Mikä tätä allasta oikein riivaa? Kuvia lisätty!

Ulkolammikoiden ja niissä pidettävien kalojen hoito, ongelmat ym. Mukaan lukien ulkona ja sisällä pidettävät kultakalat sekä kotimaiset kalat.

Valvoja: Moderaattorit

Tuntematon
Senior Member
Senior Member
Viestit: 588
Liittynyt: 13:26, 11.11.2003
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Lappeenranta
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Tuntematon »

Noniin, viikkojen selvittelyjen jälkeen kaikki on vihdoinkin selvää, voi olla vaikea ymmärtää kuinka niinkin pieni asia kuin lämpötila voi aiheuttaa kalojen yht´äkkisiä kuolemia, jatkuvaa apaattisuutta ja sairastumista, mutta tässä tapauksessa se vaikutti paljonkin, liian paljon.

Eli jossakin vaiheessa syksyllä jonkin veden vaihdon yhteydessä satuin ottamaan lämpömittarin pois altaasta sen puhdistaakseni, mutta jotenkin kävi sitten niin, että se pääsi katoamaan ja allas jäi kuukausiksi vaille lämpötilan mittausta, ja viileä vesihän on kultakalojen ja niiden hyvin voinnin kannalta hyvin tärkeää. Viikkoja, kuukausia kalat olivat apaattisia, yksi toisensa jälkeen ne muuttuivat päivä päivältä entistä masentuneimmiksi, yksi kala kuoli äkillisesti pari päivää veden vaihdon jälkeen.

Kauan yritimme selvittää aqua-webbiläisten ja tuttavieni voimin mikä mahtaa kaloja vaivata, kun vesiarvot olivat kunnossa vaikka vettä vaihdettiinkin vain kahden viikon välein, silti kalat olivat kovin apaattisia ja sairaan oloisia. Mieleen tuli myös, että jos altaaseen olisi tullut liikaa kloramiinia suurien vedenvaihto määrien mukana, joka olisi aiheuttanut mm. tuon Rääpäle kultakalamme äkillisen kuoleman pian veden vaihdon jälkeen.

Sitten tulikin mieleen tuo lämpötila, sitähän ei oltu mitattu kuukausiin, ja tänään aloin sitten kuumeisesti mittaria etsimään, mutta muistinkin, että altaan lasissahan on molemmissa päädyissä lasiin ´liimattavat´ lämpömittarit, joihin en ollut kuitenkaan aikaisemmin luottanut kun olivat näyttäneet lämpötilaa jos millaista. Nyt tänään eksyin kuitenkin mittareita tarkkailemaan, ja ihan sydämestä otti, kun näytti että molemmissa päädyissä lämpötila olisi ollut 28 astetta!

Ajattelin ettei se mitenkään voisi olla totta, ja tarkistimme asian vielä toisellakin tavallisella mittarilla, ja yli 24 astetta sekin näytti. Pika toimen piteenä iskä vaihtoi altaaseen kymmenen ämpärillistä kylmää vettä, ja lämpötilaa saimmekin laskettua jo 24-25 asteeseen. Varmuuden vuoksi sammutin vielä valotkin illaksi, ettei se vielä sattuisi lämpötilaa nostamaan, kun muutenkin on sisällä niin lämmintä. Huomenna on sitten veden vaihto edessä, ja sen verran kylmää vettä altaaseen vaihdetaan, että laskisi sen loput kaksi-kolme astetta alas päin, ja saavat sitten kunnolla totutella tämänkin iltaiseen lämmön muutokseen rauhassa huomista odotellessa.

---

Ja mitä me tästä opimme? Älä koskaan kadota lämpömittariasi, varsinkin kun kyseessä on viileätä vettä vaativia herkkiä jalostettuja kaloja, joille noin suuret muutokset ovat todella vaarallisia. Nyt ymmärrän tuon Minnimmekin sairastumisen syyn, viikkojen apaattisuuden aiheuttajan, miksi Rääpäle kuoli niin yllättäen heti veden vaihdon jälkeen, koska voihan olla, että lämpötilan muutos aikoinaan oli niin suuro muutos vaikkapa lämpimämpään päin, eikä herkkä paljon jalostettu kala sitä kestänyt?

Mitä sitten Minni kultakalaan tulee, toisin sen paranevan vesi olosuhteiden parantuessa, sillä se kuitenkin ui aivan normaalisti ja syö mielellään, ja verenvuoro mm. selkä evästä on hävinnyt kokonaan. Jos saan karanteeni akvaarion vielä tänä iltana kuntoon laittamalla sinne hieman tuon altaan vettä ja sitten kraanavettä, voin ilmeisesti kalan huomenna karanteeniin lääkitykseen siirtää - kala on kuitenkin ollut meillä akvaario harrastukseni alusta alkaen, enkä halua menettää toivoani jos kalalla vielä mahdollisuuksia parantua on.

