Pikku Viiksettömän tarina tuli päätökseensä.
Hiihtolomareissumme aikaisesta parin päivän ruokintatauosta se vielä selvisi, tuli toisten kanssa syömään, kun palvelu alkoi taas pelata. Akvaariokaupassa tarjoutuivat kyllä vaihtamaan kalan uuteen, mutta ajattelin, että eihän meiltä nyt pientä vammaista kyörätä pois, jos jaksaa elellä, saa olla meillä. Mutta pari päivää sitten huomasin, että se ei enää tule toisten kanssa ruokintapaikalle. Yritin etsiä sitä, mutta se oli niin visusti piilossa, etten saanut siitä näköhavaintoa. Lopulta eilen illalla heinikosta pilkisti surullinen pyrstö: pyrstöevä oli syöpynyt kokonaan pois, ja myös ihoa näytti pyrstöstä lähteneen. Kala oli niin hiljaa pohjalla, että luulin sen kuolleen ja aioin haavia sen pois, mutta haavin hipaistessa se luikkikin piiloon.
Yöllä mietin, voiko sitä vielä lääkitä, vai pitäisikö se lopettaa (ja näin unta, että partamonnissamme oli isoja valkoisia hometupsuja!). No, aamulla ei enää tarvinnut miettiä: Viiksetön löytyi pohjalta kyljeltään, kuolleena.
Nyt tarvitsisin neuvoa jatkosta:
- pitäisikö kala toimittaa johonkin tutkittavaksi, jotta sairauden syy selviää, vai onko diagnoosi selvä, evärutto? Jos kannattaa tutkituttaa, niin tekeekö niitä Jyväskylässä mikään taho, vai pitääkö pikkuinen postittaa Helsinkiin...?
- onko nyt vaara, että tauti on tarttunut toisiinkin, siis olisiko viisasta lääkitä varmuuden vuoksi? Kaikki muut leopardimonniset ovat olleet tähän asti hyväkuntoisia ja kasvaneet hienosti, mutta nyt minusta näyttää, että myös niistä yhdellä on pyrstöevä jotenkin kaventunut - samanlaiseltahan Viiksettömän pyrstöevä näytti alussa. Apua!
- uutta leopardia ei vissiin vielä kannata hakea tilalle (parvi jää nyt vajaaksi), vaan hoitaa taudit pois.
(Edit: sama kysymys laitettu myös kalataudit-palstalle ja alkeisiin!)