Vaikea allas

Akvaarioiden ja kalojen hoito, ongelmat, sairaudet jne.

Valvoja: Moderaattorit

Alueen säännöt
Ennen kuin esität kysymyksesi, huolehdi, että ainakin osa seuraavista tiedoista ovat viestissäsi:
  1. akvaarion tilavuus ja mitat
  2. Valaistus (millaiset putket, esim. 58W Philips 86)
  3. Suodatus (suodattimien merkit ja mallit)
  4. Akvaarion hoito (vedenvaihdot, ruokinta, kasvilannoiteet yms.)
  5. Akvaarion asukit (kalat + muut eliöt)
  6. Vesiarvot (pH, GH, KH, NO2-, NO3-, lämpötila)
  7. Mikä on ongelma ja miten se esiintyy? Täysi kertomus kalan/kasvien oireista
  8. Milloin huomasit ongelman, onko jatkunut jo kauan? Onko ollut jotain muita ongelmia?


Ilmoittamalla ainakin osan em. tiedoista heti ensimäisessä viestissä, varmistat että muilla on helppo työ vastata viestiin ja näin ratkaista mahdolliset ongelmat. Kiitos!
lapamato
Starting Member
Starting Member
Viestit: 15
Liittynyt: 09:50, 29.10.2003

vedenvaihto

Viesti Kirjoittaja lapamato »

Huomio! Kolmasosa vedestä riittää. Mulla on kokemusta siitä, että kalat ei tykkää siitä, jos altaassa on kokoajan vain tuoretta vettä. :x Kuvittele... akvassas ei taatusti vallitse biologinen tasapaino, ku oot hämmentämäsä sielt jatkuvasti liikaa vettä. Ois eri asia jos tekisit harvoin nuin isot veen vaihot, ja yleensä vaihtasit kolmasosan viikottain. Mut että joka viikko. 8O Käytä järkiäs! Hommaa ihtelles isompi allas jos halua läärätä runsaan veen kans... :)
hauki on kala...lapamato loinen
jarvij
Elite Senior Member
Elite Senior Member
Viestit: 15316
Liittynyt: 16:24, 05.11.2001
Akvaarioseurat: HAS, Ciklidistit,
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Helsinki/HAS/Ciklidistit/TAS
Viesti:

Viesti Kirjoittaja jarvij »

Eipäs nyt levitellä vanhaa tietoa vedenvaihtotarpeesta eikä vähätellä sitä.

Jos verrataan luontoon, niin siellä vesi vaihtuu koko ajan. Heti kun kala siirtyy toiseen paikkaan, se samalla joutuu uuteen veteen. Akvaariossa kala on koko ajan samassa pienessä suljetussa vesimäärässä. Pienissä luonnonlammikoissakin, aina kun sataa veden laatu muuttuu, koska sadevesi on takuulla erilaista kuin lammen vesi. Ympäristöstä valuva vesi on sekin erilaista heti sateen jälkeen kun maan pinnalta liukenee kaikenlaista ainesta.

Selvintä tuo nopea veden vaihtuminen on puroissa ja joissa sekä suurissa järvissä, joissa kaikissa on virtausta. Akvaariossa seisoo tai kiertää koko ajan tasan tarkkaan sama vesi, jonka laatu huononee koko ajan.

Vettä on vaihdettava runsaasti. Tuollainen 50-75% viikottain on hyvä ohjeellinen määrä. Kuitenkin vesijohtovesi voi suoraan hanasta otettuna sisältää haitallisia aineita (klooriyhdisteitä ja liuenneita kaasuja), jolloin tuo viikottainen vedenvaihto voi olla syytä hoitaa pienemmissä erissä vaikapa siten että noin 10% vedestä vaihtetaan päivittäin. Muitakin tapoja voidaan noudattaa, kunhan kokonaisvaihtomäärä pysyy noissa rajoissa.

Vettä vaihdettaessa huolehditaan siitä että ettei veden happamuus (pH) ja ionikoostumus ja -pitoisuus muutu kalojen kannalta huonompaan suuntaan eikä missään tapauksessa kovin paljon.

Jos vettä välttämättä halutaan vaihtaa vähemmän tai kuormitus on vähäistä, voidaan kasvittomassa ja vähäkasvisessa akvaariossa käyttää vedenvaihtotarpeen indikaattorina nitraattipitoisuutta. Sen tulisi olla noin 12-24 mg/l. Kasvien kannalta ei tuon alle eikä vedenvaihtotarpeen kannalta tuon yli. Nuo rajat ovat suuntaa antavia, sillä esimerkiksi Saksassa vesijohtoveden nitraattipitoisuus saattaa olla tuota korkeampi, ja sallittua se on Suomessakin.

Näistä ohjeellisista vedenvaihtomääristä poikkeaminen huonompaan suntaan kostautuu kalojen pienikasvuisuutena, lyhytikäisyytenä, sairastuvuutena ja lisääntymättömyytenä. Se ei siis ilmene kalojen käyttäytymisenä ennenkuin terminaalivaiheessa.
Sivuillani voi jo olla vastaus kysymykseesi:
http://www.aquahoito.info/suomi/sivuni.php
jo yli 15000 kirjoittamaani viestiä täällä.
CrystalCat
Junior Member
Junior Member
Viestit: 249
Liittynyt: 01:24, 22.09.2003
Paikkakunta: Helsinki

Viesti Kirjoittaja CrystalCat »