Toivottavasti kalat toipuvat ja muuttuvat jälleen omiksi pirteiksi itsekseen, ja mitä minuun itseeni tulee, toivon että olisin läksyni oppinut, ja että todella noinkin pieni asia kuin lämpötila voi tuottaa noinkin pitkään kestänyttä apaattisuutta ja yht´äkkisiä sairastumisia tai kuolemia. Koskaan enää, ikinä, en aio jättää lämpötilaa tarkkailematta, siitä kärsivät itse akvaarion asukit kuin myös omistajakin, kuinka paljon pään vaivaa ja suruakin tämä aiheutti?

Kiitoksia kaikille minua apaattisuuden aiheuttajan selvittämisessä auttaneet, nyt epäilisin kuitenkin kaiken olevan selvää, sillä on hyvin mahdollista, toden näköistäkin, että lämpötilan muutos 23 asteesta 28 asteeseen on ollut tämän kaiken takana.
N
Starting Member
Starting Member
Viestit: 5
Liittynyt: 20:11, 11.10.2004

Viesti Kirjoittaja N »

Kuullostaa vähän tutulta eikä kovin hyvältä...
Minulla oli myös 2 rescuekultakalaa, pallovatsaisia huntupyrstöjä, ikää n 2 vuotta . Olivat olleet pehmeässä, happamassa ja lämpimässä seura-akvaariossa, toinen puolet pienempi kuin toinen vaikka saman ikäisiä.
Karanteenissa olivat pari kk ennen 600 l siirtymistä. Jo karanteenissa alkoi lepäily pohjalla,söivät hyvin ja näyttivät pääosin normaaleilta, joskus epäiltiin että silmät pullottavat molemmilla hieman enemmän kuin ennen.
6oo-litraisessa jakselivat pari viikkoa hyvin, sitten pienelle tule selvät mulkosilmät yön aikana, ja päivällä turposi käpysuomupalloksi ja alkoi "kellua" pää alas ja pyrstö ylös. Liikkuessa ui kuitenkin normaalisti. Siirsin karanteeniin johon suolaa ja malakiittivihreää lääkkeeksi. Ruoka maistui edelleen hyvin. Samoihin aikoihin isommalle tuli noita veriviiruja pyrstöön ja pyrstö alkoi rispaantua, muutamia suomuja tipahteli. Pohjassa mökötys lisääntyi.. Eräänä aamuna n viikko pienemmän karanteenin alusta isommallakin oli toinen silmä pullollaan. Siirsin senkin karanteeniin, jossa se alkoi uida nykivästi ja hankasi itseään pohjaan. Koska pienempikään ei muuttunut paremmaksi, ja iso alkoi näyttää kärsivältä, lopetin molemmat neilikkaöljyllä. Oli tarkoitus viedä eelaan mutta töiden ja vkonlopun takia se sitten jäi. Molemmilla siis erilaiset oireet, mutta tod näk sama tauti joka alkanut jo aiemmin ja sitten muuttostressistä aktivoitunut. Oireet sopivat varmaan kaikkiin tauteihin, mm tubiin ja tuohon Ichtyosporidium- tautiin joihin ei ole parannusta. Altaan 3 muuta kultakalaa, jotka vielä pieniä ja kaupasta ostettuja, ovat oireettomia. Allas näiden kahden kuoleman jälkeen oli kyllä karanteenimielessä tyhjillään (ilman kaloja) 30 asteisena viikon, lääkettä en laittanut kun on mattosuodatin.
Että voi olla että altaassasi on sama tauti, tetran kultakaloille "kaikkeen " tarkoitettu lääke (malakiittivihreää) ei mulla ainakaan auttanut.
N
Starting Member
Starting Member
Viestit: 5
Liittynyt: 20:11, 11.10.2004

Viesti Kirjoittaja N »

En siis halua mitenkään masentaa...kirjoitin oman sepustukseni samaan aikaan kun tuo lämpötilajuttu ilmestyi. Voihan olla että kaikki johtui siitä, stressi liian korkeasta lämmöstä johti sairastumiseen tai piilevän taudin puhkeamiseen. Siirrä ainakin se sairas kala karanteeniin, voihan olla että muut ei sairastukaan kun lämpötila muuttuu oikeampaan suuntaan, muutokset kannattaa kuitenkin tehdä aika hitaasti.
Nanuska
Member
Member
Viestit: 324
Liittynyt: 17:48, 10.02.2004
Paikkakunta: Tampere

Viesti Kirjoittaja Nanuska »

N: Minä lääkitsin kanssa Tetran yleislääkkeellä ja my ass se toiminut, mutta esim. Myxazin puree...

