kuoli seuraavana päivänä :(

Malawi- ja Tanganjika-akvaariot, kalat ym.

Valvoja: Moderaattorit

Vastaa Viestiin
axu
Member
Member
Viestit: 298
Liittynyt: 15:11, 18.10.2004

kuoli seuraavana päivänä :(

Viesti Kirjoittaja axu »

Noniin. tästäkö se sitten alkaa alamäki. heti kun menin ekan viestin laittamaan aqua-webiin ja kerroin, että hyvin on kalat pärjäilleet, niin yksi eilen ostamistani kaloista kuolla kupsahti. :(

Se ehti elää n. 12h uudessa akvaariossaan. Ryömi pitkin pohjaa kyljellään ja välillä pyörien mahan kautta ympäri, ei syönyt, eikä juurikaan pakoillut mihinkään. Kyseessä oli aiemmin laittamani kalakuvan alimmaisen lajisesta kalasta (pseudotropheus elongatus?). Kala näytti kyllä alusta asti hieman poikkeavan väriseltä: kun urokset olivat sinertäviä ja naaraat kellertäviä, tuo oli lähinnä ruskeavalkoinen ja kidukset punertavat... (oliko kala niin nuori, ettei värit vielä olleet ehtineet muodostua..?)

Mistä tietää kuoliko se (tarttuvaan) sairauteen vai muuton aiheuttamaan stressiin tms.. :/ Puolisen tuntia kiduksiaan liikuttamaton kala päätyi WC-pönttöön, mutta valokuvasin sen kaiken varalta.

Kotiuttaminen tapahtui kyllä ihan kaikkien taiteiden sääntöjen mukaan ja jopa paremmin kuin ensimmäisten kalojeni kanssa. Veden kovuusaste oli sekin asteen alhaisempi kuin ensimmäisille. (ekat kalat päätyivät 6kh:sta 8kh:n ja näiden uusien aikana akvaarioni kovuus oli/on 7). Akvaariossa on uudesta saapumiserästä myös toinen hieman huonokuntoisen oloinen kala - muut 9kpl sen sijaan näyttäisivät kotiutuneen erittäin hyvin. :/

Kalat ostettu helsinkiläisestä akvaarioliikkeestä.
wauweli
Junior Member
Junior Member
Viestit: 215
Liittynyt: 19:43, 08.03.2004
Paikkakunta: kuopio

Viesti Kirjoittaja wauweli »

Ainakin juuri tuon kuvan kalanen oli todella laihan ja heikon näköinen. Joten todennäköisesti vain stressi on tappanut kalasen. Kaloja ostettaessa kannattaa aina läpikäydä itse yksilöt jo kaupassa, mitä pussiin on pantu.

Tarkkaile silti altaan muita kaloja.
axu
Member
Member
Viestit: 298
Liittynyt: 15:11, 18.10.2004

Viesti Kirjoittaja axu »

No huh! 8O Jos jompi kumpi kuvan alimmaisista kaloista näytti huonolta, niin näkisitpä mitä ne oikeasti huonon näköiset ovat... :o

Arvaa vaan, osaanko aloittelijana katsoa (vielä), mitä pussiin tulee :(

Kuva

Tässä tämä vähän päälle 4cm mittainen veitikka heti viimeisen pyrähdyksensä jälkeen. Satuinpa olemaan vielä paikanpäällä kun se veti viimeiset vedet kiduksiinsa. Väritys oli sangen tumma verrattuna muihin. Toinen vastaavan näköinen, mutta puolet pienempi sintti uiskentelee selkäevä pinnassa, mutta sentään ihan oikeinpäin - toistaiseksi.

Muut kalat oppivat heti altaan tavoille, eli jahtaavat tuolla toisiaan evät pystyssä. :)
beetle
Senior Member
Senior Member
Viestit: 514
Liittynyt: 14:51, 07.05.2005
Paikkakunta: Nurmijärvi
Viesti:

Viesti Kirjoittaja beetle »

Ovatko kalat siis olleet alusta asti "huonoja"?
Minä kyllä marssisin takaisin kauppaan valittamaan huonokuntoisista kaloista - ei nämä malawitkaan kaikkein edukkaimpia kaloja ole...

