Kypsytykseen liittyen minäkin...

Akvaarioharrastuksen alkeisiin liittyvät ongelmat, kalojen yhteensopivuus ja mikä tahansa muu tärkeältä tuntuva asia.

Valvoja: Moderaattorit

yanzcu
Starting Member
Starting Member
Viestit: 43
Liittynyt: 21:58, 03.12.2005
Paikkakunta: Kuopio

Kypsytykseen liittyen minäkin...

Viesti Kirjoittaja yanzcu »

...tuskanhiki melkein otsalla että enkö ole jotain ymmärtänyt ja "kaikkien" naureskelut lisänä ammoniakkien ym. läträyksien kanssa... pitäisi kuulemma vaan kalat heittää sekaan ja se siitä ARGH.

Tänään on 4.päivä akvaarion pystyyn laitosta (120l)
Lähtöarvot olivat PH 6.8 KH 0 GH >6 ja NO2 että NO3 0
Ammoniakkiliuosta laitoin vajaat 2ml (30%)

Jo seuraavana iltana pääsin hämmästymään sillä nitriitti oli 0 mutta akvassa oli testin mukaan nitraattia! HÄH?! EIkö pitäisi olla nitriittiä ensi? Sama juttu on ollut nyt muinakin päivinä että NO2 (luonnollisestikin on vielä) 0 mutta NO3 25.

Testi on parjattu tetran 5 in 1 kun ei muutakaan tuossa kaupassa ollut jossa vierailtiin ja kahden leikki-ikäisen kanssa joilla paloi jo äidin ja isän haahuilun kanssa pinna ei tullut enää toiseen kauppaan lähdettyä.

Akvaan olen joka päivä laittanut vajaan 2ml ammoniakkiliosta (sitä 30%), muutaman hiutaleen kalanruokaa ja sisällä on kukkaruukuista kasattu multaymppi sukkahousussa.

Olenko ihan hakoteillä vai odottelenko vain.
Nuo "mitä se tommonen homma on (=kypsytys)"-kommentit savat itsensä epäuskoiseksi kun usemapi ihminen on jo sanonut ettei ole koskaan moisia käyttänyt.
miranelda
Junior Member
Junior Member
Viestit: 155
Liittynyt: 11:30, 04.11.2005
Paikkakunta: Oulun lääni

Viesti Kirjoittaja miranelda »

hieman ot, mut samaa oon minäkin miettinyt...
111na
Elite Member
Elite Member
Viestit: 9127
Liittynyt: 16:21, 27.12.2003

Viesti Kirjoittaja 111na »

No olette te aika kummallisia joo. =)

Ei vaan tosiaan, akvaario nyt vain on aika yleinen kapistus ja ihmiset sellaisia että kala on enempi syötävää vain. Harrastukseen kuitenkin tuo sitä suolaa bakteerienkin elämän ymmärtäminen ja sitä kautta luonnon tuntemuksen lisääntyminen.

Eräs ystäväni hoksasi yhteyden elämän syntyyn kun sattui kylään akvaarion ollessa kypsymässä. Huljuttelin kädelläni vettä niin että hiekka pöllysi ja multa teki sedimentin hiekkaan. Puhuin jotain että se on juuri herännyt. (Nitriitti oli ensimmäistä kertaa hieman punertava.) Ensimmäisiä pieneliöitä näkyi. Mitä sieltä oikein mahtaa vielä tulla? =)

Aikas hauska, mutta kommunikoimme enemmän englanniksi, mikä ei ole hänenkään kotikielensä ja se toi oman jännän piirteen merkityksiin.
tellie
Senior Member
Senior Member
Viestit: 571
Liittynyt: 20:12, 11.01.2005
Paikkakunta: Lappeenranta

Viesti Kirjoittaja tellie »

Saattaa olla se nitraatti peräisin joko mullasta (liuennutta) tai esim. vesijohtovedestä... Minulal nitraatti ponkaisi pikkuisen mullan lisäämisen jälkeen, vaikka kypsyydestä ei ollut tietoakaan.
Kissan nimi on Naunau, koiran Hauhau, kalan Pulpul, Tippi tai Sergei.
yanzcu
Starting Member
Starting Member
Viestit: 43
Liittynyt: 21:58, 03.12.2005
Paikkakunta: Kuopio

