Albinot ja muut kummallisuudet

Monnit, nuoliaiset ja muut pohjalla elävät kalat.

Valvoja: Moderaattorit

Vastaa Viestiin
prboy
Monnispesialisti
Monnispesialisti
Viestit: 1693
Liittynyt: 09:59, 16.10.2001
Paikkakunta: Espoo

Albinot ja muut kummallisuudet

Viesti Kirjoittaja prboy »

Aiheen tähän kommentointiin sain albinomonnisiin liittyneestä kyselystä sekä ennen muuta saksalaisen ystäväni Hans-Georg Eversin "Aquarium Heute" lehdessä hiljan ilmestyneestä kirjoituksesta, joka käsitteli uutta partamonnin jalostusmuotoa, jolla on pitkät laahusmaiset evät.

Panssarimonnit-kirjaani lukeneet tietävät, että suhtaudun hyvin nuivasti kaikkiin väri- ym.vammaisiin jalostusmuotoihin. Jossakin uutisryhmässä minua moitittiinkin kantani vuoksi. Kalojen jalostamien ja erilaisten uusien väri- ym.muotojen kehittäminen voi joidenkin lajien suhteen olla aivan mielekästäkin puuhaa. Epäilen kyllä sitäkin. Monneilla ei jalostusmuotoja mielestäni tarvita. Miksi?

Esimerkiksi monnisia tunnetaan luonnosta ilmeisesti yli 200 eri lajia ja uusia löydetään koko ajan. Niiden väri- ja muotokirjo on uskomattoman laaja. Jokainen monnisharrastaja voi tehdä hyvinkin arvokkaita havaintoja näitä lajeja kasvattaessaan tai viljellessään. Tietämyksemme luonnosta kasvaa näin koko ajan. Sen sijaan vaikkapa albinot on saatu aikaan vain lihottamaan jonkin kaupallisen kasvattajan lompakkoa. Pelkkä albinojen aikaansaaminen ei edes ole riittänyt, vaan Kaakkois-Aasiassa ryhdyttiin jopa uudestaan värjäämään näitä kaloja ruiskuttamalla niiden ihon alle väriainetta.

En tiedä onko tyydyttävästi selvitetty, mitä haittoja esimerkiksi albinoyksilölle aiheutuu sen väärästä väristä. Albinolta puuttuu väriaine myös silmistä ja siitä syystä esimerkiksi ihmisalbinot ovat äärimmäisen herkkiä liialle valolle! Entäpä jos kirkas valo aiheuttaa esim. albinomonnisille jopa tuskaa. Väreillä on myös muita tehtäviä. Ne toimivat mm. tärkeinä singnaaleina esim. puolison valinnassa tai auttavat kaloja naamioitumaan vihollisilta.

Minua on jo kauan korvennut eläinsuojelujärjestöjen varsin yksisilmäinen, etten sanoisi älyllisesti epärehellinen suhtautuminen akvaarioasioihin. Heidän mielstään kaiken pahan alku ja juuri on kalojen pyydystäminen luonnosta. Niiden sijasta pitäisi käyttää vain kasvatettuja kaloja. Kaikki on tällöin hyvin, kaikki mulkosilmätaivaantähystäjäkultakalat etc ovat aivan ok.

Edellä oleva teksti on mielipide, ei faktaa. Eikä siitä kannata kenenkään vetää hernettä nenäänsä. Jos mielipiteeni antaa ajattelemisen aihetta, olen saavuttanut tarkoitukseni.

PS. Jaa, mitä Hans-Georg oli huntupyrstöpartamonneista? Hän tuomitse ne jyrkästi. Perustelut olivat likipitäen samat kuin minulla edellä.
Pizku
Maskotti
Maskotti
Viestit: 165
Liittynyt: 12:08, 14.10.2001
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Kuopio
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Pizku »

Olen samaa mieltä. Eiköhän anneta luontoäidin hoitaa tuo jalostaminen.

-----------
Kalat ovat mätiä ennen kuin ovat kaloja ja kaloja ne ovat vain lyhyen ajan, ennen kuin ovat mätiä.
aku
Member
Member
Viestit: 291
Liittynyt: 16:56, 18.10.2001
Paikkakunta: Lahti

Viesti Kirjoittaja aku »

Albiino kalat on mun mielestä tosi rumia. Kenen mielestä väritön kala muka olisi kaunis tai kiinnostava.

Jos kalaan haluat mennä nyt niin takuulla yllätyt....
Brattoc
Junior Member
Junior Member
Viestit: 116
Liittynyt: 11:25, 16.10.2001

Viesti Kirjoittaja Brattoc »

Totta. Mutta niinkauan kuin akvaarioihin halutaan punaisia ja keltaisia kaloja, jalostustyö tulee jatkumaan. Itseäni närästää täällä turussa päin olevat liimatut A4 laput jossa lukee: Jalkojen määrällä ei ole väliä! Ka kuvassa on neontetra. Tuskin kovin moni on edes tutustunut luonnonkalojen pyytämiseen tai akvaariomaailmaan yleensä.

B
Skroik
Senior Member
Senior Member
Viestit: 678
Liittynyt: 02:37, 26.09.2001
Paikkakunta: Tuusula

Viesti Kirjoittaja Skroik »

Ajattelemisen aihetta tosiaan...

Mielessä pyörii jo vähän liiankin paljon erinäisiä ajatuksia, jotenka en edes yritä järjestellä niitä luettavaan muotoon.

Jokohan sitä kohta saa parhaista "jalosteista" klooneja, siihenhän tämä kai ennen pitkää johtaa. Vai onko sekin jo
vanha juttu?
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Monnit ja nuoliaiset”