Tonkijat

Kirjoahventen hoito, ongelmat ym.

Valvoja: Moderaattorit

arr
Member
Member
Viestit: 489
Liittynyt: 14:33, 19.01.2002
Akvaarioseurat: TAS
Paikkakunta: Tampere - TAS

Tonkijat

Viesti Kirjoittaja arr »

Tonkijoista on ollut täällä viimeaikoina jokin verran juttua, ja minua kiinnostaisikin, että mitä tonkijalajeja A-W:n jäsenillä altaissaan uiskentelee?

Tämän oikein suositeltavan rymän kalat eivät ole tällä hetkellä ehkä niitä kaikkein suosituimpia ahvenia, mutta erittäin kiintoisia akvaarion asukkaita tonkijat takuulla ovat. Suhteellisen kiltin käytöksensä, erikoisen ja näyttävän ulkonäkönsä ja vaihtelevan mutta poikkeuksetta mielenkiintoisen lisääntymiskäyttäytymisensä ansiosta näitä ahvenia on monen harrastajan akvaarioon eksynytkin.

Suomessa on saatavilla yleensä ainakin Helmiäistonkijaa ("Geophagus" brasiliensis), Timanttitonkijaa (Satanoperca leucosticta) ja pronssitonkijaa (S. jurupari, jota myös timanttitonkijana myydään). Näiden lisäksi käsittääkseni suhteellisen usein tapaa ainakin kyhmytonkijaa(Geophagus steindacheri) neitotonkijaa (Biotodoma cupido), seepratonkijaa (Gymnogeophagus balzanii) ja rihmakirjoahventa (Acarichthys heckelii).
Guianacara- tonkijoista näyttää juuri tälläkin hetkellä olevan puhetta palstalla, eli noita löytyy, eri Geophagus- ja ja Satanoperca- lajeja on myös aina silloin tällöin tuotu. G. surinamensis-ryhmän lajeja, S. acuticeps ja S. daemon ovat käsittääkseni ainakin joskus olleet akvaariokauppojen valikoimissa. Luonnosta tuotettuja ja erikoisempia tonkijoita on myös ollut tarjolla, muistaakseni ainakin Retroculus -tonkijoita on ollut saatavilla jopa täällä pienessä Suomessa.

Kokemuksia kaloista saa myös kertoa, esim. ovatko lisääntyneet akvaariossa ym ym. :)

Itseltäni löytyy kutupari helmiäistonkijoita, joita en vaihtaisi mihinkään! :mrgreen:
"It's an addiction and it can't be fixed"
Mari Kurki
Elite Member
Elite Member
Viestit: 6450
Liittynyt: 23:09, 10.01.2002
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Espoo, HAS

Viesti Kirjoittaja Mari Kurki »

Täällä pistin pystyyn justiinsa tonkija-altaan, josta löytyy rihmakirjoahvenia, neitotonkijoita, timanttitonkijoita, rusokirjoja ja tulevaisuudessa myös perhoskirjoahvenia. Luen mielelläni tonkijapopulaan kuuluviksi myös nuo minimaansyöjät, eli Mikrogeophagukset... :D

Btw, noita neitotonkijoita on liikaa... osa on myynnissä, jos jotakuta kiinnostaa.
En käy enää juurikaan foorumilla. Yhteydenotot tärkeissä asioissa: riesale@hotmail.com En vastaile yksityisesti tuleviin kalasto-, tauti- ymv. kyselyihin.
Kaizu
Imperaattori
Imperaattori
Viestit: 2881
Liittynyt: 16:42, 21.10.2001
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Kuopio
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Kaizu »

Meitillä maansiirtokoneina pariskunta rihmakirjoahvenia (Acarichthys heckelii). Eivät ole lisääntyneet, eivätkä edes kuteneet vielä, mutta viikonloppuna oli kotoluolan puolustus jo melko äkäistä verrattuna aiempaan.

