Kuinka herkkä on hunajarihmakala?

Rihmakalat, kiipijäkalat, pusukalat, taistelukalat jne.

Valvoja: Moderaattorit

Vastaa Viestiin
nikkeli
Starting Member
Starting Member
Viestit: 32
Liittynyt: 16:54, 24.05.2006

Kuinka herkkä on hunajarihmakala?

Viesti Kirjoittaja nikkeli »

kun tahtoisin 63litraiseeni rihmakaloja mutta en niitä herkimpiä. kääpiörihmakala on kuulemani mukaan varsin herkkä kuolemaan samoin kuin suklaarihmakala. varsinkin jalostetummat yksilöt. hunajarihmakalasta minulle on syntynyt mielikuva tavallista kestävämmästä lajista joka myös minun akvaariooni mahtuisi.
akvaariossani on tuuhea melalehtirypäs suodattimen virtausta hillitsemässä ja siksi uskonkin että muutenkin varsin kasvipainotteisessa akvaariossani saattaisivat hunajat selvitä. vai ovatko kovinkin herkkiä virtaukselle? akvaarioni ph7 ja vesi keskikovaa. kelpaako kyseisille kaloille? :?
Sinfonia
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1055
Liittynyt: 18:32, 05.07.2005

Viesti Kirjoittaja Sinfonia »

Tuon kokoiseen akvaarioon ei mahdu pariskuntaa saatika haaremia, varsinkaan jos kyseessä on kovin temperamenttiset yksilöt. 1 koiras sinne kyllä menisi... Tai sitten joku muu pienempi rihmakala [;)]

Kääpiörihmat eivät mielestäni ole mitenkään erityisen herkkiä, itselläni koiras tosin tapatti itsensä liialla uurastuksella (rakensi vuoden verran putkeen lähes päivittäin kuplapesiä, tein vesiarvoille, tai siis lähinnä lämpötilalle mitä tahansa 8O ).

Virtauskesta eivät kyllä pidä yhtään, vaan piiloutuvat jonnekin tyveneen ja kököttävät siellä kunnes virtaus häviää :roll:

Mitä muita kaloja akvaariossa muuten on?
Vicky_91
Starting Member
Starting Member
Viestit: 34
Liittynyt: 15:23, 01.11.2004
Paikkakunta: Vantaa

Viesti Kirjoittaja Vicky_91 »

Myös murisija- tai timanttirihmakala voisi sopia tuon kokoiseen altaaseen:)
Timantit eivät ainakaan kovin herkiltä ole vaikuttaneet ja ovat melko samanlaisia kuin murisijat. Herkkyydellä tarkoitan että vaikka on vedenvaihto joskus jäänyt väliin eivät ole olleet moksiskaan.

Niin tosiaan eivät pidä kovin vilkkaasta kalaseurasta nämäkään rihmat,joten oisi tärkeä kuulla sitä muutakin kalastoa:)
Olenks mää ahvena?
-Tassu-
Senior Member
Senior Member
Viestit: 669
Liittynyt: 18:54, 11.05.2006
Akvaarioseurat: Labyrinttiyhdistys, Lapin Akvaristit
Paikkakunta: Rovaniemi

hunajarihmakalat

Viesti Kirjoittaja -Tassu- »