Tuntematon: Toi 40-47% proteiinia kuulostaa hurjalta, kannattaisi ehäkä vaihtaa ruokintaa? Siis ihan yleisen hyvinvoinnin tähden, ei ratkaisuna tähän ongelmaan.

Itsellä JBL Novo Rift rakeita, joissa proteiinia 30%. Ne on tarkoitettu Itä-Afrikkalaisille ahvenille, mutta sama kama sopii hyvin kultakaloille.
K.S
Kim Söderberg
Kim Söderberg
Viestit: 1128
Liittynyt: 14:40, 07.03.2002
Akvaarioseurat: HAS SMAS FOMA #2
Sukupuoli: Mies
Viesti:

Viesti Kirjoittaja K.S »

Kultakaloilla ja varsinkin karpeilla pitää veden pH olla yli 7,5.
Ja sähkönjohtavuuskin pitää olla korkealla.

Jos ei näistä huolehdi niin sattuu just noita aikaisemmin mainittuja juttuja.

Lämpötilakaan ei saa olla liian korkea, mutta se ei yksistään aiheuta ongelmia.

Huntueväiset kalat ovat järjestäen kaikki enemmän tai vähemmän heikkoja muutoksille, johtuen jalostuksesta.

Ja ystävät hyvät aina PITÄÄ soittaa jos on ongelmia (tappavia tai akuutteja) vaikka meille, näin vältytään mahdollisesti kalojen kuolema.

Muista asioista voi spekuloida täällä vaikka miten pitkään ja perusteellisesti.

Kimi

Siniriutta
Nanuska
Member
Member
Viestit: 324
Liittynyt: 17:48, 10.02.2004
Paikkakunta: Tampere

Viesti Kirjoittaja Nanuska »

K.S kirjoitti:Kultakaloilla ja varsinkin karpeilla pitää veden pH olla yli 7,5.
Ja sähkönjohtavuuskin pitää olla korkealla.
Tähän kysymys, toivottavasti ehdit vastaamaan:

Minun altaassani on ollut tälläinen ongelma:

http://www.aqua-web.org/forum/viewtopic.php?t=34855

Coralista todettiin, ettei vesiarvoissa tms. mitään vialla, kuten ei mielestäni olekaan. Sanoivat, että suolakylpy viimeinen keino. Noh, lisäsin merisuolaa akvaveteen, ja kappas, kultakala on alkanut piristymään! Onko vika siis ollut koko ajan sähkönjohtavuudessa? Veden olen kovettanut ruokasoodalla.
Tuntematon
Senior Member
Senior Member
Viestit: 588
Liittynyt: 13:26, 11.11.2003
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Lappeenranta
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Tuntematon »

Juu, itse asiassa veden kovuutta en ole pitkiin aikoihin mitannut, sillä kauan aikaa sitten ostamani testi on ilmeisesti jo vanhentunut ja kovuus on jäänyt mittaamatta. Kovettaa en ole vettä yrittänyt, kerran pari joskus ruokasoodaa altaaseen lisäsin, mutta ajattelin pH:n olevan hyvä tuossa seitsemässäkin niin siihen se sitten jäi. Pitää siis varmaan ottaa ruokasooda jälleen käyttöön että saadaan hieman pH:ta nostettua, ja mahdollisesti kovuuttakin jos vesi kovin pehmeää on - kunhan saan testin ostettua.

Ja tuosta ruokinnasta, kyllähän tuossa tosiaan aika paljon tuota proteiinia on, noista kultakaloille tarkoitetuista ruuista, varsinkaan Tetran valmistamien, en ole tuon alhaisempia proteiini määriä sisältäviä ruokia löytänyt. Nyt alkaa sitten uuden vähä proteiinisemman ruuan metsästys, pitää vielä tarkistaa tuon yhden kultakala ruuan proteiini määrä, on tarkoitettu lammikko kaloille ja pitäisi olla hieman vähemmän proteiinia ks. ruuassa.

Nyt olen tuota karanteeni allasta tuossa täyttämässä, ajattelin että jos laittaisi osan tuosta akvaariosta ja osan hanasta hieman viileämpää vettä, että lämpötila ainakin olisi sitten sopiva. Huomenna jos kalan sitten karanteeniin saisi, pitää sitten seurailla vain vesi arvoja, ettei pääse kypsyttämättömässä altaassa huononemaan, tarvittaessa vaihdetaan sitten vettäkin. Tällä hetkellä ei ole minulla säilössä kuin tuota Tetran kultakaloille tarkoitettua yleislääkettä, joten sillä nyt pitää koittaa lääkitä ja toivoa että toimisi, edes tämän kerran.