Havainto: Omassa altaassani on alkanut kehittyä myös sellaista irrallista "vaaleanruskeata (?)" hötöä ja tiedän kyllä syynkin siihen. Onneton suodatin, joka menee muutamassa päivässä tukkoon (vaahtomuovifylli) ja ei sitten jaksa edes puhaltaa, eli virtaus on olematonta. Oletko ihan satavarma omien suodattimiesi tehosta? Tämä nyt on vain tälläinen "ehdotus", mutta kandee tarkistaa, koska jos pintavirtausta ei ole ollenkaan, rupeaa kaloilta happi loppumaan ja pie...ttämään :mrgreen:
d78
Junior Member
Junior Member
Viestit: 209
Liittynyt: 19:32, 28.02.2003
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Turku

Viesti Kirjoittaja d78 »

CrystalCat kirjoitti:Havainto: Omassa altaassani on alkanut kehittyä myös sellaista irrallista "vaaleanruskeata (?)" hötöä ja tiedän kyllä syynkin siihen. Onneton suodatin, joka menee muutamassa päivässä tukkoon (vaahtomuovifylli) ja ei sitten jaksa edes puhaltaa, eli virtaus on olematonta. Oletko ihan satavarma omien suodattimiesi tehosta? Tämä nyt on vain tälläinen "ehdotus", mutta kandee tarkistaa, koska jos pintavirtausta ei ole ollenkaan, rupeaa kaloilta happi loppumaan ja pie...ttämään :mrgreen:

Kovin myöhään huomasin tämän viestin, pahoittelen. Viestiketjun alussa mainostin hieman suodatustani enkä pidä sitä puutteellisena. Pintavesi liikkuu todellakin ja hapetuksen uskoisin olevan kunnossa.

Mutta... Ajattelin kertoa tässä kohtaa, että nyt monniset tulevat esille ja syövät paremmin. Voimakas tuoksu on vähentynyt ja tuntuu, että asiat olisivat paremmin. Katsotaan nyt ja seurataan. Vieläkään en tiedä mikä oli vialla ja mikä sen poisti(toivottavasti). Mutta uskoisin sen liittyvän perhosten vääristä olosuhteista johtuneesta rasitteesta. Mutta miten se vaikutti monnisiin, en tiedä. Kasvit eivät voi vieläkään hyvin mutta se korjaantunee hiilidioksidilannoituksella.

Palaan asiaan mikäli tilanne jälleen muuttuu. Kiitokset kaikille aivoriiheen osallistuneille.
Kimbela
Senior Member
Senior Member
Viestit: 522
Liittynyt: 09:45, 02.11.2003
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Orimattila

Silikonista

Viesti Kirjoittaja Kimbela »

Niin keskustelun jossain vaiheessa oli puhe silikonista. Jos altaan silikonit ovat sanitettilaatua, kalat kellahtavat yleensä aika äkkiä. Eräs tuttavani tuttava (legendaarisesti) rakensi kätevänä kätenä akvaarion itse - käyttäen saniteettisilikonia. Kalat eivät olleet selvinneet edes yhtä viikkoa.
Linux is like wigwam - no Gates no Windows and there is an Apache inside
d78
Junior Member
Junior Member
Viestit: 209
Liittynyt: 19:32, 28.02.2003
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Turku

Viesti Kirjoittaja d78 »

Huomasin kyllä. Mutta en usko silikonin olevan ongelma tässä tapauksessa sillä suurin osa kaloista on kuitenkin hengissä ja akvaario on käytössä näillä silikoneilla jo "toisessa polvessa". Otin siis selvää siitäkin. Tämä on siis se allas joka oli sisustuskilpailussa, alle 200 litraisissa(mp-akvaario). Edellisellä omistajalla ei ollut ongelmia.

Kuva: http://www.aqua-web.org/kilpailu2003/al ... /kuva2.jpg

Tosin allas ei näytä tällä hetkellä tuolta... Harmi.
Monsterfish
Junior Member
Junior Member
Viestit: 67
Liittynyt: 11:24, 14.11.2003

Viesti Kirjoittaja Monsterfish »

Meidän pihalle ajetussa santakasassa oli suolaa mukana. Tarkoitettu johonkin talviseen tarkoitukseen...
Kris
Senior Member
Senior Member
Viestit: 757
Liittynyt: 11:25, 10.08.2001
Paikkakunta: Helsinki

Viesti Kirjoittaja Kris »

Kaduille levitettävää hiekkaa kierrätetään ymmärtääkseni aika tavalla, eli se kerää vuodesta toiseen autojen öljyjä sun muita epäpuhtauksia. En panisi akvaarioon sellaisesta kasasta otettua kamaa.
The plural of anecdote is not data.
cW
Member
Member
Viestit: 393
Liittynyt: 19:41, 04.02.2002
Paikkakunta: Turku

Viesti Kirjoittaja cW »

Ihan kertauksen vuoksi - tämän tapauksen hiekka ei ole mitään hiekoitushiekkaa/sepeliä/soraa, vaan erittäin hienojakoista luonnonhiekkaa. Kyseinen hiekka oli alunperin tarkoitettu rantalentopallokentän parantamiseen. Muutenkin edelleen pidän erittäin epätodennäköisenä että hiekka olisi ollut kaiken pahan alku ja juuri. Toimiihan tasan sama santa kahdessa muussa purkissa ongelmitta.

En minäkään hiekoitussoraa käyttäisi mihinkään muuhun kuin kengän ja jään väliin kahdesta syystä: hiekoitussora on mielestäni aivan liian karkeaa ja terävää tavaraa akvaarioon ja toiseksi - kuten jo aiemmin mainittiin - ei ole mitään takeita etteikö mukana tule kaiken maailman raskasmetalliyhdisteitä yms. saastetta.
coeliac disease
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Hoito, ongelmat ja kalataudit”