Hmm..hieman eriävää mielipidettä.. [;)]
Itselläni hunajarihmat 3 kpl (koiras ja 2 naarasta) elelleet ihan sopuisasti 60-litraisessa. Joko ihan kolmestaan tai seurana muita pieniä kaloja (esim. kääpiörasboraparvi). Kannattaa ottaa samaan aikaan ja samasta paikasta koko porukka, uusi jäsen myöhemmin lisättynä saattaa saada kyytiä.
Kääpiörihmoille tila liian pieni, saisi olla ainakin 100 l ja paljon piiloja. Yksi yksinäinen voisi mennä. Ainakin mun kokemus on, että kääpiörihmakalat huomattavasti herkempiä, jäävät lyhytikäisemmiksi ja tulevat huonommin toimeen toistensa kanssa kuin hunajarihmakalat.
Persoonallisuuksia kyllä ovat, toiset äksympiä kuin toiset.
Veden virtaus häiritsee kaloja lähellä pintaa, joten suodatin kannattaa upottaa aika syvälle. Jos aiot kudettaa, sammuta koko pumppu. Lämmitin tärkeämpi. Jos vedenvaihdoista huolehtii todella säännöllisesti (lue: Usein!), eivät rihmakalat tarvitse pumppua lainkaan.
Koira, käärmeitä, liskoja, hiiriä, sirkkoja, kaloja, rapuja, kotiloita, sekä pari poroa. "Milloin alatte periä tänne pääsymaksua?" kysyi lapsen kaveri meillä käydessään..
lehtis
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1560
Liittynyt: 16:35, 04.01.2005

Viesti Kirjoittaja lehtis »

Tosin kääpiörihmoissa(kaan) tämä ei pidä aina paikkaansa. Itselläni 54 litraisessa yhdessä kirsikkabarbien kanssa kääpiörihmakala pariskunta eikä mitään ongelmia ole ollut. Tosin aina on vaarana että homma ei toimi. Jos sinulla on toinen akvaario jonne rihmat voi siirtää/erottaa tarpeen vaatiessa, voi kokeilu olla kannattavaa. :D
nikkeli
Starting Member
Starting Member
Viestit: 32
Liittynyt: 16:54, 24.05.2006

kalastoni

Viesti Kirjoittaja nikkeli »

siellä akvaariossani tällä hetkellä asustelee kymmenen neontetraa ja yksi eläkettä viettävä vanha naarasmiljoonakala ja omenakotiloita. lämpötila on noin 24-25astetta. joten ei sovi labyrinttikaloille. juuri äsken tajusin. paitsi tietenkin paratiisi kaloille mutta ne kasvavatkin liian suuriksi akvaariooni. kiitos kuitenkin vastauksista. toista akvaariota odotellessa haaveilen rihmakaloista. kun tulee tilaa niin sitten saan ostettua sen akvaarionkin. ei kuitenkaan ihan lähitulevaisuudessa.
Kodama
Member
Member
Viestit: 376
Liittynyt: 21:27, 14.04.2005
Paikkakunta: Tampere

Viesti Kirjoittaja Kodama »

Meillä elelee 3 hunajarihmakalaa sulassa sovussa 450 litraisessa muun kalaston kanssa. Ennen he asustelivat 140 litraisessa. Kolmikosta kaksi on uroita ja yksi naaras, ainoa joka muita ikinä jahtailee.

Jos vain löydät jostain varman pariskunnan, voit hyvinkin laittaa nämä 63-litraiseen altaaseen. Oikeastaan en usko että tämä rihmakalan tapauksessa sukupuolijakaumalla on kauheasti merkitystä, kunhan kasvillisuus on runsas ja kalat voivat tarvittaessa piiloutua toisiltaan pusikkojen suojiin.

Omat kalani ovat aktiivisia ja liikkeessä koko ajan. Akvaariossa ei ole koloa, jossa pikkukala ei päivän mittaan uiskentelisi ja napsisi hiukkasia ravinnokseen.

Hunajarihmakalan ruokinnassa on muistettava, että sillä on pieni suu. Ruoaksi suosittelen seran hiutaleruokia, koska ne eivät ole niin "kovia" kuin tetran. GVG-mix saa kalat riehaantumaan.
Elämä on rankkaa.
Nightfish
Junior Member
Junior Member
Viestit: 221
Liittynyt: 10:50, 30.10.2007
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Parainen

Re: hunajarihmakalat

Viesti Kirjoittaja Nightfish »

