Kulma-akvaario

Valaisimet, suodattimet, lämmittimet ym.

Valvoja: Moderaattorit

Vastaa Viestiin
Suvituuli
Junior Member
Junior Member
Viestit: 81
Liittynyt: 15:29, 07.10.2003
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Parainen

Kulma-akvaario

Viesti Kirjoittaja Suvituuli »

Ajattelin että täällä osattaisiin neuvoa. :mrgreen:

Olen ihastunut kulma-akvaarioihin, ja kysyisinkin nyt, että onko niissä jotain vikaa? Siis kun useimmilla kuitenkin tuntuu olevan ihan sellainen "perus"allas. Miksi? :? Olen ymmärtänyt niin että kulma-akvaarion 300l ei käytännössä olekaan niin paljoa, eli siis "perusmallissa tilavuus on paremmin käytettävissä. Mutta onko jotain muuta syytä, vai olenko kokonaan hakoteillä?

Veitsikalani alkaa hiljalleen kaipaamaan suurempaa kotia, ja kulma-akvaario mahtuisi oman kämppäni neliöihin mukavammin, siis saisin suuremman altaan. Ja näitä sivuja selatessani olen keksinyt takakulman hankalasti sisustettavalle neliöllekin käyttöä: eikö sinne olisi hyvä/kätevä rakentaa mattosuodatin?

Ja mattosuodattimesta muutenkin sen verran, että voiko sinne taakse laittaa lämmittimen, jotta olisi sekin poissa näkösältä, vai hankaloittaako se esim bakteerien kasvua?

Neuvokee yksinkertaista [:I]
jartzu65
Koi-Jari
Koi-Jari
Viestit: 3790
Liittynyt: 14:50, 09.11.2001
Paikkakunta: Suonenjoki
Viesti:

Viesti Kirjoittaja jartzu65 »

Ei kai kulma-allas eroa käytännössä normaalinmallisesta muutoin kuin
että Suomessa ne vaan hinnoitellaan suhteessa paljon kalliimmiksi kuin standardimalliset, johtunee puhtaasti siitä että ne ovat hiukan työläämpiä kasata.
" Silikonirinnat ovat kuin jalopuuratti Ladassa: Kiva hivellä mutta kyyti ei parane"

http://koiruuksiajakissankujeita.kotisivukone.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
sani
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 2417
Liittynyt: 09:43, 23.01.2003
Paikkakunta: Jyväskylä

Re: Kulma-akvaario

Viesti Kirjoittaja sani »

Suvituuli kirjoitti: Ja mattosuodattimesta muutenkin sen verran, että voiko sinne taakse laittaa lämmittimen, jotta olisi sekin poissa näkösältä, vai hankaloittaako se esim bakteerien kasvua?
Se hyvä puoli mattosuodattimessa onkin että sinne taakse saa piilotettua kaikki muut "rojut" eli sinne vaan!

Itse en hankkisi kulma-akvaariota sen vuoksi että sitä ei voisi siirtää minne haluaa vaan se olisi aina pidettävä kulmassa (tai no mikä estää, mutta silti...).
Kajsa
Junior Member
Junior Member
Viestit: 141
Liittynyt: 08:43, 03.09.2003
Paikkakunta: Valkeakoski - TAS

Viesti Kirjoittaja Kajsa »

Voiko kulma-allasta kuitenkaan rinnastaa suorakaiteen muotoiseen kalavalintojen suhteen? Jos sanotaan, että esim. leväbarbit tarvitsevat vähintään 100cm pituisen altaan.. Tällöin kulma-allas ei ole niille sopiva vaikka litramäärä olisikin suuri.. Vai mitä mieltä ovat asiantuntijat?
Uskon, että ystävät ovat kuin hiljaisia enkeleitä, jotka nostavat meidät jaloilleen silloin, kun siipemme unohtavat, miten lennetään.
KtMan
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1160
Liittynyt: 22:44, 31.03.2003
Paikkakunta: J:pää/K-UAs

Viesti Kirjoittaja KtMan »

Kajsa kirjoitti:Voiko kulma-allasta kuitenkaan rinnastaa suorakaiteen muotoiseen kalavalintojen suhteen? Jos sanotaan, että esim. leväbarbit tarvitsevat vähintään 100cm pituisen altaan.. Tällöin kulma-allas ei ole niille sopiva vaikka litramäärä olisikin suuri.. Vai mitä mieltä ovat asiantuntijat?
Aivan ja taas kulma-akvaario sopii hyvin esim:ahven kutuparin käyttöön, kun saa laajemman lattiapinta-alan, jossa touhuta.

