Uusi allas, Gh-arvosta kysyttävää

Akvaarioiden ja kalojen hoito, ongelmat, sairaudet jne.

Valvoja: Moderaattorit

Alueen säännöt
Ennen kuin esität kysymyksesi, huolehdi, että ainakin osa seuraavista tiedoista ovat viestissäsi:
  1. akvaarion tilavuus ja mitat
  2. Valaistus (millaiset putket, esim. 58W Philips 86)
  3. Suodatus (suodattimien merkit ja mallit)
  4. Akvaarion hoito (vedenvaihdot, ruokinta, kasvilannoiteet yms.)
  5. Akvaarion asukit (kalat + muut eliöt)
  6. Vesiarvot (pH, GH, KH, NO2-, NO3-, lämpötila)
  7. Mikä on ongelma ja miten se esiintyy? Täysi kertomus kalan/kasvien oireista
  8. Milloin huomasit ongelman, onko jatkunut jo kauan? Onko ollut jotain muita ongelmia?


Ilmoittamalla ainakin osan em. tiedoista heti ensimäisessä viestissä, varmistat että muilla on helppo työ vastata viestiin ja näin ratkaista mahdolliset ongelmat. Kiitos!
Vastaa Viestiin
pampadam
Starting Member
Starting Member
Viestit: 37
Liittynyt: 20:43, 07.03.2006
Paikkakunta: Espoo

Uusi allas, Gh-arvosta kysyttävää

Viesti Kirjoittaja pampadam »

Eli ostin 112-litraisen uuden altaan viikko sitten, ja muutama päivä sitten laitoin siihen uudet hiekat (mustaa) sekä vedet (puolet vedestä kypsää 500-litraisesta, puolet uutta vettä). Tänään mittailin tippatesteillä arvoja ja olivat tämän näköiset: ph 6,5 No3 10mg/l No2 0 Kh 1 Gh ??
Eli tuo Gh ja Kh mietityttää, Gh on JBL:n testi ja värin pitäisi muuttua punaisesta vihreäksi. No, meikällä väri on alusta alkaen keltainen. :roll: Kh on Tetran testi, siinä väri muuttui ekalla tipalla aavistuksen sinertäväksi ja toisella tipalla aivan keltaiseksi. Onko jokin nyt huonosti, lähinnä mietin että milloin voisi jotain elävääkin tuonne laittaa. Kasveja siellä on kolme, iso miekkakasvi ja vallisneriaa sekä brasilian vesiruohoa (?). Tarkoitus olisi laittaa sinne 500-litraisesta partis sekä 2 piikkisilmää joille hommaisi sitten tovereita. Muu kalasto on vielä mietinnässä, ehkäpä jotain sukarapuja. Ehdotuksia, kritiikkiä, neuvoja? Altaassa on suodattimena Eheimin Aquaball 2210 ja lämmittimenä LifeTechin 2009 100W.
Ville K.
Senior Member
Senior Member
Viestit: 731
Liittynyt: 17:12, 30.01.2002
Akvaarioseurat: TAS ry, HAS ry ja Ciklidistit ry
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Re: Uusi allas, Gh-arvosta kysyttävää

Viesti Kirjoittaja Ville K. »

pampadam kirjoitti:Eli ostin 112-litraisen uuden altaan viikko sitten, ja muutama päivä sitten laitoin siihen uudet hiekat (mustaa) sekä vedet (puolet vedestä kypsää 500-litraisesta, puolet uutta vettä). Tänään mittailin tippatesteillä arvoja ja olivat tämän näköiset: ph 6,5 No3 10mg/l No2 0 Kh 1 Gh ??