-Tassu- kirjoitti: Veden virtaus häiritsee kaloja lähellä pintaa, joten suodatin kannattaa upottaa aika syvälle. Jos aiot kudettaa, sammuta koko pumppu. Lämmitin tärkeämpi. Jos vedenvaihdoista huolehtii todella säännöllisesti (lue: Usein!), eivät rihmakalat tarvitse pumppua lainkaan.
Miten usein on usein? Useammin kuin 2 krt/vko? Entä tietääkö joku onko turpeen lisääminen välttämätöntä (olen jostain lukenut että näin on). Nättejä ovat, sopisivat muuten hyvin mun akvaarioon vesiarvojen puolesta.
128 l altaassa ui 1 kardinaalitetraa, 9 kiilakylkeä, 3 klovninuoliaista, 1 partamonni ja 4 piikkisilmää. Altaassa asuu myös 10 leväsukarapua :)
appura
Member
Member
Viestit: 484
Liittynyt: 16:10, 23.01.2005
Paikkakunta: Lieto

Viesti Kirjoittaja appura »

Meillä taas on 250 litraisessa parvi hunajarihmoja 2 koirasta ja neljä naarasta. Mitään ongelmia ei ole ollut. Se kannattaa katsoa, että kasveja on tarpeeksi, että naaraat pääsevät tarvittaessa piiloon.
4m4
Starting Member
Starting Member
Viestit: 22
Liittynyt: 14:23, 04.02.2008

Viesti Kirjoittaja 4m4 »

mulla on pariskunta hunajarihmakaloja,

mulla ne ei ole herkkiä, ihania ne vaan on :) suosittelen!
Mörrikkä
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1508
Liittynyt: 10:33, 19.07.2006
Akvaarioseurat: JAS
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: JKL
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Mörrikkä »

Herkkiä tuntuvat olevan, kun kuolivat siirrettäessä Jyväskylästä Ouluun, vaikka asiat hoidettiin taiteen sääntöjen mukaan.
PäiviP
Junior Member
Junior Member
Viestit: 53
Liittynyt: 10:51, 27.12.2005
Paikkakunta: Lohja

Viesti Kirjoittaja PäiviP »

Minulla hunajia tällähetkellä näyttäisi olevan noin 10 kpl koiraita ja 2 nuorta naarasta ja akvan koko vain 180 litraa. Hyvin tulevat toimeen. Huniksia oli akvassa enemmänkin mutta, vanhemmat naaraat alkoivat olla noin kolmea vuotta ja isoja kooltaan ja jäivät ilman sulhasia ja mäti kovettui mahaan ja lopetin kalat liialta kärsimykseltä. Vanhemmilla hunaja naarailla on taipumusta mädin kovettumiseen mahassa ja siitä johtuva kuolema.
Mutta jos akvassa on paljon kasvillisuutta, niin ainakin minulla isompikin määrä hunajia sopii sekaan, enkä epäilisi laittaa sinne vielä muutamaa naarasta lisää. Omassani on jättimiekkakasvi ja todella tiheä pöheikkö intianvesitähdikkiä, pohjalla melalehtiarmeija ja kilpukkaa pinnalla.
Virtaus on hyvin heikko, sillä hunajat todellakin kärsivät virtauksesta.
Kutemiseen tarvitaan yleensä 26 asteinen vesi ja huomattavaa on myös että hunajat ovat pintahengittäjiä eli hengitysilma ei olisi suotavaa olla järin poikkeava veden lämpötilasta.
Turvelisäys ei ole pakollista.
Perro, 8 kissaa, kolme kania, 12 alpakkaa, akva ja kanoja ja kukkoja :)
bj
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 2426
Liittynyt: 06:44, 27.12.2006
Akvaarioseurat: TAY, CorydoradinaeFinland
Paikkakunta: Turku

Viesti Kirjoittaja bj »