Kiitos teille kaikille neuvoistanne, K.S, Nanuska ja N, lisää neuvoja ja ohjeita otetaan mielellään vastaan. : )
Nanuska
Member
Member
Viestit: 324
Liittynyt: 17:48, 10.02.2004
Paikkakunta: Tampere

Viesti Kirjoittaja Nanuska »

Se kovuus ja pH on todella tärkeitä, kannattaa mittailla ja pitää vakiona! Minä olen kovettanut veden ruoasoodalla, ja jos nyt Kimin viestin oikein ymmärsin, niin se ei riitä, vaan sähkönjohtavuuteenkin pitäisi kiinnittää huomiota.

Toivottavasti Kim ehtii vastaamaan tohon esittämääni kysymykseen.
111na
Elite Member
Elite Member
Viestit: 9127
Liittynyt: 16:21, 27.12.2003

Viesti Kirjoittaja 111na »

Ruokasoodan lisäksi luonnollisesti kipsiä. Ruokasooda ei vettä koveta, vaan nostaa vain alkaliteettiä (KH) ja sitä kautta pH:ta. Kovuus ei ole KH vaan GH eli ns. kokonaiskovuus. Eikö siinä juuri sähkönjohtavuuskin kasva?
Nanuska
Member
Member
Viestit: 324
Liittynyt: 17:48, 10.02.2004
Paikkakunta: Tampere

Viesti Kirjoittaja Nanuska »

Ahaa, olen siis ollut hakoteillä... Piru! Täytyy perehtyä asiaan. Mä olen ollut siinä uskossa, että kH:n nosto riittää. Olen surffannut netissä ja tätä asiaa Coralista kysellytkin, mutta näköjään taas on neuvot olleet riittämättömiä ja itse huolimaton. Harmittaa kovasti, että vaikka olen yrittänyt mahdollisimman hyvän hoidon järjestää, niin metsään on menty. Aina sitä oppii uutta. Kiitos liina selvennyksestä!!

Ps. Mistäs sitä kipsiä saa? Apteekista? Askarteluliikkeestä? Miten tuo merisuolan lisäys, tarviiko laittaa jos kipsiä lisätään?
111na
Elite Member
Elite Member
Viestit: 9127
Liittynyt: 16:21, 27.12.2003

Viesti Kirjoittaja 111na »

http://www.fishbase.org/summary/species ... cfm?id=271 Tuon mukaan kovuudeksi riittäisi kuitenkin alimmillaan vain viisi saksalaista kovuusastetta. Seuraavan mukaan kymmenen. http://www.aquabase.org/fish/view.php3?id=137

Jätän aiheen kultakaloista enemmän tietäville.

Askartelukipsistäkin olen kuullut.. Olisiko täällä jotakin: http://www.aquahoito.info/suomi/akvaario/kovuus.php

http://en.wikipedia.org/wiki/Carassius_auratus

Seuraavassa on jotakin suolasta mainittu, kohdassa Water -> density.
http://www.petlibrary.com/goldfish/advcare.htm
Nanuska
Member
Member
Viestit: 324
Liittynyt: 17:48, 10.02.2004
Paikkakunta: Tampere

Viesti Kirjoittaja Nanuska »

Kiitos, liina, taas! Täytyy paremmalla ajalla perehtyä noihin linkkeihin ja ostaa se gH-testi.

Olen Coralissa mittauttanut nitraatteja välillä (itsellä pH, nitriitti ja kH), ja heillä käytössä liuskatestit. Siinä yhteydessä ovat sanoneet, että muuta arvot ok, ja siinähän on kai gH myös mukana... Tiedä sitten mikä gH on heidän mielestä "ok", enkä muutenkaan noihin 5 in 1 -testeihin kauheasti luota...
N
Starting Member
Starting Member
Viestit: 5
Liittynyt: 20:11, 11.10.2004

Viesti Kirjoittaja N »

Askartelukipsijauhetta saa askartelukaupasta, ei ole kallista. Laitan (vesijohtovesi pehmeää ) vajaan teelusikallisen 10 litraan vettä aina vedenvaihdon yhteydessä, eli kun vaihdan n. puolet vedestä niin lapioin lopuksi kipsiä n. 25 pikkulusikallista(veteen sekoitettuna), tällä kovuudeksi tulee GH 14-15. Ruokasoodaa laitan vähemmän (ts en nosta kH:ta kovin korkealle) koska pH on ilmankin 7.8 luokkaa ja pysyy. Nämä perustuvat siis netistä luettuun ja omiin kokeiluihin, ei mitään korkeampaa tietoutta. Jos on liikaa rahaa, akvaarioliikkeistä saa myös valmista kovetusjauhetta, nostaa kH:ta ja gH:ta, määrät huomioiden tuntuu että jauhetta sai laittaa aika lailla saman verran kun askartelukipsiä.