Käytökseltään sangen leppoisia ja todellakin komeita otuksia. Oikeastaan tuo kuopan/luolan kaivuukin on ollut kasviystävällisempää kuin samassa altaassa olevien sateenkaarikirjoahventen (Herotilapia multispinosa) kutupaikan valmistelut; rihmat kaivavat maa-aineksen juurien ympäriltä pois vs. sateenkaaret raastavat kasvit pois edestä :x

Nyt on jo 2 kukkaruukkua asetettuna altaaseen vastakkain, josko pariskunta vähitellen asettuisi ja alkaisi hommiin :P Juujuu, haaveita vain, ei ne kuitenkaan ikinä lisäänny, mutta jos kuitenkin... :roll:
There are no facts, only interpretations. -- Friedrich Nietzsche
Save
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1236
Liittynyt: 12:13, 26.03.2003
Paikkakunta: Helsinki

Viesti Kirjoittaja Save »

Meillä asustelee viisi Gymnogeophagus balzania ja helmiäistonkijapariskunta. Balzanit ovat ainakin osoittautuneet hieman ärhäkkäämmiksi, kun mitä netissä kerrotaan. Ovat kokeilleet kerran kutupuuhia. Helmiäiset tulivat vasta noin 1 1/2 kuukautta sitten meille ja ne ovat olleet suht. rauhallisia muita kaloja kohtaan. Helmiäiskoiras on kuitenkin altaan ehdoton kunkku. Ovat jo kolme kertaa kaivaneet kraaterin akvaarioon (halkaisijaltaan noin 30 senttiä) ja kuteneet, mutta mäti on jäänyt hedelmöittymättömäksi. Mielenkiintoisia ja tavattoman ahneita kaloja!
-Satu
artturi
Member
Member
Viestit: 281
Liittynyt: 13:18, 21.08.2002
Paikkakunta: Jyväskylä

Viesti Kirjoittaja artturi »

Meillä on Geophagus steindachneri=kyhmytonkijoita 5, joista pari kylläkin joutunee lähtemään väärän sukupuolen takia. Porukkaa on siis 1 iso uros, 2 naarasta ja kaksi poikasta joista ainakin toinen on rähinästä päätellen uros. Jos jollekkulle kelpaa niin vink*vink*.

Kovia ovat tonkimaan, mutta eivät kaiva mitään isoja kuoppia vaan möyhentävät tasaisesti koko akvaarion pinnan sapuskaa etsiessään. Kutuhommissa uros vain "puhdistaa" hiekan pinnan valitsemaltaan paikalta. Kasvien tyvet ovat tulleet hieman esiin kun ruoka tahtoo virtauksen mukana ajautua tyveniin kohtiin, kalat kun eivät älyä sylkäistä hiekkaa takaisin samaan paikkaan kasvin juurelle.

Kovasti kutevat mutta kuoriutuneita poikasia en ole nähnyt, naaraat hautovat munia suussaan muutaman päivän mutta siihen se sitten valitettavasti jää. Pitää kokeilla joskus haavia naaras yksiöön hautomaan jos vaikka tulisi tulosta. Vinkit otetaan vastaan!

Ja kyllä meilläkin ruoka maistuu, iso äijä kun on kutemassa niin about kolmanneksen sapuskasta saa haavia takaisin. :D
Kappas
Starting Member
Starting Member
Viestit: 38
Liittynyt: 12:41, 24.12.2002
Paikkakunta: Helsinki

Viesti Kirjoittaja Kappas »

Aloitin maansiirtoharrastuksen Geophagus sp. Tapajos lajikkeella. Lajilla ei taida olla mitään suomalaista yleisnimeä? Altaassa oli 5 näitä veijareita(vajaa 500 litranen), mutta vähensin määrän pariskuntaan ja nämä sitten kutivatkin onnistuneesti.

Kaivuu ei ole mitenkään häiritsevää, ehkä se kasvien juurilta kaivaminen on rasittavaa kun se hiekka sitten puhalletaan aina muualle. Kutuaikana käytös oli melko siedettävää, ei läheskään niin pahaa kuin vaikka sateenkaarilla.