Kulma-akvaarioissa on vain 'ongelmana' saumat. Elikkä jos terävät kulmat on toteutetu yhdellä saumalla niin ne ovat jyrkät, jolloin silikooni on kovilla kun joutuu työskentelemään 'viistosuuntaan', jos taas terävä kulma on tehty kahdella saumalla (siis lasi välissä, kuten erkkerialtaissa), niin sitten onkin lisää saumoja ja mahdollisia vuotoriskejä.
Enivei, lasin kulmia harvoin hiotaan 'jiriin' ja silikooni ei toimi optimaalisesti vetosuunnassa.
Vesivahinkoriski on suurempi muilla kuin 'laatikkoaltailla'.
T:Krisse
Mulla olis jo xyfilis, onks sulla heittää mitään vaihtareita?
Tiitu
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1234
Liittynyt: 18:22, 21.06.2001
Paikkakunta: Espoo

neliöaltaan diagonaalileikkaus

Viesti Kirjoittaja Tiitu »

Suorakaiteen muotoisella altaalla esim. 160cm x 50cm x 50cm = 400 litraa. Jos taas haluaa kulma-altaan, jonka pisin sivu olisi yhtäpitkä (160cm), niin silloin seinää vasten jäävien sivujen pituus olisi noin 113 cm. Tällaisen akvaarion tilavuus olisi siten ~113cm x 113cm x 50cm / 2 = 320 litraa, eli edellistä vähemmän mikä ei ole hyvä tavoite.

Jos taas haluaisi, että tilavuudeksi tulee täsmälleen sama eli 400 litraa, niin silloin seinänviereisten sivujen tulisi kummankin olla pituudeltaan noin 126 cm. Etulasin pituudeksi puolestaan tulee lähes 179cm, mikä on hauskempi kuin 160! Syvyyttä altaalle tulisi etulasista takakulmaan vaakasuunnassa mitattuna noin 63cm, mikä taas huollon kannalta on hieman vaikeampi kuin 50cm.

Jos kulma-altaan kokoa kasvattaa, niin huolto muodostuu oikeasti vaikeaksi. Huollettavuuden ja kasvien kannalta ei allas saisi olla juuri 70 senttiä syvempi. Tavallisen 800-litraisen altaan mitat voisivat olla vaikkapa 180cm x 67cm x 67cm, jossa on jo kurottelemista. Vastaavassa kulma-altaassa seinäsivut olisivat noin 154.5 cm ja etulasin pituus 218.5 cm, jolloin matka etulasista takanurkkaan olisi vaakasuunnassa puolet siitä eli jo aika huimat ~110 cm (mikäli laskin oikein). Etulasin keskeltä akvaarion pohjalle takanurkkaan tulee silloin matkaa 128 cm, jonne joutuu kurkottelemaan varmaan jo snorkkelin kanssa.

Tämän ynnäyksen (huh) tuloksena kulma-akvaario on ihan kelvollinen, kunhan ei tee siitä kovin isoa. Rajaksi voisi ehkä heittää viitisen sataa litraa.

Eräs kulma-akvaarion huono puoli on, että kaloja voi katsella vain etulasin suunnasta. Mikäli kulma on akvaariolle sopivin sijoitus, niin ei mielestäni mikään estä tätä ratkaisua. Vaikka viistokulmat ovat vaikeat, niin kulmia on kolmikulmaisessa myös yksi vähemmän kuin nelikulmaisessa.

Toisaalta jos kulmien määrän lisääminen pelottaa, eikä siksi uskalla hankkia erikoisen mallista, useampikulmaista akvaariota, niin sitten ei kannata hankkia myöskään toista akvaariota, koska silloinhan kulmien määrä peräti kaksinkertaistuu!
Viimeksi muokannut Tiitu, 16:33, 10.10.2003. Yhteensä muokattu 3 kertaa.
proto
Junior Member
Junior Member
Viestit: 223
Liittynyt: 17:16, 18.02.2002
Paikkakunta: Helsinki

Viesti Kirjoittaja proto »

En tiedä tehdäänkö paljonkaan kulma-altaita jotka olisivat tismalleen suorakaiteen muotoisia. Minä olen törmännyt enemmänkin timantin muotoisiin kuten omani joka odottaa uudeksi riutta-altaaksi pääsyä:

http://www.cc.jyu.fi/~tephilt/uusallas.htm
Tiitu
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1234
Liittynyt: 18:22, 21.06.2001
Paikkakunta: Espoo

Pitkä etulasi

Viesti Kirjoittaja Tiitu »

Kulma-altaalla saa aikaan pitemmän etulasin, kuin olisi tilavuudeltaan yhtäsuuressa suorakulmaisessa altaassa. Kannattaa tietenkin teettää omien mittojen mukaan. Liikkeissä näkemäni kulma-altaat ovat olleet kolmiomaisia kuten edellisessä kuvassa. Tässä taitaa huoltoetäisyys takanurkkaan kasvaa vain entisestään, joten kannattaa isompaa allasta harkitessaan huomioida myös omien käsiensä venyvyys.
proto
Junior Member
Junior Member
Viestit: 223
Liittynyt: 17:16, 18.02.2002
Paikkakunta: Helsinki

Viesti Kirjoittaja proto »

Tuo etäisyys takaseinään on kyllä ihan hyvä pointti. Mulla allas on 70 cm syvä ja ala takanurkkaan on 115 cm matkaa joten pitänee ostaa jatkovarret käsiin. [;)]
Tiitu
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1234
Liittynyt: 18:22, 21.06.2001
Paikkakunta: Espoo

...

