Kuparimonnisten jatkuvia kuolemia

Akvaarioiden ja kalojen hoito, ongelmat, sairaudet jne.

Valvoja: Moderaattorit

Alueen säännöt
Ennen kuin esität kysymyksesi, huolehdi, että ainakin osa seuraavista tiedoista ovat viestissäsi:
  1. akvaarion tilavuus ja mitat
  2. Valaistus (millaiset putket, esim. 58W Philips 86)
  3. Suodatus (suodattimien merkit ja mallit)
  4. Akvaarion hoito (vedenvaihdot, ruokinta, kasvilannoiteet yms.)
  5. Akvaarion asukit (kalat + muut eliöt)
  6. Vesiarvot (pH, GH, KH, NO2-, NO3-, lämpötila)
  7. Mikä on ongelma ja miten se esiintyy? Täysi kertomus kalan/kasvien oireista
  8. Milloin huomasit ongelman, onko jatkunut jo kauan? Onko ollut jotain muita ongelmia?


Ilmoittamalla ainakin osan em. tiedoista heti ensimäisessä viestissä, varmistat että muilla on helppo työ vastata viestiin ja näin ratkaista mahdolliset ongelmat. Kiitos!
Vastaa Viestiin
Mindi
Junior Member
Junior Member
Viestit: 63
Liittynyt: 19:52, 09.04.2005
Paikkakunta: Mli

Kuparimonnisten jatkuvia kuolemia

Viesti Kirjoittaja Mindi »

Mulla on 240 litran akva ja muutaman kuukauden kestänyt ongelma.
Vesiarvot: nitraatti 10, nitriitti 0, kok.kovuus 10, karb.kovuus 3 ja ph 7.5, joka on mitattu tippatestillä, muut liuskoilla. Liuskalla ph on aina 6.4, eikä kuulema ole totuus.
Valaistuksena päivänvalo ja kasviputki, lähes uudet.
Lämpö 26, välillä jopa 27, joten otin näin kesä-ajaksi lämppärin pois päältä ja lämpö on pysynyt 26:ssa.
Öisin pulputtaa hapetin.
En käytä muita aineita kuin kasviravinnetta silloin tällöin sekä nesteenä että tabuina.
Vedenvaihto kerran 2:ssa viikossa puolet, ym tarvittavat putsaukset ja kasvien karsinta. Sairauksien/ kuolemien jälkeen vaihdan aina vähintään 1/3 osan heti.
Kasveja aika paljon ja suht hyväkuntoisia kaikki.
Pohjalla vaaleahko hiekkapuh.hiekka ja koristeina järvestä löydetty juurakko, pari saviruukkua, kookkospähkinan kuori ja muutamia kiviä.
Pelittävä sisäsuodatin, vesi kiertää pinnalla hyvin ja puhdistelen sientä vähän puristelen aina veden vaihdon yhteydessä sekä puhdistan muut osat. Vesi kirkasta.
Asukkeina 8 tikrua (vielä nuoria), 4 kirsikkabarbi-naarasta, 3 leobardimonnis-vauvaa, 1 partis ja sitten ne 2 pienehköä kuparimonnista, jotka ovat enää jäljellä entisestä 6:n porukasta.
Suurin muutos tapahtui huhtikuun alussa kun siirsin kaiken 120:stä tähän 240:seen. Kaikki sujui hyvin. Lieneekö sillä enää merkitystä kuparisten menehtymiseen? Uutta hiekkaa tietenkin jouduin lisäämän puolella, mutta sekin samaa ja turvallista/ huuhdeltua mitä aiemminkin. Kupariset tonkii hiekkaa mielellään ja muutama sata ellei tuhat kierteissarvikotiloa myös.
Kuparisilla on ollu useaan otteeseen selkä- ja pyrstöevät rispaantuneita, mutta aina ovat selvinneet ja parantuneet. 3 vanhinta (n.2 vuotiaita ehkä) ovat nyt kuolleet. Menivät liki viikon välein yksi kerrallaan tuolla touko-kesäkuun aikana. Evät olivat rispaantuneet, muuten ei mitään ulkoista iholla tms. Välillä joku ui selällään ja olivat paljon paikoillaan. Söivät kuitenkin aika hyvin kun ruokaa tuli.
Ruokana (aamuin illoin vähän) annan pohjatabuja silloin tällöin, sekahiutaleruokaa, kuivattuja surviaisen toukkia ja mikrogranulee. Silloin tällöin pakasteherneitä ja partikselle kurkkuakin.
Toissa viikolla kuoli samoilla oireilla yksi nuorimmista kuparimonnisista ja nyt on toinen jäljelle jääneistä pujotellut itseään ahkerasti suodattimen ja lasin väliin ihan niin kuin kuolemaa odottelemaan. Joka kerta olen sen sieltä vielä pois saanut ja on alkanut "masentuneen" näköisesti uiskentelemaan, aivan kuin tyyliin "hyvä on sitten kun on pakko". Ja sitten on paikoillaan evät supussa. Kaveri ei tunnu sekään olevan enää kovin elämän iloinen, mutta sukulaisensa leobardit kyllä.
Siis pitkä on tarina...anteeksi vaan, mutta luulisi nyt olevan tietoa sen verran, että josko joku voisi kertoa mistä on kyse? Tosi surullista... :cry:
sanna77
Starting Member
Starting Member
Viestit: 16
Liittynyt: 23:24, 16.12.2004
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Joensuu

