Ensimmäiseksi täytyy todeta, että tämä tuskin on oikea paikka tälle keskustelulle. Sopisi ehkä paremmin alkeisiin tai ongelmien puolelle.
En rupea arvelemaan mitä plekollesi on tapahtunut, sillä näillä pohjatiedoilla se on vähän vaikeaa. Muutenkaan minä en suostu edes esittämään kalatautien asiantuntijaa, joten viisaammat ottakoot kantaa. Sen verran osaan varmasti sanoa, että pilkkutaudissa pilkut ovat valkeita, eivät mustia. Vahinko on jo tapahtunut ja nyt on tärkeintä koettaa saada kala (kalat, kun lasketaan mukaan tuo rihmakala) tervehtymään. Tämän jälkeen katsotaan sitten mitä akvaariossasi tulisi muuttaa.
Vedenvaihto on aina hyvä ensiapu, joten aivan ensimmäiseksi vaihdat puolet akvaariosi vesimäärästä! Edellä kerrottiin jo tapoja joilla helpottaa "urakkaa". Mikäli sinulla on pohjalappo, niin käytä sitä. Laittaessasi uutta vettä akvaarioon varmista, että se on mahdollisimman samanlämpöistä kuin altaassa jo oleva vesi. Jos lasket veden suoraan hanasta tee se pienellä paineella ja mieluiten vaikkapa lasia pitkin valuttaen jotta et stressaa kaloja turhilla paineistetuilla kaasuilla (ne pienet kuplat vedessä). Sinulla oli vedenparannusainetta joten lisää sitä, siitä on apua juuri tällaisissa tapauksissa.
Akvaariosta löytyy siis plekon (osaatko yhtään arvella mikä pleko on kyseessä?) lisäksi 1 lehtikala (kesken- vai kitukasvuinen? kuinka vanha kala on?) 3 keltabarbia, panssarimonninen (tästäkin kaverista olisi mukavaa tietää tarkemmin mitä lajia), 2 mustatetraa, 2 intiaanisulkaa ja 2 rihmakalaa (sama kysymys mitä rihmakaloja nämä ovat). Netistä löytyy monia hyviä sivustoja, joilta voit aloittaa kalojesi määrittämisen. Oikean lajin tietäminen on välttämätöntä jotta voisimme auttaa.
Kerroit, että kaikki tarvittavat vesitestin löytyvät. Mittaa siis seuraavaksi akvaarion vesiarvot (ainakin pH, kH, NO2 eli nitriitti ja NO3 eli nitraatti) ja kerro saamasi tulokset. Kerro tulokset nimenomaan lukuina! Mikä on veden lämpötila?
Tietämättä monniesi ja rihmakalojesi lajeja on sopivan lämpötilan kertominen hyvin vaikeaa, mutta sopiva kompromissi voisi olla vaikka 25 C. pH 7-6,5 ja kH ehkä 3-5 (sanokaa muut jos menee pieleen). Poikkeavatko altaasi arvot kovasti näistä lukemista. Eri lajiset kalat vaativat erilaisia vesiarvoja ja väärät arvot stressaavat kaloja. Stressi johtaa usein vastustuskyvyn heikkenemiseen ja kalan sairastumiseen. Onneksi vesiarvoja voi muokata kaloille sopivampaan suuntaan (eikä tämän ei tarvitse olla kallista).
NO2, eli nitriitti tulee olla siinä testisi alimmassa lukemassa ja nitraattia ainakin alle 20, mieluiten vähemmän. Nämä vesiarvot ovat niitä joihin vedenvaihdoilla pyritään vaikuttamaan. Arvot pyritään pitämään mahdollisimman alhaisina (en yritäkään tässä perehtyä kasvien hyvinvointiin), paras (ja ainoa todella toimiva) tapa tähän ovat säännölliset vedenvaihdot. Ota tavaksesi vaihtaa vettä 1/3 kerran viikossa, vesiarvoista riippuen useamminkin. Nuo käyttämäsi teolliset aineet ovat turhaan rahan haaskausta, puhtaan veden litrahinta on paljon halvempi. Ainoat todella tarpeelliset aineet ovat kasviravinne (jos tahdot kasviesi kasvavan) ja mahdollisesti vedenparannusaine (ei tuosta ainakaan haittaa ole). Muillakin tuotteilla on varmaan kannattajansa, mutta välttämättömiä ne eivät ole.
Seuraavaksi sinun tulee miettiä akvaariosi kalastoa. Kuten monet ovat jo todenneet niin altaasi on aivan liian pieni osalle kaloistasi, parvikalojen parvet ovat liian pienet ja kalasto ei ole täysin yhteensopiva. Tästä ei kannata loukkaantua. Teit kauniin teon pelastaessasi kalat kuolemalta, mutta nyt sinun täytyy ajatella pidemmälle niiden hyvinvointia. Hoida kalat nyt ensin terveiksi ja ala sitten etsiä uutta kotia ainakin lehtikalalle ja plekolle sekä lajista riippuen myös rihmakaloille. Pleko on akvaariosi aarre, mutta löytyy monia muita imumonnilajeja (plekoja), jotka viihtyvät erinomaisesti tuon kokoisessa altaassa. Mieti myös mikä/mitkä parvikalasi ovat sellaisia, jotka haluat pitää, voimme sitten ehdotella toisia kaloja niiden kavereiksi. Koeta etsiä uusi koti myös noille yksikseen jääville rassukoille.
Akvaarioharrastukseen ei muuten tarvitse upottaa valtavia määriä rahaa. Kysymällä löytyy useimpiin ongelmiin myös toimivia (ja halvempia) "kotikonsteja"
Uskon, että kyllä elämä vielä voittaa kivisestä alkutaipaleesta huolimatta. Ottamatta asiaan mitenkään kantaa, olen myös pahoillani koirasi puolesta... itselläni on kolme rakasta karvaturria ja menetykset tuntuvat aina kamalilta
