Muutamasta (harvinaisemmasta?) kasvista.

Kasvien hoito, ongelmat ja sisustus.

Valvoja: Moderaattorit

Vastaa Viestiin
tikkuhirviö
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1074
Liittynyt: 12:37, 10.02.2003
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Vantaa

Muutamasta (harvinaisemmasta?) kasvista.

Viesti Kirjoittaja tikkuhirviö »

Tarkoitus olisi päällystää mattosuodatin siihen juurtuvilla kasveilla. En kuitenkaan halua Anubiasta tai jaavansaniaista. Jaavansammalta siinä jo on sekä vähän pennilehteä puoliksi kiinnittyneenä.

Selailin Tropican sivuja ja löysin sieltä sellaista kasvia kuin Monosolenium tenerum, jonka nimi on ilmeisesti vähän aikaa sitten muuttunut tuoksi. Vanha nimi taitaa olla Pellia (liuskalapasammal, maksasammal?). Onkohan kenelläkään kokemusta tästä kasvista? Sopiiko mattosuodattimen pintaan ja ennen kaikkia saako sitä mistään?

Toinen mattosuodattimen pintaan ajateltava kasvis voisi olla tuo jaavansammaleen kaltainen kasvi, tropica nimitti sitä Vesiculata sp. "Christmas". Ihmettelin tässä jonkun aikaa sitten käytyäni Myyrmannin Faunattaressa ensimmäistä kertaa siellä kannossa kiinni ollutta erilaista jaavansaniaista, että mitenkä sen "lehdet" olivat niin erinäköiset, paljon kauniimmat, mutta myyjä sanoi sen olevan vanha tuttu sammal. Olisiko sittenkin voinut olla niin, että tuota Christmas-muotoa olisi sattunut kauppaan? Ainakin, kun kävin jälkeenpäin Tropican sivuilla tiirustelemassa olisiko sieltä löytynyt moista rehua, niin kyllä heti ajattelin, että tuo sen on täytynyt olla. Löytyykö tätä lajia/muotoa Suomesta? Kokemuksia?

Ostin Akvaariokeskuksesta sellaisen rupusen piharatamon näköisen kasvin kuin Echinodorus horizontalis. Se ei ole oikein vieläkään lähtenyt kasvamaan, muutama valkoinen juuri sillä silti näkyy olevan. Onko tämä kasvi oikea akvaariokasvi vai esim. suokasvi? Riittääkö kärsivällisyys vai tarvitaanko ihme.. Tuleeko siitä ylipäätänsä komea vai jääkö se tuollaiseksi piharatamomaiseksi.

Kysynpä vielä sellaisesta kasvista kuin Nymphaea pubescens, että saako sen jotenkin kukkimaan?

Edit: Noh, noh, tieteelliset nimet kirjoitetaan isolla alkukirjaimella. -Tiinanen
KtMan
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1160
Liittynyt: 22:44, 31.03.2003
Paikkakunta: J:pää/K-UAs

Viesti Kirjoittaja KtMan »

Moi!
Onko Jaavansaniaisen "windeløv" muoto tuttu?
Aivan mainio kasvi juurakoihin ja mattoon.
http://planta.aquariana.cz/Micro_Wind.htm
Akvaariokeskuksesta ostin juuri omani.

T:Krisse
Mulla olis jo xyfilis, onks sulla heittää mitään vaihtareita?
tikkuhirviö
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1074
Liittynyt: 12:37, 10.02.2003
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Vantaa

Viesti Kirjoittaja tikkuhirviö »

Ehkäpä olen joskus kerran sen nähnyt, ihan varma en ole. Varteenotettava vaihtoehto, vaikka kuinka korkeaksi tuo kasvaa? Kun tämä matto on pikkuisessa 100-litraisessa, niin en viitsisi laittaa mitään isoa tuohon mattoon, vaan kaikkea aika hienojakoista. :mrgreen: Valoakin on vain kaksi melkein kokopitkää 10000 K putkea, mutta se kai riittäisi jaavansaniaisille ihan hyvin. Niin lisäksi akvaariossa on PMDDtä, CO2-liivate ja turveuute + pohjatabuja, jos nyt jotain tämä kiinnostaa.
KtMan
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1160
Liittynyt: 22:44, 31.03.2003
Paikkakunta: J:pää/K-UAs