Onkohan hunajat sitten kotiuttamisvaiheessakin herkkiä? Ostin pariskunnan, josta koiras kuoli viikon päästä. Koko aikana ne ei oikein tulleet syömään, kuinkahan naaraan käy? Tuota virtausta mulla on, lieköhän se syynä siihen? Kovasti tekis mieli ostaa uusi koiras ja kokeilla vielä, jospa koittaisi upottaa sitten sisäsuodattimen niin, ettei pyöritä ihan pintavettä, mutta eikö se sitten tee bakteerikalvoa pintaan?
SaksanpaimenKoira - kotisivut http://www.kamuteams.fi, kalajuttuja http://www.kamuteams.fi/Akvaariokalat.html
nirppu
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1268
Liittynyt: 14:20, 05.11.2006
Paikkakunta: Etelä-Pohjanmaa
Viesti:

Viesti Kirjoittaja nirppu »

Varmaan on muutoksiin herkkä siis myös kotiuttamisvaiheessa. Mulla on polskutellut tuo pariskunta jo jonkin aikaa ja koiras oli altaanmuutoksesta loukkaantuneena pitkään lähes väritön. Nyt tuolla altaassa on uusi ulkosuodatin, joka ei vielä oikein ole kypsynyt kunnolla ja altaaseen on tullut kalvoa ja jouduin laittamaan voimakkaamman pintavedenkierron. Tuolla se koiras kuitenkin ui kutuväreissä pintavedenkierrosta huolimatta.
bj
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 2426
Liittynyt: 06:44, 27.12.2006
Akvaarioseurat: TAY, CorydoradinaeFinland
Paikkakunta: Turku

Viesti Kirjoittaja bj »

No nyt on altaassa olot muutettu hunajille sopiviksi. Virtausta vähennetty, olikin suodattimen säätö jotenkin jymähtänyt enkä huomannut aiemmin ettei virtaus pienentynytkään. Vasta kun rutkutin nuppia eestaas, virtaus heikkeni. Lisäsin myös toisesta akvasta sinne kuulumattomat (ei kuulu siis Etelä-Amerikkalaiseen, mut ei kyllä Aasialaiseenkaan kasvistoon) ylimääräkasvit jotka ulottuu pintaan asti, suodattimen eteen laimentamaan virtausta. Hunajathan tykkää kun on paljon kasvillisuutta, vähänlaisesti mulla tuossa vielä niitä olikin kun eivät ole ehtineet kasvaa vielä ja osaa tulevista lajeista en ole vielä löytänyt.

Kyllä se liian kovan virtauksen tuoma stressi taisi olla syynä koiraan kuolemaan ja harmi kyllä, taitaa tuo naaraskin mennä. On aika nuupahtanut eikä ole syönyt moneen päivään. Hain tänään kaupasta uuden koiraan, nyt kun olot on sopivat ja se kotiuti heti ihan erilailla, ei piilottele ja söi heti illalla ruokaakin.

Ensi viikolla jos tuo uusi koiras voi hyvin, haen niitä lisää, kun tuohon altaaseen mahtuu useampikin ja parvessa noita Varjon kirjan mukaan voi pitää. Kaksi pariskuntaa olis kiva, ovat ihastuttavia kaloja.

Jos joku suunnittelee hankkivansa huniksia, kannattaa tuo virtaus asia katsoa ensin sopivaksi. Mulla on joskus kauan sitten ollut sinirihmiksiä, enkä niiltä ajoilta muista yhtään, et tuossa olis rajoituksia, ne tietty voi ollakin toisenlaisia virtauksen suhteen...
SaksanpaimenKoira - kotisivut http://www.kamuteams.fi, kalajuttuja http://www.kamuteams.fi/Akvaariokalat.html
-Tassu-
Senior Member
Senior Member
Viestit: 669
Liittynyt: 18:54, 11.05.2006
Akvaarioseurat: Labyrinttiyhdistys, Lapin Akvaristit
Paikkakunta: Rovaniemi

Re: hunajarihmakalat

Viesti Kirjoittaja -Tassu- »