Lystikkäitä kavereita nämä tonkijat. Hirveitä ahmatteja kylläkin, tabuja uppoaa yhteen kalaan uskomaton määrä.
Jaani
Senior Member
Senior Member
Viestit: 537
Liittynyt: 15:19, 21.08.2002
Akvaarioseurat: HAS
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Tuusula

Viesti Kirjoittaja Jaani »

Kappas kirjoitti:Aloitin maansiirtoharrastuksen Geophagus sp. Tapajos lajikkeella. Lajilla ei taida olla mitään suomalaista yleisnimeä? Altaassa oli 5 näitä veijareita(vajaa 500 litranen), mutta vähensin määrän pariskuntaan ja nämä sitten kutivatkin onnistuneesti.
Oletko käynyt katsomassa Tikkurilan Kobylinin Tapajoksia? Onko omasi vielä hienompia? Onnistunut kutu - onko sinulla nyt noiden poikasia kasvamassa vai tapahtuiko kutu jo aikaisemmin?

Todella kauniita kaloja ovat, mutta Kobylinin hinta ei oikein miellytä kukkaroa. Voiko sukupuolet tunnistaa muutoinkin kuin kutuaikana?

-Jaani-
Save
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1236
Liittynyt: 12:13, 26.03.2003
Paikkakunta: Helsinki

Viesti Kirjoittaja Save »

Mistäs ja koskas nuo tapajokset ostit, Kappas? Akvaariokeskuksessa nimittäin oli kesällä noita myynnissä ja oli tarkoitus ne ostaa, mutta joku olikin jo ehtinyt ennen [}:)] . Olisitkohan se sinä ollut? Sain sen käsityksen, että nekin ovat harvinaisia Suomessa ja minulle tosiaan nuo geophagus balzanit myytiin ainoina yksilöinä Suomessa. Onko kukaan sattumoisin törmännyt balzaneihin Suomessa viime-aikoina? Etten vain olisi joutunut huijatuksi :twisted: . Cichlidroomin ja muiden amerikkalaisten ym. keskustelupalstojen mukaan kalat ovat jenkeissäkin kiven alla. Näilläkään ei pitänyt olla suomenkielistä nimeä olevan, mutta arr tuossa heitti, että olisivat seepratonkijoita 8O . Ei siinä muuten, mutta kun olivat aika hinnakkaita kaloja...

Mulla olis täällä pieniä helmiäistonkijavauvoja kasvamassa, jos jollekulle kelpaisi [;)] .
-Satu
arr
Member
Member
Viestit: 489
Liittynyt: 14:33, 19.01.2002
Akvaarioseurat: TAS
Paikkakunta: Tampere - TAS

Viesti Kirjoittaja arr »

minulle tosiaan nuo geophagus balzanit myytiin ainoina yksilöinä Suomessa. Onko kukaan sattumoisin törmännyt balzaneihin Suomessa viime-aikoina? Etten vain olisi joutunut huijatuksi . Cichlidroomin ja muiden amerikkalaisten ym. keskustelupalstojen mukaan kalat ovat jenkeissäkin kiven alla. Näilläkään ei pitänyt olla suomenkielistä nimeä olevan, mutta arr tuossa heitti, että olisivat seepratonkijoita . Ei siinä muuten, mutta kun olivat aika hinnakkaita kaloja...
Gymnogeophagus balzaniista ainakin muutama vuosi sitten ilmestyneissä lehdissä/kirjoissa ym käytettiin suomenkielistä nimeä seepratonkija. En kuitenkaan mene vannomaan, että sitä ei olisi muutettu tai että tuo olisi virallinen suomennos, nuo nimet kun ovat nyt vaihtuneet tiuhaan tahtiin.

Ei balzaniin saatavuus ole koskaan ollut "hyvä", kuten ei muidenkaan tonkijoiden, ainoastaan oikeastaan helmiäistonkijaa tai timantti/pronssitonkijaa voi olettaa löytävänsä suht' usein kokoistensa ahventen sarjassa. Balzanii on viimevuosina ollut kuintenkin muutamia kertoja saatavilla, joten tonkijaksi sitä on näkynyt markkinoilla kohtalaisesti. :roll: Ei sitä lähiaikoina ole missään minun silmiini osunut, joten kyllä löytösi ihan hyvä on. Mielenkiintoinen tonkija.. 8-)
"It's an addiction and it can't be fixed"
tgustafs
Starting Member
Starting Member
Viestit: 43
Liittynyt: 08:18, 10.05.2002
Paikkakunta: Sipoo/Ciklidistit ry

Viesti Kirjoittaja tgustafs »

Heippa tonkijoiden ystävät,

Muistakaahan että la 1.11. ja su 2.11. olevilla Suomen ensimmäisillä Kirjoahvenpäivillä on KAKSI huippuesitelmää TONKIJOISTA.