Viesti Kirjoittaja KtMan »

tikkuhirviö kirjoitti:Kuinka korkeaksi tuo kasvaa?
10-20cm valoa ei paljoa tarvitse ja siksipä onkin pystysuoraan seinään istutettaessa hyvä vaihtoehto, yleensä kun ylemmät kasvit varjostavat alempia.
Tätä voi myös surutta saksilla keikellä, jos puska liikaa rönsyilee.
Lämpötilakin varmaan täsmää 18-30C' [;)]

T:Krisse
Mulla olis jo xyfilis, onks sulla heittää mitään vaihtareita?
Tiinanen
Member
Member
Viestit: 364
Liittynyt: 19:37, 23.10.2002
Paikkakunta: Savonlinna

Re: Muutamasta (harvinaisemmasta?) kasvista.

Viesti Kirjoittaja Tiinanen »

tikkuhirviö kirjoitti:Toinen mattosuodattimen pintaan ajateltava kasvis voisi olla tuo jaavansammaleen kaltainen kasvi, tropica nimitti sitä Vesiculata sp. "Christmas". (...) Löytyykö tätä lajia/muotoa Suomesta? Kokemuksia?
Kuvan kasvin suomenkielinen nimi -keskustelussa millia epäilee jaavansammaleen (Vesicularia dubyana) kasvavan eri muotoiseksi kasvupaikasta riippuen.
tikkuhirviö kirjoitti:Ostin Akvaariokeskuksesta sellaisen rupusen piharatamon näköisen kasvin kuin Echinodorus horizontalis. Se ei ole oikein vieläkään lähtenyt kasvamaan, muutama valkoinen juuri sillä silti näkyy olevan. Onko tämä kasvi oikea akvaariokasvi vai esim. suokasvi?
Echinodorus horizontalis eli vaakamiekkakasvi on luonnossa tulva-alueiden kasvi ja kasvaa itselläni hyvin. Sain sen aikoinaan Yannalta ja nykyään pytyssäni elää ties monennen sukupolven oma kasvatti. Eihän tuo täysikasvuisena mitenkään mahdu 45 cm korkeaan uimalaani vaan kasvaa parikymmentä senttiä yli. Siinä mielessä vaakamiekka muistuttaa esim. herttamiekkakasvia (E. cordifolius). Entä jos kokeilisit elvyttää omaa vaakamiekkaasi esim. kasvattamalla sitä pinnalla runsaassa valossa erillisessä astiassa? Miekkakasveille on jokseenkin tärkeää kasvattaa juuret. Joka kerta kun miekkakasvia siirretään sen juuret rikkoutuvat ja kasvi joutuu tekemään juurien kasvattamiseksi enemmän työtä.

Uusimmassa Akvaristissa (2/2004) on Samuli Lehtosen biotooppijuttu "Miekkakasveja etsimässä". Samuli on liittänyt juttuunsa myös kuvia vaakamiekkakasvista luonnossa. Yhdestä kuvasta näkyy, että vaakamiekan lehtilavat ovat täysin vaakasuorassa asennossa veden yläpuolella kasvaessaan.
tikkuhirviö kirjoitti:Kysynpä vielä sellaisesta kasvista kuin Nymphaea pubescens, että saako sen jotenkin kukkimaan?
Lumpeet (Nymphaeat) yleisesti tahtovat paljon ravinteita ja kasvattaa pintalehtiä kukkiakseen.
tikkuhirviö kirjoitti:vaikka kuinka korkeaksi tuo kasvaa?
Jaavansaniaislajike Windelöv kasvaa meillä korkeintaan 15 cm korkuiseksi: se on selvästi tavallista jaavansaniaista matalampi.
Laittamalla sopivan määrän viinaa akvaarioosi saat kalojesi silmät turpoamaan ja saat ne uimaan hassulla tavalla. (Lähde: Niksipirkka to be.)
Vinski
Junior Member
Junior Member
Viestit: 130
Liittynyt: 20:14, 27.04.2004
Paikkakunta: Tampere