Viesti Kirjoittaja sanna77 »

mulla on samanlainen ongelma ollut, enkä kyllä osaa sanoa, et mikä meni vikaan. Pakko vaan kirjoittaa sulle, ku kuulosti niin tutulta. Mä ostin liikkeestä tammikuussa 6 kuparimonnista. Kaikki kuoli ja muutaman lopetin, ku ei parantunu vaikka kokeiltiin kaiken maailman lääkkeitä. Kauppias antoi lääkkeet ilmaiseksi, et saatais uudet kalani parantumaan, mut ei onnistunut. Ensin epäiltiin eväruttoa ja sit siirryttiin jo loislääkitykseen, ei tehoa. Kalat muuttuivat vaan hailakan värisiksi, evät rispaantuivat ja sitten seuras apatia ja kuolema. Samaan aikaan otin samaisesta liikkeestä sysievämonnisia ja ne on edelleen kunnossa. Uusia kuparimonnisia en kyseisestä liikkeestä enää halunnut, vaan vaihdoin kokonaan eläinkauppaa. Sit ostin 5 uutta kuparimonnista kasvattajalta suoraan, joista enää 2 on hengissä. Pikkuhiljaa monnisten väri haalistuu, nyt ei evät rispaannu, muuttuu apaattiseksi eikä syö. mut en vaan saa pysymään niitä hengissä. Muut monniset on aivan ok. Meillä on albiinomonnisia ja sit muutama sysievämonninen. Enää en edes taida kuparimonnisia yrittääkään pysyy hengissä, ku ei onnistu niin ei sitten. Mullakin on vesiarvot ihan kunnossa, nitraattia vähän reilummin tällä hetkellä, mut se on jo laskusuunnassa. Siis en osannut sua auttaa, mut pakko li päästä kertoo mun omat kokemukset. Hyvää kesän jatkoa ja toivottavasti ongelma selviää. Pitää seurata jos joku viisaampi keksis tohon sun kysymykseen ratkaisun, kiinnostais nimittäin minuakin :)
Teho
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1164
Liittynyt: 19:21, 27.02.2005
Paikkakunta: Kotka

Viesti Kirjoittaja Teho »

Jos tarkoitat että sinulla on tiikeribarbeja ja monnisia samassa, älä ihmettele jos monnisia on nakerrettu tai evät syöty. Tiikeribarbit ovat sen verran äksyjä kaloja, etteivät ne oikein sovi yhteen pohjakalojen kanssa.

Myöks: vuonna Elvis entisen akvan platyt söivät kuparimonniset vereslihalle = taudit iskevät.
- 88% testanneista naisista vakuuttui Tehosta.
Mindi
Junior Member
Junior Member
Viestit: 63
Liittynyt: 19:52, 09.04.2005
Paikkakunta: Mli

Viesti Kirjoittaja Mindi »

Kiitos Sanna77 kun kirjoitit omista kokemuksistasi! Ikävää, mutta mielenkiintoista...
Ja tuohon seuraavaan vastaukseen sen verran, että kuparisten ongelmat alkoivat jo kun tikruja ei vielä edes ollut! Olen tietoinen tikrujen näykkäily-innosta, mutta mm. juuri siksi suositellaan vähintään 8:n yksilön parvea, että äksyilyt tapahtuu enimmäkseen tikrujen omassa parvessa ja muut saavat olla rauhassa. Ovatkin melkoisia kisailijoita välillä! :)
Mitään huntueväisiä en niiden kanssa otakaan ja pohjakalat ovat kyllä saaneet olla rauhassa. Joten syy kuparisten ongelmiin ei ole siinäkään.
Kiitos kuitenkin yhdestä vaihtoehdosta.
Odottelen edelleen josko joku tietäisi jotain aiheesta, kuten myös uteliaaksi jäi tuo Sannakin.
Hyvä että keskustelu on alkanut...pelkäsin ettei kukaan vastaa.. :(
erica
Junior Member
Junior Member
Viestit: 84
Liittynyt: 20:17, 06.11.2004
Paikkakunta: Mäntsälä

