Arvoilla tarkoitan pH, kH, nitriitti jne.
Veden arvoista
Valvoja: Moderaattorit
-
Albiinomonni
- Starting Member

- Viestit: 39
- Liittynyt: 12:14, 29.12.2004
- Paikkakunta: Pori
Veden arvoista
Mitä tärkeitä vesiarvoja pitää katsoa ja huolehtia. Tekisin kouluun esitelmää että selkokielellä mielummin, kiitos
.
Arvoilla tarkoitan pH, kH, nitriitti jne.
Arvoilla tarkoitan pH, kH, nitriitti jne.
Tuo riippuu kalastostakin ja kasviakvaarioissa on muitakin mielenkiinnon kohteita.
Jos on selvillä tulevan vesijohtoveden arvot, niin karbonaattikovuuden (kH) tai alkaliteetin (eli tuo kovuus on se jota voidaan laskea esim turvesuodatuksella) ja kokonaiskovuuden gH saa yleensä tarpeeksi tarkasti sieltä, jos ei käsittele vettä mitenkään - joskushan tuota tehdään, jotta saataisiin kaloille paremman elinolosuhteet. Tosin nuokin kannattaa joskus tarkistaa akvaariovedestä, ettei tule yllätyksiä (esim kalkkipitoisesta pohjamateriaalista tmv). Sähkönjohtavuuttakin joskus mitataan, mutta tuo ilmoittaa aika saman asian kuin kovuus, joten noilla kovuustiedoilla tulee toimeen.
PH eli veden happamuus/emäksisyys tulisi mitata silloin tällöin. Samoin nitraattipitoisuus NO3 tai fosfaattipitoisuus PO4, sillä noista selviää veden kuormitus, eli onko vettä vaihdettu sopivasti - tosin sopivan vedenvaihtorytmin löydyttyä tuota yleensä tarvii vain muutos- ja ongelmatilanteissa.
Vaikkakin hiilidioksidipitoisuutta CO2 voidaan arvioida kH ja PH arvojen perusteella, niin tuo heittää riippuen mistä tuo kH muodostuu, joten varsinkin kasviakvaariossa tuon mittaaminen on perusteltua. Kasviakvaariossa voi myös kiinnostaa rautapitoisuus Fe.
Nitriittipitoisuutta NO2 tulisi mitata akvaarion perustamisen yhteydessä, sillä tuota ei saisi akvaariossa olla (ainakaan kypsässä ja liika tappaa kalat) ja kypsässä (bakteerikanta jo kehittynyt) akvaariossa tuon esiintyminen ilmaisee liian tehottomasta suodatuksesta. Samanlailla ammoniakki (NO3)/ammonium (NO4)-pitoisuuttakaan (sama testi näyttää paljonko noita yhteensä) ei saisi akvaariossa olla, mutta sen jälkeen kun nitriittiä on ilmaantunut, niin tuon bakteerikanta on muodostunut ja nitriittipitoisuus on parempi suodatuksen tehon mittaustesti. Akvaarion kypsytyksessä hirvensarvisuoloilla tai mitä niitä lie olikaan, niin tuo NO3/NO4 testi taisi olla suositeltava - tuosta löytyy omia messuja, joihin olet varmaan törmännytkin.
Tuli tarinoitua vähän pitemmästi, jotta voisit poimia tuosta haluamasi - riippuen kuinka laajasti esitelmöit.
Jos on selvillä tulevan vesijohtoveden arvot, niin karbonaattikovuuden (kH) tai alkaliteetin (eli tuo kovuus on se jota voidaan laskea esim turvesuodatuksella) ja kokonaiskovuuden gH saa yleensä tarpeeksi tarkasti sieltä, jos ei käsittele vettä mitenkään - joskushan tuota tehdään, jotta saataisiin kaloille paremman elinolosuhteet. Tosin nuokin kannattaa joskus tarkistaa akvaariovedestä, ettei tule yllätyksiä (esim kalkkipitoisesta pohjamateriaalista tmv). Sähkönjohtavuuttakin joskus mitataan, mutta tuo ilmoittaa aika saman asian kuin kovuus, joten noilla kovuustiedoilla tulee toimeen.
PH eli veden happamuus/emäksisyys tulisi mitata silloin tällöin. Samoin nitraattipitoisuus NO3 tai fosfaattipitoisuus PO4, sillä noista selviää veden kuormitus, eli onko vettä vaihdettu sopivasti - tosin sopivan vedenvaihtorytmin löydyttyä tuota yleensä tarvii vain muutos- ja ongelmatilanteissa.