Omille kalavainailleni suotuisat muutokset ph:ssa, lämpötilassa ja kovuudessa tapahtuivat hitaasti viikkojen aikana, mutta silti sairastuivat, tosin joutuivat muuttamaan 3 kertaa, sekä akvaariota että asuntoa parin kk:n sisällä. Kaikista löytämistäni lähteistä olen lukenut että kun tauti etenee vesipöhöksi (joka lienee lähinnä oire eikä itsenäinen tauti) on parannuskeinot vähissä, enkä halunnut kaloja kiduttaa enempää.

Lämpötilan kanssa on joutunut vähän taistelemaan, huonelämpö n 21-22, akvaariossa pysyy 23 asteessa kun lamput ja toinen päällyslasi on nostettu 2 cm rimojen päälle ja veden pinnan ja lasin väliin jää ainakin 3 cm tilaa. Jos lasit on tiiviisti kiinni lämmöt nousee heti.
Nanuska
Member
Member
Viestit: 324
Liittynyt: 17:48, 10.02.2004
Paikkakunta: Tampere

Viesti Kirjoittaja Nanuska »

N kirjoitti:Jos on liikaa rahaa, akvaarioliikkeistä saa myös valmista kovetusjauhetta, nostaa kH:ta ja gH:ta, määrät huomioiden tuntuu että jauhetta sai laittaa aika lailla saman verran kun askartelukipsiä.
Aikaisemmin mulla oli käytössä tota kaupasta saatavaa tököttiä, mutta sitä tosiaan kului ihan hirveesti, eikä liikoja rahojaan viitsisi semmoiseen tuhlata :mrgreen:

Luulenpa, että altaan (tai siis toisen kalan) ongelmat juontavat juurensa ruokasoodaan siirtymisen myötä tapahtuneesta gH:n laskusta. Siis kipin kapin kauppaan ostamaan testi ja kipsiä!

Tästä viisastuneena, Nanuska
Tuntematon
Senior Member
Senior Member
Viestit: 588
Liittynyt: 13:26, 11.11.2003
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Lappeenranta
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Tuntematon »

Nyt sain sitten tuon sairaan kalan karanteeniin altaan tyhjennettyäni ja puhdistettuani, täytin altaan suurimmaksi osaksi vesijohto vedellä ja sitten noin yhden kolmas osan laitoin vettä tuosta suuremmasta. Vesi on karanteenissa viileää ja lääkettä laitoin sinne tuon suuremman annostelu ohjeen mukaan. Kala makailee suurimman osan ajastaan pohjalla, mutta ui välillä ihan hyvin pari kierrosta altaan ympäri mutta vaipuu pian taas pohjalle lepäilemään. Suuremmasta altaasta vaihdettiin vettä reilu yksi kolmas osa, ja eilen vaihdettiin siitä ämpärein se reilu 100 l, lämpötila laski nopeasti 20 asteeseen, ja kalat näyttävät suth pirteiltä ja vilkkailta. Silloin kun vettä vaihdettiin, ja suodattimet olivat pois päältä, kalat näyttivät yllättävän pirteiltä ja kaikki uivat ihan altaan etu osassa vieri vieren kuin kilapillen kuka uisi nopeiten altaan toiseen päätyyn ja takaisin. Tuosta tuli ajatus, että jos saisi jotenkin tuota virtausta vähennettyä, kun näyttävät tykkäävän hieman hiljemmasta virrasta - kattoo nyt jos saisi jotenkin aikaseksi järjestettyä tuon suodatuksen paremmin niin kalatkin varmasti huntupyrstöinä tykkäisivät.

Molempiin altaisiin lisäsin hieman ruokasoodaa, ihan varmuuden vuoksi.
Toivotaan että Minni tuosta vielä parantuisi ja muutkin kalat piristyisivät kun lämpötila saatiin kohdalleen - kunhan eivät vain kovasti järkyttyisi kun noin nopeasti lämpötila saatiin altaassa laskemaan.
kultiksia
Starting Member
Starting Member
Viestit: 30
Liittynyt: 18:57, 22.11.2004

Viesti Kirjoittaja kultiksia »

Eivät ainakaan omat kultakalanikalani ole koskaan veden äkillisestä viilentämisestä huonommiksi menneet. Kovin monta astetta en silti uskaltaisi kerralla viilentää. Veden lämpötilan nopeasta noususta olen lukenut olevan vakavia seurauksia.
Kerran kultakala – aina kultakala!
joni.poutane@jippii.fi
Tuntematon
Senior Member
Senior Member
Viestit: 588
Liittynyt: 13:26, 11.11.2003
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Lappeenranta
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Tuntematon »

