hoidan parhaiten kalojani tekemällä hampaanleikkuun neilikkaöljynukutuksessa.
Huomatkaa edelleen varovainen sävy. On täysin selvää että tällaisella raja-alueella liikuttaessa on huolimatonta antaa yksityiskohtaisia ohjeita epäselvän lain tulkinnasta. Kuitenkin ongelma on nimenomaan laintulkinta, ja meille tärkeämpi asia niin kauan kunnes joku päättää ruveta jostain muista kuin eläinsuojelullisista syistä haastamaan käräjille on kalojen hyvinvointi ja eläinsuojelu laajemminkin. Läänineläinlääkärin vastuulla on eläinsuojelun valvonta, ja nyt on kahdelta sellaiselta saatu nimenomaan eläinsuojelun (ei lain) kannalta tulkinta, että (ainakin kimalais)pallokalan ylipitkät hampaat tulee leikata jos ne eivät luonnollisella tavalla kulu ja katkeile ja tämän hetken parhaan tiedon mukaan mieluiten toimenpide tehdään neilikkaöljynukutuksessa. Syinä stressin ja vahingoittumisriskin pienentäminen.
Näin. Siispä nukun yöni rauhallisesti myös seuraavan kerran pikku pallosten hampaita leikattuani. Ohjeiden antaminen kuten nukutuksen tai leikkauksen kuvaaminen nettisivuilla nyt ei ainakaan ole millään lailla väärin. Pikemminkin se vähentää riskiä virheisiin ja on siten eläinsuojelun kannalta hyödyllistä. Lähdekritiikki on toki aina tarpeen, mutta rohkenen arvata että "Pallokalan" kokemus pallokalojen hoidosta on vähintäänkin Suomen tasolla mittavaa. Ainakin itse voin todeta onnistuneeni leikkuussa kaloja vahingoittamatta noudattaen hänen suullisesti antamiaan ohjeita. Eläinsuojelu on paitsi lain noudattamista myös kokemukseen perustuvan tiedon hyväksikäyttöä, ihan niinkuin minimiallaskokojen määrittely, vesiarvoista huolehtiminen jne.
Vielä jatkoa. Tällä kertaa kielteisempään suuntaan. Parviainen selvitti vielä nukutusta vähän laajempaan aineistoon pohjautuen ja näyttäisi siltä, että hallituksen esityksen perustelujen mukaan hammashoito, joka edellyttää nukutusta, vaatii eläinlääkärin valvontaa.
Eläinlääkäriä joka leikkausta tekisi ei tunnu löytyvän ja herää kysymys myös kalalle ylimääräisistä kuljetuksista aiheutuvasta stressistä, vaikka lääkäri löytyisikin. Hampaat voi kyllä leikata, sehän ei edellytä nukutusta. Itse hampaanleikkuu ei ole kummoinenkaan temppu eikä kala siitä kärsi. Enkä usko (tämä on nyt ihan omaa tekstiäni) että eläinsuojelulaki myöskään estää kalan haavimista tai käteen ottamista, tällöinhän kaikki kalastajat jotka ovat koskaan päästäneet saamansa kalan takaisin veteen (vaikkapa kalastuslain vaatimusten takia, jos kala on alamittainen tai rauhoitettu) rikkovat lakia. Kala voi kyllä siinä rytäkässä vahingoittua, jopa vakavasti. Tässä kohtaa laki toimii aika selkeästi eläimen etua vastaan, mutta noudatettakoon sitä nyt sitten. Tai sitten ei, mutta lain rikkomiseen en voi minä eikä etenkään sen valvonnasta vastaava eläinlääkäri kehottaa.
Sen kyllä rohkenen julkisestikin sanoa että itse joissakin kohdin joudun lipsumaan mahdottomien lainkohtien noudattamisesta. Vapautan kalastuksen yhteydessä saamiani, jopa vahingoittuneita kaloja toisen lain vaatimuksen takia. Ryhmityn liikenteessä väärin kun kaistalle jääminen olisi hengenvaarallista, eikä ohi ajava poliisiauto edes valojaan vilauta. Saatanpa joskus tipauttaa hajusteeksi ja ihonhoitoon tarkoitettua öljyä ämpäriin jossa ui pallokala odottamassa että pääsisi taas joskus syömään sille luonnollista ravintoa. Saamme nähdä puuttuuko jokin viranomainen tähän. Ainakin myös viranomaiset ovat tietoisia tästä. Toivottavasti ensimmäinen toimenpide on ehdoton kielto toimia tällä tavoin eikä haaste raastupaan. Huomattakoon muuten että eläinten lopettaminen nukutusainetta käyttäen on myös toimenpide joka kuuluu eläinlääkärin suoritettavaksi... Aina ei laki johda siihen päämäärään jota varten se on säädetty.
En usko että kalalle tehtävät "laittomuudet" ketään leivättömän pöydän ääreen vievät.