Viesti Kirjoittaja yanzcu »

ookoo..eli seurataan nyt rauhassa että nitriitti alkaa nousta. Malttia, malttia..missähän sitä myytäisiin? :roll:
111na
Elite Member
Elite Member
Viestit: 9127
Liittynyt: 16:21, 27.12.2003

Viesti Kirjoittaja 111na »

Noitakin voi ihmetellä: http://www.aqua-web.org/forum/viewtopic.php?t=60645
http://www.aqua-web.org/forum/viewtopic.php?t=59776

Nitraattia todella syystä tai toisesta välillä näkyy aluksi, kuten toisesta linkistäkin käy ilmi, mutta oleellista on vasta havainto sen lukeman kasvamisesta.
yanzcu
Starting Member
Starting Member
Viestit: 43
Liittynyt: 21:58, 03.12.2005
Paikkakunta: Kuopio

Viesti Kirjoittaja yanzcu »

Nitraatti on pysynyt lukemassa 25 (johon nousi kypsytyksen 2. päivänä)kunnes toissapäivänä nitriittitestissä olin näkevinäni väriä ja eilen sitä jo selkeästi oli (1)ja tänään jo isomman arvon verran (5), mutta tänään oli myös nitraatti nousut tuosta 25->50 eli kypsyminen lienee hyvässä vauhdissa.
Nyt vain sitten odotellaan että nitriitti tippuu ja ammoniakilla testaan että on kypsä!?!
ENkä ole päässyt oikein selvyyteen että vieläkö muuten tarvii ammoniakkia lisätä, vai onko tämä maku asia?
Kalanruokaa len hipun=muutaman hiutaleen murskattuna joka päivä laittanut, mutta tähänkään asti en ole ammoniakkia joka päivä viimepäivinä laittanut.

Ja sitten tuli tyhmä kysymys mieleen että ton multasukkapussin ois varmaan jo voinut poistaa?
Mitähän lapset sanoo kun niiden "kala" lähtee... :mrgreen:
Nyt on siis menossa muistaakseni kypsytyksen 8. päivä vai olikohan se 9. mutta kuitenkin sinnepäin.
122l (73x41x41) : 1 partis, 10 rubiinitetraa ja 9 kirsikkabarbia
111na
Elite Member
Elite Member
Viestit: 9127
Liittynyt: 16:21, 27.12.2003

Viesti Kirjoittaja 111na »

yanzcu kirjoitti:ENkä ole päässyt oikein selvyyteen että vieläkö muuten tarvii ammoniakkia lisätä, vai onko tämä maku asia?
Ei ole makuasia, vaan jos hyvin aikoo kypsyttää, on lisättävä säännöllisesti. Kun säännöllisestä lisäyksestä huolimatta nitriitti häviää, alkaa olla valmista. Määriä lisäyksille on noissa linkeissäkin.

Tuo on kuitenkin erinomainen tapa aloittaa että laittaa ainoastaan alkulisäyksen 5mg/l ja odottaa sitten vain ympin näkyvää heräämistä, ts. laittaa jatkoa vasta myöhemmin.

Sukkahousut pois vain. [;)]
yanzcu
Starting Member
Starting Member
Viestit: 43
Liittynyt: 21:58, 03.12.2005
Paikkakunta: Kuopio

Viesti Kirjoittaja yanzcu »

Onkohan kaikki nyt päin...mäntyä?