Viesti Kirjoittaja Vinski »

Kyllä on nätti kasvi! Lähteekö nuo leikellyt osat kasvamaan jos ne istuttaa uuteen paikkaan? *vink vink kyllä se olisi hienoa vink* [;)]
tikkuhirviö
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1074
Liittynyt: 12:37, 10.02.2003
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Vantaa

Viesti Kirjoittaja tikkuhirviö »

Hö. Olisi ollut niin kovin kivaa, jos olisi löytynyt sitä joulukuusijaavansammalta. Harmillista. Tropica muuten taisi ilmoittaa, että se on vähän hankalampi kasvi kuin tavallinen jaavansammal, mutta sehän voi tosiaan olla sellainen syy-seuraus-juttu. Kiitoksia Tiinaselle, kun itse en löytänyt tuota viestiketjua.

Tiinanen kirjoitti: Eihän tuo täysikasvuisena mitenkään mahdu 45 cm korkeaan uimalaani vaan kasvaa parikymmentä senttiä yli.
Ha.. Omani on sellainen alta 10 cm ryppyinen ratamo.. :mrgreen:
Entä jos kokeilisit elvyttää omaa vaakamiekkaasi esim. kasvattamalla sitä pinnalla runsaassa valossa erillisessä astiassa? Miekkakasveille on jokseenkin tärkeää kasvattaa juuret. Joka kerta kun miekkakasvia siirretään sen juuret rikkoutuvat ja kasvi joutuu tekemään juurien kasvattamiseksi enemmän työtä.
Juu, tuo juurtuminen taitaa estää sen uudelleen ylös nostamisen. Ei varmaan kannata oikein tehdä muuta kuin odotella, kun näyttää kuitenkin siltä, että sillä on kasvanut muutamia paksuja valkoisia juuria. Eihän siitä montaa viikkoa olen, kun sen ostin. Se on kuitenkin pikkuhiljaa kasvatellut ryppylehtiään, eli oikeaan suuntaan ollaan menossa, mutta tuskaisen hitaasti. Härreguud! Tulikin tässä mieleen, että laitoinkohan ollenkaan sille pohjalle lannoitekuulaa? Eihän se miltein steriilissä hiekassa pysty kasvamaan. Pitääkin huomenna laittaa sille varmuuden vuoksi saviturvepallero.

Kävin hakemassa tuon uusimman Akvaristin ja siellähän se kuva koreili. Ei kyllä (vielä) näytä pätkääkään omalta kasvinnahjukseltani.
Lumpeet (Nymphaeat) yleisesti tahtovat paljon ravinteita ja kasvattaa pintalehtiä kukkiakseen.
Lumpeeni on kasvattanut pintalehtiä jo kuukauden ajan ja muutenkin se on aika lehdekäs. Varsinkin veden alla olevat lehdet ovat kuitenkin aika hauraan ja ohuen oloisia. Riittääköhän valo? Pohjalle voin kyllä lisätä vaikka millä mitalla ravinteita, ne eivät sieltä karkaa, paitsi sitten jos joskus kyllästyn tähän kasviin. Katselin vain tuolla Tropican sivuilla kuvaa lumpeenkukasta ja kylläpä olisi niin kiva joskus itse todistaa lumpeen kukintaa.
tikkuhirviö
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1074
Liittynyt: 12:37, 10.02.2003
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Vantaa

Viesti Kirjoittaja tikkuhirviö »

Unohtuipa vielä yksi kasvi: Hemianthus callitrichoides ''Cuba'' Löytyykö Suomesta?
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Kasvit ja sisustus”