Eli tuo Gh ja Kh mietityttää, Gh on JBL:n testi ja värin pitäisi muuttua punaisesta vihreäksi. No, meikällä väri on alusta alkaen keltainen. :roll: Kh on Tetran testi, siinä väri muuttui ekalla tipalla aavistuksen sinertäväksi ja toisella tipalla aivan keltaiseksi. Onko jokin nyt huonosti, lähinnä mietin että milloin voisi jotain elävääkin tuonne laittaa.
Kannatata ensin kypsyttää akvaario vaikkapa ammoniakilla ja jollakin bakteerivalmisteella. Vanhan veden tuomisella uuteen akvaarioon ei ole suurtakaan merkitystä akvaarion kyspyyden kannalta, sillä mikrobit kasvavat akvaariossa suurilta osin biofilmeinä akvaarion pinnalla (kuten pohjasorassa ja suodatinmateriaaleissa). Altaasi saattaa vaikuttaa nyt näennäisesti kypsältä, koska siellä on vanhan akvaarion nitraattipitoista vettä, jossa ilmeisesti ei ole mitattavia pitoisuuksia pelkistyneitä typpiyhdisteitä.

Vaikuttaa siltä, että sinulla on toimimaton kovuustesti - suosittelen hankkimaan uuden ja toimivan. Elviä kaloja, rapuja ym kannattaa tuoda vasta sitten kun akvaario on kypsytetty. Tarvitset nitraattitestin lisäksi nitriitti- ja ammoniakkitestin.
Ville Kivisalmi
email: ville.kivisalmi@aseptolog.fi
internet: http://www.aseptolog.fi
pampadam
Starting Member
Starting Member
Viestit: 37
Liittynyt: 20:43, 07.03.2006
Paikkakunta: Espoo

Viesti Kirjoittaja pampadam »

Kiitos vastauksesta! Nitriittihän on siis tämä No2, eikö vain, jonka arvo äskeisen mittauksen mukaan oli 0-0,025. Eli se testi löytyy kyllä. Mitataanko ammoniakki jollain eri testillä? Ai niin, kippasin altaaseen veden laittamisen yhteydessä Junglen Start Zymeä ohjeen mukaisesti. Tämä ainakin lupaa muodostaa biologista suodatusta ja estää happikadon, nitriittimyrkytyksen jne. Vaikuttaako mitenkään asiaan? Myöskin pääkallokoriste siirtyi 500-litraisesta tähän pieneen heti ekana päivänä. Kovuustestin käyn tänään ostamassa, niin näyttää ehkä muutakin kuin keltaista sitten...
pampadam
Starting Member
Starting Member
Viestit: 37
Liittynyt: 20:43, 07.03.2006
Paikkakunta: Espoo

Viesti Kirjoittaja pampadam »

Uusi kovuustesti haettu, ja Gh arvo näyttääpi 4. Onko liian alhainen, mikä on se "normaali arvo"? Testissä luki että 5-20, mikä on aika laaja skaala minun silmille. :)
tappajatäti
Member
Member
Viestit: 414
Liittynyt: 17:37, 26.02.2006
Paikkakunta: Espoo

Viesti Kirjoittaja tappajatäti »

Tuo on kokonaiskovuus elikkäs riippuu kalalajista, mitä ne toivovat. Miljoonakaloille ja platyille menee vaatimukset sinne kympin toiselle puolelle, mutta monet tetrat, rihmakalat ja vastaavat viihtyvät ihan hyvin alle vitosen arvoissa. Riippuu siis täysin kalastostasi.
112L
Ville K.
Senior Member
Senior Member
Viestit: 731
Liittynyt: 17:12, 30.01.2002
Akvaarioseurat: TAS ry, HAS ry ja Ciklidistit ry
Sukupuoli: Mies
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Ville K. »

pampadam kirjoitti:Kiitos vastauksesta! Nitriittihän on siis tämä No2, eikö vain, jonka arvo äskeisen mittauksen mukaan oli 0-0,025. Eli se testi löytyy kyllä. Mitataanko ammoniakki jollain eri testillä? Ai niin, kippasin altaaseen veden laittamisen yhteydessä Junglen Start Zymeä ohjeen mukaisesti. Tämä ainakin lupaa muodostaa biologista suodatusta ja estää happikadon, nitriittimyrkytyksen jne. Vaikuttaako mitenkään asiaan? Myöskin pääkallokoriste siirtyi 500-litraisesta tähän pieneen heti ekana päivänä. Kovuustestin käyn tänään ostamassa, niin näyttää ehkä muutakin kuin keltaista sitten...