Mies on hoitanut (juu juu aina syytellään muita :D ) ammoniakkiliuoksen lisäyksen akvaarioon aina minun ollessa laittamassa lapsia nukkumaan (katku tuossa 30 on kaamea vaikka vain lähellä ja hetken, mutta tehotuhojen=lasten kanssa pitää tehotuhot mielellään kaukana) ja nyt tuntuu että ollaan jossan jorpakossa tässäpä taustoja:

Akvaario on 73x41x41 eli paltiarallaa reilu 120litranen.
Akva laitettu pystyyn kuukausi sitten eli 5.12.05

ammoniakkia n. 2ml (30%) kypsytyksen 1., 2., 4., 6. ja 9.päivä. Miksikö näin en itsekään tiedä, varmaan olin vähän kahden vaiheilla kun luin sekä että pitäisi lisätä päivittäin ja että pitäisi lisätä vaon kerran kunnes nitriittiä näkyy. Joka päivä hippu (muutama hiutale murskattuna) kalanruokaa lisätty myös.

Nitraattia näkyi kuten aiemmin tässä ketjussa on mainittu jo kypstyksen 3. päivänä.

Kypsytyksen 6.p nitriittiä oli aavistus ja 8.p jo todella selkeästi, myös nitraatti lähti samantien nousuun päivittäin tulos nousi seuraavaan asteikkoon (25->50->100->250) (tetran liuska 5 in 1). Kypsytyksen 13p. ei liuskan asteikot riittäneen kummankaan mittaukseen ja tässä taisi tulla töpeksittyä sitten??!! Oltiin muutama päivä poissa kotoa ja palattuamme 17. 19. 21. ja 28. kypsytyspäivinä on taas laitettua ammoniakkia. Ohjeistin laittamaan 0,5ml tuota 30% ja aloin tässä kyselemään että miten mittasi niin vastaus oli että on pistänyt mahdollisimman pienen lorauksen minkä pullosta vaan on saanut.
Eli ei hajuakaan paljonko ammoniakkia/l vedessä oli/on :/ Ja täältä ei tänään löytynyt (pari kauppaa) ammoniakkitestejä, toisessa liikkeessä olivat ihmetelleet että mitä semmoisella edes teemme :|

Lapsukaisemme testata hanavetta loppuliuskojen voimin ja meillä ei ollut testejä muutamaan päivään olleskaan. En oikein tiennyt mitä tehdä ja niimpä olen tehnyt (liekö aiheellista vai turhaa, mutta tunsin tekeväni jotain... :/ ) vedenvaihtoja vajaasta kolmasosasta ekä tuonne 70-80% saakka muutaman päivän välein.

Tänään (kypstyksen 30p.) sain nitriitti ja nitraatti testit (tetran tippa). Suoraan tehtynä nitriitti huristi todella tumman punaiseksi. Aamupäivällä n. 5/6 veden vaihto ja äsken vajaa kolmasosa vedenvaihto ja tein taas testejä

NO2 lähes heti ekan vedenvahdon jälkeen tummempi kuin 12,5 näyttää väri mutta vaaleampi kuin 25mg/l.

NO3 tumma punainen. Uusin testin jossa oli 1/5 akvavettä ja 4/5 hanavettä (jossa ei nitriittiä eikä nitraattia) ja tulos oli lähimpänä 0,3mg/l ehkä aavistuksen tummempi, mutta ei kuitenkaan lähelläkään seuraavaa vaihtoehtoa (0,8) eli tulos lienee jotain tuo 0,3x5 ?? Olenkohan ymmärtänyt oikein?


Uskoni koko asiaan menee edelleen kun edes mies ei ymmärrä (vaikka olen luetuttanut Järven sivuja jne.) miksi niitä kaloja ei voinut sinne heti laittaa saatika kylässä käyneet ihmetteleevät kalatonta lootaa ja "kaikki" sanoovat että "ei kukaan" ole heidän tutuistaan ym. tehnyt noin vaan vettä on paripäivää seisotettu ja sitten vaan kalat ja "ikinä ei ole yksikään kala kuollut".
Olen huomannut jo vältteleväni koko keskustelun aihetta kun saan asiaa selittää sen minkä itse asiaa ymmärrän ja saan vain epäileviä hymyjä ja silmien pyörityksiä vastineeksi :/ :roll:

Saikohan tästä sekamelskasta mitään tolkkua? Ja osaako kukaan sanoa että mitä mä nytten teen? Tai jäikö jotain oleellista kertomatta?
122l (73x41x41) : 1 partis, 10 rubiinitetraa ja 9 kirsikkabarbia
Viola
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1353
Liittynyt: 14:12, 19.11.2004
Paikkakunta: Jkl mlk (Palokka)
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Viola »

Olisikohan tuota ammoniakkia armas siippasi lorautellut kenties liikaa.
Kyllä tässä ajassa (1 kk ?) olisi pitänyt akvan jo kypsyä!

