Malawit vapaat jalostuksesta?

Malawi- ja Tanganjika-akvaariot, kalat ym.

Valvoja: Moderaattorit

Vastaa Viestiin
make.
Starting Member
Starting Member
Viestit: 1
Liittynyt: 11:52, 18.11.2004
Paikkakunta: Haapajärvi

Malawit vapaat jalostuksesta?

Viesti Kirjoittaja make. »

Onkohan Malawiahvenilla tehty jalostusta,eli muutettu ulkonäköä johonkin toivottuun suuntaan,tai tehty jokin alalaji?

Kultakalahan on kaukana alkuperäisestä lajista monine muunoksineen.

Siispä vain alkuperäistä luontoa eikä mitään virityksiä,jätettäisiin
jalostus koiraihmisille. 8O
wauweli
Junior Member
Junior Member
Viestit: 215
Liittynyt: 19:43, 08.03.2004
Paikkakunta: kuopio

Viesti Kirjoittaja wauweli »

Olen kuullut että aulonocaroille olisi tehty ob-muunnokasia ja väri muutoksia. Ainakin punaisempaa väriä olisi saatu risteyttämällä enemmän.

http://www.cichlid-forum.com/profiles/s ... hp?id=1372
BBhouse
Junior Member
Junior Member
Viestit: 157
Liittynyt: 23:15, 20.06.2004
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Espoo
Viesti:

Viesti Kirjoittaja BBhouse »

Ainakin värimuunnoksia on joistakin Malaweista jalostettu.
Liisa
Junior Member
Junior Member
Viestit: 139
Liittynyt: 12:01, 26.04.2004
Paikkakunta: Helsinki

Viesti Kirjoittaja Liisa »

Esimerkiksi L. caeruleus -lajin puhtaan keltainen värimuoto mustilla evillä on kuulemma pitkälti linjasiitoksen tulosta. Jalostamattomilla yksilöillä värit eivät yleensä ole yhtä puhtaat; kyljissä voi näkyä heikkoja pystyraitoja ja etenkin dominanteilla koirailla on naamassaan päivän tai parin sänki (eli naama on enemmän tai vähemmän noetun näköinen).
Izze
Senior Member
Senior Member
Viestit: 500
Liittynyt: 15:24, 26.02.2003
Paikkakunta: Kuopio

Viesti Kirjoittaja Izze »

Juu, mulla on pari L.caeruleus koirasta, joilla on nätti sänki ja viiksetkin. Pystyraidat kyljissäkin on aika selvät. Ei ehkä parhaita yksilöitä juuri viljelyyn, mutta mun mielestä aika persoonallisen tyylikkäitä.
PZQ
Junior Member
Junior Member
Viestit: 115
Liittynyt: 13:19, 07.10.2004
Akvaarioseurat: Ciklidistit
Paikkakunta: K:nummi

Viesti Kirjoittaja PZQ »

Täällä on L.caeruleuksella "tanssit" menossa. Kyljissä on selvästi havaitta-
vissa tummempia pystyraitoja ja poskissa ja leuassa hieman nokea.

Yhdestä naaraasta taas on tullut selvästi muita vaaleampi.
Kylkilinjasta alaspäin on lähempänä valkoista kuin keltaista.

Meinaakohan se kokonaan vaihtaa väriä? Vai syntyykö valkoiset
valkoisina? :?
Izze
Senior Member
Senior Member
Viestit: 500
Liittynyt: 15:24, 26.02.2003
Paikkakunta: Kuopio

Viesti Kirjoittaja Izze »

Caeruleus-poikaset ovat olleet ainakin mulla tosi vaaleita. Selviä eroja värityksissä näkyy muutaman viikon ikäisillä poikasilla, mutta keltainen väri alkaa näkyä kunnolla vasta muutaman kuukauden ikäisillä.

Tuskin nuo naaraat kuitenkaan valkoisiksi muuttuvat. Onkohan jollain muuten noita valkoisia L.caerulus:ia?
Liisa
Junior Member
Junior Member
Viestit: 139
Liittynyt: 12:01, 26.04.2004
Paikkakunta: Helsinki

Viesti Kirjoittaja Liisa »

Izze kirjoitti:Juu, mulla on pari L.caeruleus koirasta, joilla on nätti sänki ja viiksetkin. Pystyraidat kyljissäkin on aika selvät. Ei ehkä parhaita yksilöitä juuri viljelyyn, mutta mun mielestä aika persoonallisen tyylikkäitä.
Eipä noissa nokinaamoissa sinänsä mitään vikaa ole - ja eivät takuulla kuulu siihen linjaan, jota kahdeksankymmentäluvulla alettiin jalostaa vain parista yksilöstä.