Vaikkakin hiilidioksidipitoisuutta CO2 voidaan arvioida kH ja PH arvojen perusteella, niin tuo heittää riippuen mistä tuo kH muodostuu, joten varsinkin kasviakvaariossa tuon mittaaminen on perusteltua. Kasviakvaariossa voi myös kiinnostaa rautapitoisuus Fe.
Nitriittipitoisuutta NO2 tulisi mitata akvaarion perustamisen yhteydessä, sillä tuota ei saisi akvaariossa olla (ainakaan kypsässä ja liika tappaa kalat) ja kypsässä (bakteerikanta jo kehittynyt) akvaariossa tuon esiintyminen ilmaisee liian tehottomasta suodatuksesta. Samanlailla ammoniakki (NO3)/ammonium (NO4)-pitoisuuttakaan (sama testi näyttää paljonko noita yhteensä) ei saisi akvaariossa olla, mutta sen jälkeen kun nitriittiä on ilmaantunut, niin tuon bakteerikanta on muodostunut ja nitriittipitoisuus on parempi suodatuksen tehon mittaustesti. Akvaarion kypsytyksessä hirvensarvisuoloilla tai mitä niitä lie olikaan, niin tuo NO3/NO4 testi taisi olla suositeltava - tuosta löytyy omia messuja, joihin olet varmaan törmännytkin.
Tuli tarinoitua vähän pitemmästi, jotta voisit poimia tuosta haluamasi - riippuen kuinka laajasti esitelmöit.
http://www.google.fi/search?lr=&ie=UTF- ... ammoniakki
Tuolta voipi helposti etsiskellä tietoa mitä on ammoniakki ja ammonium sekä niitten oikeita kaavoja ja kirjoitusasuja. Sammulla on lipsahtanut ainakin nitraatín kaava ammoniakiksi ja ammonium näyttää oudolta myös. Kaavojen numerot kuuluvat alaviitteeksi. Esim. NO3 eli nitraatti, jossa siis on kolme happiatomia ja yksi typpi.
Ja kun vieläpä koulusta on kyse, eikös vain KH ja GH kirjoiteta näin isoin kirjaimin sekä pH myös virkkeen alussa pienellä peellä.
---------
Jos haluat oikein käytännöllisesti muita auttavan esitelmän, voisit keskittyä vaikkapa typenkiertoon akvaariossa. Akvaariohan on suhteellisen yleinen kodeissa, vaikkei siitä paljoa mitään tiedettäisikään. Mitkä ovat typpiravinteita, mistä sitä syntyy ja mitkä niistä ovat myrkyllisiä sekä miten tämä vältetään?
Ammonium, ammoniakki, nitriitti, nitraatti, valkuaisaineet, kalojen eritteet, nitrifikaatio, typenkierto, kypsytys. Sen semmoista avainsanaa vaikka hakuun ja kyllä löytyy.
Tuolta voipi helposti etsiskellä tietoa mitä on ammoniakki ja ammonium sekä niitten oikeita kaavoja ja kirjoitusasuja. Sammulla on lipsahtanut ainakin nitraatín kaava ammoniakiksi ja ammonium näyttää oudolta myös. Kaavojen numerot kuuluvat alaviitteeksi. Esim. NO3 eli nitraatti, jossa siis on kolme happiatomia ja yksi typpi.
Ja kun vieläpä koulusta on kyse, eikös vain KH ja GH kirjoiteta näin isoin kirjaimin sekä pH myös virkkeen alussa pienellä peellä.
---------
Jos haluat oikein käytännöllisesti muita auttavan esitelmän, voisit keskittyä vaikkapa typenkiertoon akvaariossa. Akvaariohan on suhteellisen yleinen kodeissa, vaikkei siitä paljoa mitään tiedettäisikään. Mitkä ovat typpiravinteita, mistä sitä syntyy ja mitkä niistä ovat myrkyllisiä sekä miten tämä vältetään?
Ammonium, ammoniakki, nitriitti, nitraatti, valkuaisaineet, kalojen eritteet, nitrifikaatio, typenkierto, kypsytys. Sen semmoista avainsanaa vaikka hakuun ja kyllä löytyy.
Tässä jutussa ("Hirvensarvisuola") tuli juuri tänään messuttua siitä kuinka ei tarvitse välttämättä kuin nitriittitestin kypsytykseen. Ja niitä lisälinkkejä siellä kanssa on valmiina.
Tuossa vielä yksi: http://www.aquahoito.info/suomi/index.html
Tuossa vielä yksi: http://www.aquahoito.info/suomi/index.html
-
Albiinomonni
- Starting Member

- Viestit: 39
- Liittynyt: 12:14, 29.12.2004
- Paikkakunta: Pori