Vaihdapas vettä nyt vaikka 50 %:a. Mittaa sitten ammoniakki, NO2, ja NO3 -arvot. Mikäli ammoniakkia eikä NO2:ta näy, tilanne aika hyvä...odota pari päivää ja mittaa arvot uudelleen. Älä lisää mitään välillä.

120-litraisen pitäisi kyllä kypsyä kuukaudessa ihan hyvin. :roll:
Viola & eläintarhantynkä
yanzcu
Starting Member
Starting Member
Viestit: 43
Liittynyt: 21:58, 03.12.2005
Paikkakunta: Kuopio

Viesti Kirjoittaja yanzcu »

Sitä minäkin vähän arvelen..sillä 0,5ml on vähän vaikea "lorauttaa". Tosin kerran (ekalla kerralla) jo kahta milliä yritettäessä mitata saimme ammoniakin leviämään ympäriinsä (onneksi oli kaiken maailman suojaukset! eikä pulloa pidetty itsemme päällä vaan kiveyksellä ulkona) ja siitä säikähtäneenä aineen kanssa on oltu tosi varovaisia ettei räisky joten ylimääräistä välilotrausta ja aineen hengittämistä mies on varmaan vaan varonut (ja hyvä niin).
Itse mittasin silloin alkuun sitten että mimmoselle 2ml näyttää ruokalusikassa ja sen mukaan laitoin, mutta mies ei ollut mitään lusikkaa käyttänyt.
Täytyypi vaihdella vettä ja tehdä testejä kun taas saan lapset pois jaloista. Raportteja luvassa..

EDIT: Ai niin ja kun tuota ammoniakkia en voi mitata kun en saanut ammoniakki testejä käsiini.... :? täytyy yrittää jos huomenna pääsisi eri kauppaan katsomaan.
122l (73x41x41) : 1 partis, 10 rubiinitetraa ja 9 kirsikkabarbia
memma
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 2151
Liittynyt: 21:11, 25.03.2004
Akvaarioseurat: HAS
Paikkakunta: Helsinki

Viesti Kirjoittaja memma »

yanzcu kirjoitti:Sitä minäkin vähän arvelen..sillä 0,5ml on vähän vaikea "lorauttaa".
Mielestäni tuo ammoniakin alkuannostelukin 2 ml on aika tuju, jos kerran käyttää 30 % ammoniakkia. Itse käytin sitä 15 ml 200-litraiseen altaaseen kahdella 50%:lla vedenvaihdolla ja allas oli kypsä alle kolmiviikkoisena. Lapsiperheessä voisi muuten toimia paremmin tuo hirvensarvensuola, vaikkei sekään kuulemma kukalta tuoksu [;)] Tai edes 10 %:nen ammoniakki, ja lääkeruisku.

Jos et saa ammoniakkitestiä, niin vaihda ihan hulluna sitä vettä (jolloin voidaan olettaa että ammoniakki on lähellä nollaa tai nolla) ja tee koeponnistus altaalle sellaisella ammoniakkimäärällä joka reilusti vastaisi tulevaa kalastoa. -Eli mittaa nitriitti seuraavana päivänä. Ajallisesti tosiaan altaan pitäisi jo olla kypsä, mutta jos se on mennyt "tukkoon" kaikesta ammoniakista, nitriitistä ja nitraatista, niin varmuudella ei voi sanoa.
528 l: Corydoras sterbai, L-134, Liosomadoras oncinus, Platydoras costatus, Megalechis thoracata, Moenkhausia pittieri
125 l: Corydoras pygmaeus, Neocaridina davidi var. red, Poecilia wingei
120l: L. oncinus, P. wingei
yanzcu
Starting Member
Starting Member
Viestit: 43
Liittynyt: 21:58, 03.12.2005
Paikkakunta: Kuopio

Viesti Kirjoittaja yanzcu »

Miten lie olen kaavat aikoinaan laskenut kun laskin että vajaat 2ml sitä pitäisi laittaa. Tosin mun onnettomalla matikalla olen voinut olla ihan hukassakin, sitä en kiellä!