Täältä löytyy muuten kuvia L. caeruleus-lajin eri värimuodoista (esim. Lion's Cove II on se valkovatsainen värimuoto):

http://www.cichlid-forum.com/profiles/c ... .php?cat=2
MiSt
Senior Member
Senior Member
Viestit: 539
Liittynyt: 13:29, 08.11.2001
Paikkakunta: Kotka/Karkkila - Ciklidistit - KLAS

Viesti Kirjoittaja MiSt »

Liisa kirjoitti:Esimerkiksi L. caeruleus -lajin puhtaan keltainen värimuoto mustilla evillä on kuulemma pitkälti linjasiitoksen tulosta. Jalostamattomilla yksilöillä värit eivät yleensä ole yhtä puhtaat; kyljissä voi näkyä heikkoja pystyraitoja ja etenkin dominanteilla koirailla on naamassaan päivän tai parin sänki (eli naama on enemmän tai vähemmän noetun näköinen).

Eipä noissa nokinaamoissa sinänsä mitään vikaa ole - ja eivät takuulla kuulu siihen linjaan, jota kahdeksankymmentäluvulla alettiin jalostaa vain parista yksilöstä.

Täältä löytyy muuten kuvia L. caeruleus-lajin eri värimuodoista (esim. Lion's Cove II on se valkovatsainen värimuoto)
Tämä ei ymmärtääkseni pidä paikkaansa vaan on oikeastaan aivan päin vastoin. Eli se täysin keltainen ja mustaeväinen L. caeruleus on kotoisin muistaakseni Kakusasta. Siellä kala on varsin harvinainen ja Konings kirjoittaakin kirjassaan (3E), että kaloja on harrastajien altaissa moninkertainen määrä suhteessa luonnosta löytyviin. Tätä Kakusan "loistavan keltaista" värimuotoa on pyydystetty luonnosta viimeksi 70-80 -luvulla. Tämä siksi, että paikka on nykyään luonnonsuojelualuetta, josta ei kaloja saa pyytää. Hurjia huhuja on ollut liikkeella Tanskaan tuotetuista villeistä kaloista, mutta tämän totta oleminen on vähintäänkin epävarmaa - ja tämäkin erä olisi ollut vain muutama kala.

Harrastajat, joilla on ollut altaissaan ensimmäisten sukupolvien L. caeruleus:ia, ovat kertoneet haikeina (mm. tuolla cichlid-forumilla), kuinka nyky caeruleus:it eivät ole lähellekään yhtä loistavan keltaisia verrattuna 80-luvun alun kaloihin. Tämän Kakusan muodon keltainen väri oli kuulemma erittäin kirkas, sellainen "sähköisen keltainen", josta tuo amerikkalainen kauppanimikin, "electric yellow".

Eli käsittääkseni tuo kakusan värimuoto on parikymmenvuotisen linjakasvattamisen ja siitä seuranneen degeneroitumisen takia menettänyt alkuperäisen kirkkaan keltaisen värinsä ja muistuttaa usein enemmän tuota Lion's Coven värimuotoa. Siis nykyiset ns. "golden" L. caeruleus:et ovat tietoni mukaan kaikki tuon alkuperäisen tuontierän/-erien kalojen jälkeläisiä.

Mitä Malawien jalostamiseen tulee, on homma varsin monimutkainen. Ongelma on, että tiedemiehet muuttavat kalojen nimiä, siirtävät niitä toisiin sukuihin, pilkkovat sukuja ja pilkkovat jopa lajeja omiksi lajeikseen asumispaikkansa mukaan. Esim. Pseudotropheus elongatus compleksin lajit. Näin ollen ei tarvitse tapahtua, kuin pieni tunnistusvirhe jossakin portaassa, kun keskenään läheistä sukua olevat ja lisääntymiskykyiset -lajit tekevät harrastajan altaassa hybridijälkeläisiä. Tämä ei ole missään muotoa toivottavaa, sillä eiköhän näitä ns. "akvaariokaloja", kuten miljoonakala, kultakala ym. ole maailmassa jo aivan tarpeeksi. :roll: Itse ainakin koen yhtenä mielenkiintoisimpana asiana Malawijärven kirjoahvenissa niiden monimutkaisen evoluution ja mukautuvaisuuden. Tuollainen vahingossa tai ulkonäköhakuisesti ristisiitetty "ei mitään lajia oleva kala" ei kiinnosta minua henkilökohtaisesti pätkääkään, joista tulisi harrastajien pysyä erossa hinnalla millä hyvänsä. (Niinpä minun onkin ajoittain hyvin vaikea ymmärtää eräiden "akvaariokalojen valtiaiksi" ylistettyjen kalojen suuri arvostus ja jalustalle nostaminen, vaikka ne eivät ole hybridiä kummempia. Haha Kovaa tekstiä... [;)] 8-) )

