Oho! herätinpä keskustelua
VilleK:Mihin tämä suuri varmuus perustuu?
Selitin tämän jo: Kasvi siis kasvaa lasin päällä ilman että on kosketuksissa veteen, lasista tuskin kovin paljoa typpeä 'repii' mikään.
VilleK:Ei ole. Mikään kasvisolu ei elä ilman vettä ja veteen liuenneita aineita (ilman esim. niitä typiyhdisteitä). Mihin perustuu Riccian typenpelkistyskyky??
Tuota! sanoin: On totta että typen hyväksikäyttöön se tavitseen myös valoa hiiltä, vettä !!
Huom: sanoin
vettä! vedeksi lasketaan myös veteen liuenneet aineetkin. Myös kosteassa ilmassa on vettä ja siihen liuenneita aineita. Se että onko typpi liuenneena veteen oikeaan muotoon (riccialle) on nyt huoneilmastamme tutkimatta, kuten myös riccian solunsisäinen 'typenpelkistyskyky'.
VilleK:Kutsuvat sitä nitrifikaatioksi.
Aha! Siis Riccian kasvisolujen soluvaipan suojissa on nitrifikaatiobakteereita jotka typpeä 'jalostavat'?? Ymmärsinkö oikein?
VilleKMinusta niiden toimintaa on tutkituu aika paljonkin.
Kyllä! sekä kasvi & eläinsoluja on tutkittu erittäinkin paljon, kauan ja hartaasti. Lähes koko lääketeollisuus elää tutkimalla solujen reagointia tiettyjen ärsykkeiden alla. Mutta sanoinkin: "(harmi että tiedämme kasvi ja eläinsoluista sekä niiden toiminnasta niin vähän)" Elikkäs selvittämättä on lukemattomia asioita, esimerkiksi: niiden ohjainjärjestelmän (dna:n) 'koodijärjestelmästä' ei tiedetä mitään!
kalannaLisäksi sadevesi ja kuivalaskeuma voivat sisältää typpeä eri muodoissa (akvaarion tapauksessa kai roiskevesi, ja koska peitinlasit kerran kalkkeutuvat, niin ei se vesihöyrykään puhdasta vettä liene) .
Aivan en muuta väittänytkään vai?
Sanoin Riccian 'repivän typpeä ilmasta', ilmana tarkoitin eri aineiden kaasumaista seosta jossa esiintyy myös vettä ja siihen liuenneita aineita! (suunnilleen samaa kamaa kuin mitä juuri nyt hengität).
Olen väittämässäni kuitenkin poissulkenut vaihtoehdon että typpeä otettaisiin alustasta jossa riccia 'lepää'.
lasasu2. Riccia saa typen kasvualustastaan tai kosteasta ilmasta tai sen päälle sumutetusta vedestä mutta typen oksideina, ei molekulaarisena typpenä. Ilmassa liikkuu typpeä pieniä määriä (puhutaan todella prosentin osista) muussakin muodossa kuin N2-muodossa, lähinnä oksideina...
Saman toistoa alkaa olemaan:
Nimenomaan kosteasta ilmasta ja kosteasta ilmasta puhuin jo ensimmäisessä viestissä!. Edelleen ei kasvualustasta. Oli Typpi sitten nitraattina tai N2-muotona, niin puhuin vaan typestä.
Vielä!: Kostean ilman sisältämä vesi pystyy sitomaan aineita johon kuiva ilma ei kykene!
Huomaa että luettua tietoa löytyy, mutta sen soveltamisesta käytäntöön on vielä toivomisen varaa.
T:Krisse