Juuh, ei tuo lämpötila ilmeisesti kovin nopeasti silloin aikoinaan ollut noussut, siinä vain viikkojen sisällä kalat alkoivat muuttua aina entistä apaattisemmiksi ja vasta nyt sitten tajusin tuon lämpötilan olevan kriittisen korkea joka varmasti selittikin tuon apaattisuuden, yhden kalan äkillisen kuoleman ja Minni kultiksen sairastumisen. Nyt ovat kalat olleet tämän illan veden vaihdon jälkeen todella pirteitä, ihan alkaa hymyilyttää kun kaloja katselee, kuinka pirteiltä ne näyttävätkään pitkästä aikaa - Muumikin, joka on alusta alkaen ollut sellainen oman tiensä kulkija, uisketnelee tuolla nyt onnellisen näköisenä muiden kanssa. :)

Toivottavasti saman meno jatkuu vielä tulevausuudessakin, täytyy vain huolehtia oikeista vesi arvoista ja lämpötilassa, tarvittaessa pidettävä valaisintakin vähemmä päällä ettei liikaa pääse vesi lämpenemään. Toivottavasti Minnikin vielä parantuisi..
Tuntematon
Senior Member
Senior Member
Viestit: 588
Liittynyt: 13:26, 11.11.2003
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Lappeenranta
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Tuntematon »

Nyt aamulla kalat näyttävät edelleen hyvin pirteiltä varsinkin kun ruokaa saivat, toki ovat vielä hieman unisia kun vasta heräilivät kun valot päälle laitoin. Tuo Tetran kultakalojen yleislääke on ainakin Minnin kohdalla vaikuttanut todella nopeasti, verenvuoto on lakannut kokonaan kaikkialta, mutta edelleen kala on turvonnut ja suomut törröttävät. Olisikohan tuohon mitään lääkettä ja miten tuon merisuolan käyttö, voikohan sitä käyttää samaan aikaan tuon ks. lääkkeen kanssa josko kala hieman piristyisi?
Nanuska
Member
Member
Viestit: 324
Liittynyt: 17:48, 10.02.2004
Paikkakunta: Tampere

Viesti Kirjoittaja Nanuska »

Ei nyt kannata hötkyillä! Ei mikään lääke tehoa vuorokaudessa... Eikä lääkkeitä saa/ole hyväksi sekoittaa/käyttää ihan peräjälkeen (puhun päivistä). Kannattaa seurailla rauhassa ja muistaa pitää vesiarvot isoa allasta vastaavina=hyvinä (pH, kovuus jne). Usein varoitellaan myös liian nopeista lämpötilan vaihteluista, muista tämä jäähdytellessäsi altaita.

Suolan käytöstä lääkekurin aikana en tiedä, suolakylvyn voisi ehkä järjestää? Tosin jos kala kovin heikossa kunnossa, en ehkä suosittelisi näin rajua toimenpidettä... Jos aiot tehdä jotain radikaalia mihin ei täältä löydy vastausta, soita vaikka Kimille Siniriuttaan ensin.
Tuntematon
Senior Member
Senior Member
Viestit: 588
Liittynyt: 13:26, 11.11.2003
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Lappeenranta
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Tuntematon »

Juu, ymmärrän kyllä ettei mikään lääke auta yhdessä yössä, mutta liekö sitten ollut onni mukana matkassa ja kala alkanut sitten itsekin hieman parantua tuon verenvuodon osalta, sillä vielä eilen niin verestä punertava kala on jälleen puhtaan valkoinen, tposin vielä se suurin ongelma, eli luultava vesipöhö törröttävine suomuineen kalaa vaivaa. On kyllä piristynytkin eikä makaa enää läheskään niin paljon pohjalla vaan ui mielellään ympäri allasta, ruokaa ei vielä oikein syö, enkä toki oe, paljoa antanutkaan.

Suolakylvyn annan nyt tässä vaiheessa vielä olla, kala on kuitenkin sen verran huonossa kunnossa että voisi tosiaan olla kalalle ihan rasite. Tällä hetkellä suuren altaan lämpötila on reilu 20 astetta, ja toivottavasti siinä pysyykin - pienemmässä vesiarvot ja läpötila pitäisi myöskin olla kohdallaan, muussa tapauksessa vaihdetaan sitten uutta vettä vanhan tilalle. Vesipöhö on ilmeisesti hyvin vaikea parannettava, enkä turhia lääkinnältä odotakaan, täytyy vain toivoa ihmettä rakkaan kalasen parantumiselta, ehkäpä sillä voisi olla vielä mahdollisuus parantua..

