360-litraisen altaan alle pitäisi leikata vaneri. Kuinkahan paksu se saisi olla? Jalusta on alumiinijalusta, kokoa 100 cm x 60 cm, ei välitukia.
Pakko viel hehkuttaa, silikoonasin tuon 360-litraisen altaan muutama päivä sitten ja näyttäisi siltä että ei vuoda mistän. tähän mennessä jokainen allas on vuotanut silikoonaukseni jälkeen jostakin nurkasta.
No, johan tämä olikin neljäs allas muutaman kuukauden sisään, harjoitus tekee mestarin
En tiedä miten paksua sen vanerin pitäisi olla, mun 250-litraisen altaan alla on 20 millinen. Se tosin toimii osittain tasonakin ts. on isompi kuin itse allas.
ajattelin että jos pelais oikein varman päälle ja laittais sellaisen 25 mm paksun vanerin. Maksoi mitä maksoi, takuulla vähemmän kun uusi pohjalasi yms mahdolliset vahingot.
Vertailukohtana ostin syksyllä akvaariokeskuksesta 440 litraisen pohjaltaan 160x55 akvaarion ja siihen tälläisen 8 jalkaisen alumiinijalustan elikkä alustan jossa on kaksi ns. välitukea, jonka mukana tuli tietysti vanerin pala. Vanerilla ei ole paksuutta kuin 12 mm, mutta samaan takuuseen se menee tuon jalustan kanssa, jos tuon takia koko laitos levähtää. Itseäni kyllä hieman epäilytti kun tuo vanerilappu kotiin tuli että onkohan tarpeeksi paksu, mutta ilmeisesti näin on.
Alatasolle ostin itse 15 mm vanerin, kun tuo hintaero on niin pieni eri paksuuksilla. Paljon tukevamman oloista tuo 15 kuin 12. Alatasolle on tulossa vain yhden 100 litraisen kaveriksi 120 litrainen allas.
Meillä ainakin tuolla naapuripuukeskuksessa oli vaneri sen verran halpaa oikeaan kokoon leikattuna, että paksummankin voisi ottaa ja seuraavan muuton yhteydessä tuon 440 litraisen alle varmaankin hommataan sellainen 20 mm paksu.
10-18 millinen vesivaneri on erittäin tukeva, jos alusta on tasainen. Ellei aivan ole niin silloin tarvitaan sen sekä pöydän (mikäli kyseessä on on pöytä) väliin epätasaisuuksien mukaan millin-sentin solumuovi. Alustanhan pitää jokatapauksessa olla kantavilta osin suora, ettei laseihin kohdistu vääntöä pitkälläkään aikavälillä.
Akvaarion ja vesivanerin väliin ei edes isossa akvaariossa aina tarvita (tai välttämättä edes saa laittaa!) solumuovia lainkaan, mutta se mitä Sinun pitää tehdä, kannattaa varmistaa akvaarion ja alustan valmistajalta - ei kysellä vain täältä!
Vinkki: Katso mitä akvaarioliikkeissä on akvaarioiden alla ja saatat yllättyä.
Aika rohkea heitto, että isojenkaan altaiden alle ei tarvita pehmusteita
Kuitenkin ainakin valtaosa tämän palstan harrrastajista laittaa altaidensa alle joko styroxia tai solumuovia, joka on ihan turvallinen teko siinä mielessä että ne kuitenkin vähentävät mahdollisia epätasaisuuksia.
Ajatellaampa kehysakvaariota joka laitetaan levyn päälle. Kehykset nostavat altaan pohjan joitakin millejä levystä irti ja sitten kun allas täytetään, niin altaan pohjahan on jännitystilassa. Jos altaan ja levyn väliin taasen laitetaan esim. styrox, allas asettuu täytenä siten, että kehykset ja pohjalasi painuvat tasaisesti kiinni styroksiin ja samanlaista jännitettä ei pääse tulemaan.
" Silikonirinnat ovat kuin jalopuuratti Ladassa: Kiva hivellä mutta kyyti ei parane"
Kuten jo otsikossa huomaa niin meillä käytäntö 22mm MDF ja sen päälle 25mm Styrox. Kun koko homma päällystää mustalla kankaalla (yleensä ostan halvin mahdollinen paikallisesta ompeluliikkeestä) niin ulkonäkö on ihan yees.
Eikä yhtään allas mennyt rikki, nyt menossa nro 12.
Kim
--
"..kiekot vie sydämen, jauhettu mielellään ensiksi blenderissä.."