Kas, luin hiukan huolimattomasti. Joka tapauksessa kannattaa seurailla nitriitti- ja ammoniakkipitoisuutta. Ammoniakki mitataan omalla testillään. Start Zyme lienee ihan passeli aine ja se mitä ilmeisimmin sisältää nitrtifikaatiobakteereja. Tosin en näe yhtymäkohtia tuon käytöllä ja happikadon ehkäisyllä. Joka tapauksessa hyvä, että olet lisännyt bakteerivalmistetta. Nyt niille bakteereille kannattaisi vielä tarjota sapuskaa, niin kypsyminen edistyisi. Ruoaksi käy ammoniakkiliuos ja mitä ilmeisimmin myös Tetra Bactozym. Molempia saa hyvin varustetuista akvaarioliikkeistä.

Veden kovuudesta vielä sen verran, että mitään "normaalia" kovuusarvoa ei ole olemassakaan, vaan kovuus säädetään sellaiseksi, että se on sopiva akvaarion eläimille.
Ville Kivisalmi
email: ville.kivisalmi@aseptolog.fi
internet: http://www.aseptolog.fi
pampadam
Starting Member
Starting Member
Viestit: 37
Liittynyt: 20:43, 07.03.2006
Paikkakunta: Espoo

Viesti Kirjoittaja pampadam »

Jos yhtään kiinnostaa tämä tökötti Start Zyme niin tässä otteita pullon kyljestä: "sisältää yhdeksää lajia bakteereita sekä entsyymejä, jotka auttavat muodostamaan ja ylläpitämään biologista suodatusta. Hajottaa myös orgaanisia aineksia jotka saattavat aiheuttaa ammoniakki-tai nitriittimyrkytyksen, happikadon, pH arvon romahduksen sekä samean veden. " Että tämmöinen litku. :mrgreen: Veden kovuutta ajattelin partikselle ja piikkisilmille sopivaksi, muu kalasto on vielä mietinnässä. Ja tällä kertaa mietinkin tarkkaan ennenkuin hankin mitään, nimimerkillä silmäni aukesivat kun löysin tämän sivuston..
7330
Katalysaattori
Katalysaattori
Viestit: 5990
Liittynyt: 16:45, 25.08.2002
Akvaarioseurat: JAS, CorydoradinaeFinland
Sukupuoli: Nainen
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Viesti Kirjoittaja 7330 »

Alle viiden gH on aivan hyvä piikkisilmille ja partikselle, ja oikeastaan kaikille muillekin pehmeän veden lajeille. Peruskaupoista löytyvistä kaloista sopimattomia veteen ovat siis vain synnyttävät hammaskarpit. [;)]

Höh, mullekin noin pehmeää vettä. :| Täällä hanaveden gH on 6 ja se näyttää kiskovan pH:n turhan korkeaksi melkein kaikille kaloilleni.

Kuulostaa aavistuksen yliampuvalta tuon "litkun" tuoteseloste, mutta eiköhän se ainakin osan lupaamastaan hoida. :mrgreen:
520- ja 110-litraiset, erinäisiä projekteja tulilla ja paljon kasveja.
Pieni akvaariotietopankki.
Kirjoitan Erään planeetan ihmeitä -tiedeblogia ja Viidakkokirjeet-huonekasviblogia. Tervetuloa lukemaan!
Tittis
Advanced Member
Advanced Member
Viestit: 1307
Liittynyt: 19:55, 25.12.2003
Paikkakunta: Järvelä

Viesti Kirjoittaja Tittis »

Eikös nuo akvaarion bakteerit elä myös kaveissa ynnä muussa "roinassa" jota akvaariossa on? Itse "kokosin" 60l.poikasakvaarion siten, että kotiakvaariosta osa vedestä, kasvit ja kiviä sekä hiekkaa. Tekniikka ja suurin osa hiekasta on "uutta". Lieneekö tulossa kuitenkin nitriittipiikki?

Mistä se ylipäätään johtuu? Onko tällanen odotettavissa jos akvaarioon vaihdetaan kokonaan uusi hiekka tm.?
*laa la laa*
Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Hoito, ongelmat ja kalataudit”