Ja yritän, parhaani mukaan, hötkyilemättä olla. [;)]
Nanuska
Member
Member
Viestit: 324
Liittynyt: 17:48, 10.02.2004
Paikkakunta: Tampere

Viesti Kirjoittaja Nanuska »

Itse asiassa itse kyllä lisäsin merisuolaa akvaan noin viikon päästä yleislääke-kuurista... Laitoin 40 grammaa tonne kolmesataa-litraiseen ja se mielestäni jo auttoi. Jos se vesipöhöä on, niin eipä se kokeilu ota jos ei annakaan? Eli voisi ajatella laittavansa 10 gr/sataan litraan (tai enemmänkin, ei pitäisi olla haitallista).Huom. tämä on nyt ihan mutu-tuntumalla, en ole tod. mitään asiantuntija! Itse päätät mitä teet :)

Mukava kuulla, että verenvuoto on lakannut. Toivotaan, että paraneminen jatkuu. Tosi hyvä juttu, että sulla on tuo karanteeni!
Tuntematon
Senior Member
Senior Member
Viestit: 588
Liittynyt: 13:26, 11.11.2003
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Lappeenranta
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Tuntematon »

Juu, kiitos neuvoista Nanuska. :)

Kokeilen nyt vielä tuota lääkekuuria, verenvuoto on tosiaan loppunut ja kala söi ruokaakin tänään ihan hyvin ja mielellään eikä enää makoile läheskään niin paljon pohjalla kuin aikaisemmin, pikemminkin toisin päin. Saa nyt sitten nähdä tehoaako lääke vesipöhöön, kala on kuitenkin kovin turvonnut ja suomut törröttävät, ja jos kala kovin huonoon kuntoon menee on kai sitten päästettävä se paremmille uima vesille..

Eräältä harrastajalta sain sitten ajatuksen, että mitä jos lähettäisikin kalan EELA:an tutkittavaksi, olisikohan tuosta mitään apua? Jos siellä voisi vaikka selvitä että mikä tauti kyseessä on ja varsmistuisi jos kyseessä olisikin jotakin vielä ´vakavampaa´ kuin tuo lämpötila, esimerkiksi kalatuberkuloosi jota itsekin jossakin vaiheessa epäilin. Tästä aiheesta voisin myöskin neuvoja vastaan ottaa, onko kalan lähettäminen täältä lappeenrannasta vaikka tuonne Helsinkiin asti edes mahdollista, kuinka paljon tutkimus maksaa ja kuinka kauan siihen menee aikaan ja muuta yleistä. Vierailin EELA:n sivuilta, mutta noista asioista ei tietoa erikseen löytynyt.

---

Ja lämpötilahan tuossa isossa altaassa on ollut päivä pari siinä 20 - 22 asteen paikkeilla, ensinmäisenä päivänä veden vaihdon jälkeen lämpötila oli noin 20.5 astetta, eilen lähes 21, nyt jo 22 - lämpötila näyttää nousevan yllättävän nopeasti. Kalatkyllä ovat hieman aikaisemmasta piristyneet ja ovat paljon reippaampia, mutta silti aina ajoittain ne pohjalle vaipuivat ja siellä köllöttelevät. Eihän muutos välttämättä näin lyhyessä ajassa heti tapahdukaan tuon lämpötilan muutoksenkaan suhteen, mutta silti epäilyttää tuo kalojen käytös kun edelleen, nyt jo pari päivää vedenvaihdon jälkeen, lepäilevät ajoittain pohjalla.

Minusta tuo on kyllä melko ymmärrettävää, kalat ovat kuitenkin kaikki jalostettuja huntupyrstöjä ja suodatus tehoa altaasta löytyy 300 l / tunnissa ja virtaus on erittäin kova, tuskin kukaan meistäkään jos kaloja olisimme, jaksaisi koko ajan olla pirteinä uimassa suurine pyrstöineen kovaa viratsuat vastaan? Mutta vaikeaa tästä sitten tekeekin nuo äkilliset sairastumiset ja kuolemat, ensin Rääpäle kuoli aivan yllättäen heti veden vaihdon jälkeen ja nyt Minni sairastui ihan vain viikonlopun aikana? Pitää tässä vain odotella ja toivoa, että tuo lämpötilan muutos auttaisi eikä mitään ikävää enää tapahtuisi..

Yllättävän hankala tämä harrastus ; )
Tuntematon
Senior Member
Senior Member
Viestit: 588
Liittynyt: 13:26, 11.11.2003
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Lappeenranta
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Tuntematon »

Juuh, eli tämä kyseinen kala on edelleen karanteenissa vesipöhön kourissa, näyttää tosin ihan pirteältä ja ruokaa syö normaalisti ja mielellään. Sain tuonne koti sivuille kalasesta muutamia kuvia, laitanpa pari tähänkin ihan vertailun vuoksi:

Tässä kuva pohjalla nököttävistä Muumista, Pikku kalasta ja Rontista. Näin ne saattavat makoilla pohjalla ajoittain hyvinkin usein, joskus taas harvemmin kauankin aikaa - mutta yleensä kalat ovat olleet paljon pirteämpiä jos ovat saaneet ruokaa kolmr-neljä kertaa päivässä niin touhuillakin paremmin jaksaa.