Lisäätkö veteesi jotain? Malawisuolaa, ruokasoodaa? Minkälaiset vesiarvot muuten ovat? (En muista oletko ja kertonut näitä?).

Itsekin olen vielä aloittelija näiden ahventen kanssa, mutta suurinpiirtein pystyn erottamaan heikkokuntoisen kalan terveestä...
axu
Member
Member
Viestit: 298
Liittynyt: 15:11, 18.10.2004

Viesti Kirjoittaja axu »

Siis minusta muut näyttävät varsin terveiltä, paitsi tuo edesmennyt ja yksi toinen yhä elossa sinnittelevä veitikka. Muilla ainakin vauhtia riittää - niin vanhoilla kuin uusillakin kaloilla.

Wauweli vain puhui, että laittamassani neljän kalan kuvassa yksi olisi ollut huonossa kunnosa, vaikka itse pidin sitä "normaalina" kun kaikki vastaavan lajin kalat ovat suurinpiirtein tuollaisia - jopa surkeamman näköisiä. Se pisti miettimään.

En lisää veteen mitään muuta kuin AquaSafea jokaisen veden vaihdon yhteydessä. Minulla on neljä testeriä, joilla saan seuraavanlaisia tuloksia:

PH: 8
KH: 7 (joka on sama mitä meidän vesijohtovesi on)
Nitriitti: alle 0,3 mg/l
Nitraatti: alle 12,5 mg/l
Veden lämpötila: 27,5 - 28 astetta
Valaisimet päällä normaalisti 6h. Viikonloppuisin lipsahtanut 10h:kin.

Akvaariokaupasta neuvottiin pitämään KH seiskassa - ja ainakin nyt kun hommaan sinne vielä uusia kaloja, jotka heidän akvaariossaan ovat uineet 5-6KH vedessä.

Pari kalaa olen nähnyt joskus hankaavan kylkeään kiviin, eli varmaan pikkasen sähkönjohtavuusarvot voisivat olla paremmat? Ilmiö ei kuitenkaan ole mitenkään yleinen, joten en ole asiasta sen kummemmin lähtenyt panikoimaan.

Ja eivät tosiaan ole mitään halpoja kaloja. 15 - 25 euroa kappale olen niistä maksanut. :/
beetle
Senior Member
Senior Member
Viestit: 514
Liittynyt: 14:51, 07.05.2005
Paikkakunta: Nurmijärvi
Viesti:

Viesti Kirjoittaja beetle »

Niin, no hyvältähän nuo olosuhteet vaikuttavat ja tuon kylkien sipaisun maahan/kiviin olen huomannut olevan suht yleistäkin. Sitä minäkin olen täällä tahollani pähkäillyt ja tullut siihen johtopäätökseen että tuo hieno hiekka kutittelee niiden kitusissa koska ilmiö tulee esiin sen jälkeen kun ovat syöneet maasta tai kaivelleet hiekkaa. Kukaan ei ole parempaakaan vastausta mulle antanut (sähkönjohtavuuden pitäisi olla kunnossa täällä, pitäisi mittari hankkia :? ). Niin ja kalat täälläkin ovat muuten täysin virkeitä ja terveitä.

Se Wauwelin mainitsema kala näytti kyllä minunkin silmään varsin "ruipelolta" ja heiveröiseltä, mutta kuten sanottu tarkkaile nyt niitä kaikkia :).

No, toivotaan, että kalakuolemat loppuvat sinultakin, mutta jos nyt vielä joku menee heikkoon kuntoon niin käy ihmeessä liikkeessä asiasta mainitsemassa!
axu
Member
Member
Viestit: 298
Liittynyt: 15:11, 18.10.2004

Viesti Kirjoittaja axu »

Kiitoksia :)

Itseasiassa ne ruipelot kalat vissiin ovat ihan normaalistikin sellaisia luihuja..? =) Kaippa niistä kasvaa nyt ruokinnassani samanlaisia rasvapalleroita kuin noista muista :mrgreen: Ainakin meno on ihan yhtä villiä pörhistelyä kuin altaaseen aiemmin tulleilla demasoneilla.