Tuota 30% ammoniakkiliusta armas mieheni toi kun lähetin sen apteekkiin listalla jossa luki joko 10% ammoniakkiliuos tai hirvensarvisuola pussi :D Katsos tyyli on että ei elämää ja ohjeita pidä liian tarkasti ottaa..miehellä siis :roll:

Lääkeruiskulla (pullon kanssa apteekista) ammoniakkia yritimme alkuun annostella ja silloin saimme yli kolmasosan pullosta leviämään ympäriinsä (vaara ja käry olivat aika isoja siis!) ja kun kysyin täältä että onko muita keinoja niin sain vinkiksi tuon lusikan.

Toimimpa ohjeiden mukaan ja katsotaan mitä saan aikaan. Muuten ei kait mitään hätää ole, mutta en enää jaksa "Mikä kypsytys? Miksi ei ole kaloja?" ihmettelyjä :/
122l (73x41x41) : 1 partis, 10 rubiinitetraa ja 9 kirsikkabarbia
Viola
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1353
Liittynyt: 14:12, 19.11.2004
Paikkakunta: Jkl mlk (Palokka)
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Viola »

Eli liikaa on tullut ammoniakkia. Sitä 10 %:sta ja lääkeruiskulla, kuten jo mainittukin tai mittalusikalla.
Eipä ole ihme että arvot kimpoilee punasella. Hirvensarvensuola olen käyttänyt ja sillä 50 gramman pussukalla on kypsytetty 4 akvaa ja vieläkin sitä on. Hirvensarvensuola jauheena ei kauheasti haise.

Tässä pätee sanonta että mitä useampi kokki... :roll:
Viola & eläintarhantynkä
111na
Elite Member
Elite Member
Viestit: 9127
Liittynyt: 16:21, 27.12.2003

Viesti Kirjoittaja 111na »

Viola kirjoitti:Tässä pätee sanonta että mitä useampi kokki... :roll:
Totta maar. :) Mutta samansuuntaista: Kun vaihtaa vettä niin paljon kuin voi, on todennäköisintä typpiarvojen aleneminen nollaan tai lähelle sitä. Vaikka vaihtaisi "100%" vedestä, hiekkaan jää sen verran hitaasti sekoittuvaa vanhaa vettä, että kannattaa odottaa vuorokausi ennen johtopäätöksiä. Tämän jälkeen oikein annosteltu määrä ammoniakkia paljastaa typenkierron toimivuuden. Mittavirheiden vähentämiseksi kannattaa tosiaan laimentaa liuos 10%:n vahvuiseksi. (Lorautus annostelutavalla toki vaikka 2 prosenttiseksi. Jälkiviisaus on myös viisautta. :mrgreen: )

Joulukuun alun linkeissä edellä on kaikki tarpeellinen tieto. Aika kauan siellä on tosiaan oltu kalatonna! Yleensä kestää kolmisen viikkoa tai kaikki ei ole kohdallaan.


edit.
1., 2., 4., 6. ja 9.päivä.
Niin olisivat ne arvot menneet hirmu korkealle jo tästäkin, vaikka "oikein" olisi annettu. Nuo annosteluohjeet ovat niin väkeviä ettei sitä "järki" ymmärrä. Toiset lainausmerkeistä ovat liikaa. 8-)
yanzcu
Starting Member
Starting Member
Viestit: 43
Liittynyt: 21:58, 03.12.2005
Paikkakunta: Kuopio

Viesti Kirjoittaja yanzcu »

Juu linkit on luettu läpi varman kymmeniä kertoja, tätä keskustelu foorumia ja JJärven sivuja selaan päivittäin.. lukuunottamatta joulun seudun reissuamisaikaa. Kypsytys on jo unissanikin...