Toinen esimerkki olkoon esim. tuo Metriaclima zebra. Täma laji on alkujaan kuulunut sukuun Pseudotropheus, jonka jälkeen osa suvun lajeista siirrettiin omiin sukuihinsa. Tästä seurasi "sota" tiedemiesten kesken, koska eräs tiedemies kuvasi lajin kuuluvan sukuun Maylandia ja toinen sukuun Metriaclima. Nämä suvut ovat siis tavallaan synonyymejä, jotka ovat jo jonkin aikaa kilpailleet, kumpi on se oikea. Välillä oltiin varmoja, että kaiketi ensiksi kuvattu suku Maylandia voittaisi kiistan, mutta ainakaan Konings ei ole tätä mieltä. Kysyessäni AD2004:ssä Kenneth McKayeltä, että mikä tilanne on taistossa menossa, hän vastasi suunnilleen, että ei siinä mitään taistoa koskaan ole ollutkaan - oikea suku on Metriaclima - ja virnisti perään. [;)] Hän oli siis selkeästi Metriaclima -leirin miehiä. [;)] Tosin, koska Konings käyttää sukua Metriaclima, on tämä suku ilmeisesti se vakiintunut nimi.

Lisäksi myös itse laji M. zebra on pilkottu useaksi eri lajiksi, jotka aikaisemmin luultiin olevan samaa lajia. Tämän takia on hyvin todennäköistä, että kauemmin harrastuksessa olleet kannat ja M. zebra:oina myytävät lajit, voivat olla nykyään kuvattu omiksi lajeikseen -> kalat voivat olla hybridejä pelkän vanhentuneen tiedon mukaan, koska niitä on kudetettu toisen lajin kanssa luullen lajien olevan yksi ja sama.

Toinen mielenkiintoinen kinastelun aihe on, että mikä sitten lasketaan hybridiksi. Tietäen varsinkin Mbunien paikallisuuden, koska ne eivät lähde ylittämään suuria syvänvedenalueita, on homma vähintäänkin monimutkainen. :D

Onneksi kuitenkin homma ei ole niin paha, mitä voisi kuvitella. Pääsääntöisesti ymmärtääkseni asenteet ovat lajien puhtaana säilyttämisen kannalla. Malawien joukossa ei ole juurikaan tiettävästi kehitettyjä hybridejä, toki poikkeuksiakin on kuten nuo OB-Aulonocara:t, joita ei ole luonnossa kukaan tavannut.

Varsinkin nykyään on homma menossa hyvään suuntaan, kun lajeista usein mainitaan myös pyyntipaikka. Tämä auttaa pitämään kannan puhtaana ja luo ainakin itselleni aina mielenkiintoisen kiintopisteen Malawijärven karttaan. Pidetään siis lajit lajeina ja "akvaariokalat akvaariokaloina". :mrgreen:
><{{{(*> ><Mikko(*> ><{{{(*>
Liisa
Junior Member
Junior Member
Viestit: 139
Liittynyt: 12:01, 26.04.2004
Paikkakunta: Helsinki

Viesti Kirjoittaja Liisa »

MiSt kirjoitti:Harrastajat, joilla on ollut altaissaan ensimmäisten sukupolvien L. caeruleus:ia, ovat kertoneet haikeina (mm. tuolla cichlid-forumilla), kuinka nyky caeruleus:it eivät ole lähellekään yhtä loistavan keltaisia verrattuna 80-luvun alun kaloihin. Tämän Kakusan muodon keltainen väri oli kuulemma erittäin kirkas, sellainen "sähköisen keltainen", josta tuo amerikkalainen kauppanimikin, "electric yellow".