Viesti Kirjoittaja erica »

Moikka! Tässä on keskustelussa on samantyyppistä ongelmaa, eli veikattu tubia..

http://www.aqua-web.org/forum/viewtopic ... highlight=
Mindi
Junior Member
Junior Member
Viestit: 63
Liittynyt: 19:52, 09.04.2005
Paikkakunta: Mli

Juupa juu...

Viesti Kirjoittaja Mindi »

Kiitoksia Erica linkistä!
Mielenkiintoinen sekin, mutta näillä mun kuparisilla ei ole ollut silmät pullistuneet, joten siinä mielessä en usko tubiin tm. mikä tauti silmiä milloinkin pullistaakaan. On vain ne rispaantuneet evät ja alakuloisuus..jos nyt näin voi kalasta sanoa ja aika kauan ennen ennen kuin kuolevat.
Väritkään eivät ole haalistuneet. Ja kuolemia tulee. Tänään taas olen etsinyt mihin on toiseksi viimeinen mennyt kuolemaan! :(
Voi jos sais jonkun avun.
Lämpö on nyt pysynyt 26:ssa helteestä huolimatta. Josta puheen ollen; nauttikaa ihmiset kesästä täysin siemauksin! :)
Ja neuvokaa jos osaatte... :|
Lisa
Katalysaattori
Katalysaattori
Viestit: 7365
Liittynyt: 17:01, 03.10.2001
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Lisa »

Hitusen OT (tai sitten ei), muttah:

http://www.aqua-web.org/forum/viewtopic.php?t=36979
http://www.aqua-web.org/forum/viewtopic.php?t=699
http://www.aqua-web.org/forum/viewtopic.php?t=870

Sinänsä ihan mielenkiintoisia keskusteluja liittyen kuparimonnisiin (ja täplämonnisiinkin).
Kun syö kylliksensä, ajattelee sivistyneesti ja ihmeen hienosti monesta asiasta.
erica
Junior Member
Junior Member
Viestit: 84
Liittynyt: 20:17, 06.11.2004
Paikkakunta: Mäntsälä

Viesti Kirjoittaja erica »

Tosiaan, ei mullakaa monnisilla silmät pullistunu, mutta evät rispaantu ja toisille tuli punainen pilkku päähän, ei kaikille.. Ja se alakuloisuus oli myös näillä veikoilla..
Mindi
Junior Member
Junior Member
Viestit: 63
Liittynyt: 19:52, 09.04.2005
Paikkakunta: Mli

Jep

Viesti Kirjoittaja Mindi »

Kiitoksia vaan linkeistä! Olipa tosiaan mielenkiintoisia. Vähän heräsi toivo, että mistään tarttuvasta ei välttämättä ole kyse, mutta niinhän nää on melkei välillä henkimaailman asioita ja mielipiteitä monia. Ja jokainen yhtä tervetullut ..siis mielipide! [;)]
Onko sitten sattunut "maanatai-sarja" just mun kohdalle jo 2 kertaa, vaikka kuinka sitä yrittää katsoa että kalat ovat ostohetkellä kunnossa.
Tänään tulin kotiin parin päivän reissun jälkeen ja akvassa oli sen toiseksi viimeisen kuparisen luut vaan enää jäljellä, että se siitäkin! :cry: Partis oli tehnyt vainajasta lopullisesti selvää. Lähtiessäni reissuun tuo kuparinen vielä söikin välillä, vaikeuksistaan huolimatta.
Jäljellä pohjakaloista nyt siis partiksen kanssa 3 leobardimonnista ja 1 kuparinen.. Uskallanko kuparisia enää hankkiakaan? Pitäisikö panostaa leobardien parveen jatkossa? Vai meneeköhän nekin kuin sukulaisensa..
Ja nyt veden vaihtoon ja luiden poistoon...voi itku!
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Hoito, ongelmat ja kalataudit”