Se mistä alunperin olin huolissani ja olen tuon edellisenkin luettuani edelleen, on eläinsuojelulain vastaiseen tekoon yllyttäminen. Sitähän julkisten ohjeiden antaminen lain vastaisista toimenpiteistä on. Ne hätäisesti luettuaan kuka tahansa on siis asiaan perehtynyt ja kokenut henkilö. Näinhän asia ei ole eikä saa olla.
Ilmeisesti hampaiden pakon edessä tehtävä leikkaus on eläimen auttamiseksi tehtävä, mutta eläintä ei siis saa nukuttaa siten että se siitä toipuu.
Lopettamistarkoituksessa kalan siis saa neilikkaöjlyllä nukuttaa, kunhan sen kuolema vain jollain sopivalla tavalla (sakset, veitsi) lopuksi varmistetaan. Ja eläimen kuljettaminen eläinlääkärin lopetettavksi tuottaa kalalle lisäkärsimyksiä.
Toisaalta kalanviljelylaitoksissa kalastusmestarit nukuttavat kaloja sadoittain, kun niihin laitetaan merkki ennen vesistöihin istuttamista. Homma ei liene eläinläärin valvonnassa, vaikka koulutettuja kalastusmestarit toki ovat.
Akvaarioharrastus on mm. kalojen tautien ja niiden asiallisen hoidon osalta jäänyt eläinsuojelulain harmaaksi (tuntemattomaksi) alueeksi. Eläin otetaan lemmikiksi, vaikka sen sairastuessa ei ole mitään luvallista tehtävissä. Eläinlääkärit eivät tunne trooppisten kalojen sairauksia juuri lainkaan, saatikka että osaisivat niitä hoitaa.
Lopetuskin on pakollinen jos kala selvästi kärsii.
Molemmista toimenpiteistä voi siis edellisten tekstien perusteella nähdäkseni antaa ohjeet , mutta ehdottomasti erillisinä. Lukisin tästä kuitenkin vielä varmistuksia.
Tulipa sekava juttu, joka toisaalta kuvastaa vallitsevaa tilannetta hyvin.
Niin, tilanne on kieltämättä sekava ja ikävä kyllä kärsijänä tässä on siihen syytön kala. Kai tässä olisi tuon ohjeistuksenkin kanssa jonkinlaiseen johtopäätökseen tulla. Siihen mikä tuo johtopäätös on, pitää minusta nyt saada jonkinlainen yhteisymmärrys joka ei jää pyörimään lakitekstin ympärillä. Keskustelun pohjaksi mahdollisimman pitkälti kalan etuun pohjautuen ehdotan seuraavaa:
1. Hampaidenleikkuun tarpeellisuudesta ja sen laillisuudesta ei epäselvyyttä joten erilliset ohjeet ilman nukutusta ovat ok. Vaatimus riittävä kokemus ja tämän kokemuksen hankkimiseksi toinen harrastaja voi opastaa mutta ei voi markkinoida opastusta palveluna tai ottaa siitä maksua. Tämä keskusteltiin varsin yksityiskohtaisesti läänineläinlääkäreiden kanssa läpi.
2. Ei-lopullisen nukutuksen laillisuus on vähintäänkin kyseenalainen vaikka se on monessa tilanteessa yleinen käytäntö . Siihen ei voi ketään kehottaa, yllytys on laitonta. Edes perehtyminen ja kokemus ei riitä, on oltava lisäksi eläinlääkärin pätevyys. Nukutus on hampaita leikanneiden kokemuksen mukaan ehdottomasti kalan edun mukaista (pienempi riski kalan vakavaan vahingoittumiseen) ja toimenpide on helppo toteuttaa. Ohjeiden antaminen kuinka laittomaan tekoon tahansa ei ole laitonta (webiin voi aivan vapaasti kirjoittaa atomipommin valmistusohjeet kunhan ei kehota sen tekemiseen, samoin monenlaisten luvanvaraisten tai pätevyyttä vaativien asioiden ohjeistaminen - kuten minulle tuttuna esimerkkinä vaikkapa ampuma-aseen patruunoiden lataaminen - on aivan normaalia toimintaa), sellaiseen kehottaminen on. Ohjeet kalan nukuttamiseen neilikkaöljyllä on mielestäni näistä lähtökohdista SYYTÄ antaa, mutta toimenpiteen luvanvaraisuudesta ja siitä että annostusohje ei ole asiantuntijoiden hyväksymä on ehdottomasti liitettävä ohjeisiin. Jos joku meistä on oikeasti sitä mieltä että pallokalan hampaiden leikkaaminen nukutuksessa on itse eläimen (ei lain) kannalta huonompi ratkaisu kuin täysin virkeänä, kertokoon miksi ja keskustellaan sitten siitä. Sitä ei ole syytä mahdollisiin ohjeisiin kirjata että leikkaus tulisi tai olisi parempi tehdä nukutuksessa, koska kuten mainittua, siihen EI SAA kehottaa ja ohjeet nukutukseen annetaan erillään leikkausohjeista.