Be there!

T. Tapio
Kuningascobra
Junior Member
Junior Member
Viestit: 68
Liittynyt: 11:33, 22.04.2003
Paikkakunta: Espoo

Viesti Kirjoittaja Kuningascobra »

Toi kuulostaa tosi kivalta..
Oishan se kiva kuulla lisää noista tonkijoista,varsinkin kun itselläni on Guianacara sp Red Cheec kutupari ja ensimmäistä kutua uudessa akvassa odotellaan innolla..
Pitääkö siihen jotenkin ennakkoilmoittautua,siis jos ei tule ilta juhliin?
jale
Junior Member
Junior Member
Viestit: 81
Liittynyt: 19:55, 05.11.2001
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Kirjoahvenviikonlopusta

Viesti Kirjoittaja jale »

Tilaisuuteen ei ole välttämätöntä ilmoittautua etukäteen jos ei tule illanviettoon mukaan. Tosin esitelmätilan koko on rajallinen. Jos haluaa varmistaa asian niin voi ottaa vaikka yhteyttä Jari Nymaniin.
Puh 040 5000 306 tai sähköpostilla ciklidistit@hotmail.com

Jarmo Lehtonen
Kappas
Starting Member
Starting Member
Viestit: 38
Liittynyt: 12:41, 24.12.2002
Paikkakunta: Helsinki

Viesti Kirjoittaja Kappas »

Juu nuo 5 yksilöä ostin juuri Akvaariokeskuksesta. Näistä muodostui ainoastaan yksi pari.

En ole nähnyt Tikkurilan kaupan yksilöitä, mutta luulisin näiden olevan samoja.

Koiras on täsmälleen tämän näköinen:
http://www.fredsholt.ishoejby.dk/foto/g ... geo_08.jpg

Pikkasen tyyriitä tuntuu olevan nämä tonkijat.

Edit:
Sukupuolen tunnistus näyttäisi olevan kokoero , koiraan kirkkaammat värit sekä pidemmät evät ylä-ja alapuolella(en tiedä tarkkaa nimeä eri eville)

/Kappas


Edit: Muutettu iso kuva linkiksi. -Tiinanen
Save
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1236
Liittynyt: 12:13, 26.03.2003
Paikkakunta: Helsinki

Viesti Kirjoittaja Save »

No voihan hemputti! Nuohan sinä juuri minun nenäni edestä veit [;)] . Meillä ei Balzanikoiras ole vielä ketään kumppanikseen valkannut, isottelee vaan ja leuhuttelee kiduksiaan tyttösten edessä :D . Varmaan minäkin joudun muista naaraista jossain vaiheessa luopumaan.
Arr: Jouduin luopumaan siitä helmiäistonkijaparista, koska eivät tulleet millään juttuun balzanien kanssa. Poikasia on pienokaisaltaassa nyt noin 30, jouduin lopettamaan osan, kun liikkeet ei oikein ota niitä mielellään vastaan kalojen huonon maineen takia. Ajattelin vähän, että olisin niistä osan kuitenkin pitänyt itselläni, silleen että laittaisin altaaseen (uusi allas tulossa marraskuussa ja pituutta on 225 cm, joten reviiripaikkoja riittää) vain yhden naaraan/uroksen tai useamman naaraan. Olisikohan ok? Jos kalat ei pääse kutemaan, niin ne kaiketi eivät olisi niin aggressiivisia, vai?
-Satu
arr
Member
Member
Viestit: 489
Liittynyt: 14:33, 19.01.2002
Akvaarioseurat: TAS
Paikkakunta: Tampere - TAS

Viesti Kirjoittaja arr »