1000L altaassa kiekkoja 35kpl (BT, Pigeon, SE, Golden)
jartzu65 kirjoitti:Ajatellaampa kehysakvaariota joka laitetaan levyn päälle. Kehykset nostavat altaan pohjan joitakin millejä levystä irti ja sitten kun allas täytetään, niin altaan pohjahan on jännitystilassa. Jos altaan ja levyn väliin taasen laitetaan esim. styrox, allas asettuu täytenä siten, että kehykset ja pohjalasi painuvat tasaisesti kiinni styroksiin ja samanlaista jännitettä ei pääse tulemaan.
Mutta jos altaan pohjalasi jää keskeltä kantamaan niin että kehykset ovat pienemmällä kuormituksella kuin lasi syntyy kehyksen reunaan erittäin jyrkkä jännityksen muutos joka saattaa katkaista lasin. Standardin mukaan akvaario tuetaan kauttaaltaan reunojen kohdalta ts. pohja on tyhjän päällä, varmuuskerroin riittää silti. Parempi tietysti on jos pohja on tasaisesti tuettu mutta siitä tulee pitää huoli että pehmuste ylettyy varmasti kaikkialle kehysten alle.
Hän joka sanoo ettei koskaan pidä antaa periksi, ei hyväksy elämän realiteetteja.
Nyt emme vissiin ymmärrä toisiamme? Ainakin kun meille tuo 1200 litrainen tuotiin, niin nimenomaan rakentaja sanoi, että altaan ja levyn väliin täytyy asentaa styroxi. Ja styroxin pitää olla sen kokoinen että akvaario on kokonaisuudessaan sen päällä kehyksineen päivineen. Mutta jos joku altaiden valmistaja sitten jotakin muuta suosittelee,niin se on sitten sen asia. Mutta tyhjän päälle en uskaltaisi mitään allasta laittaan,ts. siten että allas on tuettu vain kehyksien osalta.
" Silikonirinnat ovat kuin jalopuuratti Ladassa: Kiva hivellä mutta kyyti ei parane"
jartzu65 kirjoitti:Ja styroxin pitää olla sen kokoinen että akvaario on kokonaisuudessaan sen päällä kehyksineen päivineen. <leiks> Mutta tyhjän päälle en uskaltaisi mitään allasta laittaan,ts. siten että allas on tuettu vain kehyksien osalta.
Tämähän se juuri se pointtini oli että styroksin pitää ehdottomasti olla koko altaan kokoinen, jollakinhan oli pohjalasi halennutkin kun oli vain kehysten sisäpuolelta tuettuna. Kyllä minäkin mieluummin altaan levylle laittaisin kuin tyhjän päälle.
Isojen, etenkin kuutiomaisten, altaiden pohjalasi on monesti mitoitettu niin että sovitaan pohjan olevan kauttaaltaan tuettu. Tällä säästetään lasin paksuudessa todella paljon.
Hän joka sanoo ettei koskaan pidä antaa periksi, ei hyväksy elämän realiteetteja.
Mulla on uusi 225-litrainen Juta vielä tyhjillään,mutta aattelin kysyä;
isäni on hitsannut sille 5x5cm teräsputkesta jalustan,joka kuulemma kestää vaikka 1000 kiloa...
Olen leikkuuttanut jo altaan pohjan kokoisen vanerilevyn 1,5cm paksusta vanerista ja levyn ja altaan pohjan väliin tulee vielä sentin paksu solumuovi.Riittääkö tuon paksuinen vanerilevy?
(Jalustakehikko on sellainen samanmallinen,kuin kaupanjalustatkin,kuusijalkainen.)
(Vielä kun ehtii ostaa vaikka toisenkin levyn,taikka paksumpaa solumuovia/styroxia...)
Aequidens,
Kestää varmaan enemmänkin sun isän jalusta.. Riittää toi levy. Solumuovi = styroxia toivon, niin ei mitään ongelma - mikäli vaan ei ole mitään ihmemittoja siinä altaassa (meillä ollu 200L allas 165cm pitkä = ihmemittainen)
T.Kim
--
"..kiekot vie sydämen, jauhettu mielellään ensiksi blenderissä.."
1000L altaassa kiekkoja 35kpl (BT, Pigeon, SE, Golden)
Altaan pohjan mitat on: 40cm x 125 cm,korkeus 45cm.
(Niin ja nyt jo harmittaa,kun ainut rajoitus mitoissa oli pituus,maks.130cm,etten sitten teettänyt vaikka 60cm leveää ja 60cm korkeaa allasta...Olis tullut noita litroja vähän enemmän.Vaikka olkkarissa onkin jo 480nen... )
Ja solumuovi on Etolasta ostettua,semmosta "retkipatjaa".
(Ahneus kasvaa syödessä,vai miten se oli...60x60x130=468l )
Itse en suosittele retkipatja altaan alle, tiedän että jotkut käyttää. Pidän styroxia parempana.. ja uskoisin halvempaa jos K-raudalta ostaa 25mm styroxia niin ei monta euroa maksaa.