Mitta"lusikka" on ollut ostoslistalla KAUAN, vinkistä asti, mutta aina se unohtuu :/ Täytynee kirjoitta isolappu otsaan tms.

Joku kun vain kertoisi kuinka ja mihin tuon 30% laimentaisi ilman että taju lähtee.... Kun ei satu mitään kemian labraa olemaan.

Se nyt on ilmiselvää itselleenkin että kaikki ei ole kohdillaan..varmaan vaan liian kauan kesti noiden uusien testien osto ja aiemminkin olisin voinut toki uskaltaa täällä suutani avata :/ No kuten sanottu jälkiviisauskin on viisautta ja eiköhän tuosta tämän vuoden puolella ihan kalallinen akva saada *optimismi on hyve*

Ja voitte vain arvailla kellä ei ole vielä myöskään letkua vedenvaihtoon ja tänään 3 vedenvaihtoa (en tiedä onko osa turhaa mutta.... ) 10 litran sankolla suuntaan ja toiseen on käynyt ihan kivasta urheilusta :D

Jos en mitenkään saa laimennettua tuota 30% liuosta 10%:seksi (kun putelin aukaisee alkaa yskittää) niin paljonko sitä nyt työnnän, sitten kun työnnän? 0,5ml? vai onko sekin liikaa... Ruiskulle tarkoitettu "tulppa" tuossa pullossa on mutta en enää uskalla ottaa ruiskun kanssa riskiä että saan sitä päälleni kuten viimeksi oli lähellä käydä.

Viimeisimmän vedenvaihdon jälkeen NO2 (heti melkein mitattuna) oli 0,8 mg/l väriä lähimpänä.
122l (73x41x41) : 1 partis, 10 rubiinitetraa ja 9 kirsikkabarbia
111na
Elite Member
Elite Member
Viestit: 9127
Liittynyt: 16:21, 27.12.2003

Viesti Kirjoittaja 111na »

No huh huh. Mäkeen sellainen pullo ja ripaus hirvensarvensuolaa. Se ei haise lainkaan tuohon kuvaukseen verraten. Ei ainakaan vaaksan etäisyydellä nenästä.

Kun nitriittiä on vähän, voit vain odottaa, kuinka se vähenee. Pieniä 0,5-1mg/l jopa päivittäisiä ammoniumlisäyksiä voi myös harrastaa, mikä on toki parempi.
yanzcu
Starting Member
Starting Member
Viestit: 43
Liittynyt: 21:58, 03.12.2005
Paikkakunta: Kuopio

Viesti Kirjoittaja yanzcu »

Jos joskus on uusi, isompi tai muuten vaan toinen akva niin olen viisaampi :D

HIrvensarvisuolaan tarttee sen ammoniakkitestin vai heitänkö sitäkin (kunhan nyt ammoniakkia laitetaan taas) tähän tyyliin mitä nyt on menny ammoniakkia :roll:


EDIT: ai siinä lukikin että ripaus... Eli joku teelusikan kärjellinen ois mun käsitys hipauksesta?! Jos tuosta lähiapteekista saisi tai kaupasta ko. jauhetta.
122l (73x41x41) : 1 partis, 10 rubiinitetraa ja 9 kirsikkabarbia
111na
Elite Member
Elite Member
Viestit: 9127
Liittynyt: 16:21, 27.12.2003

Viesti Kirjoittaja 111na »

Ei tarvitse mitään ammoniumtestiä. Se on silkkaa palturia. Katso tuo Maakon kypsytys.
yanzcu
Starting Member
Starting Member
Viestit: 43
Liittynyt: 21:58, 03.12.2005
Paikkakunta: Kuopio

Viesti Kirjoittaja yanzcu »

Maakon kypsytyksenkin olen lukenut moneen kertaan. Oukei.
Kiitän näistä kommentoinneista!