Arr: Jouduin luopumaan siitä helmiäistonkijaparista, koska eivät tulleet millään juttuun balzanien kanssa. Poikasia on pienokaisaltaassa nyt noin 30, jouduin lopettamaan osan, kun liikkeet ei oikein ota niitä mielellään vastaan kalojen huonon maineen takia. Ajattelin vähän, että olisin niistä osan kuitenkin pitänyt itselläni, silleen että laittaisin altaaseen (uusi allas tulossa marraskuussa ja pituutta on 225 cm, joten reviiripaikkoja riittää) vain yhden naaraan/uroksen tai useamman naaraan. Olisikohan ok? Jos kalat ei pääse kutemaan, niin ne kaiketi eivät olisi niin aggressiivisia, vai?
Ahventen aggressiivisuudesta vaikea lähteä etukäteen heittämään arvauksia, mutta kyllä luulen että kumpi hyvänsä ehdotuksistasi toimisi altaassasi, tuonne kun saa tosiaan hyvin reviirit muodostettua. Tonkijat viihtyvät hyvin porukassa, mutta pärjäävät kyllä mainiosti yksinkin. Aggressiivisuus lisääntyy tunnetusti kutuaikana, mutta ei tuota välttämättä koskaan kokonaan estämään. Naaraiden erottaminen poikasista voi osoittautua äärimmäisen hankalaksi, ja yllätyksiä saattaa ilmaantua kalojen kasvaessa, kun yht'äkkiä huomaakin yhden naaraista muuttuneen koiraaksi. Myös naaraat voivat päättää kutea keskenään ja puolustaa kutuaan sisukkaasti. Minulla on säännöllisesti kuteva vannekirjoahvenpari, molemmat kaloista ovat naaraita. Myös yksinäiset kalat voivat kutuvireeseen tullessaan käydä melkoisen ärhäköiksi.

Ahventen kanssa kannattaa siis aina varautua jonkin asteiseen vihoitteluun, ja ehkäistä ongelmia esim. sopivien kovanahkaisten, isohkojen, muttei kuitenkaan aggressiivisten (eli samantyyppisten kuin helmiäiset itse) allaskaverien valinnalla, enkä esim. uskalla suositella balzanii:en pitämistä samassa tankissa helmiäisten kanssa, jo kalojen suuren kokoeron ja balzanii:en suhteellisen herkkyyden takia. Minulla ripsimonnit, vannekirjoahvenet ja tulikirjoahven ovat sopineet hyvin samaan tankiin helmiäisten kanssa. Uskon siis, että pieni porukka helmiäistonkijoita menisi ihan hyvin uudessa akvaariossasi. Uskallan jopa oikein suositella näitä altaaseesi, ovat erittäin komeita ja mielenkiintoisia eväkkäitä! :mrgreen: Eivät helmiäiset ole todellakaan niin äkäisiä otuksia, kun usein annetaan uskoa, kyse on vain oikeiden olosuhteiden tarjoamisesta.

Btw.. Menee hieman mainostuksen piikkin, mutta.. Eksyin tässä NL-Aquan sivuille, ja varastolistalta näyttäisi löytyvän harvinaisen hieno tonkijavalikoima.

Sopii käydä katsomassa, jos sattuu kiinnostamaan: http://www.nl-aqua.com
"It's an addiction and it can't be fixed"
Save
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1236
Liittynyt: 12:13, 26.03.2003
Paikkakunta: Helsinki

Viesti Kirjoittaja Save »

Kiitos vastauksesta, Arr! Täytyy katsoa, miten kalat tulevat juttuun keskenään siinä tulevassa altaassa. Allas on ainakin reilusti pidempi kuin nykyinen, joka on "vain" 160 cm pitkä. Litrojahan tässäkin on 576, kun korkeutta ja leveyttä on 60 cm. Vaan ei tuo korkeus paljon tonkijoiden kanssa auta, kun liikkuvat enimmäkseen pohjalla ja altaan keskiosassa.

Tuolla NL-Aquassa kannattaa käydä myös ripsimonnien takia! Liikkeessä on hienoja, täysikasvuisia ripsimonneja (monet muistaakseni
"sosiaalitapauksia" [;)] ). Liikkeessä oli ainakin kesällä myös isoripsimonneja (Synodontis acanthomias), joita harvemmin näkee akvaarioliikkeissä. Pakko mainostaa kyseistä kalaa: oma yksilöni on ehdoton lempikalani: rauhallinen ja hellyyttävä kaveri, joka tulee ainakin minulla muiden ripsimonnien kanssa hyvin toimeen. Kala kasvaa akvaariossa 25-30 senttiseksi (luonnossa 60 senttiseksi 8O ), joten luonnollisesti se tarvitsee paljon tilaa.
-Satu
ava
Junior Member
Junior Member
Viestit: 92
Liittynyt: 23:45, 17.07.2003
Akvaarioseurat: TAS
Paikkakunta: Tampere