Viesti Kirjoittaja Tiitu »

... tai laittaa takanurkkaan ... hmm... hmm .... mikä se nyt taas olikaan?? ...
... Ai niin, pisaramallinen mattosuodatin!

Näillä sivuilla oli kauan sitten myös joku ufojuttu, että joku kuurasi akvan laseja keittiön ja olohuoneen välissä, lattiasta kattoon yltävässä jättialtaassaan sukeltelemalla siellä tsimmarit jalassa. Kukaan ei tainnut kuitenkaan tuota uskoa, kun kuviakaan ei tietääkseni koskaan tullut näytille. Itseasiassa minulla on viritteillä vähän tällainen hanke, mutta aikaisintaan ensi kesänä ja mökillä. Ei siitä sen enempää, koska todennäköisempää on ettei homma kannata. Mutta kuvat pistän sitten esille, jos niin kuitenkin kävisi. Heh, heh, tämä ei ollut lopultakaan vitsi.
Ville V
Senior Member
Senior Member
Viestit: 802
Liittynyt: 08:24, 15.11.2001
Paikkakunta: Jyväskylä

Re: ...

Viesti Kirjoittaja Ville V »

Kylläpäs on proton allas alkanut kiiltämään :D . Muutama viikko takaakse päin ja allas näytti "koeponnistuksessa" tältä http://www.saunalahti.fi/~saroje/Kulma-allas.jpg
Tiitu kirjoitti:... tai laittaa takanurkkaan ... hmm... hmm .... mikä se nyt taas olikaan?? ...
... Ai niin, pisaramallinen mattosuodatin!
Ei ehkä kuitenkaan kovin hyvä vaihtoehto suolaveteen [;)]

T:Ville
proto
Junior Member
Junior Member
Viestit: 223
Liittynyt: 17:16, 18.02.2002
Paikkakunta: Helsinki

Viesti Kirjoittaja proto »

Nyt on siis todisteita että allas pitää vettä. [;)] (Pohjassa ei muuten ollut vielä silloin tuota reikää) Mattosuodatin on kieltämättä vähän huono meriveteen. Ja vaikka kyseessä olisi makeavetinen niin periaatesyistä laittaisin ihan minkä muun tahansa suodattimen.
jarvij
Elite Senior Member
Elite Senior Member
Viestit: 15316
Liittynyt: 16:24, 05.11.2001
Akvaarioseurat: HAS, Ciklidistit,
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Helsinki/HAS/Ciklidistit/TAS
Viesti:

Viesti Kirjoittaja jarvij »

proto kirjoitti:Nyt on siis todisteita että allas pitää vettä. [;)] (Pohjassa ei muuten ollut vielä silloin tuota reikää) Mattosuodatin on kieltämättä vähän huono meriveteen. Ja vaikka kyseessä olisi makeavetinen niin periaatesyistä laittaisin ihan minkä muun tahansa suodattimen.
Noin puhuu todellinen kalojensa "parasta" ajatteleva, jotta minkä tahansa suodattimen. Justiinsa! :mrgreen:
Sivuillani voi jo olla vastaus kysymykseesi:
http://www.aquahoito.info/suomi/sivuni.php
jo yli 15000 kirjoittamaani viestiä täällä.
Mikael
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1138
Liittynyt: 15:11, 30.10.2001
Viesti:

Re: neliöaltaan diagonaalileikkaus

Viesti Kirjoittaja Mikael »

Tiitu kirjoitti:Eräs kulma-akvaarion huono puoli on, että kaloja voi katsella vain etulasin suunnasta. Mikäli kulma on akvaariolle sopivin sijoitus, niin ei mielestäni mikään estä tätä ratkaisua. Vaikka viistokulmat ovat vaikeat, niin kulmia on kolmikulmaisessa myös yksi vähemmän kuin nelikulmaisessa.
Peilit on keksitty ja kun allas on irti peilistä esim. 20 cm niin jo alkaa olla aivan uusia ja mielenkiintoisia kuvakulmia.
http://www.helsinki.fi/~ksukanen/s/mika ... kuu_03.jpg
Toimii käytännössä oikein hyvin mutta peilin kannattaa olla kirkas - ei sävytetty.

Mielestäni kulma-akvaariolla saadaan esiin hyvin syvyysvaikutusta ja ainoana altaan negatiivisena puolena pidän valaistuksen järjestämistä jos käyttää loisteputkia.
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Tekniikka”