Tässä ja Tässä Minni kala vielä aivan terveenä, jolloin kala oli vielä ihan sutjakkaassa ja hoikassa kunnossa, suomut normaalit eikä verenvuotoa tai muita iho ongelmia ollut aikaisemmin ilmennyt.

Tässä ja tässä kuvassa kala karanteenissa lääkityksessä, kyseiset kuvat otin eilen eli 29.11.2004, jolloin kala on noin viikon ajan karanteenissa lääkityksen alla ollut. Suomut ovat selvästi pystyssä ja kala on turvonnut paljon normaalia suuremmaksi. Ruoka halu on kuitenkin hyvä eikä verenvuotoa tms. enää ole esiintynyt, pirteäkin kala on, vaikka viettääkin suurimman osan ajastaan pinnan tuntumassa, mutta eiu kuitenkaan koko ajan pinnalla ilmaa haukkaamassa. Tässä vielä yksi kuva kalasta, josta myös näkee hyvin tuon kalan sairaalloisen turpoamisen normaalista.

Kaikenlaisia neuvoja ja ohejita otan edelleen mielelläni vastaan, niin kalan hoidosta kuin myöskin tuosta kalan EELA:an lähettämis asiasta.

t. Tuntematon
111na
Elite Member
Elite Member
Viestit: 9127
Liittynyt: 16:21, 27.12.2003

Viesti Kirjoittaja 111na »

Tuntematon kirjoitti: Eihän muutos välttämättä näin lyhyessä ajassa heti tapahdukaan tuon lämpötilan muutoksenkaan suhteen, mutta silti epäilyttää tuo kalojen käytös kun edelleen, nyt jo pari päivää vedenvaihdon jälkeen, lepäilevät ajoittain pohjalla.
Kyselin siitä nitraatista viimeksi, unohtuiko mitata? Se liittyy siihenkin jos teidän veteen lisätään kloramiinia. Ja 75 % vedenvaihto on sellainen jossa vedessä voi olla ainetta koko ajan lähellä samaa pitoisuutta kuin hanasta tullessaan. Ei sillä että välttämättä kannattaisi vaihtaa vähemmän, mutta usein nitraatin mukaan sitä säädellään. Eli mikä on nitraatti vedenvaihdon jälkeen ja sitä ennen?

Kultakalan LC50 arvoksi kerrotaan kloramiinilla 0,55mg/l.
http://koti.mbnet.fi/betta/vesi/klooriamiini.html
http://www.aqua-web.org/forum/viewtopic.php?t=34846
Tuntematon
Senior Member
Senior Member
Viestit: 588
Liittynyt: 13:26, 11.11.2003
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Lappeenranta
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Tuntematon »

Nitraattia en ole kerennyt vielä mitata kun koko viikonlopun olen ollut reissussa jos millaisessa ja vasta tänään kunnolla kotiin pääsin.

Mutta tänään kotiin tullessani riemu oli kyllä suuri, ihme oli tapahtunut, sillä karanteenissa vesipöhön takia ollut Minni kultakalamme oli parantunut! Suomut olivat palanneet normaaleiksi, mitä nyt silti muutama suomu saattoi hieman kohollaan vielä olla ja turvotuskin oli laantunut ja kala oli aivan normaali.

Mutta mutta, ilmeisesti vesipöhö oli kerennyt isommassa altaassa ehkä levitäkin, sillä nyt näyttäisi siltä että tuo Rontti kultakalamme - joka muuten oli juuri toinen niistä kaloista joka pohjalla makoili suurimman osan ajastaan, toinen näistä siis oli tämä Minni joka nyt on ihmeellisesti tervehtynyt - että sen suomut olisivat hieman kohollaan ja selkäevä on hieman rispaantunut (ellen itse ole vaino harhainen ja kuvittele asioita :roll:

Kannattaisiko Minni kala päästää takaisin tuohon isoon altaaseen ja Rontti karanteeniin, ettei tauti sitten leviä siitäkin vielä eteenpäin entistä suuremmalla tarttumis riskillä, ja kenties lääkitä vielä varmuuden vuoksi tuo koko iso allas? Minni tosiaan näyttää jo ihan terveeltä, ja itse uskoisin sen olevan paras ratkaisu että Minni ja Rontti vaihtaisivat paikkaa.
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Lammikot, karpit, kultakalat ja kotimaiset kalat”