Viesti Kirjoittaja ava »

Meille tuli uusi 720 litrainen pytikkä johon muutti kolme timanttitonkijaa, neljä pronssitonkijaa, yksi paholaistonkija, neljä rihmakirjoahventa ja kaksi valjaskirjoahventa.
Pohjalla asustaa (näitten lisäksi) neljä plekoa, kaksi tähtipartista, 11 kuparimonnista ja ympäri akvaa asustaa vielä viis levistä.

Kaikki fisut ovat vielä aika pieniä sinttejä lukuunottamatta paholaista joka on jo ehtinyt edellisellä omistajalla kasvaa about viisitoistasenttiseksi. :D

Tulevaisuudessa joutuu varmaankin karsimaan :cry: asukkaita kunhan mahdollisia kutupareja rupee (toivottavasti) syntymään. :D

Upeita kaloja kaikki ja tonkimista on mukava seurata. Yllätyin ihan, että oikeestaan kaikki nämä uiskentelevat vain ja ainoastaan lähinnä pohjan ja keskiveden välillä. Yläosa akvasta on täysin tyhjä! :?

Joukkoa johtaa paholainen (olisko koolla jotain tekemistä) ja se selvästi uiskentelee itseään lähinnä samaa kokoa olevan (n. 10 cm) valjaskirjon kanssa. Myös koko jengi parveilee yhdessä ja kuppikuntia ei ole syntynyt. Plekoista, monnisista tai leviksistä ne eivät välitä pätkääkään ja syövät ruoka-aikaan sulassa sovussa.

Tosi hauskoja seurattavia koko kalasto!
artturi
Member
Member
Viestit: 281
Liittynyt: 13:18, 21.08.2002
Paikkakunta: Jyväskylä

Viesti Kirjoittaja artturi »

Muutama kuva kymytonkijoista löytyy nyt sivuiltani:
http://www.cc.jyu.fi/~artturi/
Yritän ottaa lisää kunhan ensin käväisen espanjan auringossa... 8-)
Save
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1236
Liittynyt: 12:13, 26.03.2003
Paikkakunta: Helsinki

Viesti Kirjoittaja Save »

Waude! Meillä balzaniit kutivat tänään! Naaras on ripotellut mädin päälle hiekkaa ja vahtii sitä nyt herkeämättä. Jos munat kuoriutuvat, naaras ottaa poikaset suuhunsa ja sitten vasta sekä naaras että poikaset sen suussa pitäisi siirtää poikasakvaarioon. Naarashan hoitaa poikasia kauan ja ne uivat sen suuhun, kun vaara uhkaa. Mielenkiintoista seurata, tuleeko tästä jotain! Kuteminen tapahtui suolakylvyn jälkeen (ankkuriäyriäisongelma akvaariossa), mikä on tosi merkillistä. Koiras etsii jo toista naarasta, jonka kanssa kutea :mrgreen: .
-Satu
Ana_H
Junior Member
Junior Member
Viestit: 56
Liittynyt: 21:18, 19.06.2003
Paikkakunta: Tampere

Viesti Kirjoittaja Ana_H »

Täällä uiskentelee 3 kappaletta timanttitonkijoita. Ihan vekkuleita kavereita, pieniä vielä tosin, ja tonkimista on ihan kiva seurata. Saisivat vain olla vähän luupäisempiä kun meinaavat saada esimerkiksi avaimilta koko ajan turpiinsa. :|
Ahven on peto kalaksi.
arr
Member
Member
Viestit: 489
Liittynyt: 14:33, 19.01.2002
Akvaarioseurat: TAS
Paikkakunta: Tampere - TAS

Viesti Kirjoittaja arr »