3. Sama koskee nähdäkseni nukutusaineen avulla lopettamista. Ohjeet, mutta ei kehotusta. En näe syytä siihen että kalan lopettaminen nukutusainetta hyväksi käyttäen olisi luvallisempi toimenpide kuin koiran lopettaminen nukutusainetta käyttäen. Aiemmin esitetyistä syistä joillekuille nukutus ennen lopetusta on käytännössä (mahdollisesti ei lain mukaan) oikea ratkaisu, joten ihan kohdan 2. syistä tässäkin ohjeistuksessa vastaavaa varovaisuutta muotoilussa. Ei kehotusta, vain ohjeet miten ja varoitus mahdollisista lakiongelmista. Vai onko meillä yksikäsitteistä tietoa siitä että kalan tapauksessa lopettaminen nukutusaineella olisi kenelle tahansa luvallista?
Sitten vielä näistä lainsäädännön harmaista alueista yleensä. Hyvin monissa asioissa käytännöt poikkeavat selvästi lain kirjaimesta. Moniko on vakavasti miettinyt vaikkapa akvaarion valaistukseen liittyvien askarteluprojektien laillisuutta? Jo väärän pistorasian käyttö akvaariotekniikan virransyöttöön voi olla laitonta. Kalojen hoitotoimenpiteet nukutusta laajemminkin saattavat olla kyseenalaisia. Jotkut käytettävät lääkeaineet saattavat olla Suomessa reseptivalmisteita ja käsikauppatuotteidenkin ohjeista voi hyvin löytyä kielto ohjeidenvastaisesta käytöstä. Kalojen allasvaatimuksiin ei suhtauduta kovinkaan kriittisesti, vedenlaatu on mitä on, ruokavalio usein mitä sattuu jne.
Kuitenkin eläinsuojeluasetus vaatii riittäviä tiloja, riittävää puhtautta ja terveellistä ruokaa jne. Mutta kenellepä tulee mieleen ensimmäisenä kiinnijäämisen ja rangaistuksen uhka siinä tapauksessa, että pitää vaikkapa haimonnia metrin purkissa? Se on totta kai sopimatonta, mutta tekoa paheksutaan aivan oikein siksi, että se tuottaa kalalle kärsimystä, ei ensisijaisesti siksi että teko mahdollisesti rikkoo lakia tai asetusta. Tässä keskustelussa on puhuttu hoitotoimenpiteistä, joiden päämääränä on kalan hyvinvointi. Emme ole tarkoituksella tai tietääksemme edes tahattomasti aiheuttamassa kalalle kipua tai vammoja, itse asiassa näitä nimenomaisesti pyritään välttämään. Toivottavasti joskus lakia ja asetusta taas muokattaessa osataan ottaa tällaiset näkökohdat paremmin huomioon, ja siihen asti toivon viranomaisilta pidättyvyyttä pidättyvyyttä suhtautumisessaan sellaisia lain kirjainta vastaan oleviin tekoihin, joiden seuraukset ovat lain tavoitteiden kanssa yhdenmukaisia. Siihen me emme kuitenkaan voi vaikuttaa, jäljelle jää vain tuo harras toivomus.
Kaivanpa esiin vanhan viestiketjun kysyäkseni.
Onko kukaan joutunut leikkaamaan kääpiöpallojensa hampaita? *pureskelee kynsiä*
Jos tämmöistä joutuu joskus tekemään, on minun ainakin lahjottava joku kokennut henkilö paikalle tekemään se puolestani. Ajatuskin kaksi ja puolisenttisen pikkukaverin hampaiden viilauksesta .... kalaparka minulla ei ole kellosepän tai kirurgin käsiä tekemään sitä ja pitämään kalaa hengissä samalla.
-Nanna joka tuntee itsensä jättiläiseksi Jaakosta ja herneenvarresta
Meillä olisi pian edessä kimalaispallokalojen hampaanleikkuu. Lyhythampaisemmat lajitoverit kasvavat huomattavasti nopeammin kuin pitkähampaiset... Saisiko joltain kokeneemmalta apua??
Majqua kirjoitti:Meillä olisi pian edessä kimalaispallokalojen hampaanleikkuu. Lyhythampaisemmat lajitoverit kasvavat huomattavasti nopeammin kuin pitkähampaiset... Saisiko joltain kokeneemmalta apua??
Katsomaan ja neuvomaan voin tulla ja tarvittaessa neilikkaöljyäkin lainata mutta mielelläni jättäisin itse leikkaamisen sinulle sekä vastuukysymyksen että lainsäädännön takia. Jos kokeneempaa haluat niin voit yrittää houkutella Pallokalaa apuun, hän tietää tämän niinkuin monet muutkin jutut "lajitovereistaan" vielä paaljon paremmin. Hänen puolestaan en kyllä voi luvata mitään.
Kuka tahansa auttaakin niin on tärkeää huomata että minkäänlaisen korvauksen vastaanottaminen on rikos, tämän selvitin silloin aikanaan tuolta läänineläinlääkäriltä.