Eli käsittääkseni tuo kakusan värimuoto on parikymmenvuotisen linjakasvattamisen ja siitä seuranneen degeneroitumisen takia menettänyt alkuperäisen kirkkaan keltaisen värinsä ja muistuttaa usein enemmän tuota Lion's Coven värimuotoa. Siis nykyiset ns. "golden" L. caeruleus:et ovat tietoni mukaan kaikki tuon alkuperäisen tuontierän/-erien kalojen jälkeläisiä.
Olen käsittänyt, että suurin syy luonnosta vaikeasti saatavien kirkkaan keltaisten kalojen häviämiseen harrastajien akvaarioista ei niinkään olisi linjasiitos ja siitä seurannut degeneroituminen, vaan pikemminkin muualta järvestä pyydettyjen eri värimuotojen risteytyminen niiden kanssa. Tästä olisi sitten seurannut nokinaamaisuuden ja muiden "ei-toivottujen värivikojen" lisääntyminen kalapopulassa.

Mutta tämä on ihan mututietoa ja erheytymisen vaara siis ilmeinen. Oli miten oli, liikajalostuksen vaarat ovat ikävällä tavalla tulleet todeksi monen eläinlajin kohdalla, toivottavasti nämä hienot Malawi-järven kalat säästyvät niiltä.
MiSt
Senior Member
Senior Member
Viestit: 539
Liittynyt: 13:29, 08.11.2001
Paikkakunta: Kotka/Karkkila - Ciklidistit - KLAS

Viesti Kirjoittaja MiSt »

Liisa kirjoitti:Olen käsittänyt, että suurin syy luonnosta vaikeasti saatavien kirkkaan keltaisten kalojen häviämiseen harrastajien akvaarioista ei niinkään olisi linjasiitos ja siitä seurannut degeneroituminen, vaan pikemminkin muualta järvestä pyydettyjen eri värimuotojen risteytyminen niiden kanssa. Tästä olisi sitten seurannut nokinaamaisuuden ja muiden "ei-toivottujen värivikojen" lisääntyminen kalapopulassa.
Voi pitää hyvinkin paikkansa myös tämä. Varmaa faktaa kun on vaikea saada ja ristisiitoisuus on varsin todennäköistä. Tästä taas päästäänkin aiheeseen - ovatko nämä kalat sitten hybridejä vai ei. [;)] Fakta on kuitenkin se, että Kakusan muotoa ei ole enää pitkään aikaan luonnosta pyydetty ja että akvaariossa pidettävät kalat eivät ole yhtä kirkkaan keltaisia, kuin luonnossa.
Liisa kirjoitti:Mutta tämä on ihan mututietoa ja erheytymisen vaara siis ilmeinen. Oli miten oli, liikajalostuksen vaarat ovat ikävällä tavalla tulleet todeksi monen eläinlajin kohdalla, toivottavasti nämä hienot Malawi-järven kalat säästyvät niiltä.
Mutua on osittain myös oma tietoni ja osa hieman luotettavammista tietolähteistä peräisin olevaa (Koningsin kirjat). [;)]
><{{{(*> ><Mikko(*> ><{{{(*>
wauweli
Junior Member
Junior Member
Viestit: 215
Liittynyt: 19:43, 08.03.2004
Paikkakunta: kuopio

Viesti Kirjoittaja wauweli »

Tuosta värien sekoittumisesta tuli mieleen seuraava. Kuva on Joohanniista joka uiskentelee altaassani

http://pictureposter.allbrand.nu/pictur ... i.jpg.html

Kyljen kuviosta voisi päätellä että kyseessä ei aivan puhdas johannii ole.
Izze
Senior Member
Senior Member
Viestit: 500
Liittynyt: 15:24, 26.02.2003
Paikkakunta: Kuopio

Viesti Kirjoittaja Izze »

wauweli kirjoitti:Tuosta värien sekoittumisesta tuli mieleen seuraava. Kuva on Joohanniista joka uiskentelee altaassani

http://pictureposter.allbrand.nu/pictur ... i.jpg.html

Kyljen kuviosta voisi päätellä että kyseessä ei aivan puhdas johannii ole.
Erwin Scraml: East African Cichlids Malawi Mbuna kirjassa on kyllä juuri tuon johannii-koiraan näköinen värimuoto. En muista ulkoa sen nimeä, mutta uskoisin tuon olevan juuri tätä kantaa. Voisihan se ulkonäön perusteella olla kyllä esim. M.johannii ja M.interruptus risteytymä.

Ainoa varma tapa hankkia ´puhtaan´ linjan kaloja taitaa olla itse käydä pyydystämässä järvestä. Muulloin joutuu enemmän tai vähemmän luottamaan välikäsiin. Itse ainakin joudun jälkimmäiseen joukkoon lukeutumaan ennen lottovoiton saamista.
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Malawi ja Tanganjika”