...homma jatkukoon...
122l (73x41x41) : 1 partis, 10 rubiinitetraa ja 9 kirsikkabarbia
111na
Elite Member
Elite Member
Viestit: 9127
Liittynyt: 16:21, 27.12.2003

Viesti Kirjoittaja 111na »

Edit. Ripaus juu! :mrgreen: Kolmasosateelusikallinen antaa jo 5mg/l ammoniumpitoisuuden sataan litraan.

edit. Niin siellä Maako ainakin pärjäsi ilman ammoniumtestiä, kun nimittelin sen käyttämistä harrastelijoiden puuhasteluksi. :) edit edit edit. Ai niin siellä olikin käytössä 10% ammoniakkiliuos. :roll: No niin se kuitenkin on, että jauheen kanssakin pärjää hyvin ilman ammoniumtestiä.
yanzcu
Starting Member
Starting Member
Viestit: 43
Liittynyt: 21:58, 03.12.2005
Paikkakunta: Kuopio

Viesti Kirjoittaja yanzcu »

Eilen siis kaikenkaikkiaan 3 vedenvaihtoa (2 isompaa ja yksi n. kolmasosa).
Hetki viimeisimmän vedenvaihdon jälkeen nitriitti lantrattuna 1osa akvan vettä 4 hanavettä 0,3 eli kait niinkuin 0,3x5 =1,5mg/l.

Tänään tottumuksesta nakkasin aamulla hyppysen kalanruokaa vaikka taisin saada ohjeen etten lisää mitään.

Äsken vaihdoin ehkä kolmasosan vettä ja hetki sen jälkeen

Nitriitti näytti vaaleinta mahdollista (tetran tippa) eli <3mg/l (nollaa tuossa testissä ei ole)

Nitraatti 12,5mg/l

Eli arvot eivät nyt enää heloita punaisella. Kauppaan en tänään päässyt (paitsi lähiruokakauppaan ja siellä ei hirvensarvisuolaa ollut) joten ajattelin nyt että kun lapset nukkuuvat leikin kemistiä tuossa ulkona ja kotan saisinko lantrattua tuota 30% ammoniakkia. Jos saan sen n. 10% (luulisin lääkeliuoslaskukaavalla menevän) niin sitä sitten se...öö niin 1-1,5ml VAI olenko ihan hakoteilla?!
Ja jos sitä nyt tuonne akvaan saan niin huomenna mittaan nitriitin ja jos se on nollissa niin kalat voi tulla?? Jo huomenna?? Vai odotanko suosiolla ensiviikkoon (tai jos lauantaina on kaupat auki).

Kalastoon on ajateltu kirsikkabarbiparvea JA rubiinitetraparvea TAI inkkariparvea (riippuu mitä kaupassa on) ja yhtä partista. Kannattaako joku näistä tuoda ensin vai kaikki kerralla? Ja nyt huutakaa hep jos nämä kalat eivät sovi samaan 120litraiseen lotaan (Ph siinä 6,5 molemmin puolin vaihdellut, vesi pehmeää).

Ja kasvejakin täytyy hankkia, niitä ne varman (vai luotanko) osaa akva kaupassa sanoa että paljonko kasveja ja mitkä sopii?!
Valaisimesta en sano vielä mitään koska se lähtee kalojen ostomatkalla myös kotiin.
122l (73x41x41) : 1 partis, 10 rubiinitetraa ja 9 kirsikkabarbia
memma
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 2151
Liittynyt: 21:11, 25.03.2004
Akvaarioseurat: HAS
Paikkakunta: Helsinki

Viesti Kirjoittaja memma »

Hanki kalat vasta lauantaina, jos nyt illalla laitat ammoniakin. Jos laitat kalanruokaa, kypsyys riittää ensi viikollekin hyvin. Tai laita pikkuisen ammoniakkia sitten lisäksi. Vaihda vielä puolet vedestä ennen kalojen tuloa.