Kim
--
"..kiekot vie sydämen, jauhettu mielellään ensiksi blenderissä.."
1000L altaassa kiekkoja 35kpl (BT, Pigeon, SE, Golden)
Ihmetyttää, että miksi akvaarioille ylipäätään myydään sopimattomia alustoja.. Jos nuo 4 jalkaa ei riitä, vai kuinka?
Vai mistä syystä laitoit tuon linkin akvaarion hajoamisesta?
gerb kirjoitti:Ihmetyttää, että miksi akvaarioille ylipäätään myydään sopimattomia alustoja..
Mikä siinä alustassa on sopimatonta? Jos valmistaja on katsonut että se allas kestää tuollaisen jalustan päälle asennettuna niin mistä arvelet ettei se olisi sopiva?
Hän joka sanoo ettei koskaan pidä antaa periksi, ei hyväksy elämän realiteetteja.
En osaa käyttää tuota aiempien viestien lainausta, mutta siis kun edellinen kirjoittaja kirjoitti, että pitäisi olla huolissaan jalkojen määrästä ja laittoi linkin akvaarion hajoamisesta..
gerb kirjoitti:En osaa käyttää tuota aiempien viestien lainausta, mutta siis kun edellinen kirjoittaja kirjoitti, että pitäisi olla huolissaan jalkojen määrästä ja laittoi linkin akvaarion hajoamisesta..
Että pitäisikö tässä juosta pitkin seiniä vai ei
Ei nyt kannata pitkin seiniä alkaa juoksentelemaan kuitenkaan. Ja sori, jos säikäytin, ei ehkä olisi kannattanut vastata noin yksioikoiseksi.... lähinnä halusin saattaa tietoon tuon notkahdusmahdollisuuden. Metrin jalkaväli on mielestäni jo melko iso, mutta tuskin ongelmia asian huomioivalle kuitenkaan tulee.
5mm vaneri on mielestäni ihan turha, taipuu kuin paperi jos on taipuakseen. Itselläni meni yli 20mm filmivaneri 'ropelliksi' yhdessä yössä (valmistevikainen allas).
Vanereja, solumuoveja (retkipatjat kannattaa säästää sinne jumppatunnille tai jättää suosiolla kauppaan) ja styrokseja tärkeämpi on kunnon vatupassi.
rsy kirjoitti:
...
Vanereja, solumuoveja (retkipatjat kannattaa säästää sinne jumppatunnille tai jättää suosiolla kauppaan) ja styrokseja tärkeämpi on kunnon vatupassi.
Miten perustelet sen? Mielestäni ei lujuuteen vaikuta sitä eikä tätä, vaikka
lattia olisi kallellaan esim. 1 cm /metri, ja akvaario alustoinen sen mukana.
Mutta jos alusta taipuisi yhdenkin millimetrin kuormitettaessa jostain mielivaltaisesta kohdasta lähes akvaarion painon kokoisella pistekuormituksella, niin olisi syytä alkaa miettiä pehmusteita. Mutta ehkä tarkoititkin vatupassin käyttöä taipumankin havaitsemiseen?
rsy kirjoitti:
...
Vanereja, solumuoveja (retkipatjat kannattaa säästää sinne jumppatunnille tai jättää suosiolla kauppaan) ja styrokseja tärkeämpi on kunnon vatupassi.
Miten perustelet sen? Mielestäni ei lujuuteen vaikuta sitä eikä tätä, vaikka
lattia olisi kallellaan esim. 1 cm /metri, ja akvaario alustoinen sen mukana.
Mutta jos alusta taipuisi yhdenkin millimetrin kuormitettaessa jostain mielivaltaisesta kohdasta lähes akvaarion painon kokoisella pistekuormituksella, niin olisi syytä alkaa miettiä pehmusteita. Mutta ehkä tarkoititkin vatupassin käyttöä taipumankin havaitsemiseen?
Nimenomaan taipumisen havaitsemiseen. Lattian/jalustan symmetrinen(?) kaltevuus ei sinänsä haittaa, mutta jo pienikin ristikkäinen kiertymä kylläkin... ja tämänkin havaitsee vatupassilla... tai mopilla sitten kauniin päivän aamuna.
Einpä nyt enempää kaipaa. Silti askarruttaa, onko jalustan potentiaalisten taipumien merkitystä ymmärretty. Vatupassi voi näyttää ehdottoman vaakasuoraa ja tasaista alusta, mutta akvaario risahtaa silti rikki. Ja turman olisi voinut helposti estää pehmusteella.
En siis laita tuota 5mm vesivaneria tai muutakaan?
Paitsi myöhemmin saan paksumpaa vesivaneria, jonka voisin laittaa jos tulee muutenkin tarvetta tyhjentää akvaario.