Waude! Meillä balzaniit kutivat tänään! Naaras on ripotellut mädin päälle hiekkaa ja vahtii sitä nyt herkeämättä. Jos munat kuoriutuvat, naaras ottaa poikaset suuhunsa ja sitten vasta sekä naaras että poikaset sen suussa pitäisi siirtää poikasakvaarioon. Naarashan hoitaa poikasia kauan ja ne uivat sen suuhun, kun vaara uhkaa. Mielenkiintoista seurata, tuleeko tästä jotain! Kuteminen tapahtui suolakylvyn jälkeen (ankkuriäyriäisongelma akvaariossa), mikä on tosi merkillistä. Koiras etsii jo toista naarasta, jonka kanssa kutea .
Kuinkas ovat asiat edenneet balzaniien kudun/poikastenhoidon kanssa? Tuon täytyy olla todella mielenkiintoista seurattavaa, kyseisen lajin kutu ja jälkikasvun hoivaaminen kun ovat varsin erikoiseksi muodostunut juttu, eikä varmasti ole montaa kertaa Suomessa näitä tonkijoita kudetettu! Kannattaa taatusti yrittää kasvattaa poikuetta. Toisaalta, pari harjoituskertaa on monesti tarpeen, eli ei mitään kiirettä..
Muista kuitenkin kertoilla, että kuinka asiat etenevät.. :)

Omassa tankissani helmiäistonkijat muuten näyttivät osoittavan merkkejä kudun kyhäämisestä.. Jonkin asteisia kahakoita olisi siis luultavasti jälleen luvassa ilokseni.. :?
"It's an addiction and it can't be fixed"
Juhnu
Junior Member
Junior Member
Viestit: 79
Liittynyt: 17:36, 02.09.2003
Paikkakunta: Tampere

Viesti Kirjoittaja Juhnu »

Pitäisi ostaa pari-kolme timanttitonkijaa (Satanoperca leucosticta) lisää.
Tampereen akvaarioliikkeistä ei tietääkseni ainuttakaan löydy. Onko kenelläkään havaintoja timanttitonkijoista 200 km säteellä Tampereelta?
arr
Member
Member
Viestit: 489
Liittynyt: 14:33, 19.01.2002
Akvaarioseurat: TAS
Paikkakunta: Tampere - TAS

Viesti Kirjoittaja arr »

Pitäisi ostaa pari-kolme timanttitonkijaa (Satanoperca leucosticta) lisää.
Tampereen akvaarioliikkeistä ei tietääkseni ainuttakaan löydy. Onko kenelläkään havaintoja timanttitonkijoista 200 km säteellä Tampereelta?
Coral Aquariumissa oli joku aika sitten muutama isohko leucosticta tai jurupari, en muista kumpia olivat. Komeita olivat jokatapauksessa, eli käyppäs kysäisemässä, vieläkö ovat kaupassa..
"It's an addiction and it can't be fixed"
skare
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1784
Liittynyt: 13:26, 08.10.2001
Akvaarioseurat: Tampereen Akvaarioseura ry
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Pirkkala / TAS

Viesti Kirjoittaja skare »

Juhnu kirjoitti:Onko kenelläkään havaintoja timanttitonkijoista 200 km säteellä Tampereelta?
Viherkalassakin oli muistaakseni jotain tonkijoita. Kannattaa tiedustella sieltäkin, olisiko timanttitonkijaa saatavilla.
arr
Member
Member
Viestit: 489
Liittynyt: 14:33, 19.01.2002
Akvaarioseurat: TAS
Paikkakunta: Tampere - TAS

Viesti Kirjoittaja arr »

Viherkalassa oli helmiäistonkijoita, "Geophagus" brasiliensis.

Timanttitonkijoita en muista siellä nähneeni, mutta kannattaa kyllä ehdottomasti vierailla. Liikkeen ahvenvalikoima on erinomainen, keskikokoisia ja isoja ahvenia oli harvinaisen hyvin tarjolla(mm.sinikirjoahvenia, tulikirjoahvenia, turkoosikirjoahvenia..) -eikä se tosiaankaan mahdotonta ole, että olisin onnistunut missaamaan timanttitonkijat siinä hässäkässä.. 8-)

Hieman ohi aiheesta, mutta.. Monnisten ystävien kannattaa myös ehdottomasti poiketa Viherkalassa. Monnisvalikoima oli oikein mukava, kalat hyvän näköisiä ja hinnat edullisia.
"It's an addiction and it can't be fixed"
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Kirjoahvenet”