Barbeista ei kokemuksia, mutta ovat pieneksi jääviä ja kilttejä ja sopeutuvaisia. Naaraita mieluusti enemmän kuin koiraita. Tetrat ok. Jos kaupassa on jo vähän isompia partiksia, niin yritä löytää naaras. (Yleensä ovat kuitenkin niin pieniä, että mahdotonta erottaa sukupuolia). Naaras jää ehkä pienemmäksi noihin litroihin, ja saattaa luonteeltaankin olla lempeämpi.

Kalat kannattaa tuoda kaikki kerralla. -Teidän altaanne kestää nyt semmoisen kalaston, ettei sinne niin paljon kalaa edes mahdu :) Nyt allas on "puhdas" kalojen bakteerifloorasta, ja ehkä pienempi riski että juuri siirrettyihin kaloihin iskisi bakteeritauti. Totutat kalat rauhallisesti uuteen veteen ja heivaat sen kaupan veden viemäriin. Koko perhe haluaa varmasti koko ajan ruokkia kaloja, mutta se on aloittelijoiden perisynneistä yleisin [;)]

Kasveista kannattaa aluksi pyytää nopeakasvuisia ja kestäviä lajeja. Suuri osa köynnöstävistä kasveista on tällaisia (paitsi esim. viuhkalehdet). Punertavat köynnökset voivat olla hankalia, poikkeuksena tosin ainakin hentorotala. Helppoja ensikasveja ovat ainakin intianvesitähdikki ja vedensuosikki. Kaupasta varmaankin löytyy myös jättiläismiekkakasvi, on helppo ja kivannäköinen, vaikka myöhemmin joudutkin sitä karsimaan että mahtuu altaaseesi.
528 l: Corydoras sterbai, L-134, Liosomadoras oncinus, Platydoras costatus, Megalechis thoracata, Moenkhausia pittieri
125 l: Corydoras pygmaeus, Neocaridina davidi var. red, Poecilia wingei
120l: L. oncinus, P. wingei
yanzcu
Starting Member
Starting Member
Viestit: 43
Liittynyt: 21:58, 03.12.2005
Paikkakunta: Kuopio

Viesti Kirjoittaja yanzcu »

Huomenna ei varmaan siis vielä voi kasvejakaan ostaa ja istuttaa valmiiksi???!!
122l (73x41x41) : 1 partis, 10 rubiinitetraa ja 9 kirsikkabarbia
memma
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 2151
Liittynyt: 21:11, 25.03.2004
Akvaarioseurat: HAS
Paikkakunta: Helsinki

Viesti Kirjoittaja memma »

yanzcu kirjoitti:Huomenna ei varmaan siis vielä voi kasvejakaan ostaa ja istuttaa valmiiksi???!!
Mielestäni ihan hyvin voi. Kunhan antaa vain sitä kalanruokaa tai sitten ammoniakkia suht vähän. Kasvit eivät ole ihan hirveän herkkiä ammoniakille ja nitriitille, jotkuthan pitävät niitä altaassa koko kypsytyksen ajan. Ja nythän tuo altistusaika olisi ihan lyhyt, kun bakteerit ne myrkyt muuttavat heti eteenpäin.

Kasvien laitto etukäteen ehkä hieman rapauttaa sitä "kalabasilleista puhdas" akvaario-teemaa, elleivät sitten kasvit tule kaupan kalattomasta kasvialtaasta. -Ja niitä aika harvoissa kaupoissa valitettavasti on. Kasvit kannattaa ainakin huuhdella hyvin vaikka käsisuihkulla ennen altaaseen laittoa (kasvien mukana kun voi tulla myös kotiloita tai niiden kutua). -Toisaalta, kasvien laitto etukäteen antaa kalojen paremmin toipua siirrosta, kun altaassa ei myllätä enää silloin.
528 l: Corydoras sterbai, L-134, Liosomadoras oncinus, Platydoras costatus, Megalechis thoracata, Moenkhausia pittieri
125 l: Corydoras pygmaeus, Neocaridina davidi var. red, Poecilia wingei
120l: L. oncinus, P. wingei
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Alkeet”