Aa, kutina voisi johtua myös tuosta hiekasta. Enpä tullut tuota ajatelleeksi... :/
Waltteri
Junior Member
Junior Member
Viestit: 129
Liittynyt: 23:56, 25.03.2003

Viesti Kirjoittaja Waltteri »

Noi kuvien kalat on kyllä todella laihoja, joka on ainakin omasta mielestäni huolestuttava merkki. Naarailla voi johtua siitä, että ovat hautoneet pitkään ja koirailla varmaankin liiasta kiusaamisesta.

Sairaudetkin aiheuttavat vastaavia oireita. Esimerkiksi täälläkin paljon puhutun kalatuberkuloosin eräs merkki on kalan voimakas laihtuminen, joka johtaa kuolemaan.

Eli kannattaa tarkkailla tilannetta, ja pitää olosuhteet kunnossa.
nicki877
Junior Member
Junior Member
Viestit: 54
Liittynyt: 19:08, 04.11.2005
Paikkakunta: Espoo

Viesti Kirjoittaja nicki877 »

Axu: Missäs päin asustelet kun ph on noin korkealla, vaikka et lisää mitään suoloja..?
Ilman elämää ei olisi elämää..
axu
Member
Member
Viestit: 298
Liittynyt: 15:11, 18.10.2004

Viesti Kirjoittaja axu »

nicki877: Asun Pornaisissa. Porvoon pohjoispuolella. en tiedä mistä tänne tulee vesi...
beetle
Senior Member
Senior Member
Viestit: 514
Liittynyt: 14:51, 07.05.2005
Paikkakunta: Nurmijärvi
Viesti:

Viesti Kirjoittaja beetle »

Meillä täällä Nurmijärvellä on myös korkean pH:n vesi. Kahdeksan pinnassa huitelee. :mrgreen:
lähdekaivo
Junior Member
Junior Member
Viestit: 50
Liittynyt: 19:38, 14.02.2005
Paikkakunta: Porvoo

Viesti Kirjoittaja lähdekaivo »

No johan pitää kantaa kortensa kekoon.. :?

Varmastikin olen väärässä,mutta vaikuttaa siltä,että olet jo VALMIIKSI nälkäkuoleman partaalla olevia kaloja ostanut....
Jotka siirron yhteydessä ties mille altistuvat;eikä ole ihme että kupsahtelevat :( .

Ota yhteys myyjään ja vielä tehokkaampaa on JULKISTAA tällä foorumilla
tuollaisia kaloja tarjoavat;mikäli eivät itse ymmärrä toimintansa "tulevaisuutta"!?

Onneksi varmastikin ymmärsin väärin.... :x
Always look on the bright side of life
axu
Member
Member
Viestit: 298
Liittynyt: 15:11, 18.10.2004

Viesti Kirjoittaja axu »

Niin se voi olla. Siis kaksi niistä oli erittäin pahassa kunnossa. Toinen kuoli heti, mutta toinen on hengissä vielä. Nyt tällä hetkellä ne näyttävät kaikki olevan ihan kunnossa. (monneista en osaa sanoa, toinen katosi taustalevyn taakse ja toinen kököttää viidettä päivää suodattimen takana...)

En julkista mistä liikkeestä ostin, koska uskon, että ei tässä varmaankaan ole kyseessä mikään tahalllinen juttu ja uskon hänen hyvittävän kuolleen kalan ensi kerralla kun käyn ostamassa vielä 6 kalaa lisää ja palvelu on ollut muutenkin todella mukavaa ja asiallista tässä liikkeessä. Jos ei hyvitä, niin siinä tapauksessa tottakai toitotan nimeä täällä ääneen. :/
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Malawi ja Tanganjika”