Nightfish kirjoitti:
-Tassu- kirjoitti: Veden virtaus häiritsee kaloja lähellä pintaa, joten suodatin kannattaa upottaa aika syvälle. Jos aiot kudettaa, sammuta koko pumppu. Lämmitin tärkeämpi. Jos vedenvaihdoista huolehtii todella säännöllisesti (lue: Usein!), eivät rihmakalat tarvitse pumppua lainkaan.
Miten usein on usein? Useammin kuin 2 krt/vko? Entä tietääkö joku onko turpeen lisääminen välttämätöntä (olen jostain lukenut että näin on). Nättejä ovat, sopisivat muuten hyvin mun akvaarioon vesiarvojen puolesta.
Tuohon 60-litraiseen vaihdoin vettä 2-3 krt viikossa, pari ämpärillistä kerrallaan. Nyt hunajat asuttavat 100-litraista (myös ilman suodatinta), johon vaihdan vettä samaan tahtiin. Kalasto on tosin aika kevyt: muutama hunajarihmakala, pieni parvi korurihmoja, pari sukarapua ja pieni parvi kääpiörasboraa.

Kun kasvatan poikasia ilman suodatinta, vaihdan vettä päivittäin. Sotkua tulee tietysti enemmän, kun kaloja on paljon ja ruokinta tiheämpää.
Koira, käärmeitä, liskoja, hiiriä, sirkkoja, kaloja, rapuja, kotiloita, sekä pari poroa. "Milloin alatte periä tänne pääsymaksua?" kysyi lapsen kaveri meillä käydessään..
miljoonakala84
Elite Member
Elite Member
Viestit: 6732
Liittynyt: 20:55, 29.01.2007
Paikkakunta: Kerimäki

Viesti Kirjoittaja miljoonakala84 »

Hei sanokaapa että onko miun hunajarihmakalakoiras ns. luonnossa elävien kalojen värinen, kun sen väritys on seuraavanlainen. Eli ruumis on muuten oranssi, mutta kalan alappuolella menee mustaraita samoin päässä on mustaa ja selkäevä on keltainen.
TheSiren
Senior Member
Senior Member
Viestit: 502
Liittynyt: 17:53, 27.10.2008
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Lappeenranta

Re: Kuinka herkkä on hunajarihmakala?

Viesti Kirjoittaja TheSiren »

Siis montako hunajarihmakalaa voi ottaa 80-90 litraiseen akvaarioon? Iskä puhui jotain että huoneeseeni sopisi 100 litrainen akvaario, kohta ruvetaan mittailemaan hyllyn tilavuutta. (oih, olen onneni kukkuloilla) Lisääntyvätkö helposti? Mitä kaloja voisi noiden seuraksi ottaa?
PäiviP
Junior Member
Junior Member
Viestit: 53
Liittynyt: 10:51, 27.12.2005
Paikkakunta: Lohja

Re: Kuinka herkkä on hunajarihmakala?

Viesti Kirjoittaja PäiviP »

Sanoisin että yksi ukko ja kaksi naarasta voisi olla tuohon 80 - 90 litraiseen hyvä määrä, jos on paljon kasvillisuutta voisin laittaa toisenkin ukon. Muista sitten se pintavirtaus pitää olla pieni, sille ovat herkkiä. pari piikkisilmää pohjalle :)
Perro, 8 kissaa, kolme kania, 12 alpakkaa, akva ja kanoja ja kukkoja :)
Zuwih
Senior Member
Senior Member
Viestit: 550
Liittynyt: 12:03, 08.12.2004
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Turku

Re:

Viesti Kirjoittaja Zuwih »

miljoonakala84 kirjoitti:Hei sanokaapa että onko miun hunajarihmakalakoiras ns. luonnossa elävien kalojen värinen, kun sen väritys on seuraavanlainen. Eli ruumis on muuten oranssi, mutta kalan alappuolella menee mustaraita samoin päässä on mustaa ja selkäevä on keltainen.
Jeps, ihan normi on.
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Labyrinttikalat”